Перші ознаки появи псоріазу на ліктях і способи лікування в домашніх умовах

Шкірні захворювання супроводжуються появою неприємних симптомів і психологічного дискомфорту. Одне з поширених захворювань, які потребують негайного лікування шкіри – псоріаз на ліктях, при цьому вибір засобів не обмежується лише використанням місцевих препаратів. Якщо не зайнятися терапією вчасно, то невелике запалення незабаром з косметичної проблеми переросте в медичну.

Що таке псоріаз на ліктях

Захворювання, для якого характерна поява декількох плям у місці згину кінцівок, властива непередбачуваність і циклічність. Псоріаз ліктів – хронічна хвороба шкіри, що починається з виникнення папул і розросталася до бляшок (великі дифузні ураження) з лусочками білого, сріблястого, червонуватого відтінків. Трохи підняті пошкоджені ділянки утворюються за рахунок накопичення сухих відмерлих клітин. Якщо запалення не лікувати, хвороба буде прогресувати з чергуванням періодів загострення і ремісії.

Симптоми

Коли на ліктях утворюються кірочки, то помітити пошкоджені ділянки шкіри можна відразу. Ознаки захворювання добре помітні відразу, а повністю вилікувати псоріаз в області згинання рук вдається рідко. Шанси на успішне одужання є у тих пацієнтів, які вчасно звернулися до лікаря. Приводом для занепокоєння повинні стати порушення стану шкіри на ліктях, які схожі з наступними симптомами псоріазу:

  • Червоні бляшки або плями, що лущаться, які спочатку схожі на папули з білою плівкою, а по мірі загострення і розвитку захворювання вони розростаються, з'єднуються один з одним, покриваються білими лусочками.
  • Шкірний свербіж, який провокує ще більшу пошкодження шкіри. Як і інші механічні пошкодження шкіри, наприклад, подряпини, порізи, такі запалення на ліктях розчісують, травмують шкірний покрив, а це призводить до появи нових плям.
  • Сильне почервоніння, запалені ділянки шкіри починають кровоточити.

Бляшки на ліктях

Псоріаз може виникнути в області паху, на тулубі, кінцівках або голові, але де б захворювання ні локалізувалося, його вірна ознака – бляшки. Болячки на ліктях у вигляді червоних плям з білими лусочками виникають частіше внаслідок відкритості цієї ділянки шкіри, тому що його легко пошкодити. Змінений ділянку епідермісу запалюється, червоні злущуються поступово збільшуються і можуть покрити лікоть цілком. При запущеній формі бляшки можуть кровоточити, при спробі зіскоблювання з'являється феномен «стеаринової плями», як після краплі застиглого воску.

Причини

Наукові дослідження, які продовжують вестися, поки не змогли з повною упевненістю визначити джерело появи недуги, а серед медичних версій причин псоріазу в області ліктьового згину зустрічаються такі:

  • Генетична схильність – важливий статистичний фактор. Якщо у одного з батьків є наявність хронічне запалення шкіри, то велика частка ймовірності, що дитина теж захворіє на псоріаз.
  • Попадання специфічних речовин, що проникають через травмовані ділянки шкіри. Уражені ділянки епідермісу починають товщати, організм починає боротися з аномальними симптомами і відторгає клітини, що зовні проявляється як грибок на ліктях.
  • Порушення роботи Т-лімфоцитів, перед якими стоїть завдання створення бар'єру перед хвороботворними мікроорганізмами.
  • Дефіцит кремнію в організмі.
  • Ендокринні захворювання.
  • Серйозні травми кінцівок.
  • Сильне механічне пошкодження, незагойні рани.
  • Емоційне, психічне перенапруження.
  • Тривалий прийом лікарських засобів.
  • Слабкий імунітет.

Стадії

Хронічний запальний процес на ліктях, який під впливом ряду причин то посилюється, то зменшується, без правильного лікування прогресує. Курс терапії повинен призначатися дерматологом, але для визначення ефективності методу, вибору ліків, процедур лікарю необхідно оцінити перебіг хвороби. Подальша тактика залежатиме від клінічної картини, при цьому прийнято виділяти наступні стадії ураження шкіри на ліктях при псоріазі:

  1. Початкова. Поверхня шкіри з зовнішньої сторони ліктів покривається висипом. Червонуваті цятки округлої форми з білою плівкою розростаються, вкриваються лусками, а через 2-3 тижні утворюються бляшки. При своєчасному лікуванні ознаки псоріазу можуть зникнути на якийсь час, а потім з'явитися знову, або осередок ураження може виникнути на іншій ділянці тіла.
  2. Прогресивна. Характеризуватися даний етап хвороби може наявністю псоріатичних елементів з безліччю лусочок. Поява таких ознак свідчить про початок загострення псоріазу, а це легко помітити за наявності гиперемированного обідка (почервоніння) по краю лупиться бляшки.
  3. Стаціонарна. Для неї характерне зниження запального процесу, що свідчить про ефективність застосовуваного лікування. Поява нових бляшок на ліктях припиняється, навколо псоріатичних елементів відсутній червоний обідок, їх діаметр зменшується, при цьому лусочка повністю покриває запалену ділянку.
  4. Регресивна. Свідчить про часткове одужання, при цьому лущення майже непомітно або зникає, на місці бляшок з'являються пігментовані ділянки шкіри. Подальший комплекс заходів спрямований на профілактику, запобігання загострень псоріазу.

Форми

Хвилеподібний перебіг хвороби, коли спонтанний період чергується з поліпшенням, – не єдина складова підступності псоріазу. Від характеру висипань залежить важкість перебігу запального процесу, інший важливий фактор – форма. При локалізації висипань на ліктях часто зустрічається простий (вульгарний) тип недуги, для якого характерні почервоніння, лущення, свербіж. Запущена форма хвороби загрожує ускладненнями і появою пустульозного, эритродермического, себорейного типу псоріазу – за них буде розширюватися площа ураження.

Як лікувати псоріаз на ліктях

Ефективні методи терапії є, але повністю очистити шкіру на ліктях не вийде, тому що псоріаз відноситься до групи невиліковних захворювань. Вся система комплексного лікування буде спрямована на максимальне усунення зовнішніх ознак. Тривалість ремісії залежить від багатьох факторів, а щоб усунути прояв псоріазу, рекомендується будувати схему лікування з використанням таких основних методів, як:

  • місцева терапія (мазь, крем, лосьйон);
  • фізіотерапевтичні процедури;
  • фототерапія;
  • спеціальна дієта;
  • прийом вітамінних, мінеральних комплексів.

Ліки від псоріазу на ліктях

Медикаменти активно застосовуються при лікуванні мультифакторного захворювання, але їх ефективність помітна тільки в поєднанні з іншими засобами. Для лікування псоріазу прийнято використовувати зовнішні ліки, а якщо вони виявилися малоефективними, то можуть призначатися такі ліки:

  1. цитостатики (Фторурацил);
  2. антигістамінні засоби (Лоратадин, Цетрин);
  3. ентеросорбенти (Атоксил, Ентеросгель).

Мазь

Швидкий спосіб позбавлення від неприємних симптомів псоріазу – місцеве лікування. Сприяти видаленню відмерлих клітин, зволожувати шкіру на ліктях покликані мазі з вітаміном Д, цинком, дьогтем, з більш важкими формами захворювання допомагають справлятися гормональні засоби. Кортикостероїди відносно безпечні, якщо застосовуються за призначенням лікаря, який оглянув псоріатичні бляшки на ліктях, оцінив стан верхніх шарів, масштаб поразки. Ввести гормональні мазі в схему лікування може тільки дерматолог, самолікування категорично заборонено!

Народне лікування

Компреси, примочки, відвари, ванночки по праву можуть вважатися не менш корисними методами лікування псоріазу. Якщо бляшки на ліктях покриває біла плівка, то в домашніх умовах зняття свербіння, почервоніння зручно проводити шляхом занурення уражених ділянок на 7-10 хвилин в прохолодне трав'яний розчин. Склад слід підбирати індивідуально, заварювати окропом, але уникати гарячих ванн. Серед корисних для лікування псоріазу трав називають:

  • чистотіл;
  • корінь цикорію;
  • корінь валеріани.

Профілактика

Немає підстав припускати, що псоріаз пройде сам по собі, але займатися самолікуванням теж не варто, тому що є ризик погіршити перебіг хронічного недуги. Зняття запального процесу – це перший крок на шляху до одужання, оскільки для тривалої ремісії доведеться дотримуватися деякі рекомендації лікарів. Щоб уникнути загострення псоріазу, необхідно дотримуватися таких профілактичних заходів:

  1. дотримуватися правильного режиму харчування;
  2. виключити вживання спиртних напоїв, алкоголю, солодощів, гострої їжі;
  3. висипатися, при цьому період тривалості сну має становити не менше 8 годин на добу;
  4. уникати механічних пошкоджень шкіри, травм;
  5. стежити за внутрішнім станом організму;
  6. розвивати уміння протистояти стресу;
  7. підтримувати роботу імунної системи, остерігаючись інфекційних захворювань;
  8. мінімізувати контакти зі засобами побутової хімії.

Фото псоріазу на лікті

Відео: чим лікують псоріаз на ліктях

НАЙКРАЩЕ лікування псоріазу на ліктях. Мазі від псоріазу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!