Як зробити презентацію в powerpoint

Програма для створення презентацій від компанії Майкрософт «Павер Поінт» стала потужним інструментом для оформлення візуальної складової будь-якої доповіді. Жодне серйозне виступ не проходить без відеопрезентації або слайд-шоу. Вміння їх створювати стане надійним помічником будь-якого виступає.

Як створити презентацію powerpoint

Для роботи вам знадобиться комп'ютер або ноутбук. Другий варіант кращий, тому що його можна принести на місце виступу і підключити відразу ж до проектора. Перед тим як зробити презентацію в powerpoint, необхідно знайти всю інформацію, яка буде використана, скласти план доповіді. Пам'ятайте, що програма зберігає результат у форматі електронної книги pdf, відтворюється тільки через powerpoint або PDF Reader.

Перед початком виготовлення важливо чітко розуміти, що презентація – це підкріплення і супровід ваших слів, але не заміна. Слід добре продумувати всі складові, підшукати необхідні матеріали. Концепція виступу стане основою дизайну, структури, вибору шрифту і багато чого іншого. Ось, що повинно стати базою перед тим, як зробити красиву презентацію в powerpoint:

  • тема для презентації;
  • текст;
  • малюнки, фото і графіки (там, де доречні);
  • музика і інші звуки (якщо замислюється і музичний супровід).

Для того щоб почати роботу, увімкніть редактор презентацій powerpoint. І тут перед вами постануть декілька важливих завдань:

  • використовувати готовий шаблон;
  • створювати кожен слайд окремо вручну;
  • використовувати стандартний дизайн або зробити власний.

Оформлення титульного аркуша презентації

Зробити титульний аркуш одночасно легко і складно. На ньому, як правило, розташовується назва доповіді, компанії, ім'я і прізвище виступаючого – нічого складного. Однак перший слайд створює перше враження, яке, як відомо, другий раз не справиш. У багатьох сучасних варіантах при створенні головної сторінки використовують тільки тему доповіді. Для цього потрібно:

  1. У верхньому меню вибрати «Створити слайд».
  2. Клацнути правою кнопкою миші на ньому і в випадаючому меню натиснути на «Макет».
  3. В наступному випав підменю «Тільки заголовок».
  4. Перетягніть за допомогою миші з'явилася рамку по центру або на верх листа.
  5. Введіть потрібний текст.

Фон для повер поінт

У програмі можна зробити картинку фоном або використовувати один з готових варіантів колірних рішень (схем). Настройки дозволяють застосовувати малюнки до всього документа або до окремим вибраним сторінкам. Для призначення дизайну до всього файлу потрібно:

  1. Вибрати меню «Дизайн».
  2. Перейти у вкладку «Теми».
  3. Активувати вподобаний варіант.

У деяких випадках необхідно виділити один конкретний або групу слайдів, щоб стиль не збігався з усією решті презентацією. Для цього потрібно виконати такі кроки:

  1. Перейти у вкладку «Слайди».
  2. Вибрати мишею сторінки, до яких необхідно застосувати інший дизайн.
  3. У вкладці «Теми» натиснути правою кнопкою миші на потрібний варіант.
  4. Вибрати пункт «Застосувати до виділених слайдів».

Як робити слайд

Основою будь-якого доповіді з візуальним супроводом виступають слайди для презентації. Для створення необхідно на верхній панелі знайти значок «створити слайд» і натиснути. Якщо не знаходите такої кнопки, то можна зайти через розділ меню «Головна» і знайти її там. Далі у вас буде можливість оформити розділ: вставити текст, зображення, фон і т. д. При необхідності слайди можна видалити або пронумерувати. Для цього вибрати в лівій колонці потрібний і натиснути кнопку на клавіатурі «delete». Можна міняти кадри місцями, перетягуючи в лівому меню мишкою.

Текст в powerpoint

Після того, як доповідь створений, його необхідно оформити. Як правило, на всіх сторінках повинен бути текст – короткі фрази або цілі речення. Вставляти текст можна прямо з інших документів або ж додавати самостійно, наприклад:

  1. Вибрати необхідний ділянку і клацнути на ньому кнопкою.
  2. Набрати необхідний текст.
  3. За допомогою верхнього меню powerpoint, яке дуже схоже на Word, налаштувати шрифт, розмір, колір.
  4. За допомогою миші можна пересувати текст.

Робота з картинками

Коли потрібно зробити гарну, яскраву і гарну презентацію, використовують картинки, фотографії і графіки. Останні зараз користуються особливою популярністю, тому що їх легко сприймати і бачити конкретні дані, що несуть смислове навантаження. Щоб оформити презентацію в такому стилі, необхідно використовувати функції вставки зображення в документ. Щоб додати фото потрібно зробити наступне:

  1. У верхньому меню powerpoint вибирати розділ «Вставка».
  2. В підменю буде кнопка, яка називається «Малюнок».
  3. З'явиться додаткове віконце, через яке знайдіть місце зберігання файлу і вибирайте картинку, натискаючи кнопку «Вставити».
  4. За допомогою миші можна переміщувати рисунок.
  5. Навколишнє файл рамочка допомагає змінювати розмір, просто потягніть за куточок.

Як зробити презентацію з музикою

Можна зробити презентацію з музичною складовою, але слід бути дуже обережним у цьому питанні. Слайд-шоу має виконувати другорядну роль і не відволікати глядачів від доповідача. Доречно використовувати музичний супровід, тільки якщо вона доповнить виступ, не буде відволікати від основної думки і усвідомлення того, що говорить людина. З іншого боку – це ще один інтерактивний інструмент, який створює атмосферу, тому користуватися їм можна. Доповнити презентацію музикою в повер поінт:

  1. Знайдіть зразок музики через інтернет.
  2. У верхній частині меню powerpoint перейдіть у вкладку «Вставка».
  3. В підменю знайдіть кнопку «Кліпи».
  4. У випадаючому субменю виберете звук.
  5. У вікні знайдіть потрібний файл і натисніть «Вставити».
  6. Далі можна зробити так, щоб аудіо в powerpoint автоматично відтворювалося при переході на слайд або по натисненню на нього.

Презентація слайд-шоу

У деяких випадках презентація складається тільки з візуальної складової, з короткими коментарями виступаючого. Як правило, це звіт про виконану роботу або просто представлення зовнішнього вигляду продукції. Людина в залі буде розглядати зображення, на що і робиться упор. Для таких випадків добре підходить функція слайд-шоу. Кадри самі будуть змінюватися з певним проміжком затримки в часі. Щоб зробити таке потрібно:

  1. Створіть нову презентацію.
  2. Перейдіть на вкладку «Вставка», вибирайте розділ «Фотоальбом».
  3. У вікні натисніть на кнопку «Файл або диск».
  4. У вікні провідника вибирайте всі необхідні малюнки.
  5. Оптимально в нижній частині вікна вибрати з випадаючого меню «Розмір зображення» пункт «Вписати в слайд».
  6. Натисніть «Створити».

Після цього з'являться всі картинки, кожна окремо, а одна буде титульною сторінкою. Там же буде написано слово «Фотоальбом» і ваше ім'я. При бажанні цей текст можна видалити або замінити на будь-який інший. Ви можете як завгодно потім змінювати ці слайди по своїм потребам, додавати та видаляти їх, накласти музику. Далі просто збережіть презентацію.

Відео: анімація в презентації PowerPoint

Анімація в PowerPoint

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!