Засоби для лікування глистів у дорослих

Гельмінти живуть в організмі багатьох людей, маскуючись під різні хвороби: починаючи від розладу шлунка і закінчуючи нирковою недостатністю. Згодом людина отримує проблеми з системами організму, а терапія стає тривалою. Визначити вид гельмінтів і призначити ефективні засоби від глистів у дорослих може тільки кваліфікований лікар. Завдяки статті ви зможете розпізнати симптоми зараження хробаками на ранній стадії і надати собі допомогу.

Симптоми і ознаки глистів у людини

Інфікування гельмінтами може відбуватися орально-фекальним способом. Яйця і личинки потрапляють всередину через немиті руки, необроблені продукти. Набагато рідше черв'яки виявляються в організмі через укуси комах. Найяскравішою ознакою наявності глистів є різке схуднення, блідий вигляд людини, свербіж заднього проходу. Крім цього, до показників прояву гельмінтозу відносять:

  1. Розлад ШКТ. Багато видів глистів воліють розмножуватися в кишечнику. Це призводить до колік, болів, проносу. Речовини, які виділяють гельмінти, потрапляють у шлунок, викликають нудоту, закрепи.
  2. Порушення нервової системи. Хронічна втома, дратівливість, часті головні болі повинні стати тривожним дзвіночком. Продукти життєдіяльності глистів можуть викликати сонливість, отруювати організм і приводити до неуважності хворого.
  3. Алергія. Варто бути особливо уважними до висипань і почервонінь на шкірі. До числа симптомів глистів в організмі відносять сухість і тріщини покрив, ламкість волосся і нігтів. У запущених випадках можливий розвиток астми або бронхіту.
  4. Інфекційні захворювання. Такі недуги виникають внаслідок зниження імунітету. Глисти забирають з організму вітаміни, мікроелементи, в результаті чого знижується опірність інфекційним захворюванням.

Крім типових ознак, кожен вид гельмінта проявляється по-своєму. Це залежить від місця локалізації черв'яків, ступеня ураження органу. В таблиці наведено перелік основних різновидів гельмінтів і їх симптоми:

Види глистів

Прояв

Аскариди

Черв'яки викликають слабкість, сухий кашель з гнійними мокротами, іноді з кров'ю. У другій фазі розвитку глисти провокують порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Аскаридоз може призвести до жовтяниці, запалення апендициту.

Гострики

Паразити викликають періодичний свербіння в задньому проході, який посилюється ночами.

Трихинеллезы

Черв'яки призводять до набряку обличчя, спазмів у ділянці живота.

Стронгілоїдоз

Гельмінти виявляються сильними алергічними реакціями і диспепсичною проблемою.

Сечостатевої bilharzia

Черв'яки проявляються у вигляді крові в сечі.

Трихоцефальоз

Гельмінти порушують мікрофлору кишечника, викликають діарею.

Фасціольоз

Паразити призводять до запалення внутрішніх органів, порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Солітер

Наявність стрічкового хробака провокує поява білого нальоту на язиці, запаморочення, діарею. Хворого може турбувати прискорене серцебиття і відчуття «чужорідного» руху черв'яка всередині організму.

Як позбутися від глистів в домашніх умовах

Для початку необхідно провести діагностику гельминтовой інвазії. Робиться це шляхом аналізу калу на наявність яєць глистів. Метод лікування залежить від виду хробаків, які виявлені в організмі. Лікар призначає протигельмінтні медикаменти. Це можуть бути свічки або таблетки від глистів. Уваги заслуговують народні засоби від паразитів. Протиглисні настоянки допоможуть не тільки знищити гельмінтів, але й очистити організм.

Одним з найбільш швидких і популярних методів боротьби з паразитами вважається клізма від глистів. Розчин для процедури необхідно робити на основі часнику: 5-7 зубочки на літр води. У воду бажано додати чайну ложку солі, прокип'ятити. Коли ліки охолоне, роблять клізму. Процедуру варто повторити через декілька днів для досягнення результату.

Класифікація антигельмінтних препаратів

Сучасна медицина пропонує різні ліки від паразитів в організмі людини. Ще зовсім недавно терапія від гельмінтів проводилася з допомогою медикаментів на рослинній основі. Добре зарекомендували себе протипаразитарні препарати з хеноподиевым маслом, гвоздикою і насінням гарбуза. Зараз же більш ефективний результат показують синтетичні засоби від різних глистів у дорослих. Ліки безпечні для організму, не мають згубного впливу на печінку, швидко виводять гельмінтів. Вагітним варто утриматися від лікування такими медикаментами.

Антигельмінтні препарати діляться на засоби вузького і широкого спектру дії. До перших відносять Мебендазол, Празиквантел. Друга група ліків від черв'яків поділяється на такі види:

  • противоцестодозные – знищують сисун;
  • противонематодозные – борються з круглими хробаками;
  • противотрематодозные – знищують плоских хробаків.

Противоцестодные

Стрічкові черв'яки здатні викликати безліч захворювань, призвести до закупорювання судин. Щоб запобігти наслідки, варто використовувати таке засіб від глистів у дорослих:

  • у разі проживання глистів у кишечнику – приймати Никлозамид;
  • при позакишкових цестодозах – Албендазол.

Противотрематодозные

Гельмінтоз, спричинений плоскими черв'яками, може призвести до ураження внутрішніх органів. Часто причиною зараження гельмінтами стає контакт з хворою твариною. Щоб позбутися від паразитів, зверніть увагу на такі глистогінні засоби для людини, Перхлоретилен та Битионол. Перший гомеопатичний препарат допомагає в разі поразки кишечника хробаками, а другий – в боротьбі з гельмінтами за його межами.

Противонематодозные кошти

Круглі черви можуть призвести до анемії, захворювань кишечника. Противонематодозные засоби підійдуть для знищення тих паразитів, які утримуються в організмі за рахунок діяльності своїх м'язів. До їх числа таких препаратів відносять:

  • Мебензол;
  • Пірантел;
  • Немазол.

Антипаразитарні препарати широкого спектру дії

Результат лікування від черв'яків звичайними противогельминтными ліками може бути ефективним тільки в разі точного підбору кошти. З цієї причини краще віддавати перевагу препаратам від черв'яків широкого спектру дії. Хороші відгуки отримали ліки від глистів Декарис і Ворміл. Вони створюють несприятливе середовище всередині організму для черв'яків, що змушує гельмінтів вилазити назовні.

Дізнайтеся, які буваютьантипаразитарні препарати широкого спектру дії для людей.

Огляд найкращих ліків від глистів для людини

Якщо ви не знаєте, як лікувати глисти, пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішими препаратами від черв'яків. Запам'ятайте назви й особливості застосування. Зверніть увагу, кошти від гельмінтів протипоказані при вагітності, під час годування і дітям до 3-х років. Основні препарати:

Препарат

Показання до застосування

Особливості

Декарис

Аскаридозу, стронгілоїдоз, анкілостомідоз і некатороз

Препарат підвищує імунітет

Ворміл

Гострики, аскариди, волосоголовці і інші кишкові та тканинні глисти

Засіб активно в будь-який період життя паразита

Мебендазол

Черв'яки в кишечнику і тканинах

Ліки діє на будь-які форми черв'яків

Немазол

Активний відносно всіх гельмінтів

Препарат добре всмоктується в ШКТ

Пірантел

Аскаридоз, анкілостомідоз, ентеробіоз

Засіб виводить тільки круглих черв'яків

Альбендазол

Анкілостомідоз, стронгілоїдоз, трихоцефальоз і інші кишкові та тканинні глисти

Препарат добре всмоктується в ШКТ

Битионол

Дуже широкий спектр дії

Треба чітко дотримуватись дозування препарату, інакше засіб може спровокувати падіння зору

Празиквантел

Глистогінний широкого спектру дії

Ліки швидко всмоктується з ШКТ

Ефективні народні засоби

Нетрадиційна медицина пропонує багато ефективних способів боротьби з гельмінтами. Прості засоби від глистів давно довели свою результативність і використовуються донині. Щоб очистити організм від паразитів народними засобами, використовуйте наступні продукти:

  • Цибуля. Велику головку дрібно натерти, залити 250 г окропу. Залишити розчин на ніч, перед сніданком випити. Курс лікування від черв'яків таким ліками становить 10 днів.
  • Часник. 5-6 середніх зубчиків часнику розтерти до однорідності, залити склянкою молока. Отриману рідину проварити 10 хв., залишити на ніч. Приймати засіб по столовій ложці 4 рази на день перед їжею. Клізма з розчином теж допоможе позбавити тіло від глистів.
  • Волоський горіх. 2 столові ложки сухих перегородок плода залити крутим окропом. Залишити настоянку на годину. Випивати ліки 2 рази на день по півсклянки. Таке глистогінний для людини допоможе позбутися від підшкірних паразитів за 14 днів.
  • Імбир. Відмінний профілактичний від багатьох паразитів, але не лікує глисти. Для запобігання зараження гельмінтами рекомендується вживати шматочки маринованого імбиру або пити чай з невеликим додаванням кореня рослини.
  • Квашена капуста. Протягом 20 днів необхідно за 30 хв. до прийому їжі з'їдати 200 г квашеної капусти та запивати половиною склянки її розсолу.

Як вивести паразитів з організму травами

Цілющі властивості рослин можна сміливо використовувати в якості засобу від різних глистів у дорослих. До числа найбільш популярних рецептів боротьби з гельмінтами відносять:

  1. Змішати по ложці ромашки, звіробою і безсмертника, залити 0,5 л окропу. Залишити в темному місці на 12 годин. Пити ліки від паразитів по півсклянки натщесерце протягом 10-12 днів.
  2. Столову ложку сухого полину залити окропом. Через півгодини процідити. Пити засіб від гельмінтів і паразитів потрібно 4 рази на добу перед їжею по 200 г протягом 2-3 тижнів.

Які таблетки пити для профілактики глистів у людей

Щоб запобігти зараження паразитами, стежать за гігієною рук, ретельно обробляють продукти. Глисти знаходяться в організмі більшості людей. Заразитися ними можна через яйця, які передаються побутовим шляхом. Для профілактики гельмінтів і паразитів рекомендується раз в півроку приймати Пірантел. Особливо це стосується тих, у кого є маленькі діти. Розмір дози для профілактики гельмінтів становить 10 мг на кілограм ваги. Альтернативою препарату виступає Декарис. Для запобігання зараження глистами вистачить разової дози 150 р.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!