Гемоглобін - норма в крові

При виконанні загального аналізу крові пацієнти завжди звертають увагу на хімічний склад цієї біологічної рідини, особливо на кількість еритроцитів. Дуже важливо контролювати нормальний рівень гемоглобіну, інакше мають місце серйозні неполадки організму, прогресує залізодефіцитна анемія, порушення роботи імунної системи.

Норма гемоглобіну у людини

Щоб визначити концентрацію даного показника в біологічній рідині, пацієнтові належить виконати в лабораторних умовах загальний аналіз крові. Ідеальний рівень варіюється в межах 120-150 грам на 1 літр, але такі норми можуть бути патологічно завищено, занижено внаслідок внутрішніх захворювань організму. Наприклад, у представниць слабкої статі зниження білка спровоковано приходом чергової менструації. Для чоловічого організму має місце інша норма гемоглобіну в крові, допустимим вважається межа 135-180 грам на 1 літр.

Окремо варто уточнити, що карбоксигемоглобін – ще один білок з хімічного складу крові, який представляє з'єднання чадного газу і гемоглобіну. Його значення потрібно постійно знижувати, інакше має місце кисневе голодування, яскраво виражені симптоми загальної інтоксикації організму. Щоб знизити карбоксигемоглобін, потрібно звернутися до фахівця, визначити лабораторним методом реальну клінічну картину.

Гемоглобін вище норми

Якщо за результатами аналізів спостерігається відхилення від допустимих значень, має місце патологія. Не виключено, що при порушеному хімічному складі крові в організмі розвивається прихованої форми захворювання, яке необхідно своєчасно діагностувати і лікувати. Завдання лікаря – лабораторними методами визначити факт і причину відхилення концентрації білка від допустимих відповідно до вікової категорії значень. Якщо норма вмісту гемоглобіну порушена, етіологія патологічного процесу може бути така:

  • непрохідність кишечнику;
  • легенева недостатність;
  • вроджений порок серця;
  • термічні опіки;
  • цукровий діабет, прихованої форми у тому числі;
  • онкологічні захворювання;
  • прогресуюча гемоглобінемія;
  • надмірна густота крові;
  • гіпервітаміноз вітамінів групи В;
  • серцева недостатність.

Нижче норми

Якщо колись здоровому організмі цей показник патологічно знижується, прогресує залізодефіцитна анемія, настає кисневе голодування з подальшим відмиранням клітин. Стан вкрай небезпечне для всього організму, оскільки з'являється загальна слабкість, ознаки інтоксикації організму і серйозні проблеми роботи імунної системи. Кожен пацієнт зобов'язаний знати, яка норма гемоглобіну допускається, і якими методами можна досягти необхідного значення у разі прогресуючої патології. Причин, чому концентрація білка знижена, кілька. Це:

  • хвороби, що провокують кровотечу;
  • дефіцит фолієвої кислоти та вітаміну В12;
  • переливання крові;
  • геморой;
  • патології репродуктивної системи;
  • період грудного вигодовування;
  • аутоімунні та спадкові захворювання;
  • протягом інфекційних процесів;
  • вагітність;
  • гіпоглікемія.

Норма гемоглобіну у жінок

В залежності від вікової категорії концентрація білка має певні межі. У представниць слабкої статі вони змінюються залежно від періоду місяця, відрізняються своїми нестабільними показниками. В ідеалі, нормальний гемоглобін у жінки від 18 до 60 років варіюється в межах 120-150 грам на літр крові. В інших клінічних картинах мова йде вже про патології. Якщо гемоглобін в нормі, відсутній ряд тривожних симптомів, що знижують якість і продуктивність повсякденному житті.

Коли настає період щомісячної менструації, не варто дивуватися, якщо концентрація білка в крові стрімко знижується. Це нормальне явище, яке пояснюється звичної крововтратою в жіночому організмі. Допустимий межа стабілізується на 7-10 день менструального циклу, і такі природні зміни норми (зниження) відбуваються щомісяця.

При вагітності

Оскільки об'єм крові при виношуванні плоду збільшується практично вдвічі, загальний аналіз цієї біологічної рідини визначає різке зниження гемоглобіну. Таке порушення на тлі гормональної перебудови організму негативно позначається на загальному самопочутті вагітної жінки. Лікарі повідомляють: норма гемоглобіну у вагітних 1 та 3 триместру складає 110 г/л, при настанні другого триместру– 105 г/л. При порушенні зазначених меж потрібно негайне лікування навіть при вагітності.

Важливо зазначити: якщо не нормалізувати хімічний склад крові, страждає не тільки організм майбутньої мами, але і ще не народженого малюка. Щоб знизити ризик залізодефіцитної анемії, потрібно змінити звичний раціон, приймати вітаміни в натуральних продуктах і таблетках, дотримуватися всі профілактичні заходи по рекомендації лікаря.

У жінок за віком, таблиця

Незначні відхилення даного показника в крові дозволяються, не є патологією. Нормальний гемоглобін – швидше, абстрактне поняття, значення якого змінюється по мірі дорослішання конкретного пацієнта. Це пов'язано з гормональними особливостями жіночого організму. Норма гемоглобіну в крові у жінок, починаючи з однорічного віку і закінчуючи глибокою старістю, докладно викладено в наведеній нижче таблиці. Отже:

Вік жінки, років

Який повинен бути гемоглобін, г/л

12-18

120-160

18-60

120-150

від 60

117-138

Норма гемоглобіну у дітей

У дитячому віці педіатри теж контролюють кількість білка в системному кровотоці. Перший аналіз крові виконують ще в пологовому будинку на наступний день після народження малюка. Норма гемоглобіну у новонародженого допускає межі 135-200 грам на 1 літр крові. Вже на другому тижні життя цей показник істотно знижується. Мають місце вже інші допустимі межі, які підтверджують бездоганне здоров'я дитини. Для дітей вважається, що гемоглобін в нормі, якщо показник білка відповідає наступним меж:

  • у дитини до 2 тижнів життя – 135-200 г/л;
  • від 2 тижнів до 1 місяця – 115-180 г/л;
  • у місячної дитини – 90-130 г/л;
  • у грудному віці 2-6 місяців – 95-140 г/л;
  • концентрація білка у немовлят 6-12 місяців – 105-140 г/л;
  • межа для 1-5 років – 100-140 г/л (середньо значення – 120 г/л);
  • допустиме значення для дитини 5-12 років - 115-145 г/л.

Норма гемоглобіну у чоловіків

У жінки, тим більше вагітної, помітно відрізняється показник білка від чоловічого організму. Для такої клінічної картини доречні зовсім інші межі, які важливо своєчасно контролювати. Рівень гемоглобіну в нормі у чоловіків вище, що пояснюється поведінкою гормону тестостерону. До того ж, представникам сильної статі властиві фізичні навантаження, які безпосередньо впливають на концентрацію білка в крові. Отже:

  • 12-18 років – 130-160 г/л;
  • 18-60 років – 136-177 г/л;
  • чоловіки старше 60 років – 125-150 г/л.

Норма глікованого гемоглобіну при діабеті

Оскільки у хворих на цукровий діабет складу біологічних рідин (крові та сечі) дещо відрізняється від здорових пацієнтів, що має свої відмінності і гемоглобін – норма обумовлена характером захворювання, його плином, специфікою. Існує окремий аналіз на глікозильований білок, без проведення якого неможливо визначити склад крові, призначити інтенсивну терапію при цукровому діабеті. Таке лабораторне дослідження вважається обов'язковим, навіть якщо у пацієнта лише підозрюють це страшне і вже невиліковне захворювання.

Норма глікованого гемоглобіну у жінок становить 4,6-6,5 % від загального рівня цукру. Якщо реальний показник відображає межі 6,5-6,9%, лікарі підозрюють наявність цукрового діабету у чоловіка або жінки, вагітні – теж не виняток. Пацієнтів з групи ризику беруть на лікарський контроль, а повторювати характерне лабораторне дослідження обов'язково кожні три місяці на порожній шлунок.

Дізнайтеся, яка норма тестостерону у жінок.

Відео

Медична довідка: гемоглобін

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!