Батарейка для материнської плати - навіщо потрібна

Комп'ютерна техніка, як і будь-який пристрій, вимагає періодичного оновлення та ремонту. Для повноцінної роботи ПК часто потрібно періодично замінювати елементи живлення, тоді всі вузли комп'ютера і материнка будуть ефективно працювати. Процес заміни не займає багато часу, не вимагає спеціальних навичок, тому впоратися з цією роботою зможе навіть початківець користувач.

Що таке батарейка для материнської плати

Батарейка на материнській платі являє собою спеціалізований марганцево-диоксидный акумулятор, який часто називають «таблеткою». Він відноситься до типу літієвих батарей (Lithium). Розташовується цей елемент живлення в нижній частині системної плати. Виробники пропонують чимало варіантів, які відрізняються тільки товщиною і ємністю. Марка розглянутого елемента не настільки важлива.

Навіщо потрібна батарейка біос

Комп'ютер і материнська плата являють собою складну систему, безперебійна робота якої залежить від якості, надійності окремих її елементів. Так, батарейка для біоса необхідна для збереження інформації та поточних налаштувань cmos при відключенні живлення апаратури. Буває, що батарея на материнці сідає тоді, коли живлення комп'ютера вже вимкнено, тому обладнання змушене повернутися до заводських, вихідних налаштувань.

Якщо це станеться, потрібно буде вручну відновити робочі параметри системи. Серед важливих алгоритмів, за які відповідає робота біос, відзначають наступні:

  • параметри частоти процесора, пам'яті;
  • послідовність завантаження приводів, дисків;
  • поточні налаштування дати, часу.

Види

Виробники пропонують три види біос батарей, які відрізняються за номером, мають наступні параметри:

  • CR2032 має діаметр – 20 мм, товщину – 3,2 мм, ємність – 210-230 мАч;
  • CR2025 має діаметр – 20 мм, товщину – 2,5 мм, ємність – 150 ма;
  • CR2016 має діаметр – 20 мм, товщину – 1,6 мм, ємність – 75-90 маг.

Різні типи мають відмінності у товщині і ємності акумулятора. В якості живлення материнської плати частіше використовується батарейка для комп'ютера cr2032. Цей стандартний елемент, який за замовчуванням встановлюють виробники комп'ютерної техніки. При монтажі не потрібно додаткового затиску контактів або спеціальної підкладки внаслідок достатньої його товщини. Максимальна ємність дозволяє продовжити безперебійну роботу материнської плати.

Як перевірити батарейку на материнській платі

Для перевірки працездатності батареї необхідно поглянути на налаштування обладнання. Комп'ютер часто видає повідомлення про помилку, збої в роботі системи. Якщо батарея стара, ноутбук або ПК видасть повідомлення наступних типів:

  • CMOS battery failed;
  • CMOS battery low failed;
  • CMOS checksum error – Defaults loaded.

Такі повідомлення кажуть, що необхідна заміна батарейки на материнській платі комп'ютера. Ще одна вірна ознака збій у роботі батареї біос – регулярний скинути налаштування дати і часу – при кожному включенні комп'ютера або ноутбука. Батарея біос буде відповідати за цей параметр. Потрібно ручна настройка характеристик. Зверніть увагу на поточні налаштування BIOS. Якщо вони не зберігаються, скидаються до базових, причиною може стати сіла батарея. Вона ж призведе до помилок при включенні комп'ютера.

Як поміняти батарейку на материнській платі комп'ютера

На першому етапі заміни потрібно переконатися, що комп'ютерне обладнання відключено від мережі, а напруга 220 вольт до апаратури не подається. Інакше можуть виникнути неприємні наслідки. Звірте поточні налаштування комп'ютера, збережіть наявну інформацію. Щоб правильно і замінити налаштувати елемент, варто виконати наступні кроки:

  1. Відключити блок живлення від, від'єднавши проводи.
  2. Розташувавши системний блок на правому боці, потрібно відкрутити ліву кришку, щоб отримати доступ до материнської плати.
  3. Розглянути блок материнки. Батарейка 2032 розташовується в нижній її частині. Щоб витягнути її, слід затиснути засувку викруткою, шилом або іншим предметом у вигляді стрижня. Батарею потрібно піддягати акуратно, в протилежному напрямку від затискає пластини.
  4. Нова батарея cr2032 розміщується у гнізді системної плати. Для цього вставте її, трохи нахиливши контактну пластину. Потрібно перевірити, щоб верхня частина провідної пластини притискала батарею.
  5. Залишилося зібрати корпус, підключити дроти.

Після включення комп'ютера в біосі потрібно встановити дату, час, параметри персональних, оптимізованих налаштувань і специфічних опцій. Зверніть увагу на перевірку опцій відеокарти і порядку завантажень жорстких дисків, не забудьте зберегти всі зміни. Своєчасна, грамотна заміна батарейки материнської плати дозволить зберегти функціонал комп'ютерної системи, що потрібні вам параметри.

Відео

Заміна батарейки материнської плати комп'ютера

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!