Як проявляється панкреатит підшлункової залози у чоловіків

Болі епігастральній області можуть бути викликані різного роду захворюваннями, в тому числі панкреатит – запалення підшлункової залози. Основні його причини пов'язані зі зловживанням алкоголю. Звідси зрозуміло, що симптоми панкреатиту у чоловіків зустрічаються набагато частіше. Це серйозне захворювання, але його ускладнення: цукровий діабет або рак – ще більш страшні діагнози. Краще зайнятися профілактикою: відмовитися від спиртного, куріння і шкідливої їжі, попередивши виникнення хвороби. Захворювання погано піддається діагностиці, але характерні симптоми визначити просто.

Які ознаки панкреатиту у чоловіків

Серед дорослого населення проблеми з підшлунковою залозою нерідко виникають із-за систематичного вживання алкоголю, але симптоми гострого панкреатиту у чоловіків та жінок однакові. У дитячому віці порушення функціонування органу зустрічаються рідше. При легкому ступені захворювання ознаки слабко виражені, а гостра форма протікає болісно, тяжко. Висока ймовірність ускладнень, таких як геморагічний панкреатит або панкреатоз (тотальне ураження підшлункової залози внаслідок саморуйнування).

Симптоми запалення підшлункової залози

Головним клінічним ознакою починається хвороби є сильний біль у животі. Потрібно мати на увазі, що біль може іррадіювати до області серця, що нагадує інфаркт міокарда. У хворого:

  • виникає невпинна блювота;
  • артеріальний тиск падає;
  • з'являється загальна слабкість;
  • шкірні покриви бліднуть.

Загальні симптоми хвороби підшлункової залози схожі з іншими захворюваннями черевної порожнини:

  • запаленням жовчного міхура;
  • печінковою колькою;
  • гострою непрохідністю кишечника;
  • харчовим отруєнням.

Які болі при панкреатиті

Тривала ріжуча біль у верхньому відділі живота є першим симптомом панкреатиту у чоловіків і жінок. Вона стає настільки інтенсивним, розпирала, що у людини настає больовий шок. При ураженні органу цілком болі носять оперізувальний характер. Принести невелике полегшення може сидяча поза з підтягнутими до грудей ногами, а лежання на спині лише посилює біль. Напади можуть бути до кількох діб, проявлятися раптово або після прийому їжі, алкоголю.

Температура

При загостренні захворювання запальні процеси викликають невелике підвищення температури тіла. Показання термометра вище 38°С і озноб вказують на початок гнійного ускладнення, перитоніту. Якщо температура при панкреатиті знижена до показника 35.5°З, це є симптомом колапсу (больового шоку) або надмірної втрати рідини. Організм може реагувати жаром на нестерпний біль, але при хронічному перебігу хвороби температура не знижується тривалий час, що свідчить про прихований прогресуванні недуги.

Стілець

Проблеми з роботою кишечника і пронос завжди супроводжують захворювання. На початку нападу можливий запор, здуття живота. Потім стул стає кашкоподібним, пінистим, неоднорідним, набуває сірого відтінку. При розгляді можна помітити частинки неперетравленої їжі і велика кількість неперероблених жирів зважаючи ферментної недостатності. Рідкий стілець при панкреатиті – часте явище, хоча в стадії ремісії може прийти в норму.

Де болить

Локалізація болю при панкреатиті визначається областю ураження:

  • вогнище запалення знаходиться на голівці підшлункової залози – больові відчуття виникнуть в епігастральній області, ближче до правого боку;
  • якщо процес утворився в середній частині залози – біль буде розпізнаватися вгорі, посередині або віддавати в ліву сторону живота;
  • якщо вражений хвіст підшлункової залози, то біль зміщується глибоко до лівого підребер'я;
  • при ураженні всієї поверхні органу, больові спазми зосереджені у верхній частині живота, набувають оперізуючий характер і можуть поширюватися на область серця.

Особливості симптомів захворювання підшлункової залози

Відсутність лікування панкреатиту призводить до хронічної форми захворювання. Для відновлення підшлункової залози хворим призначають «Алохол» – жовчогінний препарат, який нормалізує вироблення жовчі і працездатність шлунково-кишкового тракту. Існує лікарський засіб, що містить екстракт вмісту підшлункової залози – «Панкреатин». Він допомагає роботі травної системи, заповнюючи дефіцит ферментів. Гострий панкреатит вимагає негайного огляду лікаря, небезпека його полягає в стрімко розвиваються ускладнення.

Гострого панкреатиту

Важкою формою гострого є геморагічний панкреатит – відмирання тканин залози. Головна ознака його – сильний больовий синдром. Стан хворого швидко погіршується, знижується артеріальний тиск, з'являється тахікардія, можливий летальний результат. При хвороби підшлункової залози характерна багаторазова блювота, що призводить до зневоднення організму, тому слід часто пити воду невеликими порціями. В результаті дії ферментів на шкірі живота можуть виступати синьо-фіолетові плями.

Хронічного панкреатиту

Симптоматика захворювання в стадії ремісії відсутня або слабко виражена. Як правило, виникає ниючий, тупий біль після прийому жирних важких продуктів, можлива епізодична блювання. Хронічного панкреатиту часто супроводжується втрата ваги у хворого, це пов'язано з дисфункцією підшлункової залози, неякісним переварюванням їжі і поганим її засвоєнням. Загострення хронічної форми може викликати надмірне вживання спиртного, недотримання дієти, при цьому симптоми проявляються так само, як і при гострому нападі захворювання.

Причини хвороби підшлункової залози

Розвиток патологічних процесів в підшлунковій залозі може залишатися непоміченим протягом декількох місяців і навіть років. Так як орган поступово втрачає свої функції, хвороба неодмінно дасть про себе знати. Спровокувати запалення і викликати напад здатні деякі фактори:

  • вживання алкоголю;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • надмірна вага;
  • вірусні гепатити;
  • отруєння;
  • спадковість.

Дізнайтеся, які симптоми панкреатиту у жінок.

Відео про симптомах нападу панкреатиту

Симптоми запалення підшлункової залози | Симптоми панкреатиту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!