Що робити при відрижці із запахом тухлих яєць

Відчуваєте неприємний смак, тухлий запах з рота після щільного перекусу або на голодний шлунок? Одиничний випадок не повинен насторожити, але якщо ситуація повторюється все частіше, це означає, що відвідуванням до лікаря краще не нехтувати. Не панікуйте: сама по собі відрижка з запахом тухлого яйця – не хвороба. Це яскравий ознака, який укупі з іншими свідчить про тих чи інших розладах травного тракту.

Відрижка тухлим яйцем – симптом якоїсь хвороби

Тільки на підставі того, що з рота пахне тухлими яйцями, ставити діагноз вельми необачно. З-за того чи іншого захворювання така відрижка може супроводжуватися:

  • нудотою;
  • блюванням;
  • діареєю;
  • здуттям живота;
  • болями в шлунку;
  • дискомфортом в черевній порожнині.

Особливо ретельно потрібно проаналізувати свій стан, якщо серед симптомів – підвищена температура. У такий спосіб організм бореться з інфекцією і гнильними бактеріями, які дуже швидко виникають і розмножуються в кишечнику внаслідок звичайного харчового отруєння. Але висока температура, яка довго не спадає і супроводжується відрижкою з затхлим запахом, може вказувати і на хворобу Крона – запалення шлунково-кишкового тракту. Без консультації досвідченого спеціаліста та лікування потужними препаратами в цьому випадку не обійтися.

Пронос і відрижка

Обидва цих симптому разом служать вірним свідченням слабкого травлення. Нерідко воно викликане зниженою кислотністю або розвивається дисбактеріоз. Також незайвим буде упевнитися, чи здорові жовчовивідні шляхи: тухла відрижка цілком може бути обумовлена нестачею жовчі. До таких наслідків призводить і захоплення продуктами, які організм не сприймає. У кожної людини перелік їх буде індивідуальним. В основному в нього потрапляють такі продукти:

  • цільні злаки;
  • «кісломолочка»;
  • гострі спеції;
  • кондитерські вироби;
  • тваринний білок (м'ясо, риба, яйця птахів).

Відрижка і гази

Частий метеоризм і відрижка тухлим нерідко супроводжують функціональну шлункову диспепсію. По суті – це хронічний розлад травлення. Шлунково-кишковий тракт з сильно порушеним балансом мікрофлори втрачає здатність добре засвоювати надходить їжу, а надмірна активність небезпечних мікробів призводить до появи тухлого запаху з рота, газоутворення. Причинами його називають:

  • ендокринні порушення;
  • виразкові освіти;
  • необхідність постійно приймати сильнодіючі ліки, препарати заліза.

З блювотою

Відрижка із запахом тухлих яєць, що супроводжується блювотою з домішкою шлункового соку, виникає після прийому їжі. Такі симптоми характеризують гастрити, виразки. Шлунок при цьому нещадно болить. Органи травлення, будучи не в силах впоратися з переварюванням їжі, просто відмовляються це робити, виштовхуючи ситну трапезу. Інша можлива причина відрижки з запахом тухлого – проблеми з підшлунковою залозою. Такі невеликі надмірності, як шматочок жирного м'яса, підсмажена картопля на салі або чашечка наикрепчайшего еспресо, принесуть масу клопоту.

Причини відрижки

Зрозуміти, від чого буває відрижка, просто, якщо вивчити механізм процесу травлення. Їжа починає засвоюватися ще в роті слина містить безліч ферментів, які допомагають розбити її на прості речовини. Тоді ж у шлунок виділяється сік, розщеплює їжу. Остаточне перетравлення їжі і засвоєння її відбувається в кишечнику. Якщо хоча б один орган травної системи працює слабо, їжа просто застоюється в тракті.

З часом у місцях скупчення незасвоєний їжі починаються процеси бродіння. Утворені при цьому гнильні бактерії виділяють сірководень. Він-то, виходячи назовні, та створює враження, ніби відбувається відрижка яйцями (в цьому продукті, якщо він несвеж, є і це погано пахне речовина). В залежності від того, де нагромаджуються неперетравлені залишки їжі, і розвивається хвороба.

У дитини

Таке неприємне явище зустрічається і у дітей. Одна з найбільш очевидних причин тухлого запаху з рота – дисбактеріоз після лікування антибіотиками. Тендітна мікрофлора дитячої травної системи швидко дає збої, небезпечні бактерії заміщають корисні. Другою можливою причиною може стати слабкість жовчовивідних шляхів. Жирні, гострі, смажені страви у таких діток провокують потужний викид жовчі. Це викликає у малюків відрижка з запахом сірководню. При перших її ознаках дитину потрібно показати лікарю: тільки він призначить правильну дієту і випише потрібне лікування.

При вагітності

У майбутніх мам запах сірководню з рота в більшості випадків служить наслідком їх цікавого положення. Адже організм на ці дев'ять місяців кардинально перебудовує свою роботу. Причинами у вагітних жінок можуть бути:

  • зміна гормонального фону;
  • перебудова ендокринної системи;
  • гостра фаза хронічних захворювань;
  • тиск на органи травлення, яке росте разом з розмірами малюка.

Як позбутися від відрижки

Тих, хто вже зіткнувся з такою проблемою, мучить питання, що робити, якщо з'явилася відрижка тухлими яйцями. Які заходи вжити? Перший крок – візит до лікаря. Тільки він підбере ефективний комплекс ліків, покликаних усунути причини виникнення відрижки з неприємним запахом. У рецептах зустрічаються препарати, які борються з застою їжі:

  • «Алмагель»;
  • «Смекта»;
  • «Мотиліум»;
  • «Омез»;
  • «Панкреатин».

Народними засобами відрижку лікують тільки після встановлення точного діагнозу. Ось кілька рецептів:

  1. Поліпшить кислотність настій з м'ятні листя, квіток липи, насіння фенхелю і льону. Кожного інгредієнта потрібно по 2 ст. л. Норма на 1 склянку води – 1 ст. л. суміші. Приймати двічі на день по чверті склянки.
  2. При відрижці внаслідок гастриту допоможе неміцний м'ятний чай.
  3. Очистить зашлакованний травний тракт лікувальний коктейль з 100 мл журавлинного соку, 100 мл соку алое. Додати 1 ст. л. меду, розбавити 200 мл води. Приймайте тричі за день по 1 ст. л.

Дізнайтеся, які симптоми панкреатиту у жінок.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!