Чому з'являються пігментні плями на шкірі обличчя - причини і лікування

Стан шкіри є одним з пріоритетних питань для жінки, тому якщо починають з'являтися темні пігментні плями на обличчі – причини і лікування шукаються з особливою ретельністю. Небезпечний такий візуальний дефект, чому він спостерігається у дітей? Чи можна лікувати особа з гіперпігментацією самостійно і які методи видалення плям пропонує сучасна косметологія?

Що таке пігментні плями

У кожної людини клітини шкіри містять певну кількість пігменту меланіну, який відповідає за її відтінок – чим його більше, тим темніше буде шкіра. У альбіносів він відсутній повністю, в інших спостерігається меншою чи більшою мірою. Якщо людина здорова, розподіл меланіну буде рівномірним, що і подарує шкірі рівний красивий відтінок. Якщо ж всередині є якісь порушення, що впливають на вироблення меланіну, з'являються його вогнищеві скупчення, які носять назву пігментних плям.

Симптоми

Пігментні плями загального погіршення самопочуття не викликають – крім появи косметичного дефекту жінки і чоловіки не помічають за собою ніяких змін, якщо тільки серед причин гіперпігментації не криються захворювання внутрішніх органів. Якщо плями утворюються у верхньому шарі шкірних покрив (епідермісі), вони можуть характеризуватися світлим відтінком і дрібними розмірами. Переважно це веснянки.

Гіперпігментація на глибоких шарах може мати наступні характерні риси:

  • темним відтінком коричневого і навіть чорного;
  • зміною рельєфу.

Окремо лікарі згадують випадки виникнення пігментних плям зважаючи хімічного опіку – в такій ситуації людина буде:

  • скаржитися на свербіж;
  • відчувати неприємні відчуття при дотик до плямі;
  • бачити велику площу ураження (переважно область носа, лоба).

Причини

Ключовою передумовою до утворення таких шкірних дефектів є генетична схильність – в рідкісних випадках вона стає причиною гіперпігментації особи навіть у немовлят, хоча переважно дає про себе знати пізніше, по мірі формування гормонального фону. Однак плями можуть свідчити і про шкірних захворюваннях або внутрішніх порушення, аж до небезпечних патологій. Кілька найбільш явних варіантів, від чого з'являються пігментні плями на обличчі:

  • Зважаючи тривалого впливу ультрафіолету.
  • При гормональних збоях, особливо пов'язаних з вагітністю, пігментні плями можуть утворюватися не тільки на обличчі – вони часто зачіпають все тіло, але лікування в такій ситуації проводити лікарі не радять: після пологів організм сам прийде в норму.
  • Якщо з'являються плями мають жовтий колір, ділянка гіперпігментації великий і локалізується переважно в нижній половині обличчя, причина їх утворення може критися в захворюваннях печінки.
  • З-за патологій нирок і збоїв в роботі ендокринної системи утворюються злущуються великі плями.

Окремо лікарі нагадують, що обличчя і тіло можуть покриватися пігментними плямами:

  • при тривалому прийомі гормональних препаратів (особливо неправильно підібраних);
  • після роботи некваліфікованого косметолога (найчастіше при хімічному пілінгу);
  • з-за опіку хімічними речовинами;
  • після лазерних пілінгів для усунення акне;
  • після застосування фототоксичных ліків (антигістамінні препарати, тетрациклиновый ряд, сульфаніламіди) одночасно з перебуванням на сонці.

Темні плями на обличчі у літніх

З віком у людини процес вироблення меланіну змінюється, як і кількість цього пігменту в меланоцитах, тому появи пігментних плям (особливо на обличчі) схильні всі літні люди. Однак особливу групу ризику складають ті, хто піддається активному впливу сонячних променів, що провокують посилений синтез меланіну. Крім цієї причини появи коричневих (переважно) плям у літніх лікарі виділяють ще декілька:

  • Дефіцит вітамінів і мікроелементів, особливо яскраво проявляється в міру старіння організму, може посилювати вираженість пігментних утворень.
  • У жінок порушення гормонального фону, викликані періодом менопаузи – часта причина утворення гіперпігментації, яка переважно спочатку з'являється на руках, а після переходить на обличчя.
  • Причини пігментації на обличчі включають і збої в роботі кишечника, нирок, але плями в такій ситуації великі, не завжди коричневі – можуть мати жовтуватий відтінок.

Види пігментації

Лікарі виділяють 5 основних різновидів гіперпігментації на основі їхнього зовнішнього вигляду і причин, за якими вони з'являються:

  • Веснянки. Природна реакція світлої шкіри, яка спостерігається при тривалому впливі на неї УФ-променів.
  • Лентиго. Вікові плями.
  • Хлоазма. Це гормональні темні пігментні плями на обличчі – причини і лікування залежать від ступеня змін у співвідношенні гормонів: у вагітних все нормалізується самостійно, при ендокринологічних захворюваннях потрібно вдатися до комплексного лікування.
  • Вітіліго. Теж пов'язані зі збоєм в ендокринній системі, але схильні збільшуватися з часом, мають темний колір і велику площу ураження.
  • Родимки. Носять вроджений характер, для лікування або видалення пігментних утворень такого типу потрібні серйозні показання: передраковий стан і т. п.

Як позбутися від пігментних плям на обличчі

Схема лікування не може бути складена без розуміння причини появи гіперпігментації: якщо всьому виною вагітність або прийом контрацептивів, після їх відміни (або після пологів) проблема зникає самостійно. Вікову пігментацію теж нікуди не подіти – можна освітлити її осередки (використовуючи методи домашнього відбілювання шкіри або в салоні), але не позбутися повністю.

Якщо гіперпігментація – не ластовиння і не лентіго, і мова не йде про родимих плямах, людині потрібно пройти обстеження у невролога, гастроентеролога, дерматолога, а для лікування використовують комплексну терапію:

  • Курс лазерної терапії для відомості плям.
  • Процедури відбілювання шкіри (вдома і в салоні).
  • Лікування захворювань, які спричинили гіперпігментацію.

Косметичні препарати

Вирішувати, як боротися з пігментними плямами на обличчі за допомогою сильнодіючих косметичних засобів, потрібно спільно з лікарем: разом з ефективним лікуванням можна отримати масу побічних ефектів. Особливо це стосується вагітних жінок. Переважно лікарі застосовують препарати на основі:

  • цинку;
  • ртуті;
  • перекису водню.

Спеціальні креми

Якщо ви взялися за посилене лікування косметичного дефекту, лікарі можуть порадити відбілити пігментні ділянки на обличчі наступними засобами:

  • Ретин-А – крем добре усуває будь пігментні плями на обличчі – причини появи та лікування, призначене фахівцем, не впливають на його результативність. Курс – 30 діб, препарат діє через зниження кількості меланіну.
  • VC-IP працює за рахунок аскорбінової кислоти, належить до числа антивікових засобів, добре допомагає при лентіго, після хімічних і лазерних пілінгів. Курс – від тижня до місяця.

Косметичні процедури

Серед способів лікування, які можуть запропонувати косметологи, самий значимий результат дають фототерапія, лазерний і хімічний пілінг: фото «до-після» явно показують різницю після кількох процедур. Особливості цих методик:

  • Поверхневий хімічний пілінг допомагає провести лікування пігментних плям на обличчі через запуск регенеративних процесів в шкірі, тому ефект буде довготривалим. Можливо повне усунення патології.
  • Фототерапія – вплив інфрачервоних променів на пігментацію, але при темній шкірі це не кращий спосіб лікування, оскільки зачіпаються всі меланоцити.

Лазерний пілінг

Якщо жінка втомилася шукати способи, як прибрати пігментацію на обличчі з великої площі, косметолог може запропонувати лазерний пілінг. Він ефективний відносно поверхневих пігментних утворень, може допомогти в питанні видалення веснянок, проте марний, якщо через гормонів шкіра схильна до появи хлоазм. Недоліків у процедури 3:

  • Після впливу променя лазера особа не можна підставляти сонцю 14-20 діб, інакше можуть почати з'являтися нові плями, тому краще проводити лікування взимку.
  • Травматичність лазерного пілінгу робить його недоступним особам з чутливою шкірою, проблемами згортання крові. При наявності родимок пілінг теж не роблять.
  • Висока ціна, т. к. потрібен комплекс з 5-10 частих процедур.

Лікування в домашніх умовах

Народна медицина дає слабкий ефект, якщо проводити порівняння з лазерним видаленням пігментації або іншими салонними методиками, або з лікуванням за допомогою аптечних препаратів. Однак в якості одного з етапів боротьби з плямами можна використовувати:

  • вмивання трав'яними відварами (обличчя протирають настоєм ромашки, березових бруньок);
  • використання перекису (3%-ная) водню для протирання особи;
  • відбілюючі маски.

Ефективні маски

Візуальну сторону питання частково можна вирішити навіть в домашніх умовах, використовуючи наступні рецепти масок від гіперпігментації особи:

  • При плямах, причина яких – тривале перебування на сонці – добре працює суміш білої глини і відвару ромашки (до кашки), яку змивають через півгодини. Курс – 2 тижні.
  • Для лікування лентиго можна спробувати домашню маску з тертої м'якоті свіжого огірка, з якої потрібно посидіти 15 хвилин. Тривалість курсу – до появи позитивних результатів.

Молочно-дріжджова маска

У ситуації, коли плями утворюються під впливом УФ-променів, або пов'язані з частими висипаннями на обличчі (після їх відходу проявляються червонуваті ділянки), можна спробувати одну з ефективних масок на основі свіжого молока і живих дріжджів. Їх заважають так, щоб вийшла кашка, тому пропорція береться на око. Суміш теплою наносять на обличчя, витримують півгодини і акуратно змивають. Курс – 2 тижні.

Лимон

Якщо вас турбують веснянки, схильні з'являтися, як тільки сонце починає пригрівати, використовуйте щодня свіжий лимонний сік: їм потрібно протирати ті зони особи, на яких утворюється пігментація. Якщо шкіра суха, змішуйте сік з живими (!) дріжджами, використовуючи пропорцію 3:1. Суміш нанести на обличчя тонко, потримати 10 хвилин і змити, після змастивши оброблені ділянки вершками. Процедури рекомендується проводити щовечора протягом 3-х тижнів.

Сік петрушки

Хороші результати показує і свіжа подрібнена петрушка: готову кашку з'єднують зі свіжим молоком (великий пучок зелені всього 2 ст. л.). Нанести маску на обличчя потрібно щільним шаром, змивати через півгодини. Тривалість курсу лікування не обмежується – можна проводити процедури до появи помітних результатів, або 3-4 тижні і взяти перерву.

Профілактика появи

Уберегтися можна тільки від гіперпігментації, пов'язаної з авітамінозом, роботою внутрішніх органів, або з впливом сонячних променів:

  • не захоплюйтеся засмагою (особливо з солярію) і не виходьте на вулицю влітку-навесні без засобів з SPF;
  • приймайте полівітамінні комплекси;
  • стежте за станом печінки.

Відео

Пігментні плями. Жити здорово!(17.08.2018)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!