Що лікує імунолог - які хвороби. Лікування дорослих і дітей у лікаря-імунолога

Якщо загальне самопочуття залишає бажати кращого, а захворювання, як така, відсутня, саме час зайнятися зміцненням ослабленого імунітету. В заданому напрямку працює імунолог-алерголог, який при правильному виборі схеми лікування забезпечує посилення імунної відповіді дитячого і дорослого організму.

Хто такий імунолог

Якщо в роботі імунної системи спостерігаються перебої, пацієнт повинен негайно звернутися до вузькопрофільного фахівця, який зветься імунологом. Лікар займається детальним вивченням реального стану імунітету, його зміцненням, до того ж успішно лікує осередок патології. Першим же справою рекомендує пацієнту проходження діагностики і здачу аналізів. Тільки в цьому випадку клінічна картина буде визначена, а вибраний метод інтенсивної терапії гранично точний.

Чим займається лікар імунолог

Основний напрямок спеціаліста – імунна система організму, яка час від часу піддається руйнівній дії провокуючих факторів. Оскільки ослаблений імунітет призводить до дисфункції практично всіх внутрішніх органів і систем, імунолог має багато роботи. Цей лікар допомагає поправити здоров'я у дорослому і дитячому віці, правда, схема інтенсивної терапії може дещо відрізнятися за своїм змістом. Імунологія – не до кінця вивчена наука, однак вже допомогла багатьом пацієнтам різного віку домогтися остаточного одужання.

Дитячий імунолог

Цей лікар буде займатися і маленькими пацієнтами, вивчати клінічну картину, своєчасно лікувати характерний недугу. Тому стривожені самопочуттям дитини батьки не повинні ігнорувати візити до імунолога, чітко слідувати всім його приписам. Так можна тільки наблизити одужання. Лікар-імунолог при роботі з дітьми вивчає характерні симптоми інфекційного або вірусного захворювання, а може визначити наступні групи патологій:

  • сезонна алергія і супроводжуючий її кон'юнктивіт, риніт, кропив'янка, поліноз, алергічний риніт;
  • такі захворювання дихальної системи, як хронічний бронхіт, бронхіальна астма, прогресуючі ГРВІ;
  • захворювання кишечника, як варіант – стоматит;
  • хвороби ЛОР-органів, наприклад, гайморит, фарингіт, отит;
  • обширні ураження імунної системи вродженого або набутого характеру;
  • рецидивуючі захворювання шкіри, як варіант – контактний дерматит, екзема;
  • інтоксикація дитячого організму.

Що лікує імунолог у дорослих

Імунологія може бути присутнім і в житті дорослих пацієнтів, загальне самопочуття яких останнім часом залишає бажати кращого. Якщо своєчасно звернутися за консультацією до імунолога, він визначить причину патологічного процесу, своєчасно усунути її з життя пацієнта, прискорить процес одужання при дотриманні всіх лікарських приписів. Ось що лікує лікар імунолог:

  • алергічні реакції на зовнішні чинники;
  • часті рецидиви грибкових, вірусних, інфекційних хвороб;
  • алергічні захворювання постійного або сезонного характеру;
  • порушення в роботі органів травлення;
  • стану вторинного імунодефіциту;
  • нервові розлади, стрес, порушення фази сну;
  • реакція на токсини, сироваткова хвороба;
  • захворювання слизової оболонки статевих органів;
  • хвороби, спровоковані підвищеною активністю вірусу герпесу;
  • аутоімунні захворювання;
  • незагойні гнійні рани;
  • патології лімфатичної системи.

Коли необхідно лікування у імунолога

Деякі пацієнти перебувають на диспансерному обліку у алерголога, імунолога. Основна мета – скоротити число нападів хронічного недуги. Якщо виявити причину частих рецидивів і зміцнити імунітет, хвороба набуває тривалу стадію ремісії. Стає очевидно, що лікує імунолог у дітей і дорослих, тому краще не ігнорувати рекомендовані консультації та лікарські приписи.

Якщо у пацієнта переважає помірно підвищена температура 37-37, 5 градусів, яка довгий час не повертається на допустимий рівень, це вагомий аргумент для візиту до імунолога. Не виключено, що в організмі прогресує запальний процес, який необхідно терміново лікувати. Імунолог з'ясує, що могло викликати такий симптом. До того ж допоможе позбутися від першопричини, прискорить позитивну динаміку. Якщо цікаво знати все про фахівця під назвою імунолог - хто це і що лікує, можна поцікавитися у дільничного терапевта, отримати направлення.

Діагностика в імунології

Перед тим як записатися на прийом до імунолога, важливо з'ясувати не тільки, що лікує лікар, але і які консервативні методи лікування конкретного захворювання. Процес одужання пацієнта в будь-якому віці починається з першої консультації, на якій відбувається збір даних анамнезу, дані про передбачувані аллергенах. Потім показано комплексне клінічне обстеження організму на предмет внутрішніх захворювань та лабораторні дослідження для виявлення імунологом провокуючого фактора в крові. Це:

  • виявлення інтерферонового або імунного статусу;
  • алергічний тест;
  • шкірне експрес-тестування;
  • бакпосів на стерильність;
  • пошук цист і грибкових міцелій;
  • ТТЕМЛ;
  • аналіз калу на дисбактеріоз;
  • аллергодиагностика на харчові подразники;
  • цифрова спірометрія.

Аналізи на імунограму

Перш ніж провести це інформативне обстеження, імунолог проводить комплексне дослідження крові. У цій біологічній рідині міститься велика концентрація алергенів, які як раз і спровокували рецидив. Так що стає зрозуміло, що лікує лікар імунолог, за яким принципом налагоджена його робота. Обов'язкові лабораторні дослідження представлені нижче, причому ціни на такі послуги у кожній лабораторії підбираються індивідуально. Це:

  • дослідження на ВІЛ;
  • загальний аналіз крові;
  • імунологічний аналіз.

Розшифровка імунограми

Лікар-імунолог дитячий і дорослий знає, що робити з результатами такого комплексного обстеження, готовий надати пацієнтові детальну розшифровку отриманих відомостей, призначити ефективне лікування. Основні показники проведеної імунограми – це Т - і В-лімфоцити, де кожному елементу притаманні такі індивідуальні характеристики:

  1. Т-лімфоцити беруть участь у формуванні імунної відповіді, володіють захисними властивостями відносно вірусів, грибів, окремих бактерій. Показник норми для імунолога – 50-70%.
  2. В-лімфоцити при зустрічі з внутрішнім агресором виробляють імуноглобуліни, важливі для боротьби з чужорідними тілами. Рівень таких антитіл і визначає стан імунної системи. У нормі 6-20%.

Як підвищити імунітет - поради імунолога

Якщо звертатися за консультацією до імунолога, підвищити імунну відповідь організму можна в найкоротші терміни. Насамперед важливо лікувати основне захворювання, при цьому одночасно зміцнювати імунітет лікарськими препаратами і народними засобами. Щоб терапія була максимально ефективною, алерголог-імунолог рекомендує пройти повне обстеження, виконати імунограму, подбати про профілактику первинного недуги.

Ціна лікування у імунолога

Послуги імунолога надаються на платній основі. Ціни різні: якщо в провінціях можна знайти бюджетний варіант, то в столиці вартість лікування не всім пацієнтам по кишені. Розцінки залежать і від репутації клініки, в якій лікує імунолог. У середньому, ціни варіюються від 2 до 5000 рублів за консультацію спеціаліста з отриманням загальних рекомендацій.

Відео: що лікує лікар імунолог-алерголог у дітей

Дитячий алерголог-імунолог. Діагностика алергії у дітей

Відгуки

Ганна, 34 рокиВ зимовий період у мене помітно ослаблення імунітету. Вже кілька разів змінювала харчування, пила вітаміни, але проблема залишалася. Довелося звернутися до імунолога, виконати платну імунограму, приймати Імудон в комплексі з пробіотиками. Ціна послуг імунолога висока, але зате я стала менше хворіти, мабуть продуктивно лікував.
Ілона, 41 рікДовго лікувала молочницю. Тільки хвороба відступить, як через пару місяців нове загострення. Гінеколог призначав різні медичні препарати всередину і вагінально. Ціни на медикаменти завищені, ефекту не було – я вже зневірилася. У підсумку відвідала імунолога, який прописав Імудон. Потім знову лікувала молочницю, більше її проявів не було.
Карина, 33 рокиДовго не знала, що лікує імунолог, поки за зиму не перехворіла 6 разів. Захисна функція організму ніби взагалі відключилася. Багато способів перепробувала, але розвиток хвороб з ускладненнями не припинялося. Терапевт розводив руками, а імунолог дав корисні поради на тему ефективного лікування. Ціна консультації 2 000 рублів прийнятна.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!