Аналіз крові на гепатит: як здати і результати

Запальні захворювання печінки різної етіології виявляються шляхом проведення лабораторних досліджень. Аналіз крові на гепатит С, аутоімунні та інші типи хвороби є найбільш інформативним способом діагностики. Тестування призначається з урахуванням виду патології й провокуючих факторів.

Способи проведення діагностики

Сучасна медицина пропонує багато способів діагностики запальних захворювань печінки. Лабораторні дослідження вибирають в залежності від типу патології і чинників, що спровокували її розвиток:

  1. Токсичні гепатити розвиваються після тривалого впливу на печінку різних отрут або через зловживання алкоголем. Для підтвердження діагнозу проводиться БАК (біохімічний аналіз крові) на альбуміни, протромбины, фибриногены, глобуліни, билирубины, ферменти.
  2. Променевої гепатит – це рідкісний вид хвороби, що розвивається після радіоактивного опромінення. Діагноз підтверджується біохімічним аналізом крові і перевіркою рівня білірубіну.
  3. Аутоімунний гепатит є рідкісним хронічним захворюванням печінки зі стрімкою течією. Діагностують патологію після дослідження рівня гамма-глобулінів, АсТ, IgG, АЛТ.

Найбільшою групою запальних захворювань печінки є вірусні. Для виявлення кожного виду використовуються певні методи діагностики:

  1. Штам A. Хворобу викликає вірус РНК. Інкубаційний період хвороби становить 2-4 тижні. Для виявлення цієї форми використовують тест на антитіла класу IgG та IgM до вірусу A (Anti-HAV-IgG і Анти-HAV-IgM), ПЛР (полімеразну ланцюгову реакцію) на присутність РНК в сироватці крові.
  2. Штам B. Ця форма є однією з найнебезпечніших, має тяжкі наслідки. Хвороба викликає гепаднавирус HBV. Інкубаційний період триває до 6 місяців. Важливо виявити патологію в цей час, щоб вона не перейшла в хронічну стадію. Діагностика передбачає ИХЛА (імунохемілюмінесцентний аналіз) на HBsAg, БАК.
  3. Штам C. Ця форма дуже широко поширена. Після зараження інкубаційний період хвороби триває від 2 до 24 тижнів. Інфекція може довгий час залишатися непоміченими через відсутність симптомів і передаватися іншим людям. Діагноз встановлюється після кількісного і якісного дослідження біоматеріалу. Перший аналіз на гепатит С проводять методом ПЛР (для визначення РНК). Якісний ІФА (імуноферментний аналіз) передбачає виявлення антитіл до антигенів вірусу C.
  4. Штам D. Ця форма розвивається на тлі гепатиту В. Інкубаційний період триває до 6 місяців. Діагностика включає ПРЦ і перевірку наявності антитіл класу IgM.
  5. Штам E. рідкісна Форма захворювання, але відрізняється високою смертністю пацієнтів. Діагноз ставлять після проведення аналізу крові на Anti-HEV-IgG.
  6. Штам F. Збудники цієї форми є не тільки у крові пацієнта, але і у фекаліях. Для постановки діагнозу проводять біологічний аналіз крові, сечі, калу.
  7. Штам G. Форма може розвинутися на тлі гепатитів B, C або D. Поєднання з другим видом представляє найбільшу небезпеку для життя пацієнта. Для виявлення недуги кров досліджують на РНК HGV-RNA.

Підготовка до здачі

Перш ніж здати аналіз крові на гепатити В і С, а також на інші невирусные форми захворювання, потрібно правильно підготуватися до діагностики.В іншому випадку тестування може дати спотворені результати і доведеться повторно проходити процедуру. Правила підготовки представлені нижче:

  1. За 8-12 годин до процедури перестати приймати їжу. Проби складають натщесерце.
  2. За 14 днів до тестування перестати пити будь-які ліки, щоб знизити навантаження на печінку.
  3. За 1 день до процедури повністю відмовитися від жирного, гострого, солоного, алкогольних напоїв, куріння.
  4. Знизити фізичні навантаження до мінімуму перед проведенням дослідження.
  5. Відмовитися від продуктів з вмістом каротину (фруктів і овочів жовтого кольору).
  6. За кілька днів до тесту відмовитися від проведення УЗД, рентгена, фізіотерапевтичних процедур.
  7. Перед проведенням дослідження повідомити лікаря про наявних захворюваннях, алергії на медичні препарати.
  8. Жінкам не можна проходити діагностику під час менструації.

Розшифровка результатів аналізу крові на гепатит

Термін проведення дослідження залежить від типу тестування та медичного закладу. Як правило, результат готується від 1 до 10 календарних днів. Спеціалізовані центри надають інформацію протягом дня, за умови, що транспортувати біологічний матеріал у віддалену лабораторію не потрібно. Точно розшифрувати результат може тільки фахівець, але знати нормальні показники і допустимі відхилення пацієнтам корисно.

Захворювання може мати невирусное і вірусне походження. Від етіології залежить метод тестування. Розшифровка результатів проб на аутоімунні, токсичні і променеві хвороби види представлена нижче у таблиці:

Показник

Норма

Підстави для постановки діагнозу

Білірубін

5-21 мкмоль/л

Підвищений рівень

Фібриноген

1,8-3,5 г/л

Знижений рівень

АСТ

До 75 од/л

Підвищений рівень

АЛТ

До 50 од/л

Загальний білок сироватки (альбумін)

66-83 г/л

Знижений рівень

Для виявлення хвороби вірусного типу проводять дослідження біоматеріалу на антитіла. Розшифровка результатів проб представлена нижче:

Параметр

Нормальні показники

Підстави для постановки діагнозу

HBs (австралійський) антиген

+

Anti-HBs

10 мЕд/мл

Вище 10 мЕд/мл

Anti-НВс-total

+

НВеАд

+ (хронічна форма)

Anti-НВе

+ (говорить про одужання та наявність імунітету)

– (хронічне захворювання або його відсутність)

HBV-DNA

До 40 МО/л

Рівень вище 40 МО/л

Вартість дослідження

В даний час такі тестування проводять у муніципальних і комерційних медичних установах. Вартість дослідження біологічного матеріалу в Москві варіюється від 250 до 12500 рублів. На ціну впливає спосіб тестування, складність виконання процедури, умови конкретного діагностичного центру.

Відео

Аналіз крові на гепатит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!