Висип на тілі дитини

Всі батьки хоча б раз стикалися з шкірними висипаннями у свого малюка. Наскільки серйозними є такі стани і як потрібно діяти при їх появі? Необхідність робити лікувальні заходи буде залежати від того, виявлена чи висип у дитини по всьому тілу або локалізована в одній області, і які додаткові симптоми її супроводжують.

Види шкірної висипки у дітей

По тому, в якій формі проявляється висип на тілі дитини, розрізняють:

  • плями – ділянки шкіри, які відрізняються від навколишнього покриву забарвленням, наприклад, червоним, рожевим або блідим і безбарвним;
  • везикули – дрібні бульбашки з серозною рідиною;
  • пухирі – розвиваються на шкірі внаслідок гострого запалення, наприклад, при кропив'янці;
  • бульбашки – освіти з великою порожниною;
  • гнійники, або пустули – прищі на шкірі, що містять гній;
  • папули – вузлики на поверхні шкіри без внутрішніх порожнин;
  • горбки на шкірі – освіти без порожнини червоно-жовтого, синюшного відтінків.

При кожному випадку висипання дитину потрібно показати лікарю. Так, тільки досвідчений фахівець зможе точно визначити, є червоний висип у дитини на тілі симптомом краснухи, еритеми або алергічної реакції. Батькам не варто відразу братися за самолікування малюка, адже боротьба за чисту шкіру буде ефективною тільки тоді, коли буде виявлений збудник, який викликав роздратування.

Причини висипання на тілі

Все різноманіття причин, при якому у дітей виникають шкірні висипання, можна розділити за такими групами:

  • прояв інфекційної хвороби, що викликана:
    • вірусним збудником – кір, краснуха, вітряна віспа, мононуклеоз;
    • бактеріями – скарлатина;
  • алергічна реакція, яка розвинулася з-за їжі, засобів гігієни, або контактний дерматит;
  • реакція на укуси комах і механічні пошкодження шкіри;
  • висип у вигляді дрібних крововиливів, що відображає проблеми зі згортанням крові, наприклад, при менінгококовому менінгіті.

Висип при алергії

Сучасний світ буквально переповнений факторами, які здатні сильно дратувати ніжну дитячу шкіру. Висип на всьому тілі у дитини, як алергічна реакція – явище часте, а проявлятися вона може по-різному: плямами, прищиками, дрібними бульбашками. Що стосується локалізації по тілу, вогнища роздратування можуть з'явитися на різних ділянках шкіри. Так, часто при харчовій алергії спостерігається висип на спині та животі у дитини, а при реакції з матеріалу одягу висипання можуть покривати руки, плечі, ноги і навіть ступні малюка.

Чому навіть в тих випадках, коли мама не сумнівається, що її малюка посыпало з-за їжі, треба проконсультуватися з лікарем? Потрібно розуміти, що алергічний висип у дитини – це лише зовнішнє вираження реакції організму на збудника. Одночасно при сильної алергії можуть відбутися збої в роботі внутрішніх органів і навіть розвинутися набряк Квінке. Огляд лікарем роздратованих шкірних покривів допоможе запобігти можливі негативні наслідки, а призначені препарати допоможуть зняти свербіж і подразнення. Також доктор виключить розвиток у малюка інфекційного захворювання.

Після укусу комахи

Висип у дітей, коли вони влітку бувають за містом, і навіть після звичайної прогулянки в парку – явище дуже часте. Укуси комарів, мошок або мурах найчастіше залишають сліди, які дуже сверблять і можуть бути видні на шкірі протягом декількох днів. Такі роздратування у більшості випадків можна запобігти, використовую москітні сітки, фумігатори, захисні аерозолі.

Набагато більше неприємностей доставить дитині укус бджоли, оси або шершня. Ці комахи проколюють шкіру жалом і впорскують у тіло отрута, яка викликає сильний біль, набряки, набряки. Такі укуси небезпечні ще й тим, що якщо у дитини розвивається алергія після укусу, висипання можуть швидко поширитися по всьому тілу, завдаючи сильний свербіж і больові відчуття. Одночасно можливі порушення дихання, непритомність і навіть анафілактичний шок. З цих причин в разі укусу той треба оглянути, видалити жало, дати дитині антигістамінний препарат і поспостерігати за його станом.

Дитячі хвороби з висипаннями на шкірі

Захворювання, які проявляються подібним чином, можуть мати дуже різний характер. Одні проходять самі по собі, навіть без жодного лікування, особливо не змінюючи самопочуття малюка, а інші небезпечні своїми ускладненнями і важкими наслідками аж до летального результату. Ознайомтеся з інформацією, про які хвороби може свідчити висип на тілі дитини.

Захворювання

Симптоми

Вітряна віспа

Безліч бульбашок вітрянки з'являється по всьому тілу. Вони сильно сверблять, через час покриваються корочками.

Кір

Висип з'являється разом з температурою та симптомами застуди. Висипання з особи поширюються по всьому тілу, а через 5 днів починають лущитися і сходити.

Краснуха

Кілька днів у дитини спостерігається підвищена температура, кашель, дере в горлі. Потім за вухами, на обличчі, а далі – по всьому тілу з'являється мелкоточечная висип. Кількість червоних точок починає зменшуватися через 3 дні.

Скарлатина

Хвороба починається з підвищення температури, почервоніння і болю в горлі. Потім з'являються червоні плями на тілі дитини. Найчастіше вони знаходяться в місцях природного згину тіла: у паху, пахвах, згинах ліктів і колін. Мелкоточечная висип з'являється на обличчі, за винятком носогубного трикутника.

Інфекційна еритема

При цьому захворюванні спочатку на обличчі, а потім на руках і ногах з'являються рожеві плями, які розростаються і зливаються в одну пляму. Висип проходить протягом 10 днів.

Розеола

Інфекція протікає з дуже високою температурою, по тілу трохи вище рівня шкіри поширюється червона высыпка.

Герпес

На губах і шкірі біля них з'являються дрібні пухирі з рідиною, яка поступово каламутніє, потім высыпка присихає.

Короста

При цьому заразному захворюванні тіло дитини покривається вузликами і мокнучими облущеними бляшками, які сильно сверблять. Крізь шкіру просвічуються ходи коростяних кліщів довжиною 0,1-1 см, кінці яких можна побачити маленьку чорну крапку – самого паразита.

Менінгіт

Спостерігається пурпурова, схожа на зірочки підшкірна сип, яка не зникає при натисканні. Так проявляються кровотечі з дрібних судин, які відбуваються при цій хворобі. У малюка напружуються м'язи шиї, підвищується температура, з'являється сонливість і світлобоязнь. Побачивши хоч один з таких ознак, потрібно терміново доставити дитину в лікарню. При менінгіті діти, яким не надана своєчасна медична допомога, можуть померти протягом доби.

Висип у грудничка

В організмі дитини в перші тижні після народження відбувається активна гормональна перебудова, і свідчення цього часто можна побачити на його шкірному покриві. Так, багатьох батьків змушує звернутися до лікаря висип на тілі новонародженого, яка називається пітниця. Це часте явище у немовлят. При високій температурі їх потові залози активно виділяють піт, і в місцях природних складок шкіри (у паху, під руками), часто – на обличчі і сідницях з'являється дрібна червона висипка. Шкіра при торканні відчувається вологою.

Потничка не є небезпечним недугою і з часом проходить, але треба пам'ятати, що вплив таких чинників, як тривале перебування в занадто жаркому одязі або в мокрому підгузку можуть спровокувати попрілості у немовляти. Матері при догляді за новонародженим треба бути дуже уважною, помічати зміни у висипаннях. Потрібно враховувати і той факт, що часто у найменших може розвиватися алергія на їжу, засоби гігієни, матеріали одягу. У такому віці, коли формується їх імунітет, особливо уважно треба захищати дітей від зовнішніх подразників.

Що робити, якщо у дитини висип

Якщо тіло малюка покрилося висипанням, треба відразу ж оцінити, спостерігаються у нього ознаки інфекційного зараження, наприклад, висока температура, блювота, пронос, біль горла. Далі визначають, висип на всьому тілі у дитини знаходиться або локалізована за якимось ділянок шкіри, і який вона має вигляд: у формі плям, пухирців з рідиною, гнійних утворень і т. п.

Такий огляд допоможе зрозуміти, наскільки невідкладно потрібно показати малюка лікаря. Навіть якщо ви впевнені, що шкірна высыпка – це алергія після з'їденого, все одно проконсультуйтеся з фахівцем. Доктор, зіставивши всі наявні ознаки і симптоми, розвіє ваші побоювання або ж вчасно почне лікувати хворобу. Якщо підозрюється інфекція, краще викликати лікаря додому, а хворої дитини, по можливості, ізолювати в окремій кімнаті. До приходу лікаря бажано не обробляти роздратування медикаментами, щоб не ускладнити діагностику.

Відео: висипання на шкірі у дітей

Висип - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!