Що таке дворога матка у жінки - причини, можливість завагітніти і пологи

В період вагітності, коли формуються органи дитини, можуть відбуватися деякі аномалії розвитку. Дворога матка в гінекології зустрічається вкрай рідко, у жінки з цим діагнозом будуть проблеми при зачатті і складні пологи. Формування цієї аномалії пов'язане з внутрішньоутробним розвитком і відбувається через неповне злиття мюллеровых проток. На УЗД така матка видно у формі серця, ризик виникнення дорівнює 0,1-0,5 %.

Що таке дворога матка

Ця вроджена аномалія впливає на анатомічну будову з-за чого формується роговидная матка (два роги або дві ніші), відбувається розщеплення єдиної порожнини, формування перегородки всередині органу. Жінка з серцевидною маткою буде страждати від аномальних маткових кровотеч (місячні), дисменореї, неплідністю або невиношуванням вагітності. Дана патологія не виключає вагітність і успішні пологи, але пов'язані вони будуть з підвищеними ризиками. Для діагностики, як правило, використовують УЗД, але можуть проводити:

  • зондування, МРТ;
  • лапароскопію;
  • гістероскопію;
  • гистеросонографию;

Причини

Двурогость матки у плода може бути спричинена різними факторами, на перших місяцях виношування. На цьому періоді закладаються, відбувається формування органів дитини, тому будь-які негативні впливи на організм можуть викликати розвиток аномалій. До тератогенну факторів, які можуть викликати розсічення дна матки відносяться:

  • будь-який вид інтоксикації: наркотики, алкоголь, нікотин, хімічні агенти, ліки;
  • психологічні травми під час вагітності;
  • авітаміноз;
  • ендокринні патології: тиреотоксикоз, цукровий діабет;
  • порок серця у матері.

Пошкодити ембріон можуть інфекційні агенти, наприклад, збудники грипу, кору, токсоплазмозу, краснухи, сифілісу і т. д. Поділ матки може статися із-за хронічної гіпоксії плода, перебіг вагітності з токсикозом. Двурогое будова в деяких випадках іноді поєднується з іншими аномаліями, як правило, вади сечовидільної системи.

Симптоми

Дворога аномалія не має яскраво виражених клінічних ознак. Роздвоєння матки може супроводжуватися в деяких випадках матковими кровотечами, альгодисменореей. Зафіксовані випадки самовільних абортів (викидень) або безпліддя. Це не означає, що народити і перенести вагітність без ускладнень немає шансів. Після зачаття розвиток дитини відбувається в одній з порожнини, але іноді запліднення яйцеклітини відбувається і в правому, і на лівому розі. Головний ризик – ймовірність переривання, тому за жінкою повинен бути ретельне лікарське спостереження.

Трапляються викидні, як правило, у першому триместрі, на даному етапі зростання ембріона утруднений із-за нестачі кровопостачання, малого об'єму порожнини рогу матки. При дворогій аномалії проявляються й інші симптоми:

  • патології розташування плаценти (низький або передлежання);
  • відшарування плаценти, кровотечі;
  • істміко-цервікальна недостатність;
  • передчасні пологи;
  • післяпологові кровотечі;
  • тазове передлежання плоду;
  • порушення скорочувальної активності м'язів матки.

Як виглядає дворога матка

Матка з дворогою аномалією має виражені фізичні ознаки, порожнину органу розділена на дві частини. Цей рудиментарний відросток може зливатися на різних рівнях нижнього відділу. У гінекології величина розщеплення використовується наступної класифікації дворогою аномалії:

  • повна;
  • неповна;
  • сідлоподібна.

Повна

Дворога аномалія даного типу характеризується відходженням поділу порожнин в різні боки, починаючи з матково-крижових зв'язок. Кут між роговими «кишенями» може відрізнятися від випадку до випадку. Поділ носить виражений характер, утворюються дві окремі ніші, які розташовані в безпосередній близькості один до одного. Вагітність може протікати в нормальному режимі в одній з частин матки.

Неповна

Поділ може носити частковий характер. Неповне подвоєння матки зовні відрізняється розщепленням внутрішнього простору лише на третину з неглибоким прорізом між двома рогами. Рогова аномалія з обох сторін володіє однаковим розміром. Вагітність може протікати нормально в одному з «кишень», відзначені випадки зачаття двійні. Обидва плоду знаходяться в окремому розі матки.

Сідлоподібна

Дворога матка даного типу має в області дна (верхньої частини) незначне заглиблення, що візуально нагадує сідло. При наявності супутніх вад є ймовірність викидня, але зачаття при цьому типі аномалії можливо. Якщо при даній патології у дівчини вузький таз, не виключається ймовірність неправильного положення плоду. У таких випадках необхідно проводити операцію під час пологів (кесарів розтин).

Вагітність з дворогою маткою

Цей діагноз не є вироком для жінок, які хочуть дітей. Немає чіткої інструкції, як завагітніти при дворогій матці, але при вдалому зачаття медики воліють не втручатися в природний плин виношування плоду. Вагітна береться під пильний контроль, щоб вчасно прийняти заходи при одному з 2 можливих серйозних ускладнень:

  1. Кровотеча. Часто причиною цього ускладнення при дворогій патології стає плацентарний передлежання. Ембріон прикріпився не на бічній або задній частині материнської утроби, а ближче до нижньої. На ранніх термінах кров'янисті виділення або кровотечі, вказують на те, що плацента заблокувала собою зів матки. У 30-35% випадків цей симптом разом з болями в нижній ділянці живота вказує на ймовірність переривання вагітності при дворогій патології. На пізніх термінах це вказує на відшарування плаценти.
  2. Завмерла вагітність. Якщо ембріон прикріпився до перегородці, яка не має кровоносних судин, розвиток відбуватися не буде через відсутність харчування. Зародок не росте і гине. Дворога патологія може спровокувати завмерлу вагітність, якщо ембріон закріпився дуже близько до місця розщеплення. Плід не зможе нормально зростати, що призведе до його загибелі.

Пологи при дворогій матці

Даний діагноз зобов'язує майбутню маму постійно бути під наглядом в гінекології в акушера. Часто породіллям необхідна допологова госпіталізація, в деяких випадках це може знадобитися на 27 тижні виношування. При діагностуванні некорректируемой або наростаючої гіпоксії плоду, буде прийматися рішення про проведення операції (кесарів розтин). Жінка знаходиться в групі високого ризику, тому що розвиваються часто гематометры, післяпологові маткові кровотечі, ендометрит.

Не виключаються природні пологи при двурогом поділі, навіть при поєднанні цього захворювання з аномаліями розвитку піхви чи шийки. В літературі по гінекології присутні описи самостійного благополучного розродження з повним типом розщеплення органу. Часто пологи супроводжуються травмуванням тканин статевих органів жінки, які вимагають епізіотомії.

Лікування та діагностика

Досвідчений лікар може визначити дворогу патологію за скаргами пацієнтки. Ознаками стають викидні, неможливість зачаття, кровотечі і нерегулярний менструальний цикл. Далі для підтвердження діагнозу проводиться повно гінекологічне дослідження, аналізів призначають?

  • УЗД малого тазу;
  • гістероскопію;
  • лапароскопію;
  • МРТ.

Оперативне втручання при роговому поділі рекомендують тільки при кількох поспіль викидні або безплідді. Головне завдання операції – відновлення маткової порожнини в єдине ціле. В оперативній хірургії, як правило, проводять екстирпацію рудиментарного рогу або повного видалення перегородки, що розділяє порожнину. Для цього є дві методики процедури:

  • операція Штрассмана;
  • операція Томпсона.

Перший варіант вважається стандартним, проводиться лапаротомія, розсічення дна матки поперечним розрізом і потім проводять висічення серединної перегородки. Оболонку матки в кінці процедури зшивають. Для корекції також використовують іноді гистероскопическую методику. Після коригування відновлення єдиного простору матки жінці на 6-8 місяців встановлюють ВМС (внутрішньоматкова спіраль).

Відео

Жіноче здоров'я. Що важливо знати про дворогій матці

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!