Ретрохориальная гематома на ранніх термінах вагітності

Зовнішня ембріональна оболонка, яка називається хоріоном, обволікає зародок на ранньому етапі вагітності. За перший триместр плідна оболонка перетвориться в плаценту за умови нормального перебігу виношування. У несприятливих обставинах, або з причини деяких захворювань, процес формування хоріона дитячого місця порушується. При відшаруванні ембріональної оболонки від маткової стінки, що утворилася порожнина заповнюється кров'ю. Ця ретрохориальная гематома при вагітності може стати причиною викидня.

Що таке гематома ретрохориальная

Патологія представляє собою скупчення кров'яних згустків в проміжку між оболонкою плодового яйця і стінкою матки. При захворюванні відбувається відшарування хоріону від маткової стінки. Ретрохориальная (гравидарная) гематома виступає наслідком загрози переривання виношування плоду або руйнування стінок судин матки ворсинками хоріона при зростанні оболонки плодового яйця.

Підступність хвороби полягає в тому, що виходить замкнуте коло: зростаючий згусток збільшує ризик викидня, а безперервна загроза зриву вагітності сприяє посиленню крововиливи. Хоріон з перебігом вагітності перетворюється на плаценту, відбувається це приблизно до 16 тижня. Виходячи з термінів вагітності, патологію підрозділяють на ретрохориальную і ретроплацентарную гематому. Залежно від перебігу, захворювання класифікують на легку, середню, важку ступінь.

Причини

Причини виникнення гравидарной гематоми схожі з факторами, що провокують ризик переривання виношування дитини. Джерело проблеми на поточний момент до кінця не вивчений. Деякі з передумов виникнення крововиливу між плодом і маткової стінкою не залежать від вагітної жінки, відкоригувати їх вдасться лише медикаментозно. Інші причини можна усунути, змінивши спосіб життя і харчування. Загальні фактори, що провокують формування гематоми:

  • механічний вплив на область матки (травми, забиття);
  • сильні фізичні навантаження, особливо підйом тяжкості;
  • виробниче негативний вплив (випромінювання, шум, вібрації тощо);
  • куріння, вживання алкоголю або наркотиків;
  • стресові ситуації.

Патологічні стани можуть призвести до розвитку гравидарной гематоми. Це:

  • порушення гормональної системи (дефіцит прогестерону);
  • генетичні відхилення розвитку елементів плідного яйця;
  • інфантилізм або аномалії внутрішніх статевих органів;
  • запальні чи пухлинні патології матки (ендометріоз, міома, ендометрит);
  • ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом);
  • системні захворювання (колагенози, червоний вовчак);
  • патології системи згортання крові;
  • судинні захворювання;
  • токсикоз на ранніх і пізніх стадіях;
  • різкі зміни артеріального тиску;
  • хронічні соматичні патології.

Симптоми

Будь-які неприємні прояви в період виношування дитини повинні стати приводом для негайного візиту до свого гінеколога або виклику бригади швидкої допомоги. Коли справа стосується збереження вагітності зволікати не можна ні секунди. Найнебезпечнішою є остання стадія, бо може спричинити внутрішньоутробну смерть дитини. Вагітній терміново потрібна госпіталізація. Ознаки гравидарной гематоми залежать від ступеня тяжкості:

  1. На початковій стадії патологія протікає безсимптомно. Нерідко ретрохориальная гематома без виділень і неприємних відчуттів виявляється під час планового візиту до гінеколога при проходженні УЗД. Бувають випадки, коли безсимптомну гематому виявляють після народження дитини. Залишки згустків застарілого крововиливи можна спостерігати на плаценти, коли вона виходить.
  2. Тягнучі болі і коричневі виділення при ретрохориальной гематомі сигналізують про більш важкій фазі перебігу патології. Тільки не варто піддаватися паніці, можливо, піхвові виділення коричневого кольору свідчать про самостійне розсмоктуванні згустку або про зупинку кровотечі. Процес мимовільної резорбції займає від 15 днів до 2 місяців.
  3. Різкі переймоподібні болі, локалізація яких відчувається внизу живота або в попереку, а також виділення червоної крові з статевих шляхів є ознаками відшарування плоду від поверхні слизової матки. З-за різкого зниження тиску у жінки можливі непритомність. Поява яскраво-червоної крові свідчить про розростанні гравидарной гематоми, що веде до переривання вагітності. Або ця ознака може вказувати на те, що згусток тільки утворився і потребує негайного лікування.

Ознаки по УЗД

Основним методом діагностики гравидарной гематоми є ультразвукове дослідження порожнини матки і оболонок плодового яйця. Підстав, для того, щоб запідозрити патологію, - кілька, остаточний висновок спеціаліст виносить лише після повного обстеження вагітної жінки. Ознаки присутності крововиливи в просторі між хоріоном і маткової стінкою:

  1. Локальне ущільнення маткової стінки свідчить про підвищення тонусу матки. Напруга маткової мускулатури може виникнути при вагінальному дослідженні ультразвуковим апаратом. У такій ситуації краще вдатися до використання трансабдомінального датчика, яким проводять УЗД через передню черевну стінку. Якщо м'язовий тонус зберігається, то це сигналізує про ризик переривання вагітності.
  2. Наявність порожнини, заповненої кров'янистою рідиною. На моніторі це може відображатися у вигляді темної плями, яке знаходиться між хоріоном і стінкою матки.
  3. Зміна форми плідного яйця на краплеподібну або ладьевидную відбувається унаслідок тиску на ембріон гематоми.

Діагностика

При підозрі гравидарной гематоми у вагітної лікар проводить збір анамнезу, опитування пацієнтки про самопочуття, гінекологічний огляд. Виявлення згустків при крововиливі в простір між плодом і стінкою матки, уточнення розмірів гематоми, місця розташування згустку можливо тільки при ультразвуковому дослідженні. Щоб поставити достовірний діагноз потрібні не тільки устаткування, але і лабораторні методи діагностики:

  • аналіз крові на згортання (встановлення концентрації фібриногену, протромбіну та інших факторів);
  • біохімічний аналіз крові;
  • загальний аналіз крові та сечі;
  • гормональний профіль (кількість прогестерону);
  • піхвовий мазок (дослідження мікрофлори, виключення хвороб ІПСШ);
  • УЗД матки і плодового яйця (трансабдомінально, піхвовим методом);
  • КТГ (кардіотокографія), доплерометрія плода (на пізніх термінах вагітності).

Лікування гематоми ретрохориальной

Медикаментозне лікування ретрохориальной гематоми при вагітності здійснює акушер-гінеколог. Терапевтичні заходи проводять в стаціонарі або в домашніх умовах – все залежить від стадії патологічного процесу. Лікування продовжують весь період ризику переривання вагітності. Курс терапії триває не менше місяця з профілактичними діями в найвразливіші терміни виношування (12-14, 20-24, 28-32, 36-38 тиждень). Комплексне лікування гравидарной гематоми включає:

  • медикаментозну терапію;
  • заборона фізичного навантаження або підйому тягарів;
  • стабілізацію емоційного стану;
  • тимчасове припинення статевого життя;
  • зміна раціону і способу життя.

Медикаментозна терапія при крововиливі в простір між хоріоном і маткової стінкою дає швидкі позитивні результати. Зупинити патологічний процес і зберегти вагітність допоможуть наступні групи препаратів:

  1. Седативні засоби (збір Фитоседан, настоянка пустирника або валеріани, Ново-Пасит та інші). Натуральні заспокійливі допоможуть підтримувати психоемоційний стан в нормі.
  2. Препарати і вітаміни, що поліпшують маточно-плацентарний кровотік (Курантил, Актовегін, фолієва кислота, вітамін Е, Аскорутин). Кошти надають судинорозширювальну дію, завдяки чому вони швидко нормалізують циркуляцію крові і усувають гіпоксію тканин.
  3. Кровоспинні препарати (Дицинон, Вікасол). Гемостатики застосовують для профілактики або зупинки маткової кровотечі при гравидарной гематомі.
  4. Спазмолітики (Папаверин, Но-шпа, Дротаверин, Магне В6). Препарати знижують матковий тонус.
  5. Гормональні ліки (Утрожестан, Дюфастон). Препарати, коригуючі баланс ендокринної системи, призначає тільки лікар з урахуванням індивідуальної переносимості, дозування і тривалості прийому.
  6. Анальгетики, дозволені в період вагітності (Парацетомол, Ібупрофен та Вольтарен можна приймати тільки I і II триместр).

Папаверин

По фармакологічній дії лікарський препарат відноситься до групи міотропних спазмолітиків і вазодилататорів, являє собою алкалоїд опійного маку, виділений з рослинних олій. Він є похідним від органічного з'єднання ізохіноліну. Папаверин є доступним і високоефективним засобом для усунення судинних спазмів:

  • Лікувальна дія: розслаблює гладкі м'язи судин органів сечостатевої системи, знижує артеріальний тиск.
  • Показання до застосування: спазми гладких м'язів судин, ослаблення тонусу маткової мускулатури.
  • Склад: папаверину гідрохлорид.
  • Переваги: ефективність, безпека, низька ціна.
  • Дозування: уколи до 4 разів на добу, таблетки 3-4 рази на добу невеликими курсами протягом 1-2 тижнів.
  • Побічні дії: підвищення в крові рівня трансаміназ та кількості еозинофілів, АВ-блокада, шлуночкова екстрасистолія, зниження артеріального тиску, сонливість, пітливість, алергічні реакції, нудота, жовтушність склер і шкірних покривів, запор; при внутрішньовенному введенні можливий тромбоз.
  • Протипоказання: гіперчутливість, тяжка печінкова недостатність, АВ блокада, глаукома.

Аскорутин

Комбінований вітамінний препарат, який відновлює дефіцит вітамінів С і Р, відноситься до засобів, стабілізуючим еластичність і міцність капілярів. Крім основної дії, Аскорутин додатково зміцнює імунітет. Препарат є профілактичним засобом від простудних та інфекційних захворювань, що особливо важливо в період вагітності, тому що прийом антибіотиків небажаний:

  • Лікувальна дія: зміцнює судинні стінки, знижує ламкість і проникність судин, зменшує агрегація тромбоцитів, бере участь в окисно-відновних процесах, насичує кров киснем, знижує агрегація тромбоцитів, має протизапальний ефект і антиоксидантну дію.
  • Показання до застосування: профілактика чи лікування ламкості судин, що запобігає кровотеча, гіпоксію плоду, набряки.
  • Склад: аскорбінова кислота, рутин.
  • Переваги: вітамінний комплекс нешкідливий, добре засвоюється організмом, має доступну вартість.
  • Дозування: по 1 таблетці 2 рази на добу.
  • Побічні дії: розлади диспепсичного типу, відчуття жару, головний біль.
  • Протипоказання: підвищена чутливість до компонентів препарату, цукровий діабет, сечокам'яна хвороба, схильність до розвитку тромбозів, тромбофлебіт, гіперкоагуляція крові.

Курантил

Миотропный вазодилататор надає гальмує дію на тромбоцити, що запобігає варикозне розширення вен, що спостерігається у багатьох жінок після виношування дитини. Імуномодулюючі властивості досягаються за рахунок активації синтезу інтерферону, тому препарат ефективний при грипі, ГРВІ. Курантил відноситься до лікарських препаратів, тому його повинен призначати лікар, враховуючи особливості організму вагітної:

  • Лікувальна дія: покращує циркуляцію крові і кисневого обміну в клітинах, зміцнює стінки судин, розширює судини.
  • Показання до застосування: плацентарна недостатність, судоми, набряки, головні болі, високий артеріальний тиск.
  • Склад: дипіридамол, лактози моногідрат, желатин, картопляний крохмаль, магнію стеарат, карбонат кальцію, полівідон К 25, желатин, карбоксиметилкрахмал натрію (тип А), кремнію діоксид колоїдний безводний.
  • Переваги: широкий спектр дії (імуномодулятор, антиагрегант, поліпшення матково-плацентарного кровотоку);
  • Дозування: 3 рази на добу по 1 таблетці, що містить дипіридамолу 25 мг.
  • Побічні дії: відчуття внутрішнього жару, підвищення температури, загальна слабкість, запаморочення, порушення серцевого ритму.
  • Протипоказання: знижене згортання крові, виразкова хвороба шлунка або 12-палої кишки, захворювання серцево-судинної системи, патології печінки і нирок.

Зміна способу життя

При відсутності у вагітної кров'янистих виділень червоного кольору і болів лікуючий лікар може дозволити пацієнтці проходити терапію в домашніх умовах. Для цього жінці потрібно дотримуватися постільного режиму, регулярно проходити обстеження і виконувати всі призначення лікаря. Велику частину часу вагітна, у якій виявлена гравидарная гематома, повинна знаходитися в лежачому положенні. Кілька разів в день рекомендується підкладати валик під поперек, щоб забезпечити відтік крові з органів малого тазу.

Категорично неприпустимі будь-які хвилювання і переживання. Емоційні навантаження з таким діагнозом можуть спровокувати посилення кровотечі і втрату дитини. Інтимні стосунки треба тимчасово припинити до повного зцілення. Поміняти доведеться і спосіб харчування на користь легких, але високопоживних продуктів. Якщо стан жінки стабільний без ускладнень, а лікування дає позитивні результати, то вагітній показано нетривалі прогулянки на свіжому повітрі.

Харчування

Жінці в положенні з діагнозом гравидарная гематома потрібно виключити продукти, які спричиняють газоутворення в кишечнику. Основою раціону повинна стати білкова їжа в поєднанні з овочами, фруктами, зеленню. Не варто захоплюватися продуктами, разжижающими кров (буряк, вишня, суниця, малина та інші). Щоб не було запорів, необхідно щодня дотримуватися питний режим. Харчування має бути дробове, щоб уникнути перевантаження шлунково-кишкового тракту.

Як виходить гематома

На розсмоктування гравидарной гематоми вказують коричневі або темно-червоні виділення. Вони можуть бути мажущими або помірними, рясне виділення – це вже кровотеча. Інтенсивність виділень залежить від строку вагітності та розміру гематоми. Процес полягає в поступовому зменшенні згустку до повного зникнення, при цьому кров коричневого кольору виходить через шийку матки назовні.

Наслідки

Виявлення гравидарной гематоми на ранній стадії дозволяє зберегти вагітність і виносити здорову дитину. Якщо втратити час і не провести своєчасного лікування, то можливий плачевний підсумок. Тривожними ознаками того, що відшарування плодового яйця досягло критичних масштабів, є маткова кровотеча і різкі переймоподібні болі. Відшарування плодового яйця на 1/3 частину власного розміру загрожує серйозними наслідками, такими як:

  • внутрішньоутробна смерть плода;
  • мимовільне переривання вагітності;
  • нездійсненною викидень (завмерла вагітність);
  • хронічна киснева недостатність у плода в період внутрішньоутробного розвитку;
  • анемія у вагітної і ембріона;
  • затримка і неправильний розвиток у дитини всередині утроби матері;
  • рецидив патології на пізніх термінах вагітності.

Прогноз

Жінка, яка вчасно звернулася за допомогою, виконує всі рекомендації лікаря щодо лікування гравидарной гематоми, має всі шанси зупинити крововилив і виносити здорового малюка. Излившаяся за хоріальну оболонку кров, при нормалізації харчування і способу життя самостійно розсмоктується. Серйозним прогностичною ознакою виступає великий розмір гематоми більше 60 мм3, або коли площа згустку становить понад 40% від розмірів плодового яйця.

Відео

Лекція "Гематоми на ранніх термінах вагітності: діагностика і прогнозування"

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!