Коричневі виділення в середині циклу

Жіноче здоров'я – річ тендітна. Начебто одягаєшся по погоді і не перемерзаешь на вулиці, і за розпорядком дня стежиш, і рівень стресу намагаєшся контролювати, але чомусь нагадує про себе репродуктивна система. Трапляється, що з'являються коричневі виділення в середині циклу. Завжди такий симптом є приводом для хвилювань за своє здоров'я або це прояв може бути фізіологічною нормою – давайте розберемося.

Чому в середині циклу йдуть коричневі виділення

Те, що відбувається в статевій системі жінки, характеризується чіткою періодичністю. Цикл починається з перших днів менструації, коли при місячних відторгається функціональний шар ендометрія і разом з кров'ю виводиться з організму. Тим часом під дією гормонів естрогенів у фолікулах яєчників вже починає дозрівати чергова яйцеклітина. Десь через два тижні після початку місячних відбувається її овуляція – вихід з фолікула, і яєчники починають виробляти гормон прогестерон.

Така зміна гормонального фону в окремих випадках провокує міжменструальні кров'янисті виділення в середині циклу, і, оскільки кожен організм індивідуальний, часто вони лише відображають нормальні фізіологічні процеси в конкретної жінки. Не потрібно відразу лякатися коричневого кольору виділяється, оскільки такий забарвлення набуває білок гемоглобін (входить до складу крові) після контакту з молекулами кисню і окислення ними. Але при зміні кольору піхвових виділень потрібно проконсультуватися у гінеколога, щоб попередити розвиток патології.

За насиченістю забарвлення кров'янисті виділення умовно поділяють на:

  • темно-коричневі – іноді з'являються при початку прийому гормональних контрацептивів як реакція на компоненти препаратів;
  • світло-коричневі – також характерні для прийому контрацептивів, часто бувають при збої менструального циклу і при запальних захворюваннях;
  • кров'янисті виділення червоно-коричневого кольору – свідчать про те, що кров виділилася недавно і ще не встиг згорнутися, часто бувають після бурхливого статевого акту внаслідок мікротріщин стінок піхви.

Які виділення вважаються нормою

Те, що піхвові виділення змінюються протягом циклу, є нормальним, але з умовою, що вони не мають запаху і домішки кольору. Відразу після закінчення місячних виділення повинні бути прозорими і мізерними, лише іноді залишати слід на білизну. До середині циклу, коли організм готується до овуляції, виділяється з піхви секрет стає слизовим, тягучим, густим, що нагадує яєчний білок, в такі дні для підтримки відчуття чистоти й сухості не обійтися без використання щоденних прокладок.

Після того, як яйцеклітина вийшла з фолікула, кількість виділень знову зменшується, вони стають менш прозорими, білого кольору, що нагадує розбавлене молоко, іноді зі згустками, що нагадують маленькі творожисты грудочки, з характерним кисломолочним запахом. Якщо таке виділяється не викликає свербіж і подразнення вульви, а після менструації виділення знову приходять у норму, то це нормальне фізіологічне явище жіночого організму. Слід знати, що незмінність виділень протягом циклу є патологією.

Причини коричневих виділень у жінок

Поява коричневих виділень в середині циклу нехарактерно для його нормального проходження, але не завжди є патологією. Зміни кольору часто викликає фізичний вплив, наприклад, мікротравми піхви внаслідок його недостатньої змащення під час сексу; такі виділення зникають відразу після виключення їх викликали дій. Для встановлення причин зміни виділень потрібна компетентна консультація, адже така перебудова організму вказує на те, що в організмі почали діяти нові фізіологічні або патологічні фактори.

Овуляція

В цей період змінюється гормональний фон організму, розривається фолікул яєчника, зріла яйцеклітина виходить в черевну порожнину і організм готується до її можливого запліднення. Кров'янисті виділення під час овуляції з'являються внаслідок розриву фолікула, вони відзначаються у великого відсотка жінок. Якщо на білизні жінки в цей час з'являються невеликі мажучі сліди з кров'яними вкрапленнями, що не триває більше 3 днів, такі виділення не є патологією.

Вагітність

Невелике виділення крові часто спостерігається, коли відбулося запліднення яйцеклітини в порожнині матки прикріплюється плодове яйце. Ця дія відбувається без болю, але іноді на імплантацію яйцеклітини вказує такий кров'яний слід. В подальшому, при нормальному перебігу періоду виношування дитини ніяких виділень червоного або коричневого відтінку бути не повинно, їх поява є приводом для негайного звернення до фахівця.

Світло коричневі виділення при вагітності часто свідчать про нестачі гормону прогестерону, що викликає відторгнення ендометрію, відшарування плаценти і загрожує самовільним викиднем. Іншою причиною таких виділень є позаматкова вагітність. Якщо тест підтверджує запліднення, але плодове яйце не опустилося в порожнину матки, а залишилося в матковій трубі, така ситуація вимагає негайного хірургічного втручання, оскільки це реальна загроза для здоров'я і життя жінки.

Ендометріоз

Регулярні мажучі коричневі виділення в середині циклу, іноді навіть чорного відтінку – частий ознака цього підступного захворювання. При ендометріозі клітини внутрішньої поверхні матки розростаються і потрапляють за її межі. Оскільки вони реагують на циклічність гормонального фону, як і всередині матки, так і там, куди потрапили і розвиваються клітини ендометрію, відбуваються невеликі щомісячні кровотечі, які викликають запалення оточуючих тканин.

Оскільки це дуже серйозне захворювання, яке загрожує ускладненнями і навіть безпліддям – необхідно негайно звернутися до лікаря, коли, крім темних піхвових виділень, жінка спостерігає у себе інші ознаки ендометріозу:

  • тягне живіт, біль віддає у поперек, відзначається посилення больових відчуттів перед менструацією;
  • менструації стали більш рясними;
  • з'явилися больові відчуття під час сексу;
  • відчуваються болі, що віддають внизу живота, при спорожнюванні кишечника або сечового міхура.

Ерозія шийки матки

Міжменструальні кровотечі , що вказують на цю недугу, відбуваються не тільки посередині циклу. Ерозію шийки матки слід запідозрити, коли виділення крові, сукровиці з'являється після кожного статевого акту або гінекологічного огляду, тобто коли був контакт з шийкою матки. Діагноз підтверджується при проведенні гінекологічного огляду з застосуванням кольпоскопа – спеціального оптичного приладу, який дозволяє лікарю розглянути виявлене зміна на шийці матки з збільшенням в 20-25 разів і зробити фото для спостереження в процесі лікування.

Освіти в матці

Коричневі мажучі виділення в середині циклу часто бувають однією з ознак новоутворень статевих органів – як доброякісних (міома, кіста яєчника), так і злоякісних (рак матки). Освіта і зростання міоми супроводжують міжменструальні кров'янистої-коричневі, рясні виділення, іноді перехідні в кровотечі. Такий діагноз підтверджується на УЗД, надалі вимагає постійного спостереження, іноді, залежно від темпів росту пухлини – оперативного втручання.

Рак матки – найнебезпечніше захворювання, одним із симптомів якого є коричневі виділення. Онкологія, що почалася в статевій системі жінки, здатна поширитися на інші органи. Цієї хвороби більше схильні жінки після 50 років. При злоякісних утвореннях у жінок під час становлення менопаузи виділення, що мажуться, нерегулярні, з часом стає біднішим, а менструації, які вже майже припинилися, раптово знову поновлюються. Своєчасна діагностика захворювання дає хороші шанси на одужання та продовження повноцінного життя.

Становлення менструального циклу

Коли у дівчини місячні тільки починаються, як правило, вони нестабільні по даті, кількості виділяється і часто, крім звичайного менструального кровотечі, мають характер кров'янистих виділень, що мажуть. Такі непостійні менструації припустимі в перші 2 роки становлення циклу, але у такому разі періодично треба консультуватися з фахівцем, щоб не пропустити можливі запальні процеси.

Мізерні кров'янисті виділення бувають з фізіологічних причин при аменореї – відсутність менструацій більше 6 місяців. Слід знати, що фізіологічною нормою відсутність місячних вважається тільки в період вагітності і лактації, до встановлення постійного місячного циклу у дівчаток-підлітків та після настання менопаузи. Інші випадки аменореї – відхилення від норми. Оскільки це не самостійна хвороба, а стан, який є симптомом інших захворювань, при аменореї потрібно спостереження у фахівця.

В період пременопаузи, коли поступово знижується гормональний фон, менструації стають нерегулярними, іноді відбуваються як коричневі мажучі виділення. Якщо у жінки, яка знаходиться у фазі клімаксу і місячні у неї повністю припинилися, раптово з'являються кров'янисті виділення, незалежно від їх кількості, насиченості кольору, тривалості і частоти, потрібно відразу ж звернутися до лікаря, щоб не пропустити початкову стадію онкозахворювання.

Захворювання, що передаються статевим шляхом

Коли жінка веде активне сексуальне життя, має декілька статевих партнерів, при появі криваво-коричневих виділень їй необхідно перевіритися на наявність захворювань, що передаються при прямому незахищеному контакті. Якщо з'являються нехарактерні міжменструальні виділення різного забарвлення (сірого, бурого, коричневого), із запахом риби або тухлим запахом, і проявляються на фоні погіршення загального стану організму, є всі підстави підозрювати інфікування організму і вирушати на прийом до лікаря для точної діагностики і призначення відповідного лікування.

Запальні хвороби органів малого тазу

Коли кров'янисті виділення в середині циклу супроводжуються погіршенням загального самопочуття, що тягнуть болями внизу живота, що віддають в область спини, хворобливими відчуттями при статевому акті, іноді спостерігається підвищення температури – тоді можна запідозрити запалення статевих органів, прямої кишки або сечового міхура. Дуже важливо при такому поєднанні симптомів не займатися самолікуванням, а встановити точний діагноз, відвідавши спеціалізований медичний заклад.

Застосування оральних і вагінальних контрацептивів

Якщо для контрацепції з метою попередження небажаної вагітності лікарем підібрані протизаплідні гормональні препарати, на перших порах їх використання як побічний ефект допускаються кров'янисті виділення і навіть проривна кровотеча в середині циклу. У нормі такі явища повинні пройти через 3 місяці прийому, якщо ж по закінченню цього рядок вони все ще спостерігаються, такі контрацептиви треба поміняти. Наявність коричневих виділень в середині циклу характерно, якщо як метод контрацепції застосовується внутрішньоматкова спіраль.

У яких випадках варто відвідати лікаря

Коли ви помічаєте у себе зміни кольору виділень з піхви і поява в них вкраплень крові, чого не було раніше, завжди краще не займатися самолікуванням, не мучити себе страхами та переживаннями, а негайно піти на гінекологічний огляд. Для того, щоб діагностика була якісною, краще відвідувати одного і того ж лікаря, який знає ваш анамнез, особливості організму і яким ви довіряєте. Такий фахівець розвіє безпідставні переживання і при необхідності допоможе підібрати адекватне лікування.

Відео про мажуть виділеннях під час менструального циклу

Поява на вашому нижній білизні слідів піхвового секрету з коричневим забарвленням – зовсім не привід для паніки. З нашого відео ви дізнаєтеся компетентні і докладні пояснення фахівця про причини появи таких виділень, почуєте, як впливає на характер міжменструальних виділень гормональний фон жінки і обов'язково його треба відкоригувати:

Коричнева мазанина перед місячними

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!