Невус - що це таке з фото. Причини і хірургічне видалення невуса з тіла або обличчя

Невуси (родимки є на тілі майже кожної людини і в більшості випадків не небезпечні. Що таке родима пляма і небезпечно воно? Становлять небезпеку лише деякі види цього утворення тим, що можлива його озлокачественность, тобто перетворення в меланому. Тому важливо стежити за кожною родимкою на вашому тілі.

Що таке невуси і як вони виглядають

Багато людей не знають про природу родимок і в силу того, що ці освіти протягом життя їх не турбують, навіть не згадують про їх існування. Що таке невус з медичної точки зору? Це скупчення пігментних клітин на поверхні або в шарі шкіри, яке буває вродженим або набутим явищем. Вроджені плями можуть бути різних розмірів – від 0,5 до 10 см в діаметрі. Розташування на тулубі, розміри цих утворень спочатку закладені в ДНК людини і вже є у новонародженого, але не видно до певного віку.

Причини появи невусів

Придбаний невус – що це таке і від чого з'являються родимки? Пігментні клітини, розташовані між епідермісом і дермою можуть накопичуватися з наступних причин:

  • ультрафіолетове випромінювання – провокує надлишкове вироблення клітинами шкіри меланіну;
  • гормональні зміни – від гормональних змін в організмі можуть з'являтися нові, зникають старі родимки;
  • різні види випромінювання, травми можуть стати причиною міграції пігментованих клітин;
  • спадковість – кількість, вид, розташування вродженої пігментації обумовлено генетично.

Види родимок

Пігментні освіти можна класифікувати за їх походженням, розмірами, кольором і розташуванням на шкірі. Вроджені родимі плями бувають різні за формою, кольором, а розміри деяких можуть досягати 10 см в діаметрі. В залежності від розташування на тілі можуть мати на поверхні волосся (пляма Беккера). За своєю природою бувають такі види невусів:

  • судинні – виникають через атипового зростання капілярів (гемангіома, анемічне);
  • пігментні – з-за надлишку в шкірі меланіну.

Пігментні невуси мають ряд різновидів:

  • по розташуванню – прикордонний (на долонях, ступнях, геніталіях), невус Ота (пігментація на обличчі);
  • за кольором, характером поширення – сині (блакитні), коричневі, фіолетові і рожеві плями, невус Сетона або галоневус (пляма оточене білою беспигментной шкірою), лінійний (кілька вузликів в ланцюжку);
  • за формою – плоскі і опуклі, папилломатозные, бородавчасті, фиброэпителиальные, веррукозные;
  • по природі утворюють клітин – меланоформные, меланоцитарные, сальних залоз;
  • по розташуванню в шарах шкіри – дермальні, интрадермальные, внутредермальные, диспластичні, поверхневі.

Вроджений невус

Родима пляма (назва за МКХ - вроджений неопухолевый) або вроджений невус – що це? На фото в інтернеті можна побачити шкірні вроджені освіти величезних розмірів, які можуть розташовуватися на будь-якій ділянці тіла, мати різне забарвлення. Вроджена пігментація певної ділянки – генетично обумовлена, з якою людина народжується. Частіше вона не несе загрози, проте безліч факторів, зовнішніх і внутрішніх, можуть спровокувати зростання і перетворення клітин, які можуть утворити меланому – найнебезпечніший вид злоякісної пухлини людини.

Придбані родимки

Меланоформные невуси, які складаються з клітин з меланіном – частіше вроджені, але можуть також з'являтися протягом життя. Придбані родимки частіше меланоцитарные – з різними типами клітин, в т. ч. і пігментними. Протягом життя під впливом безлічі факторів зовнішнього середовища у людини може з'явитися освіта будь-якої природи. За такими придбаними шкірними новоутвореннями потрібно стежити, щоб уникнути ризику їх малігнізації (перетворення в злоякісне утворення).

Що таке гістологічне дослідження родимки

Гістологія невуса – що це таке? Це дослідження родимки на ризик виникнення з неї меланоми. Будь родима пляма несе потенційну загрозу, під впливом різних факторів може розвинутися в злоякісне утворення – меланому. Цей вид раку вважається найбільш небезпечними з-за відсутності відповідної реакції організму. Меланома може розвинутися на будь-якій ділянці шкіри, на слизовій і навіть на сітківці ока. Тому важливо перевіряти свої родимки хоча б раз на рік у онкодерматолога.

Меланоцитарный невус

З причини появи новоутворення ділять на меланоцинтарные і меланоформные. Меланоцинтарные плями можуть утворитися з трьох видів клітин. Так, меланоцитарные новоутворення, частіше доброякісні, бувають:

  • епідермального;
  • дермального (внутридермального);
  • змішаного походження.

Епідермальні родимки мають темний колір, часто вони плоскі і невеликих розмірів. Іноді мають волосяний покрив. Якщо епідермальні плями виступають над поверхнею шкіри, стають папилломатозными, то це може говорити про ризик розвитку з них меланоми, тому важливо вчасно провести їх гістологію. Меланоформные плями утворюються з клітин з меланіном, тому вони мають коричневий колір, є вродженими, безпечними, можуть проявитися у дитини в підлітковому віці.

Що таке невуси на шкірі меланомонеопасные

Поняття меланомоопасной і меланомонеопасной родимки передбачає наявність ризику утворення з неї меланоми. Точно сказати, яка родимка несе небезпеку, може тільки лікар після гістологічного дослідження. Однак існує медична статистика, з якої видно, що деякі види плям мають виражену небезпека утворення меланоми і до них відносять невуси: пігментний прикордонний, гігантський вроджений, синій, невус Ота, Спітца, Дюбрея. Опис, фото небезпечних плям легко знайти в інтернеті, але про небезпеки конкретного освіти сказати може тільки лікар.

Діагностика невусів

Вид і небезпека плям на шкірі виявляють наступними методами:

  • люмінесцентна мікроскопія – спеціальний прилад дерматоскоп просвічує шкіру для виявлення клітин, з яких складається родимка, на якій розташовані глибині і як вони сформовані;
  • комп'ютерна діагностика – багаторазове збільшення пігментованої плями, його вимір та виявлення будови;
  • гістологія – визначення онкомаркерів лабораторним шляхом.

Лікування родимок

Якщо пігментовані ділянки шкіри протягом усього життя вас не турбують і виглядають нормально, то, швидше за все, не несуть ніякої небезпеки, але не говорить про те, що можна не стежити за їх станом. Своєчасна діагностика змін допоможе вчасно вилікувати або видалити пігментований ділянку для уникнення його малігнізації. Як лікувати родимки, які викликали підозру? Сьогодні використовують хірургічні методи видалення підозрілих утворень на шкірі.

Хірургічне видалення невуса

При виявленні небезпеки пігментованої плями, лікар приймає рішення щодо його видалення. Існує кілька хірургічних методів, які застосовують залежно від виду, розташування і характеру новоутворення:

  • резекція – видалення невуса хірургічним шляхом (висічення) скальпелем. Недоліки –болючість, залишаються шрами;
  • точкове опромінення пігментації малими дозами радіації;
  • електрокоагуляція – безкровний метод видалення з запаиванием судин;
  • лазерне видалення – швидке, безкровне і безболісне, не залишається рубців;
  • кріолікування – припікання сухим льодом або рідким азотом (не підходить для лікування внутридермальных плям).

Лікування невусів народними засобами

Багато людей, помітивши у себе на тілі нові плями, відразу починають шукати інформацію з фото в інтернеті, а потім і способи їх лікування. У мережі є багато рецептів народного лікування родимок, але наскільки вони ефективні? Серед існуючих рецептів можна виділити наступні:

  1. Лікування оцтом. В народних рецептах радять наносити безпосередньо на уражену шкіру. Таке лікування може бути небезпечно появою опіків.
  2. Суміші на основі лимонного соку. Лимон відомий своєю здатністю відбілювати шкіру, тому за допомогою таких рецептів можна тільки змінити колір шкіри, а не вилікувати її. Лимонний сік допомагає боротися з сезонною пігментацією на обличчі і шиї.
  3. Крейдяні суміші, освітлюючі шкіру.
  4. Ляпісний олівець. Помилково це засіб приписали до методів боротьби з родимками, однак він дієвий тільки по відношенню до бородавок.

Виходячи з цих рецептів можна зробити висновок про те, що самостійно братися за лікування пігментації шкіри будь-якого виду просто небезпечно. Внутридермальные, папилломатозные та інші новоутворення може діагностувати і лікувати тільки лікар. Дерматолог або онколог зможуть виявити природу утворення на шкірі, ступінь його небезпеки і методи лікування. Не займайтеся самолікуванням, щоб не травмувати своє здоров'я і уникнути наслідків небезпечних методів.

Відео: які бувають невуси

Меланомоопасные і меланомонеопасные родимки (невуси)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!