Ліки від грибка шкіри і нігтів - найбільш ефективні медикаментозні препарати та народні засоби

Групу захворювань, які розвиваються при попаданні в організм людини патогенного грибка, називають мікозами. Вони відомі ще з давніх часів, а єдина дієва профілактика – дотримання правил гігієни і регулярне оброблення взуття, якою користуються в громадських місцях (лазня, басейн) антисептиком. Ліки від грибка на шкірі підбираються в залежності від збудника – це таблетки, мазі, креми, ванночки. Своєчасне комплексне лікування допомагає, не тільки швидко зняти симптоми (свербіж, печіння), але і повністю позбутися від грибкової інфекції.

Дія препаратів від грибка

Головне завдання будь-якого антимікотичного препарату – перешкоджати розмноженню патогенної мікрофлори, створити умови для загибелі збудники. При попаданні в кров, активні речовини протимікробного ліки атакують спори грибка, не дають їм ділитися на клітинному рівні. Під дію лікарського засобу потрапляють і ті патогени, які вже проявилися на поверхні шкірних покривів, і дрімають, які починають свою руйнівну роботу тільки при ослабленні імунітету.

Препарати для лікування грибка

Як правило, збудником мікозів є дерматофіти або дріжджові грибки. При серйозних інфекціях засоби для зовнішнього застосування не будуть ефективними, тому лікар призначає протигрибкові таблетки. Однак застосування антибіотиків, гормональних ліків і цитостатиків знижує захисну функцію імунної системи людини, збільшуючи кількість хворих в інших областях медицини. Використання зовнішніх антимікотичним коштів є більш делікатним лікуванням. До основних переваг місцевих препаратів відносяться:

  • простота застосування;
  • створення високої концентрації активного речовини локально;
  • мінімальну токсичну дію на організм.

До недоліків використання ліків зовнішнього дії можна віднести неможливість основних компонентів проникнути глибоко розташовані органи і тканини. Приміром, у більшості випадків не вийде позбутися від оніхомікозу, застосовуючи тільки місцеві препарати для лікування грибка нігтів на ногах (мазі, гелі). Якщо ж у людини серйозні грибкові ураження (вісцеральний мікоз, бластомікоз, кокцидіоідомікоз), то тут допоможуть тільки системні лікарські засоби.

Мазь від грибка

Дерматологи прописують два види зовнішніх коштів, щоб лікувати оніхомікоз, грибок стопи або інші грибкові ураження шкіри: на основі азола і аллиламиновую групу ліків. Вплив перше спрямоване на пригнічення збудника через руйнування його клітинної мембрани. Такі протигрибкові препарати місцевої дії мають накопичувальний ефект, який призводить до швидкої загибелі мікроорганізмів, що живуть в нігтьовій пластині.

Аллиламиновая група представляє ліки, компоненти яких проникають вглиб нігтя, руйнуючи на місцевому рівні паразитичні колонії. Накопичені концентрації активних компонентів підвищують стійкість до рецидивів захворювання і допомагають нового нігтя відростати вже здоровим. Розглянемо найпопулярніші протигрибкові мазі, які поширені в дерматологічній практиці:

  1. Клотримазол. Ефективне ліки від грибка на ногах. Знищує збудника, порушуючи його синтез білкових клітин. Основний компонент концентрується в ураженій області, впливаючи не тільки під час лікування, але і деякий час після одужання. Наносити Клотримазол потрібно на шкіру стоп або на уражені нігті 2-3 рази/добу. Вся проблемна поверхня обробляється рівним шаром. Терапія триває 1-2 тижні. Не можна використовувати мазь від грибка на ногах при вагітності та під час годування груддю.
  2. Тербінафін. Мазь від російського виробника, яку застосовують для лікування різних видів грибка: слизових оболонок, шкіри, волосся, нігтів. Тербінафін надає згубну дію на грибки за рахунок блокування їх особливого ферменту, необхідного для побудови клітин. В результаті патогенний мікроорганізм гине. Використовують мазь протягом 3-6 місяців по 2 рази/день. Не можна наносити ліки на відкриті рани. Мазь і таблетки Тербінафін не використовують в період вагітності і лактації, для лікування дітей до 18 років.

Креми

Протигрибкова мазь, на відміну від крему, має більш жирну структуру, тому довше вбирається. У крему легка консистенція і вбирання відбувається набагато швидше, не залишаючи плям на одязі. З цієї причини кремоподібна ліки від грибка набагато зручніше в застосуванні. По фармакологічній дії препарати ідентичні. Найпопулярніші крему серед дерматологів:

  1. Экзодерил. В якості активного компонента містить речовину нафтифін, що володіє протигрибковим ефектом. Крем знищує патогенні грибки, повністю лікуючи грибкові інфекції шкірних покривів і нігтьових пластин у людини. Наносити препарат на уражену область потрібно по 1 разу/добу протягом 2-8 тижнів, залежно від ступеня тяжкості захворювання. Іноді під час застосування крему можуть виникнути побічні ефекти у вигляді почервоніння й сухості шкіри в місці нанесення.
  2. Ламізил. Відмінний засіб від грибка нігтів на ногах, яке володіє широким спектром активності проти багатьох патогенних мікроорганізмів. Середня дозування – 2 рази/добу. Крем наноситься на попередньо очищену і висушену шкіру, яка не має пошкоджень. Терапія триває 7-10 днів. Вже після перших нанесень ліки видно позитивний результат. Серед побічних ефектів варто виділити можливе виникнення шкірних реакцій при тривалому застосуванні препарату.

Розчини та спреї

Впоратися з мікозом стоп і нігтьових пластин допомагають протигрибкові засоби у вигляді розчинів і спреїв. Їх фармакологія полягає в прицільному знищення эргостероловой мембрани паразита. Атака закінчується тим, що в зовнішній оболонці гриба виникає пролом, через яку виходять іони кальцію і магнію, без яких паразит гине. Зараз легко можна знайти в продажу розчини та спреї не тільки для ніг, але і для взуття, що значно знижує ймовірність рецидиву після лікування. Найпопулярніші серед них:

  1. Термикон. Показаний при грибкових інфекціях шкіри, спричинених дерматофітами, а також при отрубевидном і різнобарвному лишаї. При мікозах наносять на очищені і сухі уражені ділянки і зони, що прилягають до них. Розпилювати спрей потрібно один раз/добу протягом 1 тижня. Протипоказаннями до застосування є дитячий вік до 3 років, період вагітності і грудного вигодовування.
  2. Аморолфіна. Розчин слід застосовувати при перших симптомах оніхомікозу, викликаних дерматофітами, дріжджовими або плесневелыми грибками. Перед лікуванням хвору частину нігтя слід обробити пилкою, уражені місця видалити. Після підготовчої процедури нігтьову пластину необхідно протерти спиртом або обробити розчином йоду і нанести Аморолфіна спеціальною лопаткою. Процедуру треба проводити 1-2 рази/тиждень протягом півроку. Не можна використовувати розчин при схильності до алергічних реакцій, при годуванні груддю, під час вагітності та в ранньому дитячому віці.

Лак

Усунути грибкову інфекцію, особливо на початковій стадії, можна спеціальним лаком для нігтів. Такі засоби випускаються на спиртовій або масляній основі. Принцип лікування полягає у знищенні грибкових спор за допомогою проникнення лікарських речовин вглиб нігтьової пластини. Зважаючи рідкого стану лак ідеально обволікає і покриває уражену грибком поверхню.

Після його висихання утворюється щільний шар, що виключає доступ кисню до інфекції. Життєдіяльність збудника порушується, а активні хімічні речовини, що входять до складу препарату, руйнують дію патогенів зсередини. Найефективніші лаки, які пропонує споживачеві фармацевтичний ринок:

  1. Лоцеріл. Володіє широким спектром дії по відношенню до багатьох видів грибів. Лаком Лоцеріл слід обробляти уражені нігтьові платини пальців ніг і рук по 1-2 рази в тиждень. Терапія триває до повного відростання нігтя (здорового). Середній курс лікування – від 6 до 12 місяців. Під час застосування можливі місцеві реакції шкіри – печіння, свербіж, почервоніння.
  2. Батрафен. Протигрибковий засіб для місцевого застосування, що має широкий спектр дії. У перебігу першого місяця лікування лак наносять на уражений ніготь через день. Другий місяць – 2 рази/тиждень, третій – 1 раз в 7 днів. Тривалість лікування не повинна перевищувати півроку. Ліки не можна застосовувати для дітей молодше 10 років, під час вагітності і лактації.

Таблетки від грибка

Сильно запущений грибок не можна вилікувати ліками місцевої дії. У багатьох випадках, щоб позбутися від інфекції, лікарі призначають таблетки від грибка нігтів. Їх дія спрямована на знищення збудника хвороби зсередини. При такій терапії відразу гине велика кількість паразитарних грибів. Правильно призначене комплексне медикаментозне лікування нерідко дозволяє уникнути видалення нігтів хірургічним шляхом. Найпопулярніші таблетки від грибка:

  1. Флуконазол. Має сильно виражену протигрибкову дію. Добова доза ліків від 200 до 400 мг. Тривалість лікування залежить від ступеня ураження нігтя і становить у середньому від 7 до 30 днів. При передозуванні можлива діарея, метеоризм, шкірний висип.
  2. Гризеофульвін. Дія таблеток спрямоване на припинення зростання паразитів. Приймають ліки внутрішньо під час їжі по 625 мг/добу. Таблетки необхідно пити з 1 чайною ложкою будь-якого рослинного масла для кращого всмоктування. Спочатку препарат приймають щодня до негативного аналізу на присутність грибків. Потім протягом 14 днів у тій же дозі через день, а наступні 14 днів – 2 рази/тиждень. Протипоказанням до використання ліків є системні захворювання крові, виражена лейкопенія, органічні хвороби нирок і печінки, злоякісні утворення, годування груддю, вагітність та порфіринового хвороба.

Інші лікарські засоби

Якщо судити з відгуків пацієнтів, тих, що вилікувалися від оніхомікозу, то ефективний засіб від грибка нігтів на ногах – спеціальний пластир. Існує кілька видів таких протигрибкових засобів, які розм'якшують уражений ніготь для його подальшого безболісного видалення. Аптечна мережа рекламує китайський пластир Junlei, ключовою перевагою якого є безперервне вплив. При його зіткненні з шкірою відбувається нагрівання, і ліки просочується в місце ураження грибком. Носити пластир треба 24 години/добу до повного одужання.

В домашніх умовах використовують безліч народних рецептів, які допомагають позбутися від грибка нігтів. Найдієвішими винищувачами інфекції є:

  1. Яблучний оцет. Потрібно використовувати тільки есенцію домашнього приготування. Цілюще розчин застосовують для ванночок, додають в мазь разом з іншими природними інгредієнтами, ставлять компреси. Щоб приготувати розчин для ванночки, необхідно 1 літр оцту розвести в 3 літрах води з додаванням декількох кристалів марганцівки. Колір теплої рідини повинен бути злегка рожевим, щоб не було опіку. Слід щодня опускати кінцівки, уражені грибком, в такий розчин на 20 хвилин до повного одужання.
  2. Чистотіл. Рослина містить велику кількість алкалоїдів, які забезпечують протигрибковий ефект. Свіжий сік чистотілу отруйний, тому під час обробки шкірних покривів знищує грибкові спори, перешкоджаючи їх поширенню. Наносити його слід на уражену ділянку 2 рази/день до зникнення грибка.

Відео

Лечу грибок нігтів. Протигрибкові засоби ЕФЕКТИВНІ і НЕ ДУЖЕ.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!