Перші симптоми грибка нігтів на ногах

Згідно зі статистикою, майже половина всіх звернень до дерматолога, так чи інакше, пов'язана з грибковими захворюваннями. Підчепити інфекцію можна при відвідуванні басейну, сауни, побувавши на пляжі або походивши в гостях у хазяйських тапочках. Дізнайтеся все про те, як без зіскрібків і застосування інших методик діагностики розпізнати грибок нігтів на ногах – симптоми проявів оніхомікозу початкової та хронічній стадії захворювання.

Що таке грибок нігтів на ногах

Захворювання, які викликають паразитичні мікроорганізми, називаються мікозами або оніхомікози. Медики вважають, що заразитися ними більше за інших схильні люди з запущеними стопами: з натоптишів, тріщини на п'ятах, мозолями. Лущиться або суха шкіра теж вважається основною причиною зараження стоп. Різновидів мікозів існує дуже багато, адже в природі налічується кілька сотень грибкових збудників, що здатні паразитувати на людському тілі. Найпоширенішими вважаються: дерматофіти, дріжджові і цвілеві паразити.

Дріжджові гриби

На другому місці за частотою виникнення мікозів стоп. Провокує захворювання два види збудників роду Кандида:

  • Біла Candida (Candida albicans), найчастіше виникає на пальцях рук, як ускладнення вже наявних оніхомікозів, що викликані дерматофітами.
  • Парапсилозис (Candida parapsilosis) – вражає нігтьову пластину з краю. Для початкових симптомів характерно виникнення на кінчику пальця чорних плям, які поступово збільшуються в розмірах. Candida parapsilosis часто повністю руйнують нігтьову пластину.

Цвілеві

Цей вид грибкової інфекції не особливо поширений – їм страждає всього троє пацієнтів, які звернулися за допомогою до дерматолога. Різновидів цвілевих збудників кілька:

  • Скопулариопсис – часто інфікує великі пальці ніг, які раніше були травмовані.
  • Аспергиллус або чорна цвіль – зараження оніхомікозом можливо тільки людей зі зниженим імунітетом. Основним симптомом хвороби деформація нігтьових пластинок і поява чорних крапок нормотрофического типу.
  • Фузариум – цей оніхомікоз зустрічається дуже рідко, так як збудники живуть на сільськогосподарських культурах. Зараження людини можливе тільки при наявності відкритих ран, саден, тріщин на ногах.

Дерматофіти

Першість серед збудників оніхомікозів займають дерматофіти, з них стопи частіше вражають:

  • Червоний Трихофітон (Trichophyton rubrum) – розвивається на латеральній і дистальної поверхні. Основні симптоми початкових стадіях розвитку проявляються плями жовтого відтінку або білі смуги. Без певного лікування спори грибків можуть поширитися по всьому організму і спровокувати тяжкі ураження шкіри.
  • Ментагрофитес (Trichophyton mentagrophytes) – з'являються тріщини в міжпальцевих проміжках, сильна біль при русі. Без правильної терапії поширюється на нігті, особливо часто грибок може вразити великий палець і мізинець.
  • Епідермофітони (Epidermophyton floccosum) – на початковій стадії вражає шкіру пальців. Проявляється грибок нігтів на ногах у вигляді лущення стоп, супроводжується свербінням і підвищеною пітливістю пальців. Без лікування епідермофітони призводить до атрофії.

Як виглядає грибок нігтів на ногах

Сьогодні в медицині використовують дві класифікації оніхомікозу: перша – за типом патологічних змін, а друга – в залежності від місця локалізації. На підставі типу грибкових уражень всі види розділені на чотири підвиди: крайовий, нормотрофічний, гіпертрофічний та атрофічний. За формою локалізації видів захворювань дещо більше:

  • дистальний – коли від грибка страждає тільки край;
  • латеральний – патологічні процеси починаються близько шкірних валиків;
  • проксимальний – зміна зачіпає нижню частину;
  • білий поверхневий оніхомікоз – з'являються білі плями або смужки.

Крайовий оніхомікоз

Це початкова стадія грибка, виявити яку самостійно дуже складно. Такий тип мікозу супроводжується змінами краю нігтьової пластини, які візуалізуються у появі вузьких сірих смужок. З часом симптоми грибка нігтів на ногах посилюються: колір починає тьмяніти, з'являється ламкість, при цьому товщина пластини залишається колишньою. Іноді можливе виникнення сіро-жовтих плям.

Нормотрофічний

Даний тип оніхомікозу проявляється в зниженні блиску, але із збереженням товщини твердої частини пальця. Основними симптомами нормотрофического типу є:

  • підвищення ламкості;
  • втрата блиску;
  • поява білих або сіро-жовтих плям по всій поверхні нігтя;
  • ложе візуально поділяється на сектори;
  • поступово з-під нігтя починає виходити сіра слиз.

Гіпертрофічний

Цей має один специфічний ознака – освіта атрофії по краю. Гіпертрофія призводить до потовщення нігтьової пластини, появи атипического малюнка. Пацієнти часто скаржаться на біль, особливо при ходьбі, яка проходить тільки після прийому знеболюючих ліків. Гіпертрофічний мікоз має три стадії:

  • Тотальна – масове ураження, яке зачіпає товщу нігтьової пластини.
  • Бічна – з'являється на бічних частинах.
  • Дистальна – інфекція локалізується під вільною частиною ложа.

Біла поверхнева форма

Для цього виду грибкової інфекції характерно поява невеликих вогнищ зараження по центру або з краю нігтів білого або майже білого кольору. Цей вид оніхомікозу з'являється тільки на ногах. З-за того, що спори вражають лише верхню частину пальця, сама пластина деформується дуже рідко, але від грибка страждають її верхні шари та епідерміс. При відсутності лікування тверда частина стає рихлою і шорсткою. Як правило, поверхневий оніхомікоз викликають дерматофіти.

Оніхолітичний

Супроводжується відшаруванням частини пластинки від м'якого нігтьового ложа. Постраждалий ніготь стає тьмяним з сірими вкрапленнями і поступово втрачає свій блиск. Як правило, цей тип грибка проявляється як ускладнення при гіпертрофічному або нормотрофическом мікозі. При відсутності належного лікування, на місці ураження можуть виникати ділянки, покриті гіперкератозом.

Кандидозний оніхомікоз

Часто поєднується з ураженням околоногтевых здорових тканин. Патологія, як правило, виникає на 3 або 4 пальці руки або ноги. Для кандидозного мікозу характерно наявність такої симптоматики:

  • відсутність шкіри на лінії росту нігтя;
  • ламкість і кришіння країв пластинки;
  • поява поперечних смуг біля основи ложа;
  • запалення шкірних валиків;
  • буро-коричневий колір нігтьової пластини;
  • болючість м'яких тканин.

Проксимально-деформуючий

Одна з найрідкісніших форм оніхомікозу. Захворювання часто починає розвиватися з м'яких тканин, поступово переходячи на здоровий ніготь. Розмноження грибків починається з середини нігтя. Без лікування пластинки змінюють колір, починають кришитися і відшаровуватися. Збудниками проксимально-деформуючої форми є: червоний трихофітон і ментагрофитес.

Атрофічний

Ця форма неприємного захворювання характеризується зміною нормального кольору на бурувато-сірий. При цьому симптоми проявляються поступово: спочатку пластина втрачає блиск і стає тьмяною, потім ніготь руйнується, а на місці ложа видно пухкі скупчення дрібних лусочок шкіри. Патологічні процеси починаються з зовнішньої частини, з часом охоплюючи ростковую зону і шкірний валик.

Як визначити грибок на нігтях ніг - загальні симптоми

В залежності від стадії хвороби розрізняють повну атрофію і часткову гіпертрофію, причому обидва поняття взаємопов'язані, але не є синонімами. Під атрофічним типом розуміється порушення росту, витончення і повне руйнування нігтьової пластини – це стадія тотального пошкодження. Часто при виявленні запущеній стадії пацієнти скаржаться лікаря дерматолога не тільки на зміну структури, але й на сильну біль.

Гіпертрофічний грибок нігтів на ногах - симптоми:

  • набуває жовтого відтінку по краю пластини або з'являються білясті вкраплення близько зони росту;
  • деформується – виникають хвилі, горбки, інші нерівності;
  • валик червоніє, лущиться і набрякає у міру розростання інфекції;
  • починає розшаровуватися, відходити від ложа;
  • між пальцями з'являються дрібні тріщини, іноді пухирі.

Свербіж і печіння

Дуже часто виявляється захворювання на ногах у вигляді сильного свербежу. Це почуття починає турбувати пацієнта з перших днів після зараження. Якщо грибкові спори атакували пластину, свербіж відчувається навколо ураженої ділянки, при цьому шкіра стає в'ялою, сухою і лущиться, з'являється роздратування. Якщо ж зараження почалося з м'яких тканин, сверблять самі пальці. При сильному розчісування шкіри слідом за сверблячкою приходить відчуття печіння. Як правило, ці симптоми виникають при ураженні стоп, рідше при оніхомікозі рук.

Втрата природного кольору

Це наступний симптом оніхомікозу, який змінює або доповнює свербіж. При цьому забарвлення буде залежати від типу збудника, який оселився в організмі людини:

  • Дерматофіти провокують появу жовтуватих плям, що локалізуються біля краю. З плином часу спори поширюються на центральну частину.
  • Дріжджоподібні грибки стоншують ніготь, починаючи з боків, при цьому він жовтіє, тріскається, можуть з'явитися борозни або хвилі. Визначити наявність грибкової інфекції на початковій стадії можна за валикам – вони червоніють, набрякають, з'являються сріблясті лусочки, можливо нагноєння.
  • Сімейство цвілевих паразитів змінює відтінок нігтя від жовто-зеленого до коричнево-чорного відтінку.

Зникнення блиску нігтьової пластини

Потрапляючи всередину пальців, спори грибів починають активно розмножуватися і поступово охоплюють весь простір, повільно приводячи до повної деформації та руйнування його твердої частини. Пластина потовщується або, навпаки, стає дуже тонкою, почне кришитися, стають помітними неприродна жовтизна і білястий наліт. На початкових етапах зараження змінюється сама структура нігтьових пластин – він стає горбистим або покривається смугами, при цьому відтінок пластини стає каламутним.

Медики розрізняють три основні стадії грибкової інфекції:

  1. Колір стає жовтим, з'являються борозни. При спробі зрізати край, кінчик починає кришитися. Іноді може з'явитися неприємний запах.
  2. Палець повністю змінив колір став тьмяним і каламутним, з'явилися дивні вкраплення. Жовтизна починає темніти, вимальовуються чорні смуги, можуть з'явитися ділянки зеленого кольору. Зрізати уражені нігті стає дуже важко.
  3. Змінився весь ніготь – значно погладшав, обрізати край без розм'якшення неможливо.

Больові відчуття в районі нігтя

Дискомфорт при грибку нігтів – поняття характерне не для кожного пацієнта. Деякі хворі можуть і зовсім не відчувати подібних симптомів, особливо якщо захворювання було виявлено на початковій стадії. При запущеній формі грибкової інфекції розпізнати патологію легко: пальці втрачають первинний вигляд, починають розшаровуватися і лущитися. На цьому етапі деякі пацієнти можуть відчувати біль під нігтем або в пальцях.

Хворобливі відчуття при мікозі пальців стоп можуть з'явитися з кількох причин:

  1. З-за того, що уражені ділянки стають більш товстими, втрачають свій первинний вигляд, що деформуються. У цьому випадку, навіть сама розношене взуття приносить відчутний дискомфорт при ходьбі. Як наслідок – біль може турбувати не тільки під час прогулянки, але і після зняття взуття.
  2. По мірі поширення суперечка, грибок захоплює все нові і нові території. При попаданні в м'які нігтьові тканини від інфекції часто страждають нервові закінчення, з-за чого з'являється ниючий, нападоподібний або пульсуючий біль. Якщо симптом виник з цієї причини, неприємні відчуття можуть виникати навіть у стані спокою.
  3. Один з ознак грибка стоп – поява дрібних тріщин і пухирів між пальцями ніг. Шкіра може сильно почервоніти, запалитися, пальці придбають набряклий вигляд. З причини того, що область між пальцями в закритому взутті сильно потіє, такі рани на ногах гояться дуже повільно і постійно болять.

Як починається грибок нігтів на ногах

Втрата і зміна кольору, поява нерівностей, витончення або потовщення пластини, розшаровуванню – ось перші ознаки грибка нігтів на ногах, які підходять під загальний опис. Однак при уважною самостійної діагностики захворювання його можна навіть класифікувати. Наприклад:

  • Зараження дерматофітами починається з вільного краю пластини. На появу грибка вказує невелику жовту пляму і крихка поверхню.
  • Для дріжджоподібних грибків характерна проксимальна форма – коли інфікування починається біля основи. Основною ознакою оніхомікозу кандидозного типу є – запалення навколонігтьової валика, відділення кутикули, біль при натисканні.
  • Цвілеві грибки фарбують пальці в зелений, коричневий або чорний колір. Зараження пліснявими грибками проявляється у вигляді плям, невеликих точок або поздовжніх пластин.

Перші сигнали про те, що у вас з'явився грибок нігтів на ногах – це симптоми, які проявляються на прилеглих м'яких тканинах. Шкіра стоп втрачає свій природний колір, червоніє або жовтіє, стає тонкою і легко травмується. Як правило, з цього і починається грибковий процес. З плином часу захворювання може доставити серйозні незручності – спровокувати поява глибоких тріщин, свербежу, бульбашки з рідиною.

Початкова стадія грибка нігтів на ногах - фото

Відео

Жити здорово! Грибок на ногах. (02.08.2017)

Ознаки і симптоми грибка на ногах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!