Лікування оніхомікозу нігтів

Якщо ніготь вражений грибком, ефективне лікування оніхомікозу в домашніх умовах має відбуватися негайно. Захворювання неприємне, а при ураженні однієї нігтьової пластини може перекинутися на сусідні пальці, залучити в патологічний процес міжпальцевий простір. Лікування оніхомікозу нігтів на ногах проводиться консервативними методами під лікарським контролем. При дотриманні приписів спеціаліста позитивна динаміка спостерігається через 14 – 21 день.

Що таке оніхомікоз

Це грибкове ураження нігтів на руках і ногах, що супроводжується деформацією нігтьових пластин, зміною їх звичного кольору і структури. Вражені можуть бути м'які тканини, які розташовуються поблизу вогнищ патології. При інфекційному недугу міколог рекомендує місцеве застосування протигрибкових препаратів, дотримання правил особистої гігієни, фізіотерапевтичні процедури. Насамперед потрібно з'ясувати, які шкідливі мікроорганізми спровокували патологічний процес.

Причини

Оніхомікоз має грибкову природу, розвивається при підвищеній активності дріжджових і цвілевих грибків, дерматофітів, які надходять в організм ззовні. Інкубаційний період патогенної флори триває від декількох днів до декількох тижнів, все залежить від стану імунітету, зовнішніх і внутрішніх факторів. Потім починають турбувати симптоми оніхомікозу, які знижують якість життя людини, роблять його агресивним і дратівливим в побуті. Важливо уточнити, що сприятливі умови збудників оніхомікозів створюють такі патогенних фактори:

  • травмування нігтьової пластини;
  • носіння тісного взуття з синтетичних матеріалів;
  • побутові, спортивні травми;
  • неакуратно виконаний педикюр, манікюр;
  • використання інфікованих засобів особистої гігієни.

Види оніхомікозу

Перш ніж почати консервативне лікування нігтів в домашніх умовах, потрібно визначити різновид характерного недуги. У сучасній медицині заявлена певна класифікація, полегшує постановку остаточного діагнозу з вираженою симптоматикою. В іншому випадку виникає необхідність оперативного видалення нігтя при низькій ефективності протигрибкових мазей. Умовна класифікація, наступна:

  1. Гіпертрофічний оніхомікоз. Лікування утруднене з вини прогресуючого підшкірного гіперкератозу, манливого часткове, повне руйнування нігтів, болючість при ходьбі.
  2. Нормотрофічний оніхомікоз. Лікування не викликає складнощів, структура нігтя не змінюється, а зміни спостерігаються лише в зміні відтінку, появі характерних плям на твердій поверхні.
  3. Атрофічний оніхомікоз. Ніготь чорніє, відходить від нігтьового ложа, поступово руйнується. При виникненні піднігтьового оніхомікозу клінічна картина ускладнюється, лікування утруднене.

Як лікувати оніхомікоз нігтів

Інтенсивна терапія можлива тільки після діагностики і достовірного виявлення патогенного фактора. Лікувати оніхомікоз нігтів на ногах потрібно комплексно, при цьому обов'язково використання протигрибкових лаків повним курсом. Додатково можна залучати до лікування креми, компреси, гелі та розчини з антимикотиками в складі і протизапальним ефектом. Не обходиться без призначення таблеток перорально, в ускладнених клінічних картинах мікологи вдаються до хірургічного видалення вогнищ патології. Загальні рекомендації пацієнтам мають наступний вигляд:

  1. Першим ділом уражені нігтьові пластини потрібно акуратно зрізати стерильним інструментом.
  2. Частина ураженого нігтя необхідно здати на дослідження для виявлення характеру збудника.
  3. Вилікувати оніхомікоз народними засобами проблемно, основний удар повинен припадати на протигрибкову терапію.

Схема лікування грибка нігтів

Після точного визначення шкідника лікар призначає медикаментозну терапію індивідуально. Таблетки від оніхомікозу нігтів продуктивно знищують патогенну флору зсередини, тоді як місцеве використання кремів і мазей прискорює процес регенерації пошкоджених тканин, усуває видимий косметичний дефект. Ті чи інші протигрибкові засоби рекомендовані пацієнту при відсутності алергічної реакції до антимикотику, інакше загальне самопочуття можна тільки погіршити.

Системне лікування оніхомікозу

Щоб швидко позбутися від пожовклих нігтів з пухкою структурою, лікарі призначають повним курсом пероральний прийом антимікотиків, активні компоненти яких паралізують патогенну флору, сприяють її швидкому виведенню при відсутності ознак життєздатності. Ось надійні таблетки:

  • Гризеофульвін (у перший місяць лікування);
  • Кетоконазол (з 2 по 6 місяць лікування по 1 таблетці на добу);
  • Тербінафін (якщо Кетоконазол не підходить протипоказань);
  • Флуконазол (по 1 таблетці на тиждень протягом півроку для профілактики).

Місцеве лікування

Протигрибкові мазі і креми швидко прибирають видиму симптоматику, сприяють поверненню природного кольору і покриття нігтьової пластини. Медичні препарати такої форми випуску мають менше протипоказань, діють локально, без побічних явищ. Ось надійні активні компоненти в їх хімічному складі з прикладами:

  • препарати з клотримазолом: Имидил, Канізон;
  • з миконазолом: Дактарін, Микозон;
  • з бифоназолом: Бифосин, Бифасам, Микоспор;
  • з эконазолом: Певарил;
  • з тербінафіном: Бинафин, Ламізил, Миконорм;
  • з нафтифином:Экзодерил;
  • з циклопироксоламином: Батрафен, Фонжиаль.

Видалення нігтьової пластинки

Якщо консервативні методи на практиці виявилися неефективними, лікар вдається до оперативного лікування оніхомікозу. В умовах стаціонару після діагностики призначає лазерну терапію, яка передбачає висічення вогнищ патології потоком тепла низької частоти. Цей хірургічний метод є малоінвазивним, тому тривалої реабілітації після реалізації не потрібно. Однак процедура не з дешевих.

Фізіопроцедури

При лікуванні оніхомікозу лікар в обов'язковому порядку задіює фізіотерапевтичні процедури, які посередньо впливають на уражену поверхню нігтьової пластини. Таким способом можна не тільки знищити патогенний грибок, але і локально стимулювати регенерацію травмованих тканин. Це:

  • УВЧ-терапія курсом 7 – 10 сеансів;
  • ампліпульстерапія курсом 7 – 10 сеансів підряд;
  • діатермія до 10 сеансів.

Чим лікувати оніхомікоз

По мірі зростання уражені нігтьові пластини потрібно підрізати і підпилювати в домашніх умовах. Це одне з правил особистої гігієни, яке тільки прискорює природний процес одужання і дає пацієнтці надію незабаром спостерігати бездоганний манікюр (педикюр). З цією метою можна додатково скористатися 10% розчином Формаліну, 0,5% розчину Хлоргексидину біглюконату, йодом, спреєм Микозон.

Препарати

Для успішного лікування оніхомікозу лікар рекомендує одночасно задіяти локальні і системні препарати, т. е. таблетки поєднувати з кремами і мазями. Такі комбінації може призначати виключно фахівець, враховуючи ризик лікарської взаємодії. Ось хороші поєднання:

  1. Гризеофульвін. Антимикотик системної дії з ємним списком побічних явищ і схильністю до повторних рецидивів захворювання. Таблетки приймати перорально, під час їди, одночасно з 1 ч. л. рослинного масла. Добова доза – по 1 пігулці тричі за добу протягом 2 – 4 тижнів і довше. Вогнища патології можна змащувати Ітраконазолом.
  2. Флуконазол. Рекомендується приймати по 1 таблетці під час їжі 1 раз на добу протягом 6 – 12 місяців. Додатково дозволено задіяти мазі, але попередньо видалити виступаючі поверхні уражених нігтьових пластин. Можна доповнити лікування кремом Тербінафін за медичними показаннями.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини теж здатні відновити уражені нігті, особливо якщо характерний недуга прогресує на початковій стадії. Ось перевірені часом народні рецепти:

  1. Оцтом не більше 9% концентрації натирати хворі нігті і не змивати до ранку. На ноги краще одягати теплі шкарпетки, на руках – кріпити пату на пластирах. Курс – 7 – 10 ночей.
  2. Свіжим чайним грибом, очищеним від плівок і подрібненим до стану кашки, потрібно натирати вогнища патології 3 рази на добу до зникнення неприємних симптомів.
  3. З'єднати масло рослинне з травою чистотілу, настоювати складу 2 тижні. Потім тричі за добу змащувати вогнища патології.

Відео

Як підібрати масляні духи,миски

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!