Що відбувається з душею на 9 і 40 день смерті - чому згадують покійного і традиції

Після похорону неприкаяна душа знаходиться між небом і землею; багато родичі, близькі люди покійного задаються головним питанням, що відбувається з душею на 9 і 40 день смерті. Це важливий період для померлої людини, оскільки вирішується, куди він потрапить, де проведе залишок вічність в забутті. У Святому Письмі сказано, що 9 і 40 днів після смерті є початком і кінцем небесного шляху, близькі люди повинні посприяти, щоб душа потрапила в рай, знайшла вічний спокій.

Де перебуває душа після смерті

На думку віруючих людей, душі покійних є безсмертними, а їх загробне доля визначають вчинені справи на землі, життя – погані або хороші. У православ'ї вважається, що душа померлого не відразу підноситься до небес, а перший час залишається в тих місцях, де раніше мешкала тіло. Їй належить постати перед Божим Судом, а поки є час побачити рідних і близьких, назавжди з ними попрощатися, звикнутися з думкою про власну загибель.

Де знаходиться душа померлого до 9 днів

Тіло ховають на кладовищі, проте душа померлої людини є безсмертною. Християнською церквою встановлено, що перший день після смерті душа перебуває в сум'ятті, не може усвідомити, що відбувається, налякана відділення від тіла. На другий день вона блукає по рідних місцях, згадує кращі моменти свого життя, спостерігає процес поховання власного тіла. Місць, де знаходиться душа після смерті, безліч, але всі вони колись рідні, близькі серцю.

На третій день вона підноситься ангелами на небо, де відкриваються ворота раю. Душі показують рай, можливість знайти вічний спокій, стан повного спокою. На четвертий день її опускають під землю і показують пекло, де добре відомі всі гріхи померлого і плата за їх вчинення за життя. Душа бачить, що відбувається, чекає страшного суду, який починається дев'ятим, а закінчується сороковим днем.

Що відбувається з душею на 9 день

Питання, чому відзначають 9 днів після смерті, має цілком аргументовану відповідь. У цей день, відрахований з моменту смерті, душа постає перед Божим судом, де тільки всевишнім буде вирішуватися, де їй далі належить проводити вічність у раю чи пеклі. Тому родичі і близькі люди ходять на кладовище, поминають небіжчика, моляться за його проникнення в рай.

Як правильно поминати

Знаючи, що відбувається на 9 день після смерті, родичі повинні обов'язково пом'янути покійного, причому згадувати про його життя та справи тільки саме хороше, світле. Не зайвими будуть церковні поминання, наприклад, можна замовити в храмі сорокоуст за упокій, панахиду або інші християнські обряди. Це тільки на користь, плюс щира віра православних християн. Бог відпускає муки грішників, а рідні та близькі люди не повинні сильно побиватися за покійним. Щоб правильно поминати, потрібно:

  • говорити про померлого тільки хороше;
  • накрити скромний стіл, виключити спиртне;
  • згадувати тільки хороше;
  • не сміятися, не веселитись, не радіти;
  • вести себе скромно, стримано.

Що відбувається з душею після 9 днів

Після 9 дня душа потрапляє в пекло, може наочно побачити всі муки грішників, щиро покаятися. Вона повинна згадати всі свої неправильні вчинки, покаятися, визнати неправоту власних дій і помислів. Це складний етап, тому всі родичі повинні тільки підтримувати померлого в молитвах, церковних обрядах, думках, спогадах. Щоб достовірно визначити, що відбувається з покійною душею на 9 і 40 день смерті, необхідно вдатися до святого письма.

Де знаходиться душа померлого до 40 днів

Багато хто не розуміють, чому поминають на 9 і 40 днів. Відповідь проста – це початок і кінець божого шляху, який здійснює душа до отримання свого місця – у пеклі чи раю. Виходить, що до сорокового дня з моменту смерті покійного вона знаходиться між небом і землею, відчуває всю біль, тугу рідних, близьких людей. Тому не варто сильно сумувати, інакше померлій людині буде ще важче знайти вічний спокій.

Чому відзначають 40 днів після смерті

Це поминальний день. Означає прощання з неприкаянной душею. В цей день вона набуває своє місце у вічності, знаходить спокій, відчуває смирення. Душа до сорока днів після смерті – тендітна і вразлива, сприйнятлива до чужих думок, образам, обмовам. Її зсередини розриває від болю, але до 40 дня приходить глибокий спокій – усвідомлення свого місця у вічності. Далі нічого не відбувається, тільки забуття, приємні спогади про прожите життя.

Як правильно поминати

Знаючи, що відбувається з душею на дев'ятий та сороковий день смерті, близькі люди повинні з співчуттям поставитися і полегшити її муки. Для цього не варто сильно побиватися за померлим, кидатися на груди покійного і стрибати в могилу на похоронах. Від таких дій душі буде тільки гірше, і вона відчуває гострі душевні терзання. Краще тужити в думках, більше молитися і бажати їй «Землі, яка стане пухом». Треба намагатися справлятися з емоціями.Від родичів потрібно тільки світлі думки і повне смирення, що так розпорядився Бог, нічого вже не можна змінити.

Необхідно правильно поминати покійного на 9, 40 день, кожен рік в день його раптової смерті. Це малоприємне захід для всієї родини, яке має відбуватися за всіма правилами. Отже:

  1. Дні поминань вважаються з моменту смерті людини (до півночи). 9 і 40 день смерті означають початок і кінець божого шляху, коли відбувається визначення подальшої долі померлого.
  2. Родичі повинні пом'янути покійного, а на скромному столі бажано присутність освяченої куті. З'їсти її потрібно хоча б по ложці.
  3. Поминати спиртним не рекомендується (Богом не дозволено), а стіл повинен бути скромним, застілля більше мовчазним, вдумливим.
  4. Заборонено згадувати погані якості небіжчика, сваритися і лихословити, якщо немає хороших слів, на все що відбувається, краще помовчати.

Де знаходиться душа після 40 днів

Після закінчення зазначеного строку душа померлого 40 днів назад людини знаходить спокій, назавжди віддаляється на небеса для вічності. Не виключено, що вона потрапляє в пекло на вічні муки за скоєні вчинки. У будь-якому разі, все, що з нею відбувається далі, живій людині невідомо, і залишається тільки вірити в краще, сподіватися на волю Божу, всевышнее милосердя.

Відео

Чому відзначають 9 і 40 днів після смерті?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!