Розшифровка мазка на флору

Клінічна розшифровка аналізу мазка на флору – один з найбільш доступних та інформативних методів діагностики. Для уточнення діагнозу урогенітальних патологій досліджують біоматеріал, взятий з статевих шляхів пацієнта. Відхилення в будь-яких показниках вказують на захворювання, але для вірного призначення медикаментозного лікування лікаря слід розшифрувати мазок на флору.

Коли потрібно здавати мазок на флору

Розшифровка аналізу біоматеріалу проводиться, як правило, при профілактичних оглядах. Урогенітальний мазок на флору обов'язково потрібно здавати, якщо у пацієнта присутні наступні симптоми:

  • виділення незвичайного кольору (червоного, рожевого, жовтого) із статевих шляхів;
  • болі в нижній частині живота при статевому контакті;
  • відчуття свербежу, печіння геніталій;
  • поява висипу, почервоніння на статевих органах;
  • неприємний запах виділень.

Що таке розшифрування мазка

Розшифровка урогенітального мазка – це аналіз біоматеріалу, який отримано при процедурі огляду. Таке дослідження дозволяє точно встановити бактеріологічний склад мікрофлори піхви, уретри, цервікального каналу. Вихідні дані допоможуть встановити причини можливих хвороб, провести діагностику загального стану сечостатевої системи. При розшифровці дослідження біоматеріалу слід враховувати індивідуальні особливості:

  • наявність хронічних захворювань нирок, печінки;
  • вік;
  • наявність патологій сечостатевої системи;
  • тривала лікарська терапія.

Як здається аналіз

Чоловікам перед парканом проби для розшифровки її аналізу рекомендується відмовитися від статевих контактів. Жінкам біоматеріал на визначення складу мікрофлори можна здавати поза залежно від дня менструального циклу (виключаючи дні власне кровотечі). Крім того, за добу до маніпуляції слід відмовитися від статевих контактів і припинити використання:

  • вагінальних супозиторіїв;
  • лубрикантів;
  • вагінальних таблеток;
  • гелів для інтимної гігієни;
  • спринцювань.

Як правило, біоматеріал для дослідження бере гінеколог або уролог при огляді в поліклініці. Процедура забору мазка безболісна, але може приносити невеликий дискомфорт. У жінок лікар проводить спеціальним одноразовим шпателем по трьом точкам: слизової піхви, каналу шийки матки і уретрі. Чоловікам доктор вставляє зонд в сечовипускальний канал і кілька разів провертає його навколо осі.

Норма

Розшифровка гінекологічного мазка показує наявність і кількість лейкоцитів, епітелію, інфекційних патологічних агентів. Ознайомтеся з показниками норми аналізу у жінок:

Показники

Уретра

Піхву

Цервікальний (шийковий) канал

Лейкоцити

0-5

0-10

0-5

Епітелій

5-10

5-10

5-10

Слиз

відсутня, або невелика кількість

припустимо невелику кількість

припустимо невелику кількість

Гонококи

Трихомонади

Гриби роду Candida (дріжджова бактерія)

Мікрофлора

лактобацили або палички у великій кількості

Ключові клітини

Розшифровка мазка на флору у жінок

Збільшення кількості епітелію та лейкоцитів в уретрі свідчить про запальний процес (уретриті), сечокам'яної хвороби, механічному пошкодженні сечівника. Наявність трихомонад, гонококів вказує на специфічний уретрит. Слиз в надмірній кількості виявляють через порушення процедури забору матеріалу або недотримання пацієнткою правил інтимної гігієни. Крім того, безліч лейкоцитів говорить про кольпіті, вульвовагініті, вагініті або статевих інфекціях.

Перевищення вмісту клітин плоского епітелію також ознака запального процесу. Незначне збільшення цього показника є фізіологічною нормою при підвищенні концентрації гормону естрогену в деякі дні менструального циклу. Зменшення кількості епітеліальних клітин іноді спостерігається у жінок під час клімаксу. Мікрофлора слизової піхви повинна бути представлена біфідобактеріями, лактобацилами.

Змішана мікрофлора слизової оболонки піхви зустрічається у дівчаток до 14 років, у жінок під час післяпологового періоду або клімаксу. Крім того, вона вказує на наступні стани:

  • гіперфункція яєчників;
  • цервіцит;
  • гонорея;
  • бактеріальний вагіноз;
  • кандидоз;
  • дисбактеріоз;
  • запальні захворювання органів малого таза;
  • венеричні інфекції;
  • вагінальний дисбіоз;
  • початок або кінець менструального кровотечі.

Коккобациллярные бактерії вказують на дисбаланс мікрофлори піхви, при якому переважають коки і бацили. Це говорить про венеричні інфекціях або вагіноз. Коки нерідко є причиною запалення уретри, піхви. Наявність ключових клітин свідчить про наявності гарднерельозу, прихованому перебігу патологічних процесів в органах малого таза.

Аналіз мазка на ступінь чистоти

У деяких випадках гінеколог призначає аналіз мазка для визначення ступеня чистоти піхви. Це дослідження виявляє склад мікрофлори слизової статевих шляхів, наявність відхилень і можливі інфекційні захворювання. Всього ступенів чистоти піхви чотири:

  1. Перша ступінь. Вміст лейкоцитів у мазку не перевищує допустимі норми. Флора представлена, в основному, великою кількістю паличок Додерлейна, клітинами слущенного епітелію і слизом.
  2. Друга ступінь. Наявність лейкоцитів в межах норми, епітелій і слиз в помірній кількості. Допускається невелика зміст коків, грибків Candida і лактобактерій.
  3. Третя ступінь. В аналізі мазка виявляється безліч епітеліальних клітин і слизу. Корисних лактобацил трохи, відзначається значне збільшення кількості грибів Candida і патогенних мікробів.
  4. Четверта ступінь. Вміст лейкоцитів при цій ступені дуже перевищено, виявляється безліч хвороботворних бактерій, збудників венеричних захворювань. Палички Додерлейна відсутні. Епітелій і слиз присутні у великій кількості.

Нормою вважаються тільки перша і друга ступені. Третя, четверта сигналізують про виражених інфекційних процесах статевих шляхів, які потребують проведення негайної антибактеріальної терапії і проведення додаткових досліджень для виявлення можливих супутніх патологій органів малого тазу (запалення придатків, ендометріоз, та ін).

Мазок на флору при вагітності

Під час вагітності аналіз мазка на флору виконується три рази, під час стандартних оглядів і обстежень: при постановці на облік на перших місяцях терміну гестації, на тридцятого тижня і перед передбачуваною датою пологів. Дослідження проводиться для профілактики захворювань статевої сфери, які можуть ускладнити процес пологів або викликати інфекції у новонародженого.

Нормальні показники мазка вагітної жінки можуть відрізнятися від таких невеликим кількісним складом мікрофлори. Під час гестації кількість паличок Додерлейна збільшується у декілька десятків разів, що обумовлено необхідністю підтримання кислого середовища, яка згубна для патогенних бактерій. Крім того, значно збільшується вміст клітин епітелію, т. к. в період виношування дитини вони накопичують глікоген, необхідний для живлення лактобактерій.

Норма у чоловіків

Мазок на флору у чоловіків беруть для дослідження його на утримання епітелію, лейкоцитів, наявність слизу, патогенної мікрофлори. Для діагностики застосовується тільки відокремлюване з отвору сечовипускального каналу. Нормальні показники при розшифровці аналізу представлені в таблиці:

Показники

Уретра

Лейкоцити

0-5

Епітелій

5-10

Слиз

присутній в помірній кількості

Коки

поодинокі

Дріжджові гриби

відсутні

Гонококи

відсутні

Трихомонади

відсутні

Розшифровка мазка на флору у чоловіків

Відхилення від нормальних показників при розшифровці аналізу вказують на наявність патологічного процесу. При підвищенні рівня лейкоцитів підозрюють наступні захворювання:

  • неспецифічний або специфічний уретрит;
  • простатит (запалення передміхурової залози);
  • сечокам'яна хвороба;
  • наявність доброякісних і злоякісних новоутворень;
  • звуження уретри.

Збільшення кількості плоских епітеліальних клітин вказує, насамперед, на сечокам'яну хворобу, а слиз свідчить про уповільненому простатиті. Виявлення при розшифровці біоматеріалу коків більше 4-5 в полі зору означає наявність гострого запалення сечовипускального каналу. Якщо при дослідженні виявляються еритроцити, то можливо наявність механічної травми уретри.

Відео

Що знайшли у мене в мазках

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!