Хламідії при вагітності у жінок, причини, лікування і наслідки

Якщо у сечовивідних шляхах прогресують хламідії при вагітності жінки, розвивається неприємне захворювання під назвою хламідіоз. Консервативне лікування повинне бути негайним, інакше поряд із внутрішнім дискомфортом в організмі виникають серйозні ускладнення. Основна мета інтенсивної терапії – винищити хвороботворних бактерій, придушити неприємну симптоматику хламідіозу, виключити ускладнення зі здоров'ям для ще не народженої дитини.

Що таке хламідії

При ураженні сечостатевої системи лікарі не виключають підвищену активність хламідій у сечовивідних шляхах. Такі збудники хламідіозу не відносяться ні до вірусів, ні до бактерій, проте також забезпечують повну або часткову інтоксикацію організму. Хламідії – це мікроскопічні шкідники, які вибирають середовищем існування статеві клітини. За розмірами вони більше бактерій, при цьому як віруси можуть існувати поза організмом людини. оскільки імунітет жінки ослаблений вагітністю, ризик зараження збільшується в кілька разів.

Чим небезпечний хламідіоз при вагітності

Якщо вчасно не лікувати хламідіоз, наслідки для здоров'я майбутньої матусі можуть бути незворотними. Підвищена активність хламідії трахоматіс (Chlamydia trachomatis igg) викликає плацентарну недостатність, гіпоксію плоду, зупинку внутрішньоутробного розвитку, патологічні пологи. Якщо інфікування відбулося на ранньому терміні, лікарі не виключають викидень. Хламідіоз при вагітності небезпечний тим, що хвороботворні мікроорганізми проникають у системний кровотік, звідки надходять в плаценту і дитячий організм. Лікарі діагностують наступні ускладнення:

  • хвороба Рейтера;
  • аномальне звуження сечовивідного каналу;
  • жіноче безпліддя;
  • ендометрит, сальпінгіт;
  • запальні процеси органів малого тазу.

Симптоми хламідій при вагітності

Важливо знати, що може викликати запальний процес, і чим загрожує таке небезпечне стан. Це мотивація, щоб при появі виражених симптомів хламідій при вагітності негайно звернутися за допомогою лікаря. Перший час жінка відчуває внутрішній дискомфорт, при цьому не розуміє його походження. З часом вогнище патології стає більш вираженими, а в організмі спостерігаються наступні зміни:

  • свербіж у піхві;
  • біль при сечовипусканні;
  • виділення з піхви жовтого кольору і неприємного запаху;
  • болючість внизу живота;
  • міжменструальні кровотечі;
  • запальний процес;
  • порушення менструації.

Причини хламідій при вагітності

Хламідіоз і вагітність – поняття сумісні, оскільки при виношуванні плоду імунітет жінки ослаблений. Вплив патогенних факторів тут же викликає неприємне інфікування з подальшою симптоматикою хламідіозу. Щоб не давати розвинутися патогенної флори, важливо знати всі причини хламідій при вагітності та своєчасно їх усувати. При характерному захворюванні це такі провокуючі фактори:

  • вплив патогенної флори у вигляді хламідій;
  • інфікування від статевого партнера;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • переохолодження або перегрівання організму;
  • тривалий прийом антибіотиків;
  • жінки за статевою ознакою перебувають у групі ризику;
  • наявність інших хвороб статевої сфери.

Наслідки хламідіозу у вагітних

Хламідії складно викорінити з організму, тому лікування тривале, не завжди успішне. При своєчасно і адекватно підібраної терапії наслідки хламідіозу у вагітних відсутні. В іншому випадку на ранньому терміні вагітності лікарі не виключають викидень, а в третьому триместрі – передчасні, патологічні пологи. Вплив хламідій на організм завжди згубна, але кінцевий результат залежить від поширення патогенної флори. Хламідіоз під час вагітності потрібно лікувати, а призначати антибіотики лікар може тільки після здачі пацієнткою аналізів.

Чи можна завагітніти після хламідіозу

Жінка повинна відповідально підійти до питання планування вагітності. Важливо здати необхідні аналізи на склад мікрофлори піхви, виключити наявність інфекційних та венеричних захворювань, небезпечних для внутрішньоутробного розвитку. Вагітність при хламідіозі можлива, однак не виключена її передчасна патологічна розв'язка. Тому першим ділом лікарі рекомендують грунтовно пролікуватися, а потім думати про поповнення сімейства.

Завагітніти після хламідіозу реально, однак попереднє лікування, щоб уникнути повторного інфікування повинно поширюватися на обох статевих партнерів. Оскільки в схемі інтенсивної терапії присутні антибіотики, потрібен час, щоб синтетичні компоненти остаточно вийшли з організму жінки. Не завадить додаткове вживання вітамінів.

Наслідки хламідіозу під час вагітності для дитини

Якщо захворювання вдалося виявити вже в «цікавому положенні», необхідно лікуватися. Важливо розуміти, що відбувається одночасне зараження матері і дитини, загрожує серйозними наслідками для їх здоров'я. На ранньому терміні вагітності малюк може загинути, а при зараженні в третьому триместрі – народитися раніше встановленого строку з великими патологіями. В окремих клінічних картинах на світ з'являється інвалід. Як варіант, не виключені такі наслідки хламідіозу під час вагітності для дитини:

  1. На тлі внутрішньоутробного кисневого голодування в дитячому організмі розвивається підвищений внутрішньочерепний тиск, з'являються проблеми з нервовою системою.
  2. Нестача поживних речовин у внутрішньоутробному періоді може спровокувати затримку розвитку внутрішніх органів, ЗПР, народження дитини з відносно малою вагою.
  3. Оскільки дитина проходить по інфікованим родових шляхах, навіть при кесаревому розтині народжується з хламідіозом. Наслідками стають такі захворювання, як кон'юнктивіт, риніт, кольпіт, пневмонія, обширне ураження печінки, нирок, шлунка та легень.

Діагностика хламідій

Визначити присутність хвороби можна з вираженою симптоматикою, а характер патогенної флори – по аналізах, лабораторним дослідженням. Діагностика хламідій при вагітності включає комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям. Наприклад, лікар в обов'язковому порядку виконує забір біологічного матеріалу з шийки матки, який в подальшому вивчає під мікроскопом. Якщо жінка вже перехворіла хламідіозом, лабораторним методом можна виявити специфічні антитіла. Додатково потрібно виконати паркан навколоплідної рідини, оцінити стан плода.

Мазок на хламідії

Висока концентрація хламідій спостерігається в цервікальному каналі шийки матки. Тому характерний мазок на хламідії стає найбільш інформативним методом діагностики, з максимальною точністю визначає характер хвороботворної інфекції, ступінь занедбаності патологічного процесу. Після отримання результатів дослідження необхідна консультація гінеколога. Лікар підкаже, як швидко і назавжди усунути хламідіоз у вагітних жінок при зниженому імунітеті.

Аналіз крові

Оскільки клітини імунітету борються з патогенною флорою, в червоній біологічної рідини можна виявити вироблені до ДНК хламідій антитіла. Для майбутньої мами це підтвердження, що в організмі розвивається хламідіоз. Тому аналіз крові на хламідії при вагітності є ефективним методом діагностики, який допоможе швидко виявити патогенну флору і негайно взятися до її усунення. У сучасній медицині заявлено кілька схем інтенсивної терапії, які швидко приведуть стан вагітної жінки в норму.

Лікування хламідіозу під час вагітності

Після визначення характеру патогенної флори з урахуванням кількості акушерських тижнів лікар призначає інтенсивну антибактеріальну терапію. Мета прийому антибіотиків – порушити цілісність мембран хламідій, паралізувати їх ДНК і виключити стрімке розмноження в статевій системі. Вибір медичних препаратів проводиться індивідуально, проте добре зарекомендували себе такі антибіотичні засоби:

  • Доксициклін;
  • Хемомицин;
  • Клабакс;
  • Рулид;
  • Азитроміцин;
  • Макропен;
  • Коаліціада;
  • Еритроміцин;
  • Амоксиклав;
  • Цефтриаксон;
  • Амоксицилін;
  • Юнідокс Солютаб;
  • Флемоксин Солютаб;
  • Сумамед;
  • Кларитроміцин;
  • Ровамицин.

Важливо уточнити, що хламідіоз у жінок при вагітності можна лікувати антибіотиками на терміні понад 16 акушерських тижнів, коли остаточно сформувалася плацента і захищає плід від негативного впливу провокують недугу факторів. Інтенсивна терапія повинна поширюватися на обох статевих партнерів, інакше відсутність неприємних симптомів тимчасове. Консервативне лікування хламідіозу під час вагітності триває 10-14 днів, проте через пару тижнів перерви показано відновити антибактеріальний курс.

Щоб результат інтенсивної терапії не виявити дисбактеріоз, додатково показаний прийом пробіотиків. Проведення симптоматичного лікування є допоміжною мірою, щоб за найкоротші терміни відновити здоров'я жінки, зміцнити імунітет, захистити плід при внутрішньоутробному розвитку. Щоб відновити уражені токсичними ферментами клітини, належить приймати імуномодулюючі препарати за медичними показаннями. Після завершення антибактеріальної курсу для перевірки реакції організму лікар призначає повторний посів на патогенну флору.

Профілактика

Щоб не були виявлені хламідії в крові при вагітності, потрібно відповідально підійти до періоду планування майбутнього потомства. Якщо своєчасно проводити лікування, ускладнень, хронічного хламідіозу не буде. Коли про перебігу захворювання жінка знає лише з чуток, повинна подбати про дотримання спеціальних профілактичних заходів. Наприклад, секс з випадковими партнерами виключено, важливо вибірково ставитися до свого статевого життя. Інші заходи профілактики хламідіозу під час вагітності представлені нижче:

  • систематичне дотримання правил особистої гігієни;
  • щоденне спринцювання відварами ромашки і череди;
  • своєчасне обстеження з статевим партнером.

Відео: Хламідії у вагітних

Інфекції під час вагітності - Виборнова І. А., лікар акушер-гінеколог (к. м. н.) ЕВРОМЕДПРЕСТІЖ

Відгуки

Ганна, 31 рікПояву хламідій при вагітності я помітила не відразу. Потім почала відчувати біль при сечовипусканні і сверблячка промежини. Звернулася до лікаря, який підтвердив, що так може проявлятися хламідіоз. Здала аналізи, прописали Еритроміцин. Брала антибіотики сім днів, після чого неприємні симптоми перестали турбувати.
Олена, 27 роківХламідії можуть уражати при вагітності плід, от тільки не рідкісними є випадки згубної дії антибіотиків. Тому я вибрала лікування травами. Не скажу, що воно мені допомогло, але син народився без патологій – лікарі тільки кон'юнктивіт лікували. Після пологів лактації не було, тому я погодилася на антибіотики. Проблем не виникло.
Анастасія, 32 рокиТеж при вагітності лікувала хламідії антибіотиками. Реально допомогло. При вагітності це шкідливо, але дуже ефективно. Спочатку призначили препарат Амоксиклав, потім замінили на Флемоксин Солютаб. Позитивні зміни були після двох тижнів лікування. Симптоми зникли, але до самих пологів залишалася під лікарським контролем.
Світлана, 28 роківКоли у мене була друга вагітність, я зіткнулася» з хламідіями. Не знаю, звідки вони взялися, але чути такий шокуючий діагноз від лікаря було реально соромно. Лікувалася антибіотиками, додатково брала Біфідумбактерин і вітаміни. Мені допомогло, але гінеколог сказала, що я перебуваю в групі ризику. Добре, що пологи пройшли
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!