Норма вмісту лейкоцитів у крові у жінок

При будь-якому нездужанні одним з перших досліджень, яке призначає лікар з метою встановити причину хвороби, є ОАК. Відображені там показники рівня білих кров'яних тілець відразу підкажуть фахівця, де шукати причину захворювання. Щоб орієнтуватися, про що може свідчити цей аналіз, дізнайтеся, яка норма лейкоцитів в крові у жінок має бути і якими можуть бути причини змін лейкоцитарної формули.

Розшифровка лейкоцитарної формули крові

Лейкоцитами називають кілька видів входять до складу клітин крові, які, на відміну від еритроцитів, що транспортують кисень по організму, виконують імунну функцію – захищають від інфекцій. У результатах аналізу вони можуть позначатися абревіатурою WBC (з англ. white blood cells, що перекладається як «білі кров'яні клітини»). Процентне співвідношення між ними, вирахуване в процесі дослідження, називають лейкограммой, або лейкоцитарною формулою.

При проведенні аналізу виконується підрахунок всіх видів даного типу кров'яних клітин:

  • Гранулоцитів, які ще називають зернистими клітинами – це найчисленніша група, їх кількість становить до 80% від всіх білих кров'яних клітин. До них відносяться:
    • нейтрофіли (паличкоядерні і сегментоядерние гранулоцити);
    • еозинофіли;
    • базофіли.
  • Агранулоціти – становлять до 28% від загального числа, для виконання захисної функції вони можуть виходити з русла крові і проникати в сполучну тканину. До них відносяться:
    • лімфоцити;
    • моноцити.

Норма кількості лейкоцитів у крові у жінок

Показники (норми) відрізняються для людей різного віку та статі, а також залежать від фізичного стану людини. Наприклад, їх рівень підвищується після фізичних навантажень або ввечері, коли позначається денна втома. Рівень WBC у жінок підвищується при вагітності, після пологів, при менструації. Скільки повинно бути лейкоцитів у крові у дорослої жінки? Подивіться допустимі цифри в таблиці нижче, де вказано позначення лейкоцитів в аналізі крові і їх нормальні межі.

Показник

Межі норми

Лейкоцити

4-9*109/л

Гранулоцити паличкоядерні

1-6 %

Гранулоцити сегментоядерние

47-72%

Еозинофіли

0-5%

Базофіли

0-1%

Лімфоцити

18-40%

Моноцити

2-9%

Підвищені лейкоцити в крові

Про підвищеному вмісті параметра аналізу говорять тоді, коли кількість перевищила 9*109/л Таке зміна складу крові називають лейкоцитозом. Дуже велике перевищення норми (50-80*109/л) може навіть вказувати на лейкоз – рак крові. Про що конкретно свідчить така висока концентрація білих кров'яних клітин, може і повинен встановити тільки фахівець, тому що цей стан можуть викликати різні фактори.

Причини

При деяких станах жінки збільшення показника WBC є варіантом норми: наприклад, цифри можуть бути підвищені після пологів або якщо жінка відчуває сильний голод, а ще відразу після їжі. Не вважається захворюванням лейкоцитоз при вагітності, який крім природного підвищення такого параметра в цей період може бути викликаний у вагітної навіть звичайної молочницею (кандидоз).

Якщо фактори, які могли спотворити результати аналізів, виключені, лікар встановлює, яка першопричина активізувала зростання, наприклад:

  • бактеріальні або вірусні інфекції;
  • травматичні ушкодження тіла, нагноєння, опік;
  • алергічна реакція;
  • харчові отруєння, які викликали блювоту, пронос;
  • ниркова недостатність;
  • гострий апендицит та ін

Як знизити

Призвести до нормі кількість лейкоцитів в крові у жінок можна, впливаючи на причини, які її порушили. Так, якщо такий показник з'явився внаслідок фізіологічних причин перевтоми, стресу – потрібно нормалізувати графік роботи і відпочинку, правильно харчуватися, не допускати перегріву тіла і не переохолоджуватися. Якщо до підвищення цифри WBC у формулі призвело захворювання, то нормалізуються аналізи внаслідок лікування недуги. Відповідні лікувальні заходи повинні підбиратися тільки лікарем-терапевтом або гематологом на підставі проведеної ним діагностики.

Лейкоцити в крові знижені

Зниження рівня білих кров'яних тілець говорить про лейкопенії. Це небезпечне для здоров'я стан, тому що воно свідчить про значне зниження захисних сил організму. Якщо показник цього компонента крові у жінки менше ніж 3,7*109/л, це вже сигнал про наявність захворювання. У випадках, коли низький рівень лейкоцитів наблизився до 1,7*109/л, говорять про розвиток серйозного захворювання крові. При низькому показнику WBC треба негайно йти на прийом до компетентного лікаря.

Причини низького рівня

Правильна діагностика при лейкопенії дуже важлива, адже такі зміни можуть бути викликані серйозними порушеннями в самому процесі вироблення білих кров'яних клітин. Так трапляється при:

  • порушення нормального процесу формування компонента кістковим мозком внаслідок травми, онкологічного захворювання цього органу;
  • недостатній кількості мікроелементів і органічних речовин – вітамінів групи В, міді, заліза;
  • якщо людина хвора променевою хворобою, Снідом, аутоімунним захворюванням;
  • при вродженій схильності.

Друга група причин, яка викликає зниження цифр в аналізах – це зменшення кількості внаслідок загибелі після виконання функцій захисту. Так трапляється при:

  • розвиток інфекційного захворювання;
  • порушення роботи селезінки і печінки;
  • підвищеному руйнуванні клітин в результаті тривалого прийому ліків або дії сильних медикаментів, наприклад, при хіміотерапії;
  • гормональних порушеннях.

Підвищення

Виявлена лейкопенія обов'язково вимагає кваліфікованого лікування, щоб відновити здатність організму до самозахисту. Разом з впливом на хворобу, яка стала причиною такого відхилення від норми, потрібно застосовувати препарати, що стимулюють вироблення білих кров'яних клітин, і звернути увагу на дієту, вживати потрібні вітамінні комплекси.

Відео: що таке лейкоцити в крові

Лейкоцити. Біла формула крові

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!