Зволожувач повітря своїми руками - як зробити. Пристрій саморобного зволожувача повітря для будинку

Характеристики повітря приміщення визначають стан здоров'я його мешканців. Тому необхідно достатнє зволоження, досягти якого можна за допомогою спеціального пристосування. Коштує не дешево, але при бажанні виготовляється в домашніх умовах. Зволоження повітря у квартирі своїми руками реально, головне – вибрати просту конструкцію.

Як зробити зволожувач повітря в домашніх умовах

Швидкий спосіб домогтися бажаної вологості приміщення – повісити на двері вологе рушник, який регулярно міняти по мірі висихання. Для квартири і особливо дитячої кімнати це відмінний варіант зволоження своїми руками, але тривалий і витратний по витраті води. Краще зробити саморобний зволожувач повітря на батарейках або живити його від мережі. Так довше прослужить, та й клопоту при експлуатації доставить набагато менше. В інтернеті є багато відео і фото, по яких можна сконструювати необхідну модель, проте на перший раз краще заручитися допомогою фахівця.

Схема зволожувача повітря своїми руками

Конструктивно таке пристосування складається з трьох блоків, кожний з яких має своє унікальне призначення. Наприклад, блок випарника нагадує інкубатор, а являє собою резервуар з водою, вихідний патрубок і вентилятор. Електронний блок складається з датчиків, транзисторного ключа, мікроконтролера. Остання складова агрегату необхідна для подачі напруги в схему зволоження повітря, а її основні параметри такі: 220 В – на вході, 12 – на виході при навантаженні на мережі 3А.

Блок живлення зволожувача повітря

Вихідна напруга 12В є оптимальним для запуску і безперебійної роботи електроніки. Максимально допустиме навантаження – 3А, при великих параметрах буде постійно «вибивати пробки» щитка освітлення. Блок живлення зволожувача повітря своїми руками включає стабілізатор, який приймає напругу, знижує, на виході видає потрібне значення для включення схеми електроніки в роботу. Доречно купити стабілізатор Л7805, при цьому задіяти додатковий вихід на 5В. Для побутових цілей це хороший варіант, однак для його реалізації своїми руками необхідна схема.

Саморобний зволожувач повітря

Для досягнення необхідного показника вологості зовсім необов'язково купувати дорогу техніку з магазинів, воздухоувлажнитель можна зробити вдома своїми руками. Такий бюджетний варіант працює не менш ефективно, однак на його виготовлення потрібно час, кмітливість, терпіння і витримка. Саморобний зволожувач повітря своїми руками випускає порції вологого повітря, чого вистачає для створення сприятливих кліматичних умов кімнати, жилого приміщення. Щоб підтримувати вологість, можна підібрати одну з наведених нижче пристроїв.

Зволожувач повітря з пляшки своїми руками

Це кімнатний варіант, який не помітний на батареї біля вікна. Домашній зволожувач повітря своїми руками з пластикової пляшки зробить навіть підліток, необхідно дотримуватися запропонованої інструкції. Запропонований метод часто використовують молоді батьки при забезпеченні сприятливих умов для життя новонародженої людини. Послідовність дій наступна:

  1. Взяти пластикову пляшку і прорізати в ній ножицями «віконце» розміром 15 на 20 см на бічній стінці.
  2. На стрічки з бинтів підвісити ємність батареї так, щоб виконане вручну «віконце» перебувало зверху. Важливо просмикнути через марлю отвори таким способом, щоб вона регулярно була просякнута вологою.
  3. Щоб підвищити вологість кімнати, необхідно постійно доливати в пластиковий резервуар рідина, яка від тепла батареї поступово випаровується. Незабаром таке правило стане вже звичкою.
  4. Користуватися необмежений часовий інтервал. При цьому не забувати підливати у пластикову пляшку відстояну воду, при цьому радіатори батареї повинні підтримувати тепло.
  5. Встановити на батареї цей саморобний прилад так, щоб маленькі діти в міру дорослішання не змогли до нього дотягнутися і використовувати не за призначенням.

Зволожувач повітря на батарею

Якщо варіант із пластиковою пляшкою не підходить, відомий інший метод позбавлення від сухого повітря, його достатнього зволоження в житловому приміщенні невеликих габаритів. Можна використовувати керамічну чашку або вазу, яку наповнити водою і поставити грітися на радіатор. Таким способом в квартирі можна створити сприятливу атмосферу вологості, в офісі – ні. Оригінальну керамічну ємність можна підвісити, зробивши доречним елементом декору.

Саморобний зволожувач на батарею опалення свій відрізняється компактністю і безпечною температурою випаровування рідини. Шуми при роботі на відміну від дискових моделей відсутні, не потрібно дотримуватися при виборі якості води. Дозволяється додати до складу кілька крапель улюбленого ефірного масла. На промислових підприємствах потрібні більш потужні прилади для зволоження повітря, саморобки не підходять. В іншому випадку шкідливі речовини негативно позначаються на здоров'ї.

Ультразвуковий зволожувач своїми руками

З підручних матеріалів таке пристосування не створити, потрібні додаткові деталі. Придбати їх можна в спеціалізованому магазині, або розібрати непотрібну побутову техніку, яка вже перестала працювати. Щоб боротися з підвищеною сухістю повітря і підняти його показник вологості потрібно діяти в заданій послідовності:

  1. Підготувати ультразвуковий перетворювач, пластикову ємність на 10 літрів, кулер від комп'ютера, блок живлення, пластиковий стакан, алюмінієвий куточок, гофру, пластиковий стакан і стабілізатор.
  2. Виконати в пластиковій ємності декілька отворів так, щоб у них помістилося кріплення вентилятора, провід перетворювача, що виводить провід. Гофру ставити безпосередньо після кріплення самого вентилятора.
  3. В пластиковий стакан вставити бублик від іграшкової піраміди, відповідний за розміром, зверху закріпити шматок тканини за допомогою гумки. Це свого роду фільтр, залишається лише завести в саморобну схему блок живлення і ультразвуковий перетворювач.
  4. Ультразвуковий зволожувач повітря своїми руками працює на основі п'єзоефекту, тому додатково використовувати рідину для випаровування вологого повітря не потрібно. Пара виробляється без участі процесу електролізу.

Зволожувач з вентилятора

Сухе повітря є однією з причин частого нездужання маленької дитини в будинку, надмірної хворобливості. Щоб прибрати таку небезпечну сухість, допоможе зволожувач своїми руками з маленького вентилятора. Він з легкістю підвищить вологість у приміщенні, головне – правильно виконати нескладну конструкцію. Сухе повітря залишиться в минулому, а для цього потрібно металева труба, підставка під торшер, підлоговий вентилятор і шматок матерії в якості мембрани, через яку буде текти і зволожуватися повітря. Послідовність дій майстра така:

  1. Відрізати шматок щільної тканини, після чого гарненько примотати його до металевої труби так, щоб обмежити вихід сухого повітря.
  2. Підвісити трубу на висоту торшера таким способом, щоб вона знаходилася навпроти справного вентилятора підлогового типу.
  3. Залишається тільки зволожити тканину і включити вентилятор, збільшити потік повітря. Таким способом через трубу надходить очищений і зволожений потік повітря в жиле приміщення.
  4. Необхідно контролювати вологість матерії, щоб саморобний агрегат не працював даремно, інакше знову з'явиться сухе повітря.

Багато обивателі, щоб не псувати естетику інтер'єру, жваво цікавляться, чим замінити зволожувач повітря в домашніх умовах, і чи це можливо. Своїми руками виготовити конструкцію можуть не всі бажаючі, тому перебувають у пошуку гідної альтернативи. Як варіант, можна оформити кімнату штучним фонтаном, поставити акваріум з рибками або квітка на підвіконня. Можна своїми руками виконати інші моделі домашніх зволожувачів.

Відео: Парозволожувач повітря для будинку

Зволожувач повітря за 300 рублів своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!