Місячні після пологів при грудному вигодовуванні - рясні і нерегулярні

Коли у жінки з'являється маленька дитина, в організмі відбуваються суттєві зміни. Вони зачіпають не тільки фігуру, але і перетворюють внутрішні процеси. Наприклад, багатьох молодих мам цікавить, коли місячні відновлюються після пологів при грудному вигодовуванні. Терміни відновлення критичних днів вкрай індивідуальні і залежать від безлічі факторів. Далі це питання буде розглянуто більш детально.

Коли починаються перші місячні після пологів

В процесі грудного годування за формування молока несе відповідальність спеціальний гормон – пролактин, який виробляється гіпофізом. Коли народжується малюк, орган починає активно виділяти пролактин, тому припиняється менструація (настає аменорея). Критичні дні повертаються після того, як почнеться зниження вироблення «молочного» гормону. Місячні при ГВ поновлюються в різний час, що залежить від організму конкретної жінки і частоти годування дитини. Простіше кажучи, цикл може налагодитися у будь-який момент лактаційного періоду.

Після природних пологів

Отже, коли приходять місячні після пологів? Відновлення менструації після природної пологової діяльності нерідко ґрунтується на типах вигодовування груддю:

  1. При годуванні немовляти на вимогу критичні дні поновлюються приблизно через рік.
  2. З лактацією за певного режиму – через два-три місяці.
  3. При змішаному грудному годуванні (груди плюс вода або суміш) йде від трьох до п'яти місяців на відновлення циклу.
  4. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, вистачить одного-двох місяців.

Після кесаревого

Більшість мам вважає, що місячні після кесаревого розтину «активуються» раніше, але це помилкова думка. Спосіб, завдяки якому дитина з'явилася на світ, абсолютно не пов'язаний з настанням менструації. Відновлення циклу залежить виключно від гормонального фону кожної окремої жінки і стану її репродуктивних органів. Пригальмовувати або, навпаки, прискорювати відновлення критичних днів здатний тільки пролактин, гормон про яке говорилося раніше.

Дізнайтеся,як відновитися після кесаревого розтину.

Як відновлюється менструальний цикл при ГВ

Менструальний цикл після пологів нормалізується далеко не відразу. Менструація відновлюється, тільки після настання перших справжніх кров'яних виділень, які іноді плутають з лохиями – післяпологовим відходженням маточного секрету. Критичні дні після пологів перший час будуть нерегулярними. Це нормальне явище, так як відбувається значний збій в циклі, до якого мати дитини звикла до вагітності. Порушення періодичності пов'язано з гормональною перебудовою в жіночому організмі.

Відновлення нормального менструального циклу при лактації – це індивідуальний процес для кожної мами. У кого-то система налагоджується через пару місяців, у деяких – через півроку. Якщо проходить більше 6 місяців, а циклічність кров'яних виділень так і не прийшла в норму, то слід звернутися до гінеколога. Після пологової діяльності місячні іноді стають болючими або їх обсяг скорочується. Додатково до цього практично у кожної народила жінки відступають сильні болі, які раніше супроводжували менструацію.

Чому бувають нерегулярні місячні під час лактації

Місячні після пологів при стабільному грудному вигодовуванні відрізняються від стандартних щомісячних виділень з матки. Коли жіночий організм виробляє велику кількість пролактину, гормону буде впливати на яйцеклітини, призупиняючи їх формування. З цієї причини спочатку цикл буде нерегулярним. Після завершення лактації менструація відновиться. Є деякі ознаки, які повинні насторожити будь-яку молоду маму. Якщо після закінчення лактації критичні дні супроводжуються незначними виділеннями і швидко завершуються, то краще перевіритися у лікаря.

Рясні виділення після пологів – чи це нормально

Більшість жінок задається ще одним важливим питанням: чи вважаються рясні місячні після пологів при постійному грудному вигодовуванні нормою? Коли народжується малюк, то матка відновлюється приблизно шість-вісім тижнів. У цей часовий проміжок у кожної жінки спостерігаються виділення, які в гінекології іменуються лохиями. Варто підкреслити, що вони ніяк не відносяться до менструації. Іноді лохії можуть відходити рясно, але поступово ці виділення будуть світлішати і трохи пізніше припиняться зовсім.

Багато запитують, через скільки можна завагітніти після пологів? Коли зникають лохії, нерідко фіксується настання вагітності. Грудне годування не завжди є ефективною «контрацепцією». Тому краще використовувати засоби захисту. Якщо через 8-9 тижнів після пологів виділення залишаються рясними, мають яскраво-червоний колір, то це може бути кровотечею. Ще така ознака часто сигналізує про значне гормональному збої або інших порушеннях репродуктивної системи. Потрібно терміново відвідати фахівця.

Коли варто звернутися до лікаря

Крім сильних за кількістю виділень, існує ще кілька явних ознак, при наявності яких необхідно звернутися за допомогою до лікаря. Нормою не є такі ситуації:

  1. Менструальний цикл після закінчення грудного годування не стабілізується протягом двох-трьох місяців.
  2. Довго тривають занадто рясні кров'яні виділення, що з'явилися сильні больові відчуття в нижній частині очеревини.
  3. Спостерігається затримка відновлення циклу (місячні відсутні більше 6 місяців після пологів). Відвідання жіночого лікаря обов'язково.
  4. Приводом для термінового візиту до гінеколога повинні бути дуже мізерні виділення, критичні дні, які тривають кілька днів або більше тижня. Така ознака часто говорить про появу захворювання: міоми, запалення матки, яєчників, ендометріоз і т. д.

Відео: через скільки після пологів починаються місячні

Коли починаються місячні після кесаревого?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!