Чого боїться грибок нігтів - найбільш ефективні медикаментозні і народні засоби лікування

Щоб вилікувати занедбане грибкове захворювання народними засобами, важливо знати, чого боїться грибок нігтів. Від цього залежить успішність інтенсивної терапії, клінічний результат. Головне – зупинити патологічний процес розмноження інфекції, купірувати напад. Щоб продуктивно перемогти грибок нігтів народними засобами, потрібно звернутися до дерматолога і пройти діагностику, переступити до інтенсивної терапії.

Що таке грибок нігтів

Це ураження нігтьової пластини дріжджовими або пліснявими грибами з деформацією, зміною структури нігтьової пластини. Якщо в патологічний процес залучений один ніготь, не виключено, що небезпечний грибок перекинеться на здорові поверхні, прилеглі м'які тканини. Захворювання прогресує під впливом агресивних факторів, потребує консервативної терапії з участю протигрибкових засобів.

Лікування оніхомікозу

Домашнє лікування запущеної стадії характерного недуги складно піддається консервативної терапії, не обходиться без лікарського участі. Підхід до виниклої проблеми зі здоров'ям комплексний, обов'язково включає дотримання правил особистої гігієни, лікувальну дієту, обов'язковий прийом вітамінів перорально. Лікарі після попередньо виконаної діагностики дають наступні рекомендації:

  1. На період лікування належить захистити особисті засоби гігієни, не користуватися загальною посудом та іншими предметами побуту.
  2. Необхідно ретельно обробити взуття, щоб під час інтенсивної терапії грибок нігтів знову не прогресував.
  3. Вкрай важливо додатково зміцнювати імунітет натуральними і фармакологічними засобами повним курсом.

Чого боїться грибок нігтів на ногах

При свербінні і палінні шкіри, косметичний дефект нігтьової пластини потрібно позапланово записатися на прийом до дерматолога, микологу. При комплексному лікуванні пацієнт повинен знати, чого боїться патогенний мікроорганізм, щоб лікування оніхомікозу було максимально продуктивним. Таку цінну інформацію надає дерматолог, тому не рекомендується займатися сумнівним самолікуванням. Отже, шкідливий грибок нігтя на ногах боїться:

  • гине при високих температурах;
  • боїться кип'ятіння, хлорки;
  • знижує підвищену активність гарячих ванночках;
  • негативно сприймає кисле середовище;
  • демонструє високу чутливість до протигрибкових засобів;
  • слабшає патогенний вплив при контакті з перекисом водню;
  • програє в боротьбі з часником і чистотілом.

При якій температурі гине грибок

Окремо варто поговорити про підвищеному температурному режимі, при якому патогенна флора грибкового походження спочатку знижує свою активність, а після і зовсім гине зі швидким виведенням з організму. Важливо знати, що при температурі 75 градусів грибок гине через 15 хвилин. Ця інформація особливо актуально, оскільки заражені речі для повного знезараження потрібно кип'ятити не менше 5 хвилин до остаточного знищення патогенних мікроорганізмів.

Медичні препарати

При грибкових інфекціях лікуючий лікар в обов'язковому порядку призначає протигрибкові препарати всередину і зовнішньо. В іншому випадку позитивна динаміка зовсім відсутня, і захворювання поступово прогресує. Щоб консервативне лікування було продуктивним, важливо знати, чого боїться патогенний мікроб, і які фармакологічні групи забезпечують тривалий терапевтичний ефект:

  • антигістамінні засоби при симптомах алергії: Тавегіл, Фенистил, Супрастин;
  • місцеві антисептики: розчин йоду, Фурацилін;
  • антімікотікі: Флуконазол, Кетоконазол;
  • імуностимулятори: Циклоферон, Поліоксидоній;
  • полівітамінні комплекси: Піковіт, Алфавіт.

Щоб вилікувати оніхомікоз, потрібно задіяти системні препарати, призначені для внутрішнього застосування. Ось ефективні фармакологічні позиції, рекомендовані за медичними показаннями дерматологом:

  1. Флуконазол. В упаковці знаходиться 1 таблетка для прийому всередину, яку потрібно прийняти одноразово. В ускладнених клінічних картинах лікуючий курс становить 1 – 2 тижні без перерв.
  2. Кетоконазол. Грибок боїться такого впливу, тому лікар призначає характерний медикамент дозуванням по 200 мг за добу, індивідуально визначаючи тривалість перорального прийому.

Протигрибкові мазі

Щоб перемогти грибок нігтів на ногах, першим ділом потрібно зрізати уражені нігтьові пластини, а після задіяти креми, мазі та розчини з вираженим протигрибковим ефектом. В обробці потребують не тільки уражені нігті стопи, але й м'які тканини, запалені кутикули. Місцеве лікування особливо ефективно за участю наступних медичних препаратів, яких особливо боїться грибок:

  1. Пімафуцин. Характерний медикамент не викликає алергічних реакцій, добре переноситься ураженим організмом, має мінімум побічних явищ. Мазь містять у складі натаміцин, як нетоксичний компонент, а використовувати її рекомендується на осередки патології тонким шаром. Курс – 2 – 4 тижні залежно від симптомів грибка.
  2. Экзодерил. Активний компонент – нафтифін, проникає глибоко в шкіру, накопичується і створює високу концентрацію. Наносити мазь на уражені нігті рекомендується тонким шаром, попередньо вимивши і просушивши видимі ділянки патології. Продовжувати таке консервативне лікування потрібно не менше 2 місяців.

Спеціальні лаки

Позитивні відгуки спостерігаються, якщо уражені ділянки змащувати протигрибковими лаками, згідно інструкції по застосуванню. Зручністю такої форми випуску є можливість використовувати ліки не більше 2 – 3 разів за тиждень, цілеспрямований вплив на патогенну флору. Ось перевірені часом лаки від оніхомікозу:

  1. Лоцеріл. Активний компонент лаку аморолфіна продуктивно винищує 10 типів збудників мікозів, руйнує патогенний грибок на клітинному рівні. Потрібно наносити склад, але попередньо розпарити нігті. Курс – до повного одужання.
  2. Батрафен. Активний компонент ціклопірокс винищує 58 видів грибів. Лікуватися потрібно 3 місяці за наступною схемою: у перший наносити склад на уражені нігті через день, 2 місяць – двічі в тиждень, 3 місяць – раз на тиждень. Курс інтенсивної терапії – півроку.

Лікування грибка нігтів запущеної форми

В ускладнених клінічних картинах можуть бути задіяні оперативні методи видалення ураженої грибком нігтьової пластини. Щоб вилікувати характерний недуга, потрібно попередньо розпарити вогнище патології відваром лікарських трав, а потім зрізати довжину, видимі вогнища відшарування нігтя від ложа. Ось чого боїться вищеописаний патогенний мікроорганізм:

  1. Тербизил. Це представник групи аліламінів, що знижує продуктивність спор грибка. Препарат випускається у формі таблеток, які потрібно приймати за 1 шт. вранці і ввечері при курсі терапії 5 – 7 діб.
  2. Леворин. Це представник полієнових протигрибкових засобів, який вбиває грибкову інфекцію зсередини. Таблетки приймати за рекомендацією лікаря повним курсом, який становить 5 – 7 діб.

Народні засоби

Перед використанням методів альтернативної медицини потрібно гарненько розпарити нігтьову пластину, додатково обробити місцевими антисептиками, наприклад, маслом чайного дерева, просушити. Щоб вилікувати грибок, надалі можна використовувати народні засоби у формі компресів, гарячих ванночок, настоїв та інших зовнішніх засобів, при цьому важливо не зіткнутися з опіком.

Яблучний оцет

Медичний спирт і яблучний оцет потрібно з'єднати в однакових пропорціях. До 1 ст. л. суміші додати 1 ч. л. гліцерину, ретельно перемішати. Грибок боїться, якщо наносити на нігті по 1 краплі ліки вранці і ввечері протягом 2 – 3 тижнів. Відгуки про такого роду лікуванні позитивні, головне – не прати і не змивати нанесений склад.

Сіль

Можна скористатися протигрибковою маззю Tinedol, але дешевше обійдуться перевірені часом народні рецепти. Наприклад, при використанні харчової солі належить 1 ст. л. кристалів розчинити в 1 ст. теплої води, перемішати. Використовувати отримане ліки для виконання бактерицидних ванночок 10 – 15 хвилин. Можна скористатися морською сіллю.

Сода

Щоб використовувати харчову соду, належить 1 ч. л. лугу розчинити в склянці води, перемішати і опустити уражені нігті на 15 – 20 хвилин. Після, щоб посилити загальний терапевтичний ефект, можна натерти уражені поверхні концентрованим соком чистотілу або чайним грибом. Повторювати таку процедуру бажано вранці і ввечері до повного зникнення неприємних симптомів.

Ефірне масло

Реальні відгуки про такий терапії теж позитивні, особливо якщо використовувати масляну основу чайного дерева. Для приготування натурального ліки, якого боїться грибок, потрібно 3 – 5 крапель ефірного масла додати в 2 л води. Після цього необхідно опустити у воду уражені кінцівки, проводити процедуру щодня по 15 – 20 хвилин до одужання.

Відео

ЧОГО БОЇТЬСЯ ГРИБОК НІГТІВ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!