АМГ гормон - що це таке і за що відповідає у жінок

Однією з причин неможливості успішного зачаття є плутану гормональний фон. У гінекології це поширена причина, чому сімейній парі доводиться погоджуватися на ЕКО. Щоб виявити цю проблему зі здоров'ям, здається аналіз на АМГ. Це органічна речовина фахівці називають цінним маркером функціонального запасу яєчників.

Що таке АМГ

Розвиток патології доречно при гормональному дисбалансі жіночого організму. Антимюллеров гормон – це органічний продукт, виробництво якого не контролюється головним мозком, а залежить в повному обсязі від функціональності яєчників. Таке речовина до початку статевого дозрівання жіночого організму підтримує постійну концентрацію. Надалі варіюється в певних межах, піддається впливу провокуючих факторів, вікових змін організму. Граничної концентрації досягає до 20-30 років, а при менопаузі практично зводиться до мінімуму.

Аналіз АМГ

Зазначене лабораторне дослідження називається «Розширений Efort-Тест», а необхідність у його проведенні виникає при відсутності бажаної вагітності після багаторазових спроб сімейної пари зачати дитину. Крім того, аналіз на гормон АМГ гінеколог настійно рекомендує здавати при таких відхиленнях, аномаліях жіночого організму:

  • підозра на безпліддя при нез'ясованих обставинах;
  • високий показник фолікулостимулюючого гормону;
  • кілька невдалих спроб ЕКЗ;
  • діагностика полікістозу яєчників;
  • контроль позитивної динаміки антиандрогенной терапії;
  • виявлення гранулезоклеточных пухлин яєчників;
  • порушене статевий розвиток підлітків.

АМГ гормон – норма

Показник допустимих меж виключає ряд причин, чому жінка не може завагітніти. Тому не варто уникати проведення лабораторного дослідження. Норма антимюллерова гормону у жінок залежить від віку, а на період 20-30 років становить 4-6,8 нг/мл Є ще нормально низький показник, допустима величина якого коливається в межах 2,2-4 нг/мл Лікарі заявляють, що норма гормону АМГ у жінок репродуктивного віку є такий діапазон – 2,2-8 нг/мл Будь-які відхилення красномовно свідчать про патологічному процесі.

АМГ підвищено

Будь-які збої гормонального фону в жіночому організмі не залишається без уваги, оскільки при їх появі спостерігаються зовнішні, внутрішні зміни. Крім того, жінка не зможе завагітніти, поки повністю не вилікує основне захворювання. Характерний показник змінюється під впливом патологічних факторів, повертається в норму після їх усунення, застосування терапевтичних заходів. Впливають на такий стрибок шкідливі звички, присутні в житті людини. Отже, АМГ підвищений в наступних клінічних картинах:

Низький АМГ

З віком концентрація гормону в крові стрімко знижується, і таке явище має свої межі норми. Якщо ж реальні показники виходять за рамки встановлених інтервалів, це означає, що в організмі не все в порядку зі здоров'ям. Низький АМГ може взаємопов'язаний з порушенням менструального циклу, або стає наслідком провокуючих факторів. Знизити антимюллеровский гормон можуть:

  • ожиріння у старшому репродуктивному віці;
  • анорхізм;
  • затримка статевого розвитку;
  • менопауза;
  • гипогонадотропный гіпогонадизм;
  • дисгенезія гонад;
  • зниження оваріального резерву.

АМГ гормон - коли здавати

Якщо жінка тривалий час не може завагітніти, необхідно пройти обстеження. Ця інформація корисна і для чоловіків, у яких ніяк не виходить стати батьком. Це перше і основне показання, коли здавати гормон АМГ кров обом статевим партнерам. Якщо антимюллеровский гормон і далі буде вироблятися в недостатній або надлишковій концентрації, без додаткового гормонального лікування не обійтися. Інші показання, коли потрібно робити аналіз, представлені нижче:

  • порушений менструальний цикл;
  • діагностика захворювань по-жіночому;
  • проведене раніше хірургічне втручання;
  • неодноразово невдале ЕКО;
  • пізній репродуктивний вік планування вагітності;
  • порушена функція яєчників;
  • передчасний статевий розвиток.

Як правильно здавати АМГ гормон

Якщо необхідний аналіз на АМГ гормон - що це таке, підкаже лікуючий лікар. Від отриманих результатів залежать особливості подальшої схеми лікування, її терапевтична ефективність. Щоб збільшити достовірність результату, при цьому в рази знизити необхідність повторного дослідження, потрібно відповідально поставитися до здачі аналізу на антимюллеровский гормон. Оптимальний період забору крові – 3-5 добу менструального циклу.

Щоб правильно здавати АМГ гормон, напередодні потрібно виключити шкідливі звички, уникати стресових ситуацій, не вживати їжу за 12 годин до діагностики, зменшити фізичні навантаження. Плановий забір венозної крові доречний виключно для здорового організму. Після довгої хвороби краще почекати кілька тижнів, поки організм зміцніє.

Як підвищити АМГ

Якщо сироватка крові буде здаватися за вказаними правилами, результату можна довіряти. Знижений рівень АМГ – симптом патології. Потрібно стабілізувати референтні значення. Щоб підвищити АМГ, пацієнту необхідно:

  • дотримуватися лікувальної дієти;
  • контролювати рівень гормонів в крові;
  • додатковий прийом синтетичних гормонів.

Як підвищити АМГ народними засобами

Альтернативна медицина теж бере участь у забезпеченні гормонального балансу. Якщо має місце підвищений рівень АМГ, необхідно повторно здати аналіз. Якщо клінічна картина не змінюється, терміново діяти. Щоб підвищити АМГ народними засобами, можна використовувати на практиці такі рецепти:

  1. Ефективний метод, як підняти АМГ, - вживати продукти життєдіяльності бджіл. Головне – переконатися, що немає алергії на мед.
  2. Прийом вітаміну D, прогулянки при сонячній погоді – ще один народний засіб, як підвищити антимюллеров гормон.

Відео: за що відповідає антимюллеров гормон у жінок

Виснажений фолікулярний запас. Значення АМГ при обстеженні

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!