Менструація під час вагітності - буває. Чи можуть бути місячні у вагітних

Деякі дівчата регулярно користуються спеціальними тестами, щоб дізнатися, чи не вагітні вони, а інші визначають успішне зачаття по затримці місячних. Однак лікарська практика показує: багато пацієнток надходить на облік тільки на третьому-четвертому місяці, а все з-за того, що у них з'явилася менструація під час вагітності. Коли подібне відбувається, представниця прекрасної статі поняття не має про своє становище. Таких випадків безліч, тому ознайомтеся з інформацією, в яких ситуаціях це можливо.

Можуть йти місячні під час вагітності

Варто відразу зазначити, що менструація під час вагітності неможлива з фізіологічних причин. Розібратися в цьому допоможе розуміння процесу зачаття. Зі школи дівчаткам відомо, що місячні є наслідком відшарування незаплідненої яйцеклітини: кожен місяць жіноча репродуктивна система виробляє нову клітку. Якщо за овуляционный період вагітність не настала, ендометрій (тканина стінок матки) починає скорочуватися, виштовхуючи яйцеклітину, щоб згодом дати місце новим. З'являються кров'яні виділення, разом з якими вона відшаровується.

Якщо дівчина завагітніла, то фізіологічні процеси всередині матки відбуваються інакше: щоб ендометрій перестав скорочуватися і не виштовхував назовні запліднену яйцеклітину, яєчниками виділяється спеціальний гормон прогестерон. Завдяки його дії, тканина, що вистилає матку, розростається, стає товщі, і тоді плід зможе добре закріпитися всередині органу. До того ж, прогестерон захищає ембріон від скорочень ендометрію, які, при неправильному гормональному балансі, можуть викликати викидень. Менструація під час настала вагітності не відбувається.

На ранніх строках

Тим, хто ще сумнівається, чи можуть бути місячні, якщо запліднення підтверджено, лікарі дають однозначну відповідь – ні, хоча виділення на ранніх термінах, що нагадують менструацію, бувають у багатьох жінок. Існує кілька можливих причин цього стану – деякі з них не небезпечні для стану організму майбутньої мами і малюка, а інші можуть сильно вплинути на здоров'я обох. Тому при перших ознаках менструації під час вагітності бажано піти до професіонала для обстеження. Чому можуть початися червоні виділення:

  • Яйцеклітина не досягла місця імплантації. Поки плід не закріпився в утробі (від тижня до двох), організм ще «не розуміє», що наступила вагітність. Тоді він виділяє ще одну яйцеклітину, яка згодом може вийти разом зі згустками ендометрію. Це єдиний випадок одночасної вагітності та повноцінної менструації. Після імплантації ембріона, менструальний цикл повинен припинитися. Затримка настане лише через місяць після формування ембріона. У цьому рідкісному випадку загрози для стану матері немає.
  • Одночасне продукування відразу двох яйцеклітин. Зрідка можуть йти місячні при вагітності, якщо в яєчниках дозрівають відразу дві клітини. При статевому акті одна може бути запліднена, тоді як інша виділяється разом з кров'ю у вигляді менструації. Щоб перевірити, чи відбулося зачаття, дівчина повинна знати, чи можна робити тест на вагітність під час місячних. Лікарі кажуть, що менструація не впливає не правдоподібність результатів.

Причини, описані вище, не є небезпечними для фізичного стану представниці прекрасної статі, у якої настав початок вагітності. Однак при наявності таких неприємних симптомів, як біль внизу, в боці живота, тяжкість, рясні виділення крові, варто обов'язково проконсультуватися з лікарем. Причиною таких станів можуть бути серйозні гормональні порушення, загроза викидня, інфекційні захворювання, внутрішні травми, позаматкова вагітність. Нормальними вважаються невеликі мажучі виділення в перший місяць – обмивання плоду, як його називають лікарі.

У другому і третьому триместрі

Якщо з'являється щось, що нагадує менструацію, під час вагітності на пізніх термінах (другий, третій триместр), жінці варто обов'язково піти на прийом до фахівця. На такому терміні виділення не вважаються нормою і можуть служити тривожними дзвіночками серйозних патологій в організмі. Слугувати сильному відходу крові червоного або коричневого кольору можуть запальні процеси, відшарування плаценти, передчасні пологи, викидень, позаматкова вагітність. Якщо присутні болісні відчуття, не можна відкладати поїздку до лікаря, а бажано викликати швидку.

Причини виникнення кров'янистих виділень

Безпечної причиною кров'яних виділень на перших порах вагітності є стан, який іменується омивання плода. Це кровотеча являє собою невеликі мажучі згустки червоного, коричневого або блідо-рожевого кольорів, що з'являються внаслідок формування нових судин навколо закріпився плода. Судинна сітка тонка поруч із зародком, легко повреждаемая, тому нерідко її частинки відшаровуються. Загрозу здоров'ю матері несуть інші патології, про яких буде докладніше розказано нижче.

Омивання плоду, симптоми якого невідомі широкому колу майбутніх мам, ще одна зона ризику. У разі появи кров'янистих виділень необхідно зняти можливий діагноз, оскільки омивання може служити попередженням про відшарування плаценти, а це вже серйозна проблема, що призводить часом до плачевного результату. Панікувати не потрібно, але отримати консультацію в будь-якому з випадків виділень, схожих на менструацію, важливо.

Порушення гормонального фону

Гормони допомагають регулювати процес виношування дитини, тому вкрай важливо, щоб гормональний фон дівчини був у порядку. Якщо організм продукує недостатня кількість прогестерону, ендометрій може скорочуватися, що здатне спровокувати викидень. Стінки тканини, що вистилає внутрішню поверхню матки, стануть недостатньо товстими для надійного закріплення ембріона. Друга причина кровотеч на гормональному фоні – надлишок чоловічих гормонів, які можуть спровокувати відшарування плодового яйця.

Рішення у цієї проблеми є: для того щоб налагодити процес розвитку плода, спеціаліст прописує препарати, що регулюють вироблення необхідних гормонів або замінюють їх. Якщо у жінки в організмі недолік прогестерону, лікар може виписати спеціальні таблетки або уколи. При низькому рівні цього гормону показана невідкладна госпіталізація з постільним режимом.

Загроза викидня

Загроза викидня виникає як внаслідок гормональних порушень, так і по фізіологічних причин. На початковій стадії вагітності відторгнення плоду може викликати ендометріоз, наявність міоми, гіперандрогенія (надлишок чоловічих гормонів). Загроза викидня реальна, якщо ембріон не надто добре закріпився в ендометрії. Тоді відсутнє нормальне харчування плода киснем, що призводить до його загибелі та відторгнення організмом.

Позаматкова вагітність

Щоб знизити ризик для здоров'я, жінці потрібно звернутися до лікаря при перших симптомах, які говорять про внематочном розташуванні плоду. Якщо фахівець запідозрить патологію, знадобиться обстеження УЗД. На ньому буде видно, де знаходиться ембріон. У разі якщо побоювання підтвердяться, лікар призначить термінову операцію з видалення плоду. Це робиться за допомогою лапароскопії – операції, для якої не потрібно розрізати тканину. Втручання проводиться з камерою через невеликі отвори в черевній порожнині.

Позаматкова вагітність – це небезпечний стан для життя жінки і плоду. При цій патології запліднена яйцеклітина фіксується не в матці, як потрібно, а імплантується в фаллопієвій трубі. Там ембріон починає рости і розвиватися. Коли плід стає більше, стінки труби розтягуються, це здатне викликати її розрив. З'явиться рясне внутрішня кровотеча, при якому жінці необхідна термінова госпіталізація. Позаматкова вагітність супроводжується наступними симптомами:

  • болі внизу живота, що посилюються з часом зростання плоду (особливо відчуваються при змінах положення тіла, ходьбі, бігу);
  • кров'янисті виділення, що нагадують менструацію;
  • низький рівень ХГЛ.

Як відрізнити місячні від кровотечі

Поява менструації, під час вагітності необхідно чітко розпізнати. Місячні відрізняються від кровотечі, що виникла внаслідок гормональних або інших порушень при вагітності. На перших порах виділення приймаються мажущий вигляд, вони не надто рясні, мізерні. Дівчина може визначити вагітність через місячні, які відрізняються від звичних. Таке можливо, навіть якщо тест показує негативний результат.

Коли варто негайно звернутися до лікаря

Обов'язково варто піти до лікаря, якщо кровотечі почалися на пізніх термінах виношування дитини. Рясні кров'яні виділення – погана ознака, при появі якого потрібно негайно вирушати в лікарню. Такий стан може бути загрозою для життя не тільки майбутньої дитини, але і вагітної жінки. Якщо втрата крові супроводжується появою згустків, больовими відчуттями – спазмами, гострим болем – варто викликати швидку допомогу, не чекаючи наступного дня для відвідування лікарні.

Коли не варто бити тривогу

Якщо тест показав позитивний результат, а місячні прийшли за розкладом в місяць зачаття, не варто переживати даремно. Це може бути пов'язано з тим, що плід ще не закріпився в матці, а організм відторгає іншу яйцеклітину. Також не варто хвилюватися, якщо періодичні виділення мають блідо-рожевий відтінок. Невеликі мізерні, мажучі кровотечі – це омивання плода. Однак якщо таке відбувається на постійній основі, виділення носять постійний характер, на всяк випадок варто обстежитися у лікаря, щоб перевірити стан дитини і гормональний фон.

Дізнайтеся,як відрізнити місячні від кровотечі.

Відео: про менструації при вагітності

Багатьом дівчатам цікаво, чи йдуть місячні при вагітності. Знання про те, як відбуваються процеси завершення менструації і початку розвитку плоду, стане в нагоді представницям прекрасної статі, які планують дитину. Це допоможе відрізнити звичайні щомісячні кров'яні виділення від кровотечі, яке відбувається при настанні вагітності. Щоб дівчина розібралася, було створено спеціальне відео з докладним поясненням. Дивіться корисний ролик про причини кровотеч, які виникають на перших або останніх місяцях виношування дитини:

Місячні при вагітності

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!