Кільцеподібна еритема: причини і лікування у дітей та дорослих

Причиною шкірних захворювань частіше стає якась інша патологія і кільцеподібна еритема не стала винятком. Помітні червоні плями у формі кілець, як правило, проявляються у молодих і дорослих чоловіків, жінок хвороба вражає значно рідше. Ще одна назва цієї патології – анулярна еритема.

Що таке кільцеподібна еритема

Багато демотические захворювання мають схожі зовнішні ознаки, тому визначити тип патології може тільки лікар дерматолог. Кільцеподібна еритема – це недуга, які належать до інфекційно-токсичним хвороб хронічного характеру. На відміну від інших шкірних захворювань це можна розпізнати і самостійно. Типовим проявом стають кільцеподібні плями на шкірі яскравого червоного кольору, вони не лущаться, що супроводжуються загальним нездужанням, головним болем, підвищенням температури, набряком.

Причини кільцеподібної еритеми

Шкірні покриви щільно пов'язані з усіма органами тіла, тому часто реагує на будь-які зміни, що відбуваються в організмі людини. Причини кільцеподібної еритеми криються в порушенні роботи однієї з систем, патологія не є самостійним захворюванням. Нижче наведені деякі можливі спускові механізми для прояви недуги:

  • туберкульоз;
  • злоякісні пухлини;
  • інтоксикації різного характеру;
  • грибкові інфекції;
  • алергічні реакції;
  • дефекти імунної системи, як правило, лімфоцитарної ланки;
  • хронічні локальні вогнища інфекції;
  • аутоімунні, ревматичні хвороби;
  • порушення роботи ШКТ;
  • глистні інвазії, тканинні та кишкові форми (трихінельоз, аскаридоз, стронгілоїдоз);
  • хвороба Лайма (передається через укус кліща);
  • гормональні порушення.

Кільцеподібна еритема у дітей

На відміну від дорослих у дитини патологія проявляється більш вираженою клінічною картиною. Кільцеподібна еритема у дітей має вигляд напівзамкнутий або повністю замкнутих кіл червоного або пурпурного кольору з рожево-синім відтінком. Вогнища можуть переплітатися між собою і утворюють мереживні візерунки на шкірі. Всередині кільце має характерний блідий відтінок. Спостерігається кільцеподібна еритема у дітей, як правило, страждають серцевими захворюваннями, ревматизмом.

Проявиться захворювання у дитини може швидко і так само швидко зникнути. Лікування спрямоване на боротьбу з хронічними вогнищами інфекції. Педіатр призначає сульфаніламіди, комплексні вітаміни, антибактеріальні засоби. У курс лікування можуть входити гомеопатичні медикаменти:

  • Сепія 6 – ввечері потрібно випити 1 гранулу;
  • Бариум муриатикум 6 – між сніданків і обід 3 гранулу в день.

Симптоми кільцеподібної еритеми

У захворювання існує певний алгоритм розвитку. Симптоми кільцеподібної еритеми починаються з утворення на шкірі червоних або рожево-жовтих шелушащихся плям. Хвороба починає прогресування і утворюються кільцеподібні елементи, злегка підносяться над поверхнею. Колір на краї кілець більш яскравий, діаметр може бути більше 15 см, в деяких випадках в області висипань з'являється свербіж. Еритематозні елементи мають наступні характерні зовнішні ознаки:

  1. Вогнища у формі кільця на шкірі.
  2. Краї уртикарний, центр блідий.
  3. Поверхня всередині кільця гладка, плоска.
  4. Вогнища схильні до периферичної росту.
  5. Вогнища можуть при еритемі об'єднуватися, образу «гірлянди» і «дуги».
  6. Осередки будуть існувати протягом 2-3 тижнів, потім вони почнуть зникати, залишаючи стійкі пігментні плями на шкірі. Потім знову почнуть з'являтися нові кільцеподібні елементи.
  7. Локалізується захворювання, як правило, на спині, торсі, кінцівках і животі. Рідко осередки утворюються на сідницях, обличчі, шиї або особі.

Види кільцеподібної еритеми

У цього захворювання є кілька видів і різні варіанти клінічних проявів. Виділяють наступні види кільцеподібної еритеми:

  1. Відцентрова – характерною ознакою стає велика кількість еритема у вигляді валика, які підносяться над шкірними покривами. З часом форма вогнища змінюється, він розростається.
  2. Мігруюча еритема – відноситься до хронічних форм патології, ознаки запального процесу сходи з дерматозом. Стає хвороба наслідком бактеріальних або вірусних інфекцій.
  3. Ревматична – стає прямим ознакою наявності ревматизму. Характерним проявом стають блідо-рожеві ледве помітні плями. Зустрічається у дітей і підлітковому віці.

Еритему кольцевидную по клінічним проявам ділять на:

  • гирляндообразную – плями з'являються на короткий термін;
  • везикулярные – миттєве виникнення і швидке зникнення, по периферії кілець утворюються порожнини з ексудатом (везикули);
  • лущиться – зовнішня облямівка освіти лущиться.

Еритема Дарині

Як правило це захворювання пов'язане з раком, в деяких випадках є наслідком міелопроліферативних патологій. Відцентрова еритема Дарині спостерігається в ролі паранеопластичного процесу у хворих старше 50 років в однаковій мірі у жінок і чоловіків. Патологія розвивається гостро, може протікати тривалий час (від кількох місяців до десятків років). Перші ознаки:

  • Набряклі плями, що лущаться, рожевого або червоного кольору.
  • Далі з'являється велика кількість еритематозних елементів у формі кільця з уртикарным краєм, блідою і гладкою плоскою серединою. Діаметр 1-2 см, з часом колір стає буруватим.
  • Із зростанням елемента його діаметр сягає 15 див.
  • Кільця формуються в гірлянди, дуги і фестончатые елементи.

Через деякий час еритеми зникають, після них залишаються застійні пігментні плями. Незабаром з'являються нові кільцеподібні плями поряд з цими місцями. Вогнища локалізуються, як правило, на тулубі, проксимальних відділах кінцівок, набагато рідше – шия, сідниці, губи, обличчя. Як правило, хвороба проявляється тільки зовні, суб'єктивні симптоми відсутні, але в рідкісних випадках хворі скаржаться на печіння і свербіж.

Мігруюча еритема

Це шкірне почервоніння постійно збільшується, з розширенням кордонів кільця центр починається очищатися, набуваючи колір здорової шкіри. Мігруюча еритема стає наслідком укусу іксодового кліща, присасывающегося до шкіри людини. Комаха впорскує бактерію, яка часто стає причиною розвитку хвороби Лайма. Якщо вчасно не почати терапію захворювання, воно переходить у хронічну форму, вилікувати стає патологію вкрай складно. У даної форми патологію виділяють наступні особливості:

  1. При відсутності лікування бактерія поширюється по організму людини, вражає суглоби, нервову систему, серцевий м'яз.
  2. Якщо дівчина завагітніла відразу після укусу або під час, збудник передасться дитині.

Кільцеподібна еритема ревматична

Появою цього захворювання стає об'єктивним і важливим показником наявності ревматизм в активній фазі. Вкрай рідко патологія зустрічається у дорослих людей (менш 2%). Кільцеподібна ревматична еритема частіше діагностується у дітей, підлітків і людей до 30 років. Вогнища, як правило, має блідий рожевий колір, рідше – синьо-рожевий, пурпурово-червоний. Кільця замкнуті або напівзамкнені, можуть перетинати кордони один одного, утворюючи мереживний малюнок.

Пофарбована смужка цих кілець не підноситься або злегка виділяється над поверхнею шкіри. Внутрішня частина вогнища має здорову або бліде забарвлення шкірних покривів. Іноді виникає першої дифузна еритема, в центральних зонах відбувається розвиток, але зберігається еритемна забарвлення тонкого обідка. Терапія захворювання включає комплексний підхід з боротьбою проти первісного недуги.

Лікування кільцеподібної еритеми

Дана патологія не є самостійним захворюванням, тому ефективною терапія буде пі визначення першопричини. Лікування кільцеподібної еритеми повинен призначити дерматолог і лікар, який спеціалізується на основному недугу: ревматолог, алерголог, невролог, ендокринолог, інфекціоніст. Потрібна госпіталізація визначають після обстеження і визначення загального стану пацієнта. Як правило, лікування проводиться амбулаторно, використовують місцеві і системні препарати.

Місцева терапія:

  1. Антигістамінні гелі, креми, мазі. Препарати усувають свербіж, почервоніння, набряк, що провокують гістаміну. Ефективні при алергічної природи патології, кошти купируют розвивається гіперчутливість.
  2. Медикаменти з цинком (Деситин, Скін-кап). Принцип дії засобів не вивчено до кінця, але свербіж, лущення, запалення в дермі вони усувають ефективно.
  3. Глюкокортикоїдні креми, мазі (Сінафлан, Акридерм). Засоби сповільнюють розмноження, знижують активність Т-лімфоцитів, що допомагає купірувати зміни на поверхні шкіри. Застосовувати такі медикаменти можна тільки за призначенням лікаря, з повним дотриманням правил з інструкції. При неправильному використання можна спровокувати грибкові, бактеріальні інфекції, атрофію шкіри.

Системна терапія:

  1. Антибіотики. Їх застосування виправдане при інфекційній природі патології, наприклад, Лайм-бореліоз. Для лікування використовують цефалоспоринами або пеніциліном протягом 10 днів.
  2. Десенсибілізуючі медикаменти (кальцію хлорид, тіосульфат натрію). Вони допомагають виходити токсинів, алергенів з кровоносного русла, стабілізують мембрани імунних клітин, знижують проникність стінки судин, купируя викид гістаміну.
  3. Цитостатики (Метотрексат). Медикамент пригнічує дозрівання, розмноження імунних клітин, що знижується прояв, активність аутоімунних захворювань.
  4. Протиглисні засоби. Прописуються хворому, якщо при діагностуванні були виявлені в калових масах яйця глистів, у деяких випадках проводять кілька курсів терапії.
  5. Глюкокортикоїди. Використовують ін'єкції або таблетки при тривалої наполегливої еритеми, ревматичних патологіях.

Прогноз і профілактика кільцеподібної еритеми

Слід пам'ятати, що патологія піддається лікуванню тільки при визначенні першоджерела проблеми. Всіх хворих цікавить прогноз і профілактика кільцеподібної еритеми. У медичній практиці відзначається позитивна динаміка при тому, що патологія відноситься до хронічних захворювань. Дослідження доводять, що еритема не переходить у злоякісну форму, але проводити терапію потрібно обов'язково. В результаті відсутності адекватної терапії еритеми на шкірі утворюються ерозії, після загоєння вони залишають пігментні плями. У якості профілактичних заходів:

  1. При появі алергії на медикаменти відразу ж припиняти їхній прийом.
  2. Грибкові інфекційні захворювання, які ведуть до еритеми, вчасно виявляти і лікувати.
  3. Контролювати роботу ШКТ, проводити обстеження та терапії при наявності проблем.
  4. Відмовитися від шкідливих звичок, збалансувати своє харчування.
  5. Не допускати контакту хімічних подразників з шкірою.

Фото кільцеподібної еритеми

Відео: кільцеподібна Еритема

Кільцеподібна відцентрова еритема Дарині: клініка, діагностика, лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!