Що таке ректороманоскопія

Діагностичне дослідження нижніх відділів прямої кишки є доступним та інформативним способом діагностики стану кишечника. Процедура здійснюється за допомогою ректоскопа, що створює умови для детального огляду проблемних зон. Ректороманоскопія що це? Це метод, що дозволяє з допомогою ендоскопа провести візуальний огляд слизової оболонки нижньої частини травного тракту, дистального отелення сигмовидної кишки. Процес проходить безболісно, пацієнт не потребує тривалому відновленні.

Що показує ректороманоскопія

Ендоскопічний прилад являє собою довгу трубку близько 15-35 см з джерелом світла на кінці та системою подачі повітря. Вивчення внутрішньої поверхні кишечника проводиться за допомогою різних оптичних окулярів. Обстеження прямої кишки може відбуватися з використанням гнучких або жорстких ендоскопів. У ході діагностичного дослідження визначаються:

  • стан слизової прямої кишки;
  • наявність тріщин, ранок, крові, гною;
  • новоутворення різного характеру (пухлини, поліпи, геморой).

Показання до процедури

Приводом для призначення діагностики кишечника є клінічна картина, властива патологій прямої або сигмовидної кишки. Після 40 років підвищується загроза появи злоякісних утворень в кишечнику, внаслідок цього процедуру дослідження нижніх відділів травного тракту рекомендується проходити в плановому порядку один раз на 3-5 років як превентивний захід боротьби з раком. Фахівець призначає обстеження прямої кишки при наступних симптомах:

  1. запор;
  2. ускладнення процесу дефекації;
  3. діарея;
  4. виділення гною, слизу;
  5. неповне спорожнення кишечника;
  6. підозра на онкологію;
  7. запалення кишечника;
  8. хронічний геморой.

Підготовка до дослідження

Підготовка пацієнта до ректороманоскопії починається задовго до початку самої процедури. За 2-3 дні пацієнт повинен виключити зі свого меню продукти, що викликають процеси газоутворення, бродіння (фрукти, овочі, бобові, вівсяна, перлова, пшоняна каші). В обов'язковому порядку слід прибрати з раціону кондитерські вироби, борошняні вироби, субпродукти, жирні сорти м'яса і риби, алкоголь, газовані напої. За день до призначеного дослідження необхідно провести чистку кишечника з допомогою:

  1. Клізми – очищення потрібно виконувати напередодні ввечері і вранці безпосередньо перед обстеженням. Промивання проводиться 1-1,5 літрами води до появи чистоти виділяється.
  2. Проносних препаратів – підготовку кишечника до ретроманоскопии здійснюють проносним «Фортранс». Один пакетик ліки розчиняється в літрі води, потім випивається в кілька прийомів. Загальна кількість випитого засобу повинна дорівнювати 4 літрів.
  3. Микролакса – підготовка до ректороманоскопії микролаксом здійснюється за день до процедури. Рекомендується ввести 2 туби ректального проносного в задній прохід з інтервалом 20 хвилин ввечері і вранці перед дослідженням.

Як проводиться ректороманоскопія

Інструментальне дослідження починається тільки після пальцевого обстеження лікарем прямої кишки. Як проводять ректороманоскопію що це? Перед початком процедури пацієнту потрібно зняти одяг, білизна нижче пояса. Після цього хворого розташовують на кушетці в положенні «лежачи на боці» або в колінно-ліктьовий позі. За відгуками пацієнтів, процедура викликає тільки незначний дискомфорт, легко переноситься. Весь процес займає 5-7 хвилин, виконується в наступній послідовності:

  • Тубус ендоскопа змащують вазеліном, вводиться в задній прохід на глибину 4-5 див
  • Витягується обтуратор, вставляється оптичний окуляр, після чого починається візуальний огляд внутрішньої поверхні кишечника. Далі відбувається розправлення тканин прямої кишки за допомогою подкачиваемого повітря.
  • Залежно від цілей проведення ректоскопии проводиться біопсія, видалення поліпів, припікання тріщин, ранок. Потім прилад обережно витягають.

Можливі ускладнення після обстеження

Ректороманоскопія повинна проводитися досвідченим лікарем, з використанням якісного приладу та його складових. У рідкісних випадках обстеження супроводжується кровотечею (при видаленні поліпів або біопсії), перфорацією (розривом) прямої кишки або її відділів. Розрив тканин кишечника вимагає негайної госпіталізації та оперативного втручання.

Протипоказання

Дослідження травного тракту – простий, безболісний метод виявлення і усунення різних захворювань кишечника. Процедура не має протипоказань, але при певних умовах може відкладатися з медичних міркувань. Після проведення курсу консервативної терапії ректороманоскопія кишечника призначається знову. Причинами відстрочки обстеження можуть служити:

  • анальні тріщини;
  • звуження просвіту прямої кишки;
  • запалення по типу перитоніту;
  • рясна кровотеча з кишечника;
  • проблеми з легенями і серцем.

Що краще: ректороманоскопія або колоноскопія

Всілякі види ендоскопічного дослідження кишечника допомагають вчасно виявити патологічні процеси і зробити певні заходи по їх профілактиці, усуненню. Як перевірити кишечник за допомогою колоноскопії, аноскопии, ректороманоскопії що це за процедури? Відмінність між цими видами обстежень полягає лише в глибині проникнення приладу. Різниця в довжині ректоскопа впливає на інформативність підсумкового результату, тому дуже важливо зупинитися на правильному методі діагностики.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!