Фіброзно-кістозна мастопатія молочної залози: лікування

Жіночі хвороби поповнюють глобальні проблеми нинішньої медицини, виявлені у 30-40% жінок 20-40 років. Наприклад, якщо в грудях відчувається горбок, лікар підозрює, що у пацієнтки розвивається фиброкистозная мастопатія. Якщо таку небезпечну хворобу вчасно виявити, можна швидко вилікувати.

Причини фіброзно-кістозної мастопатії

На перших парах панночка не помічає "горошину" в грудях, проте вона росте, доставляє спочатку дискомфорт, а потім ріжучі відчуття. На позаплановому прийомі у мамолога важливо визначити вогнище патології, детально з'ясувати головні причини фіброзно-кістозної мастопатії. Передумови до чергового рецидиву обумовлені конкретною формою і стадією хвороби.

Дифузна

При ДФКМ вражені окремі ділянки, причому в запаленої зоні розростаються точкові кісти з водою. Присутність кістозної структури доводить, що в залозі хворий не виключено присутність чужорідних тканин, чого в ідеалі неможливо. Якщо запідозрено наявність дифузної фіброзно-кістозної мастопатії, головні передумови аномального процесу такі:

  • дисгормональні збій;
  • клімакс;
  • погана спадковість;
  • травми грудей;
  • порушення роботи "фільтра" організму;
  • неправильне застосування КОК;
  • дисфункція щитовидної залози.

Вузлова

При постановці діагнозу зустрічаються локальні осередки в молочній залозі, тобто на частину тканин патологічний процес не розходиться. Вузлова форма фіброзно-кістозної мастопатії стала висхідною формою дифузної різновиди, дає лікареві зрозуміти, що дисбаланс в протоках молочних як і раніше є. "Горошини" мають чітко окреслені кордони, формуються на вузлах початкової форми хвороби. Основні передумови такого внутрішнього дисбалансу такі:

  • гормональні зміни;
  • затяжна депресія;
  • пережиті раніше аборти;
  • цукровий діабет;
  • хвороби по-жіночому;
  • ожиріння одній із стадій;
  • згубні звички;
  • кишковий дисбактеріоз;
  • гепатит однією з форм.

Змішана

При такій формі хвороби в одній клінічній картині виявлено одночасно фіброз, кистоз і аденоз. Фіброзно-кістозна мастопатія змішаного типу - це пухлина доброякісної природи, яка переважає у репродуктивно активних дівчат, підлягає повному висіченню операційними методами. Причини патології не до кінця вивчені, передумовами стали наступні аномалії жіночого організму:

  • травма грудей;
  • дисгормональні збій;
  • гінекологічні діагнози;
  • спадковість;
  • порушення залозистих структур.

Двостороння

При такому діагнозі вогнища патології загострені з двох сторін, жінка промацує в залозі ні одну горошину. Фіброзно-кістозна мастопатія обох молочних залоз стала ускладненої стадією характерного недуги, важко піддається медикаментозній терапії. Першою причиною патології став гормональний дисбаланс, коли естрогенів в надлишку, нестача прогестерону.

Фіброзно-кістозна мастопатія – симптоми

Перші ознаки ФКМ помітні при плановому огляді грудних залоз – способом пальпації на предмет аномальних новоутворень. Деякі пацієнтки дізнаються про діагноз тільки при проходженні медкомісії для роботи, такий діагноз стає неприємною новиною. З часом ознаки фіброзно-кістозної мастопатії починають посилюватися, а в місці патогенного ущільнення помітна гіперемія шкірних покривів, болючість при промацуванні. Інші симптоми теж про себе нагадують, а їх інтенсивність залежить від специфіки роботи ендокринної системи.

Болі

Не всі пацієнтки знають, що таке мастопатія, а дізнаються про патології при відчутті гострого больового синдрому грудей, який то зникає, то знову атакує з новою силою в будь-якому віці. Визначити характер і періодичність болю при фіброзно-кістозної мастопатії можна тільки індивідуально: у одних вона ріжуча, в інших – більше ниючий, а у третіх нагадує простріли до грудей.

До того ж, пацієнтка відчуває здавлювання в грудях, яке теж стає джерелом страждань. Якщо говорити про інтенсивності больового синдрому, він посилюється кожен місяць перед плановим приходом місячних, коли в організмі дорослої панянки переважають планові дисгормональні порушення. При ФКМ болить не тільки бюст, але і запалені лімфовузли.

Виділення

Залежно від особливостей гормонального фону з сосків можна видавити молозиво. Насправді виділення при фіброзно-кістозної мастопатії носять патологічний характер, відрізняються за кольором і запахом, можуть містити кров'янисті домішки. Їх інтенсивність залежить від гормональних змін: у одних жінок рідина виділяється при натисканні на сосок, в інших – мимовільно. Гнильний запах виділень визначає присутність патологічного процесу в грудних залозах.

Эхографические ознаки

На УЗД лікар вивчає кістозну стінку зрізі, визначає наявність горбка, його локалізацію і розміри. Фіброзно-кістозна мастопатія на УЗД представлена затемненням, тому в більшості клінічних картин цей метод діагностики є малоінформативним. Додатково можна вивчити стан сусідніх лімфатичних вузлів на предмет запалення, злоякісних новоутворень. Після 35 років лікарі рекомендують робити мамографію для отримання більш достовірних відомостей про характерному недугу.

Як лікувати фіброзно-кістозну мастопатію молочної залози

Позбутися від вогнища патології можна консервативними або хірургічними методами. Багато жінок задаються головним питанням, чи можна вилікувати фіброзно-кістозну мастопатію. Якщо вчасно відреагувати на проблему і підібрати адекватну схему лікування, не виключено остаточне одужання пацієнтки без ускладнень зі здоров'ям у майбутньому.

Препарати

На ранній стадії лікування медики пропонують синтетичні гормони, антибіотичні кошти і гомеопатичні засоби для забезпечення позитивної динаміки недуги. Ефективні препарати при фіброзно-кістозної мастопатії підбирає лікар, домашнє самолікування небезпечно для здоров'я. В схемі комплексного лікування ФКМ повинні приймати участь наступні медикаменти:

  1. Синтетичні гормони – Дюфастон, Утрожестан для нормалізації гормонального фону.
  2. Протизапальні засоби – крем, гель або мазь Прожестожель для відновлення уражених тканин.
  3. Препарати йоду для оптимальної роботи щитовидки, усунення залишкових явищ кісти.
  4. Седативні засоби, транквілізатори для підвищення стійкості жіночого організму до стресів.
  5. Фітопрепарати для зниження концентрації пролактину, наприклад, Мастодинон, Циклодінон, Мамоклам.
  6. НПЗЗ: компреси Димексиду для ослаблення інтенсивного больового синдрому при ФКМ.
  7. Сечогінні засоби: нирковий чай, брусничний лист для зниження набряклості запалених тканин грудей.
  8. Антибіотики для запобігання запальних і інфекційних процесів.

Вітаміни

Лікування ФКМ має комплексний підхід. Вітаміни при мастопатії фіброзно-кістозної є невід'ємною складовою інтенсивної терапії, а лікарі особливий акцент роблять на вітамінах А, Е, В6, Р, РР, С. Такі органічні сполуки додатково знімають набряклість залоз, прискорюють процес регенерації, стимулюють кровообіг, зміцнюють імунітет, прискорює відновлення організму після хвороби.

Масаж

Медикаментозні методи лікування для більшої продуктивності повинні бути доповнені фізіотерапевтичними процедурами. Особливо ефективний масаж при фіброзно-кістозної мастопатії, де першочергова мета сеансу – визначити вогнище патології, усунути набряклість. Нескладними рухами можна повернути в норму роботу молочної залози, тим самим прибрати тривожні симптоми, запобігти мастит і злоякісні новоутворення.

Видалення фіброзно-кістозної мастопатії

Якщо консервативні методи виявилися неефективними в лікуванні, хірург вдається до хірургічного втручання. Основне завдання - видалення фіброзно-кістозної мастопатії, яке проводиться під загальним наркозом. Операція проводиться в два етапи – висічення вогнища патології, усунення жирової тканини навколо вени. В ускладнених клінічних картинах доводиться видаляти частину грудної м'язи, але це відбувається вкрай рідко.

Дієта

Важливо не тільки пити таблетки, але і правильно харчуватися. Мастопатія молочної залози передбачає комплексне лікування. Лікар контролює позитивну динаміку. Лікувальне харчування при фіброзно-кістозної мастопатії готувати пісним і прісним, тому жирні, гострі, смажені, копчені та солоні страви важливо повністю виключити з повсякденного раціону. Їсти краще відварне м'ясо, птицю, рибу, молочні і кисломолочні продукти.

Народне лікування фіброзно-кістозної мастопатії

Лікарі призначають ліки строго за свідченнями. Лікування фіброзно-кістозної мастопатії народними засобами є лише допоміжною терапією, прискорює процес регенерації тканин. Першим ділом потрібно переконатися у відсутності протипоказань, заручитися підтримкою медиків, грамотно підібрати лікарські трави. Це ефективний спосіб інтенсивної терапії, доступний для пацієнтки в домашніх умовах. Якщо прогресує фіброзно-кістозна хвороба молочної залози, ефективні рецепти наступні:

  1. Сірниковий коробок прополісу розчинити в 500 мл горілки, відстоювати 2 тижні. Використовувати в якості компресів, до 2-3 разів за добу прикладати до хворої грудей.
  2. Гарбуз відварити у воді, розім'яти виделкою, у теплому вигляді викласти на марлю і прикласти до передбачуваного вогнища патології. Процедуру робити на ніч.
  3. Розім'яти свіжий лист лопуха, щоб він пустив сік. Примотати до хворої грудей на кілька годин. Проводити до 4-5 разів добових прийомів.

Трави

Фітотерапія теж знімає запалення, полегшує загальний стан пацієнтки. Вибираючи ефективні трав'яні збори при фіброзно-кістозної мастопатії, звернути увагу рекомендується на такі натуральні компоненти: безсмертник, шабельник, безсмертник, репешок, полин. У обмеженій кількості можна використовувати такі рослинні отрути, як омела, чистотіл, болиголов. Імуностимулюючими властивостями володіють червона щітка, алое, ехінацея.

Чим небезпечна фіброзно-кістозна мастопатія

Кістозно-фіброзна мастопатія – це доброякісне новоутворення області грудних залоз. При відсутності лікування або неправильно підібраної терапії пухлина може стати злоякісної. Таке захворювання небезпечно летальним результатом для пацієнтки. Щоб виключити ускладнення, перед лікуванням лікарі роблять укол, беруть пункцію, щоб достовірно визначити характер патології. Фіброзна мастопатія молочних залоз – виліковний недуга, головне – не запускати патологічний процес.

Дізнайтеся, що такепункція молочної залози.

Фіброзно-кістозна мастопатія та вагітність

Така проблема особливо часто виникає у жінок при грудному годуванні малюка, провокує застій молока і загострення у грудних залозах інфекційних процесів. Фіброзно-кістозна мастопатія і вагітність – поняття сумісні, невзаїмопов'язані. Однак патологію краще не запускати, інакше пухлина росте, може стати злоякісної. Тому лікарі беруть на контроль це захворювання майбутньої матусі.

При виношуванні плоду кістозно-фіброзна мастопатія не лікується консервативними методами, особливо заборонені антибіотики. В іншому випадку можна тільки нашкодити здоров'ю ще не народженої дитини. Якщо після пологів прогресує фіброзно-кістозна мастопатія, лікар рекомендує щадну терапію, використання рецептів альтернативної медицини.

Також читайте:мастопатія - симптоми, лікування та профілактика захворювання.

Відео

Фіброзно-кістозна мастопатія. Чому болять груди

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!