Кров на RW

Майже всі скринінгові способи обстеження пацієнтів пов'язані з забором крові на аналіз. Наприклад, тест на сифіліс є обов'язковим і призначається при вагітності, надходженні в стаціонар і планових оглядах. Проводиться RW-аналіз для виявлення у пацієнта небезпечних хвороб.

Що таке RW

Багатьом пацієнтам лікарі призначають здачу крові на RW. Аналіз входить в число обов'язкових, тому його призначають здоровим пацієнтам, що звернулися в медичний заклад з симптомами інфекційного захворювання, що поступає в стаціонар на лікування. Придатність результатів становить не більше 30 днів, якщо у людини немає ознак зараження. Даний вид діагностики використовується більше століття з тих пір, як відомий німецький імунолог запропонував його для виявлення сифілісу.

Сучасні медики беруть кров на RW, щоб виявити інфекцію в людини, причому це не залежить від причини звернення пацієнта до лікарні. Що таке реакція Вассермана? Це експрес-аналіз крові, при якому взятий у пацієнта матеріал перевіряють спеціальним антигеном. Позитивний результат RW тест дає при вступі неспецифічних антитіл у микрореакцию з ліпідами.

Показання для здачі крові

Пацієнтам можуть призначити серологічний аналіз крові в наступних випадках:

  • під час проходження планового медогляду;
  • при постановці на облік по вагітності;
  • при підозрі венерології, Сніду;
  • після незахищеного статевого контакту (перевірка на ВІЛ);
  • донорів перед здачею біоматеріалу (сперми або крові);
  • при надходженні в стаціонар на лікування;
  • які відбувають покарання в ІК;
  • для контролю активності збудника інфекції під час лікування;
  • при виявленні варикозу або червоного вовчака.

Для виявлення заражених і запобігання подальшого поширення інфекції, аналіз крові на RW обов'язково складають наступні категорії громадян:

  • співробітники медичних установ;
  • особи, які вживають наркотики;
  • робітники підприємств промисловості.

Симптоми, при яких призначають аналіз крові на інфекції:

  • субфебрильна температура;
  • тривала біль у кістках;
  • виразки і пошкодження тканин поруч з статевими органами;
  • незвичайні виділення у жінок;
  • висип на шкірі;
  • збільшені лімфовузли.

Підготовка до аналізу на сифіліс

Слід враховувати той факт, що метод RW дослідження вимагає дотримання правил, в іншому випадку аналіз на сифіліс дасть помилковий результат. Як готуються до процедури:

  1. За тиждень до неї припиняють прийом ліків.
  2. Не їдять жирну за добу до забору крові.
  3. Не вживають алкоголь, каву або чай в день здачі аналізу.
  4. Здають кров строго натщесерце.

Здача крові на РВ

Перш, ніж робити RW аналіз, потрібно дотримуватися нескладних правил. Не рекомендується приймати перед візитом в поліклініку ліки, які можуть викликати алергію і переносити значні фізичні або емоційні навантаження. Всі перераховані фактори призводять до того, що результат RW дослідження виходить неправильний. Як правило, процедуру проводять в ранкові години, натщесерце.

Кров на RW можна здати в будь-якій сучасній лікарні або приватній лабораторії. Ціна на процедуру становить близько 150-500 рублів. Скільки буде коштувати аналіз, залежить від рівня клініки, регіону і розташування установи. Приватні лабораторії надають результати в більш короткий термін, можлива також відправлення на електронну пошту пацієнта. Це значно полегшує життя громадян та економить час.

Після забору у пацієнта біоматеріалу, його досліджують. Займає процес близько двох днів. Якщо RW аналіз негативний, це не дає достовірної відповіді на те, чи є в організмі інфекція. Для початкової стадії розвитку деяких захворювань характерно руйнування еритроцитів, що може стати причиною того, що антитіла в перші 17 днів після зараження не будуть виявлені. Якщо результат позитивний, пацієнта направляють на більш ретельне обстеження, після якого лікар повинен поставити точний діагноз.

Звідки беруть кров

Теоретично матеріалом для RW дослідження може бути кров, взята з пальця і вени. Достовірність аналізу залежить від багатьох нюансів. Наприклад, кров з пальця досліджується методом реакції мікропреципітації. При цьому наявність антитіл визначається дуже швидко. Однак не можна бути повністю впевненими в їх специфічності. Будь-які білки, які синтезуються в значній кількості при алергії або інфекційних процесах, відносяться до антитілам, які визначає RW. Тому для більш достовірних даних у пацієнта беруть кров з вени.

Скільки роблять аналіз на сифіліс

Термін отримання даних залежить від того, наскільки завантажена лабораторія клініки. Як правило, при планових оглядах пацієнти результат отримують через 48 годин. Проте існують особливі обставини, коли людина надходить з серйозними травмами, болями, кровотечами і йому потрібна термінова операція. Виконання процедури для таких пацієнтів не може займати більше декількох годин.

Результати реакції Вассермана

Розшифровка RW-аналізу:

RW від'ємна

RW позитивна

Даний варіант є нормою і говорить про те, що пацієнт не заразитися інфекційними захворюваннями.

Такий варіант підрозділяється на 4 ступеня, кожна з яких зазначається відповідною кількістю плюсів. Чим більше знаків «+», тим вище ймовірність того, що пацієнт заражений сифілісом або іншою інфекцією і йому показано повне обстеження.

Хибнопозитивна реакція

Результат дослідження ґрунтується на вироблення імунною системою людини антитіл. Аналіз повинен показувати їх наявність у сироватці крові пацієнта. Про ураження організму інфекцією говорить позитивна реакція. Однак нерідко RW-аналіз дає недостовірні дані. Це називається хибнопозитивної реакцією. Причини можуть полягати в наступному:

  • онкологічні захворювання;
  • вагітність;
  • пацієнт переніс сифіліс менше 12 місяців тому;
  • гепатит вірусної форми;
  • алкоголізм;
  • цукровий діабет;
  • наркотична залежність;
  • нехтування правилами підготовки до аналізу;
  • неякісне проведення дослідження.

RW при вагітності

Всім жінкам, які готуються стати матерями, RW аналіз призначають для виявлення вродженого сифілісу і як стандартний метод виявлення різних інфекцій. Однак період вагітності відрізняється тим, що у жінок різко змінюється гормональний фон, що може стати причиною хибнопозитивної результату. Для точної постановки діагнозу проводять ряд повторних аналізів.

При запальних процесах

Дані реакції Вассермана не використовуються сучасними медиками, як єдиний маркер для виявлення сифілісу, адже при такому методі характерні псевдонегативні і хибнопозитивні результати. Наприклад, при запаленні організм активно бореться з недугою і виробляє антитіла, які виявляє RW-аналіз. Для більш точного виявлення сифілісу пацієнту призначають трепонемный РПГА тест.

Відео: аналіз крові на сифіліс

Аналіз крові на RW

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!