Чому виникають атрофічні зміни шкіри - причини, симптоми і лікування

Вид шкірних захворювань, пов'язаний зі зміною кількості епідермальних клітин у бік зменшення, називається атрофія шкіри або еластоз. Зовнішні прояви хвороби спостерігаються у різних вікових груп, в тому числі і у дітей. Фізіологічна основа патологічного процесу — це дезактивація ферментів цитоплазми внаслідок чого відбувається диссицимиляция колагену, витончення шкіри.

Що таке атрофія шкіри

Патологія шкірних покривів, яка характеризується деформацією структуроутворюючих еластичних волокон і, як наслідок, зменшенням обсягу епітеліального шару, являє собою шкірну атрофію. Вона може бути викликана природними причинами, так і патогенними збоями в роботі організму. Атрофічний процес може торкнутися або тільки волокна епідермісу (в тому числі і базального шару), або поширюється на глибші тканини дерми.

Спостереження дерматологів вказують на схильність до эластозу жінок, зважаючи на їх схильності перебудов гормонального фону під час вагітності. Білі смуги, так звані стрії, що з'являються після родів теж відносяться до різновиду атрофії. Захворювання не передається у спадок, але збої на генетичному рівні можуть призвести до появи вродженої патології.

Симптоми

Ознаки початку процесу атрофування епідермісу у хворого легко виявляються на ранній стадії завдяки помітному зміни зовнішнього вигляду і стану шкіри. Основні симптоми, які важко не помітити, це:

  • прискорене відмирання шкіри, виражене у вигляді лущення;
  • поява маленьких синюшним або рожевих плям овальної або округлої форми (як на фото);
  • місце ураження в рідкісних випадках може хворіти;
  • виникнення складчастості, зморшкуватості;
  • відзначається зниження чутливості ураженої зони.

У дитини

Патологічний процес атрофії у дитини проявляється частіше на поверхні шкіри кінцівок і шиї. На першому етапі болюча область починає відрізнятися почервонінням і шорсткістю. Через кілька днів стають помітні плями або смуги. Вони можуть бути як нижче здорової шкіри, так і підніматися над нею, маючи грыжеподобный вигляд. При захворюванні в дитячому віці є високі шанси звернути атрофічний процес назад, якщо вжити своєчасні заходи.

Причини стоншування шкіри

Крім природніх фізіологічних причин атрофії, старіння і вагітності, існує ряд встановлених каталізаторів, що викликають патологічну дистрофію шкірних покривів:

  • нейроендокринні порушення;
  • убогий раціон харчування;
  • перенесені захворювання (червоний вовчак, тиф, туберкульоз, сифіліс, псоріаз тощо);
  • прийом гормоносодержащих препаратів;
  • грибкові інфекції шкіри.

Гормональні мазі

Атрофія може виникати як побічний ефект у результаті лікування хворого лікарськими засобами, що містять кортикостероїди. Витончення шкіри відбувається внаслідок негативної дії речовин, що містяться в гормональних мазях, яке проявляється у вигляді пригнічення активності вироблення колагену. Зміна структури волокон сполучної тканини є наслідком нераціональної терапії з безконтрольним використанням сильнодіючих препаратів.

Класифікація

Перші описи шкірної атрофії в наукових працях відносяться до кінця 19 століття. З тих пір фахівці-дерматологи класифікували кілька видів цієї патології. Початковим принципом класифікації є причинно-наслідковий ознака, за якою атрофія відноситься до фізіологічного або патологічного типу. Стоншення епітелію внаслідок природних процесів, таких як старіння або вагітність, являє собою фізіологічну атрофію.

Захворювання патологічного характеру класифікуються виходячи з часу поразки клітин — до народження або після. Перший тип є вродженою атрофією, другий — набутою. Кожен з цих класів поділяється на різні форми залежно від симптоматики і причинно-утворюючих факторів. Етіологія деяких підвидів на сьогоднішній день не ясна.

Причини

Зовнішні ознаки

Місце локалізації

Первинна атрофія

Дегенеративні зміни ендокринної системи

Поява стрий, плям

Живіт, грудна область, стегна

Вторинна атрофія

Хронічні захворювання, вплив сонячної або радіаційної енергії

Поява пошкоджених ділянок на місці локалізації первинної атрофії

Ділянки, раніше схильні до проявів атрофічним

Дифузна атрофія

Збої в роботі систем організму, етіологія не з'ясована

Пошкодження значної площі шкірного покриву

Можуть уражатися всі ділянки тіла, частіше руки, ноги

Обмежена атрофія

Збої в роботі систем організму, етіологія не з'ясована

Уражені ділянки чергуються з незмінною шкірою

Спина, верхня частина тіла

Дисемінована атрофія

Різка зміна гормонального фону, інші зрушення

Западаючі або грыжеподобные ділянки шкіри

Можуть виникати в будь-якій області тулуба

Кортикостероїдна атрофія

Відповідна реакція на прийом судинозвужувальних гормональних препаратів

Загальна витончення шкіри, поява судинних зірочок

На всій поверхні тіла

Чим небезпечна атрофія шкіри

Зовнішні прояви хвороботворного процесу атрофування порушують естетику зовнішнього вигляду, шкіра починає виглядати в'ялою, але не це викликає найбільші побоювання лікарів. Небезпека полягає в розвитку на тлі захворювань, супутніх эластозу, злоякісних новоутворень. Осередки ідіопатичною атрофії можуть сприяти появі патологій лимфопролиферативного характеру (лімфоцітома, лімфосаркома).

Виявлення ущільнень на уражених ділянках повинно стати сигналом до прийняття екстрених заходів, оскільки освіта склеродермоподобных і фіброзних вузлів найчастіше є симптомом початковій стадії онкологічних захворювань. Якщо звернутися в клініку на ранньому етапі розвитку патогенних пухлин, є ймовірність купірування процесу розростання ракових клітин.

Хвороби, що протікають з атрофією шкіри

Атрофічні прояви шкірних захворювань можуть свідчити про хвороботворних процесах, що протікають в організмі, симптоми яких ще не проявилися. До хвороб, що супроводжують або передують еластоз відносять:

  • анетодермия Швеннингера-буцці;
  • склеродермія;
  • анетодермия;
  • цукровий діабет;
  • склерозуючий лишай;
  • атрофодермия Пазіні-Пьерини;
  • піодермія;
  • шкірний туберкульоз;
  • енцефаліт;
  • синдром Кушинга;
  • порок розвитку.

Діагностика

Діагностувати атрофію не становить праці, внаслідок її явного і специфічного зовнішнього прояву. Проблема діагностики може виникати при визначенні причини поразки тканин, без чого призначити хворому адекватне лікування неможливо. Виявлені симптоми атрофічного поразки у пацієнта обстежує і класифікує лікар-дерматолог. Процес дослідження патології включає проведення УЗД шкіри і підшкірної клітковини, вивчення структури волосся і нігтів.

Лікування

Наука дерматовенерологія, що вивчає будову і функції шкіри, в даний час не має досвідчених доказів ефективності лікування атрофічного процесу. Еластоз незворотній, тому рекомендації лікарів зводяться до загальнозміцнюючу профілактичним заходам, спрямованим на запобігання прогресування хвороби. Хворим призначається пеніцилін, підтримуючий курс вітамінотерапії і препарати, що нормалізують клітинний обмін. При гормональній формі хвороби необхідно виключити каталізує фактор.

Зовнішні прояви атрофії усуваються тільки хірургічним шляхом, якщо поразка не поширилося в нижні шари підшкірної клітковини. Підтримуючим ефектом володіють олії на основі рослинних екстрактів і пом'якшувальні мазі. Парафінотерапія і грязьові ванни можуть використовуватися для ефективної, але тимчасової косметичної маскування атрофованою шкіри.

Відео: як лікувати старечу атрофію

Комплексна корекція вікових змін шкіри і гіперпігментації

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!