Д-димер - що це значить

Для дослідження організму на наявність захворювань, проводяться аналізи і діагностика. Завдяки цьому можна поставити правильний діагноз і призначити правильне лікування. Деякі задаються питанням: «Д-димер - що це таке?» Забір крові – найпоширеніший метод дослідження, одним з яких є Д-димер.

Що таке Д-димер

У разі виникнення кровотечі, наш організм намагається захиститися. Для цих цілей білок фібрин вступає у взаємодію з ферментом тромбином, утворюючи згустки. Відбувається згортання крові, і вона перестає текти. Але іноді утворюється надмірна кількість згустків, внаслідок чого може виникнути закупорка судин. В цьому випадку запускається процес фібринолізу, для чого активно виділяється білок плазмін.

Так що таке Д-димер? Це фрагмент білка, який показує на рівновагу між процесом тромбоутворення і очищення крові. Якщо він порушується, то це говорить, що в організмі сталися збої, ціною яких може стати життя. Для людей, у яких існують проблеми згортання крові, гемотест є прийнятним аналізом для контролю стану здоров'я.

Д-димер – норма

Кожна лабораторія має свої показники для визначення рівня. Для позначення використовуються димер-еквівалентні одиниці або фиброген-еквівалентні одиниці. Норма Д-димеру в крові дорівнює 0,25 мг/л (для ФЭЕ – 0,5 мг/л). Ці норми розроблені тільки для дорослих, оскільки вважається, що у дітей ризик виникнення тромбоутворення мізерно малий.

На показник впливає кілька чинників:

  • розмір тромбу;
  • вікові характеристики;
  • прийом антикоагулянтів і тромболітиків;
  • наявність захворювань та травм.

D-димер при вагітності

При виношуванні дитини вагітна здає цей аналіз в обов'язковому порядку, оскільки він може виявити ризики утворення тромбів. D-димер при вагітності має різні значення і залежить від кількості тижнів. Його рівень може бути зниженим або підвищеним. Будь-які відхилення від норми сигналізують про небезпечні процеси, що відбуваються в організмі майбутньої матері.

Перший триместрДо 0,75 г/мл
Другий триместрДо 1 г/мл
Третій триместрДо 1,5 /мл

Високий

Кожен триместр показник зростає, але він не повинен бути надмірно підвищеним від допустимого значення. Якщо ж підвищений Д-димер при вагітності, то це може говорити про проблеми згортання крові у жінки. Крім цього, показник може вказувати на захворювання нирок або печінки, передчасного відшарування плаценти, наявності інфекційних захворювань, цукрового діабету або пізнього гестозу. Аналіз проводять щотижня для постійного контролю, тому що виникає загроза викидня або передчасних пологів.

Низький

Іноді виявляється, що Д-димер знижений. В такому разі не проявляють сильної тривоги, але якщо він сильно знизився, то це може свідчити про проблеми зі згортанням крові. Жінка направляється здавати коагулограму і до гематолога для виявлення, чому він знижений. Порушення гемостазу може призвести до сильних кровотеч при пологах, що здатне викликати летальний результат.

При ЕКЗ

Не всім вдається завагітніти природнім способом, тому деякі застосовують спосіб ЕКО. Цій процедурі передує суперовуляція – штучна стимуляція дозрівання декількох яйцеклітин, для більш успішного проведення запліднення. В організм вводиться велика кількість гормонів, однак це загрожує виникненням тромбозу. З цієї причини так необхідний Д-димер при ЕКЗ. Аналізи проводять і після завершення процедури, оскільки залишається ризик овуляції нових яйцеклітин. Крім цього, після перенесення ембріона в матку цей показник може зростати.

При плануванні вагітності

Збираючись стати матір'ю, багато жінок починають планувати зачаття дитини. На першому етапі майбутня мати проходить комплексне дослідження. Аналіз на Д-димер при плануванні вагітності дуже важливий, оскільки по ньому можна судити про ймовірність загрози викидня і визначити ризик безпліддя. Гемостазіограма, проведена на цьому етапі дозволить визначити необхідність проходження профілактичної терапії, а своєчасне лікування допоможе знизити ризики.

Аналіз на Д-димер

Дослідження крові – важливий етап при виявленні захворювань. Він може проводитися в якості профілактичних заходів, а може призначатися у разі підозри на яке-небудь захворювання. Деякі симптоми можуть показати, що є проблеми зі згортанням крові:

  • Закупорка судин. Шкіра набуває синього відтінку, виникають болі в животі і задишка. Може виникати блювання і нудота. Починають кровоточити ясна і слабшає сечовипускання.
  • Проблеми протягом вагітності. Виникають сильні набряки, з'являється втома і головні болі, що супроводжуються нудотою і блювотою.
  • Відшарування плаценти. Виникають болі в животі, з'являється кровотеча.
  • Тромбоз. З'являється біль в ногах при ходьбі, набряклість.
  • Захворювання легенів. Виникає біль у грудях, що супроводжується кашлем з кров'ю і задишкою.

Аналіз крові на Д-димер передбачає таку ж підготовку, як і будь-яке інше обстеження крові. Забір крові з вени відбувається натще. Для більшої точності картини рекомендується пару днів дотримуватися дієти: відмовитися від жирного, смаженого, солодкого. Не рекомендується палити. За два тижні до дослідження варто припинити приймати лікарські препарати. Якщо ж прийом їх неминучий, то про це слід повідомити лікаря, адже деякі з них здатні впливати на згортання крові.

Ціна

Тест можна замовити чи купити в інтернет-магазині. Його роблять у закладах системи охорони здоров'я за прийнятною ціною. Крім державних клінік, аналізи недорого роблять приватні медичні центри, каталог яких можна відшукати в мережі. Записатися на прийом можна за телефоном або через інтернет. Ціна на Д-димер при замовленні на сайтах центрів коливається від 900 до 1540 рублів. Зверніть увагу, що в ціну може не включатися вартість витратних матеріалів. Аналіз можна здати в експрес-режимі, а результати отримати протягом 1-2 годин особисто, на електронну пошту або СМС.

Відео

Підвищення д-димеру при ЕКЗ (Впливає д-димер на імплантацію?)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!