Чим лікувати опісторхоз у дорослих

Збудник цього паразитарного захворювання – описторхис, плоский черв'як розміром до 18-20 мм. До такого класу трематод відносяться котяча (сибірська) двуустка та інші печінкові сосальщики. Заразити людину опісторхозу дуже живучий паразит може через недоваренный або недожаренный улов (рибу сімейства коропових, карельську форель). Хробак-гермафродит здатний шкодити здоров'ю більше 20 років. Лікування опісторхозу у дорослих позбавляє від ураження печінки, жовчовивідних шляхів, онкології і інших ускладнень.

Як виявити опісторхоз

За 3 тижні після зараження сосальщик добирається до жовчного міхура, жовчних ходів печінки. Починається гостра форма захворювання, яка може розтягнутися на 2 місяці. Проявляється опісторхоз у дорослого в цей час нездужанням з підвищенням температури, зудящейся висипом і пухирями, погіршенням апетиту, нападами блювоти, діареї, шлунковими і печінковими болями. Такі симптоми опісторхозу нерідко приймають за ознаки інших хвороб і станів.

Наступна стадія після згасання перших ознак – хронічний опісторхоз. Час від часу людина відчуває тяжкість після їжі, напади печії, метеоризм, відрижка, болючість членів як при отруєнні. При опісторхозу можуть з'являтися больові відчуття, схожі на кольки, а ще неврологічні симптоми:

  • швидка втомлюваність;
  • дратівливість;
  • пітливість;
  • слабкість;
  • кропив'янка.

Діагностику опісторхозу у дорослого спрощують яйця опісторхів, які виявляються при аналізі калу. Давнє зараження і можливі ускладнення визначають з допомогою УЗД, томографії, рентгену, біохімічного аналізу крові. Найдрібніших гельмінтів в організмі накопичується різну кількість, чим більше, тим важче стадія хронічного захворювання.

Як і чим лікувати опісторхоз у дорослих

Опісторхи травмують слизову, виділяють алергенні токсини, які негативно впливають на серце, судини, нервову систему. Від опісторхозу страждає імунітет. При гельмінтної інвазії засмічуються протоки, що призводить до застою жовчі, виникає запалення жовчних шляхів, печінки. В якості ускладнень опісторхозу можуть розвиватися такі недуги:

  • жовчокам'яна хвороба;
  • холецистит;
  • панкреатит;
  • гнійні вогнища;
  • злоякісні пухлини.

Терапія при опісторхозу у дорослих проводиться в 3 етапи:

  1. Підготовчий: введення дієти, очищення кишечника сорбентами, зняття больових спазмів, алергії, прийом жовчогінних ферментів, антибактеріальних препаратів при запаленні.
  2. Специфічне лікування опісторхозу: знищення опісторхів токсичними ліками під наглядом лікаря, фармакологічна захист печінки.
  3. Реабілітаційний: нормалізація функції ШКТ з використанням жовчогінних препаратів, вітамінів, ферментів, трав, відновлювальна фізіотерапія.

В домашніх умовах

Самостійне і додаткове лікування опісторхозу у хворих дорослих на 1 і 3 етапах лікарі схвалюють. Крім прописаних препаратів в домашніх умовах використовуються і народні методи лікування захворювання, схвалені сучасною медициною. Перевірені ліки допомагають позбавитися токсинів, відновити життєві сили, підтримати печінку, вилікувати жовчний міхур, підшлункову залозу.

Народними засобами

  • Березовий дьоготь (3 схеми прийому при опісторхозу

    «

    1. 3-4 краплі на чверть склянки молока, приймати 9 днів за годину перед сніданком (або вечерею), повторити лікування опісторхозу дьогтем з тритижневим перервою ще 2 рази.
    2. Починати з 2 крапель і щодня додавати по 2 краплі, поки на 5-й день не буде 10 крапель), з 6-го дня, навпаки, зменшувати по 2 краплі, на 9-й день залишиться 2 краплі, цим закінчити.
    3. Краплю дьогтю розмішати з 1 ч. л. натертої моркви (або яблука), з'їсти перед сном, запити водою, і так 10-12 днів.
  • Молода кора осики: 20 г раскрошенного сировини залити в термосі 2 склянками окропу, наполягати до ранку, процідити, пити по 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі.
  • Звіробій: 1 ч. л. сухої подрібненої трави залити склянкою окропу, дати постояти 30 хвилин, процідивши, пити по 1 ст. л. 4-6 разів за день.
  • Насіння кропиви і кмину: змішати рівні частини того й іншого сировини, вживати по 1 ч. л. 3-4 рази на день, запивати водою.

Препаратами

  • «Празиквантел» – послаблює клітинні мембрани глистів, викликає повний параліч паразита, що призводить до його загибелі. При опісторхозу приймається 1 день по 40-75 мг на кг ваги хворого. Це ліки забороняється давати дитині віком до 4 років.
  • «Экорсол» – надає протигельмінтний, жовчогінну дію, пригнічує запальний процес, підтримує печінку, рекомендується при рецидивах опісторхозу. Ліки приймають 7 днів по 3 ч. л., почекавши 30 хвилин після сніданку, обіду і вечері.
  • «Альбендазол» – порушує травлення опісторхів на клітинному рівні, що призводить до загибелі паразитів. Хворі опісторхозу приймають препарат 3 дні по 400 мг 2 рази на добу.

У стаціонарі

Терапію антигельмінтними препаратами проводять у стаціонарних умовах. Це 2 етап лікування опісторхозу у дорослих, пов'язаний із знищенням опісторхів, підвищеним навантаженням на печінку, поганим самопочуттям хворого опісторхозу. Під наглядом лікаря у пацієнта викликають посилення струму жовчі, забезпечують захист печінки, проводять протипухлинну профілактику. Лікування опісторхозу народними засобами в цей час виключено.

Дієта

Дієтичне харчування при опісторхозу у дорослих рекомендується часте і дробове, що має поєднуватися з рясним питвом, яке допомагає організму очищатися від токсинів. Їжу дозволяється варити, готувати на пару, запікати. Дієта при опісторхозу допускає до вживання мед і олію. Раціон:

  • нежирне м'ясо;
  • ретельно термічно оброблена риба;
  • молокопродукти;
  • каші, овочі та фрукти в різних видах;
  • вчорашній хліб (сухарі).

Відео про описторхах і ліки від опісторхозу

Опісторхоз. Як захистити свою печінку від паразитів

Відгуки про лікування опісторхозу

Ксенія Ларева, 22 роки

В тому році у нас з братом-близнюком виявилися опісторхи, яких раніше тільки на фото бачила. Направили лікуватися від опісторхозу в денний стаціонар, дозволяли ночувати вдома. Потім долечивались: я звіробій заварювала за порадою знайомої медсестри. Контрольні аналізи показали, що нам вдалося позбутися від опісторхозу.

Анжела Смурда, 37 років

Я родом із Сибіру, рибу любила. Півроку тому стало нудити після їжі, холодний піт прошибал, руки тремтіли. Спочатку подумала, що вагітна, а коли пройшла обстеження, лікарі оголосили, що у мене опісторхоз печінки. Важко перенесла, коли в лікарні черв'яків протруювали, довго приходила в себе, відновлювалася.

Яна Поросина, 45 років

У правому підребер'ї у мене боліло, потім відпускало. Обстеження пройшла, і діагноз мене засмутив: опісторхоз. Поклали в клініку, і вдома я ще їла від опісторхозу натщесерце пшоняну кашу з прокрученої оселедцем і гарбузовим насінням. До цих пір п'ю курсами прописані лікарем ліки, лечу жовчний міхур.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!