Резус-фактор крові

Проблеми з зачаттям малюка можуть бути пов'язані з безліччю причин. Несумісність крові – одна з основних. Переважна маса лікарів схиляються до того, що кількість антигену в еритроцитах грає головну роль. Такий показник є константным, тому не впливає на протязі життя людини. Завдяки статті ви дізнаєтеся, що таке резус-фактор, як він впливає на здоров'я плоду. Отримана інформація допоможе запобігти захворювання під час виношування і народити здорове дитя.

Що таке " група крові та резус-фактор

Співвідношення кількості антигенів і антитіл організму людини допомагає встановити групу крові. Класифікація AB0 заснована на відсутності або наявності агглютиногена, який можна оцінити тільки в лабораторних умовах за допомогою спеціального аналізу. Важливим є значення Rh-фактора, який визначає резус показника. З цього випливає наступне:

  • Група крові – індивідуальні характеристики еритроцитів, які вказують на вміст білків, вуглеводів у їх мембрані.
  • Резус-фактор – білок, який входить до складу еритроцитів. Його кількість не змінюється під впливом зовнішніх обставин, що передається спадково.

Якою буває резус-фактор

В залежності від обсягу білка, що міститься на зовнішній оболонці кров'яних тілець, резус поділяють на позитивну і негативну. Прямий вплив на результат має спадковість. Показник батьків передається дитині, тому для благополучного зачаття пара повинна мати подібну кількість білка в еритроцитах. Чим раніше ви дізнаєтеся свою приналежність до якої-небудь групи, тим краще. Фізіологічних відмінностей між людьми з різними резусами немає, проте цей факт необхідно враховувати при переливанні крові, вагітності.

Позитивний

Якщо пара вирішила стати батьками, потрібно здати аналіз крові на резус-фактор і групу крові. Завдяки такому обстеження можна зробити висновок про сумісність організмів. Більше значення в такому випадку має показник жінки. Якщо він плюсовою, то результати чоловіки не грає особливої ролі. Розвиток малюка буде проходити належним чином, резус-конфлікт при вагітності не виникне.

Розглянемо можливі розвитку подій:

  1. Обоє батьків позитивні = дитина позитивний. Патологій під час розвитку плоду не передбачається.
  2. Обоє батьків позитивні = дитина негативний. Виношування пройде без проблем.
  3. Мама позитивна + тато негативний = дитина позитивний. Завдяки однаковим результатами матері і малюка конфлікту не буде.
  4. Мама позитивна + тато негативний = дитина негативний. Відмінність резусів в такий період не призведе до конфлікту. Так як організм плоду поки не виробляє антитіло, що таке спадкування вважається безпечним.

Негативний

Справи йдуть іншим чином, коли дитя має негативний резус-фактор. Цей факт може призвести до внутрішнього конфлікту з плодом. Білок, який утворюється в плазмі малюка, розпізнається жіночим організмом, як щось чуже. Щоб не почалося відторгнення, необхідно застосовувати терапію. Якщо знати заздалегідь, що ж таке резус-фактор, то це допоможе уникнути проблем під час «особливого» становища та зберегти здоров'я дитини.

Коли у двох батьків негативний показник, то сильно переживати не варто. Дитині у спадок передасться відсутність білка в еритроцитах і конфлікту плоду з материнським організмом не виникне. Якщо резус папи вище маминого, то завагітніти буде складно, але реально. Діти можуть народитися як з будь-яким показником, розвиток буде проходити нормально.

Для чого проводять аналізи на антитіла

Діагностику обов'язково проводити для того, щоб стала відома група крові і резус-фактор людини. Такі поняття дуже важливі при плануванні вагітності і переливанні. Недотримання правил може призвести до виникнення антирезус агглютинины. Антитіла призводять до процесів відторгнення в організмі, в результаті чого виникають різні порушення. Система сприймає влитую плазму з неправильним білком, як чужорідне речовина. Далі можливий розвиток серйозних недуг або навіть летальний результат.

Чим небезпечний резус-конфлікт при вагітності

У дівчат і жінок антирезус агглютинины викликає загибель плода. Антитіло з'являється в разі недотримання правил переливання крові або, якщо породілля з негативним резусом виношує дитя з високим показником білка. Коли кількість речовини в плазмі безперервно зростає, це свідчить про початок утворення резус-конфлікту. Значить необхідно терміново лягати в перинатальний центр для кваліфікованого лікування.

Сумісність групи крові та резус-фактора

Показники вважаються найважливішими генетичними типами ознак. Їх визначають у процесі спеціального аналізу крові. Сучасні вчені вважають, що розподіл людей на резус-позитивних і негативних щодо умовне. Якщо на перший погляд пара несумісна, то більш глибокий аналіз антигену допоможе озвучити остаточний вердикт. В таблиці представлена загальна класифікація, відповідно до якої можна визначити сумісність груп крові чоловіка і жінки для зачаття.

Група крові0(I)a+bA(II)BB(III)aAB(IV)0
0(I)a+b++++
A(II)B-+-+
B(III)a--++
AB(IV)0---+

Відео: визначення групи крові та резус-фактора

Здавати аналізи в лікарні – не найприємніша процедура. Ролик нижче розповість про те, як зібрати капілярну кров в домашніх умовах для подальшого визначення її характеристик і, що ж таке резус-фактор. Ви зможете зрозуміти основні принципи системи АВ0 і знайти відповіді на всі запитання. Провести такий досвід дуже просто, купивши представлені реагенти в аптеці.

Визначення групи крові та резус-фактора

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!