Причини появи виділень коричневого кольору після місячних - як відрізнити норму від патології

Кожну другу дівчину турбують коричневі виділення після місячних, які починають мазати з різних причин і можуть мати неприємний запах. Якщо вони виникають відразу після менструації – це не передбачає під собою порушень здоров'я, а якщо вони з'являються вже далеко після закінчення критичних днів, необхідно задуматися про патологічні процеси в репродуктивній системі жінки.

Що таке коричневі виділення після місячних

Статева система таїть в собі безліч загадок, які іноді лякають жінку. Темні виділення після місячних – це проблема, з якою звертаються за допомогою у гінекологічні клініки, але часто побоювання марні, адже появи такого симптому відразу по закінченні менструації – це норма, а не патологія. Якщо приєднується специфічний запах, біль в області живота, свербіж і печіння – це привід записатися на прийом до лікаря.

Чому після місячних йдуть коричневі виділення

Коричневі виділення в кінці місячних виникають із-за того, що кров виділяється і згортається, знаходить темні відтінки, а тривалість місячних при цьому стає більше. Якщо дане явище відбувається по закінченню довгого часу після закінчення критичних днів – це привід для занепокоєння. Такий симптом супроводжує важкі захворювання порожнини матки, такі як ендометрит або ендометріоз.

Темні виділення після місячних через тиждень

Коричневі виділення через тиждень після місячних вказують про розвиток інфекційного процесу в порожнині матки або в піхву, про гормональному дисбалансі або про порушення в організмі в цілому. Якщо вони з'явилися через два тижні після менструації – це свідчить про можливу імплантації заплідненого плодового яйця в стінку матки (супроводжується микрокровотечением в кінці).

Після місячних коричневі виділення з неприємним запахом

Коричневі виділення, які виникають відразу після менструації, не мають запаху, а під час місячних через крові з'являється специфічний запах. Він свідчить про приєднання хвороботворних мікроорганізмів. Патогенна флора може перебувати в порожнині матки (при гнійному метроэндометрите), у піхву (супроводжується свербежем). Інфекція здатна змінювати структуру і функції тканин, епітелій розпушується, а судини стають ламкими і проникними, тому відокремлюване набуває коричневі відтінки.

Коричневі виділення до і після місячних

Виділення коричневого кольору викликається різними факторами, але практично у всіх випадках це є ознакою патології. Причини виникнення темного вмісту перед і в кінці місячних:

  • Використання контрацептивів. Відокремлюване з'являється в початковому періоді прийому протизаплідних гормональних препаратів. Не виключена поява цього симптому при тривалому використанні і для екстреного переривання вагітності.
  • Наявність ерозії. Часто мазати коричневим виділеннями починає при наявності виразкового ураження шийки матки.
  • Запалення ендометрію (слизової оболонки матки. Ендометрит супроводжується болями в животі і поперекової області наявністю убогих кров'яних згустків. Якщо вчасно не почати правильне протизапальну терапію, можуть виникнути серйозні ускладнення.
  • Міома матки. Це доброякісна пухлина, яка утворюється в будь-якому з маткових шарів. Довгий час може себе не проявляти, тому необхідно регулярно проходити обстеження (раз у рік) і стежити за своїми відчуттями.
  • Наявність поліпа. Це освіта (наріст) на слизовій, яке з'являється при порушеннях гормонального фону і супроводжується неприємними коричневими виділеннями після місячних.
  • При статевих інфекціях патологічні симптоми можуть закінчитися появою кров'яних згустків.
  • Онкологія. Виділення після місячних коричневого кольору часто виникають при наявності злоякісних новоутворень матки, шийки матки або піхви.

Коли коричнюваті виділення можуть вважатися нормою

В нормі у здорових жінок місячні закінчуються коричневими виділеннями, але вони можуть з'явитися і в день перед менструацією. Якщо в середині циклу (менструація триває 3-5 днів) виникає хвороблива овуляція (вихід яйцеклітини з яєчників), вона супроводжується брудними бурими плямами на нижній білизні (вагітність можна буде визначити після затримки місячних). При використанні внутрішньоматкової спіралі «Мірена», може «мазати» темно-коричневими виділеннями один або два дня – це норма.

Як проходить діагностика

Визначити норму або патологію здатний тільки лікар-гінеколог, який проведе ряд діагностичних обстежень. Перед аналізами не рекомендується займатися сексом. Етапи діагностики:

  1. Зовнішній огляд статевих органів і піхви.
  2. Кольпоскопічне дослідження шийки матки (для виявлення місця, звідки витікає кров, виключити запалення слизової).
  3. Якщо шийка і піхві в нормі, призначають УЗД порожнини і маткових труб (для виявлення новоутворень або гиперплазий, огляду слизової матки, виключення позаматкової вагітності).
  4. При анатомічно нормальних органах призначаються аналізи крові та сечі (на наявність гормональних порушень та інфекційних агентів).

Що можна зробити при виділеннях після місячних

Не рекомендується самостійно шукати хронічну причину появи піхвових виділень. Наявність даного симптому – це привід звернутися за консультацією до гінеколога. Лікар призначить вам всі необхідні аналізи та діагностичні маніпуляції, адже завдяки їм можна визначити етіологію патологічного процесу. На основі обстеження лікар призначить правильне консервативне або оперативне лікування.

Відео

Коричневі виділення при ендометріозі. Гістероскопія.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!