Герпес на підборідді у дитини і дорослого

З настанням холодів у багатьох з'являється застуда на обличчі. Викликає таку болячку, як герпес на підборідді у дитини або дорослого, вірус вітряної віспи varicella zoster (варіцелла зостер) або herpes simplex (простий герпес). Висипання можуть розвинутися за одну ніч і поступово поширюватися на нові ділянки шкіри. Важливо вчасно почати лікування, щоб запобігти серйозні ускладнення захворювання. Крім того, відсутність терапії значно ускладнює життя хворому, адже герпес супроводжується сильним свербінням, поколюванням та іншими неприємними відчуттями.

Що таке герпес на підборідді

Дане захворювання рідко з'являється на підборідді, але при зараженні герпетичні бульбашки доставляють чимало проблем хворому. Локалізація вибирається безсистемно, болячка може виникнути на будь-якій ділянці цієї частини особи. Герпесу схильні чоловіки і жінки всіх віків. За статистикою інфекція присутня в організмі 60-95% всіх людей. Після першого зараження патологія переходить в хронічну стадію і проявляється почервонінням, ранками і пухирцями на тлі зниження імунітету.

Герпес на бороді – це вірусне захворювання, яке з'являється після попадання в організм віруси HSV-1 і HSV-2 і варіцелла зостер. Ці збудники також стає причиною появи болячок у носі і на губах. Характеризується патологія висипаннями на шкірі і слизових оболонках. Повністю позбавитися від вірусної інфекції неможливо, вона живе в латентному стані разом з людиною. Рецидиви захворювання часто бувають після тривалого лікування, восени або навесні, коли захисні функції організму ослаблені.

Причини

Перш ніж починати лікування будь-якої хвороби, важливо зрозуміти причину зараження. Застуда на підборідді розвивається через ослаблення місцевого імунітету. Причини пригнічення захисних функцій організму представлені нижче:

  • зловживання алкоголем;
  • контакти з носієм герпесу в активній стадії захворювання;
  • нестача вітамінів;
  • стрес;
  • інфекційні зараження нервової системи (енцефаліти);
  • гострі респіраторні захворювання (ГРЗ);
  • часті переохолодження;
  • хірургічні втручання;
  • пошкодження слизових оболонок;
  • ураження печінки та органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • запалення легенів;
  • порізи шкіри під час гоління;
  • травми, відкриті рани;
  • ВІЛ-інфекції, СНІД.

Ознаки

Герпес на обличчі розвивається стрімко. Серед перших ознак хвороби можна виділити наступне:

  • почервоніння у вогнищі зараження;
  • запалення уражених ділянок шкіри;
  • утворення дрібних бульбашок.

Через 5-6 годин після виявлення перших симптомів можна помітити, як бульбашки на підборідді збільшуються, з'являється сильний свербіж, печіння. Небезпечна стадія хвороби настає через 48 годин. В цей час бульбашки лопаються, рідину з них витікає назовні, утворюються ранки. Важливо не чіпати руками виразки, які покриваються кіркою тільки через 6 днів після розтину. Здирати кірки теж не можна самостійно, щоб уникнути появи шрамів. При правильному лікуванні герпес підборіддя гоїться через 10-14 днів, слідів від ранок не залишається.

Види

В даний час існує декілька сотень вірусів герпесу. Для організму людини небезпечні такі види:

  1. простий герпес 1 типу, що вражає особа;
  2. простий герпес 2 типу, що вражає статеві органи;
  3. варіцелла зостер викликає оперізуючий лишай і вітряну віспу;
  4. вірус Епштейна-Барра провокує розвиток інфекційного мононуклеозу;
  5. цитомегаловірус викликає хвороба цитомегалію;
  6. 6-й, 7-й і 8-й типи не вивчені до кінця, часто активуються на фоні хронічної втоми.

Діагностика

При появі перших ознак зараження герпетичних вірусом треба звертатися до лікаря. Фахівець поставить точний діагноз, візуально оглянувши пацієнта. Крім того, для виявлення недуги використовуються такі види діагностики:

  • цитологія;
  • біологічні аналізи;
  • серологічні дослідження;
  • аналіз на віруси.

Лікування герпесу на підборідді

При появі герпетичних висипань на бороді схема лікування використовується така ж, як при ураженні інших ділянок тіла. Основою терапії є використання місцевих противірусних препаратів у формі кремів або мазей (Ацикловір, Зовіракс, Панавир). Якщо зараження активно поширюється на тлі слабкого імунітету, то лікарі можуть призначити таблетки від герпесу на обличчі або ін'єкції.

Додатково в стадії загострення герпесу (див. фото) рекомендується стимулювати захисну систему організму, для цього призначаються імуномодулятори, індуктори інтерферону. Симптоматичне лікування захворювання передбачає прийом знеболюючих, жарознижуючих, протизапальних засобів. Уражені ділянки підборіддя рекомендується обробляти антисептиками. Для зняття симптомів і поліпшення загального стану можна використовувати рецепти народної медицини.

Таблетки

Повністю вилікувати герпетичну інфекцію не можна, але деякі препарати пригнічують її діяльність на ранній стадії. Нижче представлені відомі противірусні препарати у формі таблеток:

  1. Ацикловір допомагає запобігти розвитку герпесвируса в організмі. Призначати препарат можна дорослому або дитині старше 2 років. При вагітності і лактації засіб протипоказано. Рекомендується приймати Ацикловір згідно фото інструкції по 200 мг кожні 4 години (нічна перерва 8 годин). Курс лікування – 5-10 днів.
  2. Валацикловір активно бореться з вірусом, запобігає розвиток висипань. Пацієнту призначають по 2 таблетки щодня вранці і ввечері. Курс лікування – 5 днів. Не можна давати препарат дитині до 12 років, вагітним жінкам.
  3. Фамцикловір добре бореться з вірусом герпесу. В залежності від конкретного випадку ліки призначається у добових дозах 250, 300, 500, 700 мг. Засіб протипоказаний дітям до 18 років, людям з нирковою недостатністю.

Противірусні препарати

Щоб запобігти поширенню герпесвируса по організму і знизити кількість рецидивів захворювання, пацієнтам призначають наступні таблетки для зміцнення імунної системи:

  1. Циклоферон. Препарат позитивно впливає на захисні функції організму, вбиває інфекцію, допомагає боротися з вірусами.
  2. Лікопід. Прийом даного засобу допомагає зміцнити імунітет, пригнічує дію вірусу на організм.
  3. Аміксин. Препарат активує вироблення інтерферону, за рахунок чого організм швидко справляється з зараженням.

Антибіотики при герпесі на обличчі

Якщо пацієнта часто турбує герпес, то крім традиційних способів лікування рекомендується пройти курс антибіотиків. Нижче представлені популярні антибактеріальні препарати:

  1. Доксициклін входить до групи тетрациклінових коштів, швидко всмоктується в кров, знищує патогенну мікрофлору. Застосовується згідно з інструкцією або вказівками лікаря. Відпускається за рецептом. Курс лікування до 2 тижнів.
  2. Еритроміцин належить до групи макролідів. Препарат допомагає знизити швидкість розповсюдження інфекції в організмі, але не вбиває вірус повністю. Курс лікування та дозування визначає лікар.
  3. Синтоміцин – антибіотик широкого спектру дії. Порушує процес розвитку патогенних мікробів і вірусів. Призначається по 150/200/500 мг, залежно від віку пацієнта. Курс лікування – до 7 днів.

Мазь від герпесу на обличчі

Основою терапії герпесу підборіддя є місцеве лікування. Нижче представлені ефективні мазі:

  1. Цинкова виготовляється на основі вазеліну з оксидом цинку. Використовується для обробки уражених ділянок підборіддя кожні 4 години протягом 7-10 днів. Препарат добре знезаражує, знищує вірус герпесу.
  2. Зовіракс. Даний засіб має масу позитивних відгуків, добре бореться з вірусами, запобігає розповсюдженню висипань. Маззю Зовіракс змащують висипання підборіддя до 5 разів щодня. Курс лікування 4-10 днів.

Народні засоби

Крім традиційних способів лікування герпесу області підборіддя, можна скористатися народними рецептами. Домашня терапія допоможе поліпшити загальний стан, усунути нестерпний свербіж, знезаразити виразки. Нижче представлені ефективні рецепти домашніх ліків:

  1. Трав'яний настій. Готується ліки з листя смородини, звіробою, меліси, суниці. Трави змішують у рівних частинах, відокремлюють 1 ч. ложку, заливають 1 склянкою окропу. Напій настоюють 30 хвилин. Щодня вживають по 3 склянки настою до повного одужання.
  2. Свіжовичавлений сік алое п'ють від герпесу по одній ч. ложці щодня 3 рази, поки хвороба не відступить.
  3. Настоянка прополісу. Для приготування кошти беруть 1 ст. горілки і 20 г прополісу. Наполягають ліки 8 днів, регулярно збовтуючи складу. Приймають по 30 крапель з водою, щоденно 2 рази до повного усунення інфекції.

Профілактичні заходи

Щоб герпес на бороді і губах не з'являвся, варто уважніше ставитися до здоров'я. Нижче представлені основні правила профілактики даного захворювання у дорослих і дітей:

  • правильне харчування;
  • загартовування;
  • активний спосіб життя;
  • своєчасне лікування простудних захворювань;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • часті прогулянки на свіжому повітрі;
  • дотримання правил гігієни.

Відео

Як Лікувати ГЕРПЕС? ✅7 Способів Позбавитися від ГЕРПЕСУ в Домашніх Умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!