Кольпоскопія шийки матки, що це таке

Кольпоскопічне обстеження є одним з поширених способів діагностики гінекологічних захворювань. Стикаючись з таким призначенням вперше, жінки не знають, яким чином проводиться кольпоскопія шийки матки, що це таке, чи є ця процедура болючою і потрібна до неї спеціальна підготовка. Між тим дане обстеження являє собою найважливіший інструмент для виявлення ряду небезпечних для здоров'я патологій.

Що таке кольпоскопія в гінекології

Кольпоскопічне дослідження – це огляд стінок піхви і зовнішньої частини шийки матки, що проводиться з використанням спеціального оптичного устаткування – кольпоскопа. Цей прилад забезпечений особливої оптичною й освітлювальною системою, яка забезпечує збільшення огляду внутрішніх органів у 10-40 разів, допомагаючи провести їх ретельний огляд і виявити навіть незначні патологічні зміни непомітні для неозброєного ока.

Більш сучасним обладнанням для проведення такого дослідження є видеокольпоскоп, з цифровою камерою. З його допомогою зображення осматриваемых внутрішніх органів виводиться на монітор. Результати відеокольпоскопії зберігаються, і згодом фахівці можуть переглядати їх, аналізуючи ефективність лікування або оцінюючи прогресування патологічних процесів.

Свідчення

Оскільки кольпоскопія застосовується для діагностики багатьох гінекологічних захворювань, вона має велике число показань до проведення. Дане обстеження обов'язково призначають при незадовільних результатах аналізу мазка на цитологію і при виявленні під час огляду гострокінцевих кондилом. Крім цього, лікар може порекомендувати жінці кольпо-тест при наявності таких симптомів:

  • тривалі болі внизу живота;
  • виділення з піхви, свербіж;
  • піхвові кровотечі, не пов'язані з менструаціями;
  • кров'янисті виділення, біль під час статевого акту.

Також кольпоскопія може бути призначена при відсутності явних свідчень в якості обстеження, необхідного для оцінки результатів проведеного лікування. Строгих протипоказань ця процедура не має. Єдиним обмеженням для її проведення є підвищена чутливість до оцтової кислоти, препаратів йоду або інших реагентів, які використовуються при розширеній кольпоскопії.

Як проводиться

Вперше вирушаючи на кольпоскопію, жінки задають питання про те, як роблять цю процедуру і чи це не боляче. Кольпоскопію проводять після загального гінекологічного огляду, який здійснюється за допомогою дзеркал і дозволяє провести тільки поверхневий огляд шийки матки. Після нього гінеколог переходить безпосередньо до кольпоскопії, розглядаючи шийку матки в об'єктив кольпоскопа з застосуванням різних масштабів збільшення.

Якщо проводиться тільки візуальний огляд внутрішніх органів, кольпоскопія вважається простою, а коли лікар застосовує які-небудь додаткові тести для виявлення змін слизової оболонки, цей варіант процедури називають розширеним. При виявленні патологічних ділянок, проводиться біопсія – взяття на аналіз фрагменту ураженої тканини.

Що показує

Кольпоскопія шийки матки допомагає виявити судинні зміни слизової, з точністю діагностувати такі захворювання, як ендометріоз, ектопія, еритроплакія, дисплазія і лейкоплакія, докладно вивчити характер і стадію розвитку ерозії або іншого поразки. З допомогою кольпоскопії гінеколог може на ранніх стадіях виявити онкологічні патології – новоутворення злоякісного характеру.

Коли краще робити

На який день циклу проводиться кольпоскопія? Тим часом для здійснення цієї процедури є перша половина циклу, а краще всього, якщо її вдасться пройти в перші 3-5 днів після менструації. Під час місячних подібні діагностичні тести не призначають. Кольпоскопія при вагітності не заборонена і може призначатися на різних термінах.

Підготовка до кольпоскопії

Дізнавшись про те, які особливості проведення кольпоскопії шийки матки що це таке і коли роблять обстеження, залишається з'ясувати, як підготуватися до нього. Щоб ця діагностична процедура була максимально інформативною, за кілька днів до візиту до гінеколога потрібно дотримувати деякі правила, що стосуються інтимної гігієни, прийому препаратів і сексуальної активності. Якщо лікар призначив жінці кольпоскопію, їй необхідно:

  • як мінімум за 2 дні до процедури відмовитися від статевих контактів;
  • протягом тижня до обстеження не робити спринцювань, не користуватися спеціальними засобами для інтимної гігієни;
  • утриматися від використання протизаплідних засобів, препаратів у вигляді вагінальних свічок або спреїв, якщо це не призначено лікарем, осведомленном про майбутню процедуру.

Що таке розширена кольпоскопія шийки матки

Які особливості проведення розширеної кольпоскопії шийки матки що це таке, і як інтерпретуються її результати? Після візуального огляду лікар за допомогою тампона наносить на шийку матки трохи трипроцентного розчину оцтової кислоти. Під його впливом кровоносні судини в слизовій оболонці звужуються, а це робить будь-які патологічні зміни більш чітко вираженими і помітними.

Крім оцтової кислоти, для додаткового обстеження можуть використовуватися йод або спеціальні реагенти, здатні світитися під ультрафіолетовим випромінюванням. Якщо на шийці матки є уражені ділянки, то при нанесенні йоду вони не забарвляться в темний колір, що дозволить лікарю точно виявити їх локалізацію і масштаб. При використанні інших реагентів уражені тканини можуть під світлом ультрафіолетової лампи забарвлюватися в певний колір.

Результати кольпоскопії

Після закінчення процедури фахівець складає письмовий протокол – бланк, в якому містяться відомості про особливості стану шийки і наявності або відсутності ознак, що вказують на можливий розвиток патологій. Розшифровка результатів кольпоскопії може містити описи таких аномалій, як утворення патологічних судин, наявність побелевших областей після обробки оцтовою кислотою, наявність ділянок, не прокрасившихся йодом.

Кольпоскопія є безпечним обстеженням, не викликає таких побічних ефектів і ускладнень, як біль чи кровотеча, не вимагає часу на відновлення. У рідкісних випадках після процедури можуть спостерігатися несильні болі внизу живота або незначні виділення з вмістом домішки йоду, які проходять через 2-3 дні.

Відео: кольпоскопічне дослідження

Дізнатися більше про кольпоскопії і методи розшифровки її результатів допоможуть спеціальні відеоматеріали. У них експерти детально розкривають інформацію про особливості проведення цього обстеження, дають поради щодо підготовки до нього і розповідають про всіх етапах його проведення. Після перегляду відео у жінки не залишиться ніяких нез'ясованих питань.

Кольпоскопія

Відгуки

Світлана, 27 роківМені призначали кольпоскопію з-за підозри на ектопію шийки матки. Боляче зовсім не було, тільки зазнала трохи неприємних відчуттів, коли лікар рухав дзеркало, і трохи щипало, поки вона завдавала йод. У цілому в цій процедурі немає нічого страшного, ступінь дискомфорту така ж, як при звичайному огляді, а в кріслі я провела не більше 15 хвилин.
Ірина, 32 рокиЗавдяки кольпоскопії мені вчасно виявили прогресуючу ерозію. Цю процедуру призначають часто, але багато її не проходять, тому хвороба залишається не виявленою. Я спочатку теж боялася, але заспокоїлася, коли почитала відгуки. Дійсно виявилося не боляче. Краще пройти діагностику, ніж через кілька років зіткнутися з невиліковною хворобою.
Ольга, 28 роківКоли я проходила огляд у жіночій консультації при вагітності, гінеколог виявила ерозію. Через кілька місяців після пологів я вирішила обстежитися, пішла в платну клініку, там мені призначили кольпоскопію. Ціна виявилася прийнятною, всього 700 рублів. Сама процедура швидка, хворобливих відчуттів не викликає і не потрібно довго чекати на результати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!