Тромбоцитопенія - що це таке. Причини, симптоми і лікування у вагітних та новонароджених

З хімічного складу крові можна визначити реальний стан здоров'я людини. Наприклад, якщо концентрація червоних кров'яних тілець патологічно знижується, має місце прогресуюча тромбоцитопенія. Знижені тромбоцити призводять до розрідженню крові, схильність до крововиливів і дисфункції організму.

Захворювання тромбоцитопенія

Показник тромбоцитів постійно варіюється, а залежить це не тільки від статевої приналежності пацієнта, але і часу року, діб. Наприклад, вранці цей показник більше, а до ночі аномально знижується. Знаючи, що таке тромбоцитопенія, необхідно посилити контроль над здоров'ям, особливо це стосується пацієнтів з групи ризику. Тромбоцити захищають організм від внутрішніх кровотеч, при цьому беруть участь в процесі регенерації пошкоджених тканин. Якщо захворювання розвивається тромбоцитопенія, захисні функції організму патологічно знижуються.

Спадкова тромбоцитопенія

Це може бути вроджене захворювання, яке успадковується за рецесивним ознакою. Спадкова тромбоцитопенія характеризується аномальною будовою тромбоцитів і їх нетривалої життєздатністю. Недостатнє вироблення червоних кров'яних тілець зустрічається набагато рідше дефіциту еритроцитів у крові, однак це не означає, що недуга повинен залишатися без належної уваги. У сучасній медицині це такі діагнози, присутні в житті новонародженого:

  • синдром Бернара – Сульє;
  • аномалія Мея – Хегглина;
  • синдром Віськотта – Олдріча.

Вторинна тромбоцитопенія

В даному випадку характерна аномалія стає ускладненням основного захворювання, яке раніше не було якісно проліковано. Вторинна тромбоцитопенія успішно лікується, якщо пацієнту вдасться остаточно позбутися головного патологічного чинника. При діагностиці показано комплексне обстеження, після чого лікар ставить остаточний діагноз. Серед передумов до виникнення вторинної форми недуги обумовлюють такі небезпечні стани організму, як рентгенівське або іонізуюче опромінення, важка інтоксикація, зловживання алкоголем.

Імунна тромбоцитопенія

Патологія може бути вродженою або набутою, але в обох випадках спостерігається пригнічення імунних клітин специфічними антитілами. Імунна тромбоцитопенія може передаватися за рецесивним ознакою або ставати ускладненням гострого лейкозу (іншого не менш небезпечного діагнозу). Спостерігається частіше в дитячому віці, вимагає своєчасної медикаментозної корекції. Така форма патології не виключена у старшого покоління при порушеній роботі міокарда, інфекційних процесах, у разі прогресуючої вагітності.

Аутоімунна тромбоцитопенія

Зазначений діагноз виникає, якщо активність аутоантитіл провокує порушення власних клітин і тканин організму. Хвороба однаково виникає у дорослих і дітей, має умовну класифікацію. Це ідіопатична тромбоцитопенія (первинна) і вторинна тромбоцитопенічна пурпура, спровокована онкологією, ВІЛ, великими ураженнями сполучної або лімфоїдної тканини, синдром Еванса-Фішера, герпесовой інфекцією.

Лікарська тромбоцитопенія

Деструкція тромбоцитів в такій клінічній картині здійснюється під впливом прийому деяких медичних препаратів. Лікарську тромбоцитопенію провокують антибіотичні засоби, нестероїдні протизапальні препарати, діуретики, наркотики, антигістамінні і навіть седативні препарати. Щоб уникнути руйнування тромбоцитів і стабілізувати їх кількість, будь-прийом медикаментів повинен бути узгоджений з фахівцем за медичними показаннями.

Тромбоцитопенія - причини

Етіологія патологічного процесу у дорослих може виявитися заплутаною на тлі переважання інших хронічних хвороб організму. Причини тромбоцитопенії умовно класифікуються на три види провокуючих факторів: знищують тромбоцити, що порушують їх формування, інші передумови. Перш ніж почати лікувати недугу, показано виявити основні причини настільки великою патології організму. Це можуть бути:

  • соматичні та аутоімунні захворювання;
  • тривалий прийом медичних препаратів;
  • хіміотерапія злоякісних пухлин;
  • гематологічні захворювання;
  • тривале зловживання алкогольними напоями;
  • В12-дефіцитна анемія;
  • інфекційний мононуклеоз;
  • підвищений вплив радіації на організм;
  • ускладнені простудні захворювання.

Тромбоцитопенія - симптоми

При онкологічних захворюваннях наявність продуктивної тромбоцитопенії – закономірне явище. Пацієнт страждає від носових кровотеч, а у жінок спостерігаються тривалі місячні. Якщо онкологія в організмі відсутня, все одно підвищена кровоточивість, наприклад, ясен, повинна стати тривожним сигналом і приводом для звернення за консультацією до фахівця. Інші симптоми тромбоцитопенії представлені нижче:

  • тривалий крововилив після проведення ряду стоматологічних процедур;
  • формування синців при незначному травмування м'яких тканин;
  • кров'янисті виділення у жінок особливої тривалості;
  • шкірний висип на тілі, обличчі, кінцівках;
  • поява крові в сечі (гематурія);
  • кровотеча в органи ШКТ, суглоби;
  • присутність крові в калі;
  • крововилив у сітківку ока.

Тромбоцитопенія ступеня тяжкості

Зниження концентрації тромбоцитів має свої кількісні і якісні показники. Тому існує три ступеня тромбоцитопенії, кожна з яких має індивідуальні характеристики. Це:

  1. Легка ступінь виявляється випадково на плановому огляді при відсутності специфічної симптоматики.
  2. Характерна патологія середньої тяжкості супроводжується формуванням геморагічної висипки, судинної сітки.
  3. Важка форма захворювання характеризується великими кровотечами у внутрішні органи, системи.

Продовжуючи перелік існуючих видів зазначеної хвороби, акцентувати особливу увагу рекомендується продуктивної різновиди захворювання, яке виникає за наявності таких відхилень організму:

  • апластична анемія;
  • мегалобластні анемії;
  • мієлодиспластичний синдром;
  • гострий лейкоз;
  • мієлофіброз;
  • гемостаз;
  • тромбоцитопенія;
  • метастази раку;
  • гепатит однією з форм;
  • цитостатичні медикаменти.

Тромбоцитопенія у дітей

Зазначеним недугою може захворіти і маленька дитина, але це відбувається вкрай рідко. Тромбоцитопенія у дітей діагностується найчастіше у дошкільному віці, має сезонний характер (часті рецидиви спостерігаються взимку і навесні). Симптоматика ідентична дорослим пацієнтам, обумовлює загальне нездужання на тлі рясних висипів. Головна особливість – відсутність видимих симптомів на ранній стадії, крім відхилень показників аналізу крові. Небезпека здоров'ю виникає в ускладнених клінічних картинах.

Тромбоцитопенія у вагітних

Така патологія може розвиватися при виношуванні плоду. Має медикаментозне та немедикаментозне походження, супроводжується підшкірними крововиливами і масовими висипаннями на дермі. Тромбоцитопенія у вагітних виникає на тлі дисфункції організму, а патологічними факторами стають соматичні та аутоімунні захворювання у дорослих, вірусні інфекції і навіть особливості харчування майбутніх матусь. Якщо у вагітної виникла підозра, що в її організмі продукує тромбоцитопенія - що це таке, підкаже дільничний гінеколог.

Дізнайтеся про Д-димер - що це таке, показники норми при вагітності та її плануванні.

Тромбоцитопенія – лікування

Інтенсивна терапія визначається характером патології. Наприклад, вроджена амегакариоцитарная тромбоцитопенія складно піддається консервативному лікуванню, а усунути хвороба Верльгофа можна глюкокортикостероїдами і імунодепресантами. Насамперед важливо визначити, що могло призводити характерний недугу. Ось кілька продуктивних напрямків сучасної медицини для продуктивного лікування тромбоцитопенії:

  1. При тромбоцитопенії споживання тромбоцити активуються в судинному руслі. Для корекції показника потрібно гормональна терапія у вигляді Преднізолону.
  2. У випадку тромбоцитопенії руйнування розпад кров'яних пластинок здійснюється в селезінці. Корекція здійснюється дієтою, внутрішньовенним введенням імуноглобулінів.
  3. Тромбоцитопенія перерозподілу супроводжується відкладанням тромбоцитів у селезінці з періодичним викидом в циркулюючу кров. Для лікування Етамзілат і Преднізолон.
  4. Тромбоцитопенія розведення лікується аналогічно.

Чим небезпечна тромбоцитопенія

Це офіційне захворювання має свій код МКХ-10, а завдання лікарів – запобігти масове руйнування і склеювання тромбоцитів. Важливо розуміти, чим небезпечна тромбоцитопенія, щоб не ігнорувати суворі лікарські рекомендації. Потенційною загрозою для здоров'я стають маткові кровотечі, геморагічний інсульт, крововилив у легені, органи ШЛУНКОВО-кишкового тракту та інші важливі системи організму. Щоб уникнути таких серйозних ускладнень, потрібно:

  • контролювати добовий раціон і прийом медикаментів;
  • своєчасно лікувати грип та застуду;
  • виключити з повсякденного життя всі шкідливі звички.

Відео: тромбоцитопенічна пурпура

Олена Малишева. Тромбоцитопенічна пурпура

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!