Яблучний спас у 2019: історія свята

У народному календарі відзначення Преображення Господнього припадає на місяць, коли збирають урожай, а природа готова попрощатися з літом і відкрити свої ворота осені. Дата, коли в народі проходить святкування, не змінюється з року в рік – це 19 серпня. В цей день віруючі освячують у церкві мед, яблука і страви з плодів нового врожаю.

Що таке Яблучний Спас

У православному календарі є три Спаси: Медовий (14 серпня), Яблучний (19 серпня) і Горіховий (29 серпня), тому ще одна назва − Другий або Середній, який позначає наступ осені, перехід від літа до осені і зими. Назва за церковними канонами − Преображення Господнє. З цього дня дозволяється споживати, готувати страви з яблуками та іншими плодами, що насамперед слід присвятити в церкві. В цей період йде Успенський піст, який триває до 28 серпня.

Яблучний Спас – історія свята і традиції

Звичай відзначати це свято припадає ще на IV століття, тому історія Яблучного Спаса значно молодше багатьох інших православних урочистостей, але не менш цікава і загадкова. У той час Христос разом з трьома своїми учнями-Петром, Іоанном та Яковом – піднявся на гору Фавор для молитви, де дізнався про свою майбутню жертву заради людини – про розп'яття на хресті, і був висвітлений незвичайним яскравим світлом господнім. Син Божий заборонив учням розповідати про своє призначення і звелів людям збирати плоди, щоб їх освятити. Сталося це за 40 днів до розп'яття Господа на хресті.

Яблучний Спас – традиції свята

Вважається, що на Великий Спас відбувається перетворення природи, тому святкування дати відбувається по-особливому. Традиції Яблучного Спаса мають багатовікову історію, трохи змінювалися, але значення їх залишилося незмінним. Раніше під час масового народного гуляння власники фруктових садів повинні були виставити вози зі своїм урожаєм і роздавати їх перехожим, тих же, хто цього не хотів робити, вважали жадібними, нечесними людьми.

Народ вірив, що останнім з'їдене яблуко має здатність виконувати найзаповітніше бажання. До такої події за традицією не можна їсти будь-які фрукти, окрім ягід і огірків. До початку дня забороняється їх вживання, особливо батькам, які втратили своїх дітей, тому що їх померла дитина не зможе отримати золотий фрукт від Матері Божої, яка роздає подарунки на свято Спас. Ще треба було звільнити грунт до наступного врожаю. Для цього до пишного святкування намагалися зібрати хлібні колоски.

Суть Яблучного Спаса

Селяни, для яких свято врожаю був одним з найбільших і значущих, вірили, що яблука володіють незвичайною силою, несуть здоров'я, силу, щастя, красу. Між тим фрукт вживають не тільки в сирому вигляді, але також закочують варення, варять компот, запікають яблука, готують пироги. Святкувати знаменну дату починають з ранкової служби, під час якої в центр храму виносять хрест, потім відбувається поклоніння, хресний хід, освячення врожаю. Головним кольором вважається білий, тому парафіяни одягають світлий одяг.

Чому не можна їсти яблука до Спаса

Припис заборони на вживання нового врожаю пов'язано з необхідністю його освячення, з розвитком духовних сил людини, боротьбою з спокусами, зміцненням віри. Згідно з церковним Статутом (Типикону) до Преображення забороняється вживати виноград. Не їсти яблука до Яблучного Спаса – це свого роду заміна винограду, оскільки останній давав поганий урожай у кліматичній зоні слов'ян. У Типіконі прописано покарання тим, хто до Спаса спробував фрукт – заборона на вживання їх на весь серпень, щоправда, стосується подібна міра насамперед ченців, а не мирян.

Прикмети на Врятував

На Осеніни, ще одну назву Преображення, змінюється погода, тому прикмети на Яблучний Спас в основному відносяться до майбутніх змін погодних умов. Ночі стають холоднішими, журавлі починають перелітати в теплі краї. Яким був цей день, таким буде Покров (14 жовтня) і січень. Якщо не було дощу – буде суха осінь, якщо були опади – то дощовою, якщо ж було ясно – чекайте сувору зиму. Ті віруючі, які залишаються вірними забороні вживання плодів, будуть винагороджені виконанням бажання при першому откушенном шматочку.

Коли Яблучний Спас

За юліанським календарем дата Яблучного Спаса припадала на 6 серпня, але після переходу на григоріанський перемістилася в народному календарі слов'ян на 19 серпня. Відповідно до Святого Письма цей день являє собою Царство Боже на землі. За народним віруванням відбувається третій вихід померлих на світ у період весна-літо. Протягом дня, якщо на тіло людини сідає муха, її не проганяли, оскільки вона обіцяла успіх і щастя. Ввечері після трудового дня і гулянь проводжали сонце в поле з піснями.

Відео: свято Преображення

Другий Спас 19 серпня – свято Преображення Господнього

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!