Стрептокок в мазку у чоловіків і жінок - види бактерії, причини, симптоми і методи лікування перевищення норми

В тілі людини мешкає велика кількість мікроорганізмів, що складають мікрофлору статевих органів, кишечника, дихальних шляхів та інших систем органів. Деякі види бактерій і найпростіших при нормальному стані здоров'я і міцний імунітет не завдають шкоди людям. При виникненні збоїв в організмі вони можуть почати активно розмножуватися, провокуючи розвиток інфекційних хвороб. Одними з таких представників є стрептококи. За певних умов цей вид бактерій викликає ряд небезпечних захворювань.

Що таке стрептокок в мазку

Стрептококи відносяться до толстостенным кулястим грампозитивних бактерій. Вони живуть на поверхні статевих органів, порожнини легень, рота, носоглотки. Виявити бактерії можна на мазках, зроблених при заборі матеріалу зі слизової оболонки піхви, шийки матки і цервікального каналу у жінок або уретри у чоловіків. Даний лабораторний аналіз проводиться протягом 3-5 днів.

На мазку стрептококи визначають по морфологічних (зовнішніми) ознаками. Окремі бактерії розміром 0,5-1 мкм без джгутиків утворюють ланцюжки, забарвлюються аніліновими барвниками. При посіві мікроорганізмів на живильне середовище, що включає агар і компоненти крові, навколо утворилася колонії виділяють зону повного гемолізу (руйнування) еритроцитів.

Норма

Виявлення стрептококів на мазках в невеликих кількостях є нормою і характерно для всіх жінок і чоловіків статевозрілого віку. У здорових людей зустрічаються три різновиди бактерій: групи В, D та зеленящие. На поверхні статевих органів, піхви вміст клітин стрептококів в нормі не повинно бути більше 104 КУО на 1 мілілітр. Перевищення допустимого значення свідчить про розвиток патологічного процесу.

Види

Стрептококи є великою групою мікроорганізмів, які мають подібність за будовою та функціонування. За характером життєдіяльності і росту на поживних середовищах виділяють гемолітичні, негемолітичні і зеленящие типи. В організмі людини в більшості випадків зустрічаються представники першої групи:

  • Стрептокок А (streptococcus anginosus) – бактерія гемолітичного типу, викликає процеси гниття в місцях пошкодження тканин (рани, подряпини), некроз (відмирання) тканин.
  • Стрептокок В (streptococcus agalactiae) – представник умовно-патогенної мікрофлори, активно розмножується при різких гормональних змінах і збої у вагітних небезпечний тим, що може передаватися плоду.
  • Стрептокок D – виявляється на слизовій статевих органів, кишечника, при вагітності може надходити з організму матері до дитини.

Шляхи передачі

Інфікування людини стрептококами може відбуватися такими шляхами:

  • контактним (побутовим) – при використанні загальних предметів гігієни, бактерії проникають через пошкодження захисних покривів;
  • статевим (при незахищеною сексуальної близькості, у чоловіків – при оральному і анальному інтимному контакті);
  • внутрішньоутробним (від зараженої матері до дитини через плаценту);
  • повітряно-крапельним (через кашель, чхання, слиз з дихальних шляхів, поцілунки);
  • з вживаною їжею;
  • шляхом самозаражения (при видавлюванні гнійних утворень, неправильному підмиванні у жінок ззаду наперед).

Причини різкого збільшення кількості

Стрептококи починають активно розмножуватися в організмі при виникненні сприятливих умов. Це пов'язано зі зниженням імунітету, викликаним різними хворобами, стресами і іншими факторами. Виділяють такі основні причини і стани, що сприяють активізації патогенної мікрофлори:

  • зміна гормонального фону, ендокринні захворювання (цукровий діабет);
  • надмірні фізичні навантаження;
  • стресові стани;
  • інфекційні, простудні, хронічні, пухлинні захворювання;
  • тривалий прийом антибіотиків;
  • постійні спринцювання, пригнічують ріст і розвиток корисної мікрофлори піхви;
  • недотримання гігієни;
  • незахищені статеві контакти;
  • незбалансований раціон харчування.

Симптоматика

Характерними ознаками, які свідчать про активізацію стрептококів, є наступні прояви:

  • хворобливі відчуття, роздратування і свербіння в області промежини;
  • виділення жовтого кольору, іноді з домішкою крові;
  • болі в нижній частині живота, попереку, тягнучого або гострого характеру;
  • порушення менструального циклу;
  • ураження верхніх дихальних шляхів (виявляється стрептокок ангинозус в мазку з зіву).

У чоловіків

Стрептококи в мазку у чоловіків спостерігаються при наступних симптомах:

  • поява в промежини, ерозій, червоних пухирців;
  • свербіж, печіння, сухість слизової оболонки статевих органів;
  • болі при сечовипусканні і статевому акті;
  • виділення гною.

Стрептокок в мазку при вагітності

У вагітних жінок зростає ризик розвитку захворювань, викликаних стрептококами. Це обумовлено перебудовами в організмі, зміною гормонального фону, послабленням загального і місцевого імунітету. Патогенні мікроорганізми можуть викликати важкі ускладнення, позначаються на здоров'ї матері, плода і, в подальшому, новонародженого:

  • захворювання сечостатевої системи (цистит, ендометрит, нефрит);
  • порушення роботи серцево-судинної системи (ендокардит);
  • неврологічні захворювання (менінгіт);
  • хвороби органів дихання (фарингіт, тонзиліт, гайморит, синусит, ларингіт, пневмонія);
  • алергічні реакції;
  • гнійний отит;
  • сепсис (зараження крові).

У вагітних жінок може бути виявлено стрептокок агалактія у мазку, який провокує передчасні пологи, завмирання гестації, може передаватися дитині. Захворювання, викликані цією бактерією, іноді протікають безсимптомно, виявляючись на останньому триместрі (32-33 тиждень терміну). У вагітних віком молодше 20 років ризик розвитку ускладнень вище.

Лікування

При виявленні підвищеного вмісту бактерій у мазку призначається терапія антибіотиками (пеніциліном). Проводиться лікування під суворим контролем лікаря, щоб уникнути розвитку резистентності (стійкості) бактерій до лікарських препаратів. Комплексна терапія включає антибіотики пеніцилінового ряду, засоби, що підвищують імунітет, і вітаміни. Паралельно слід приймати препарати для підтримки корисної мікрофлори. Не рекомендовано використовувати народні засоби для лікування, так як це призводить до розвитку ускладнень і побічних дій.

При запущених випадках, коли відзначається інтоксикація організму продуктами життєдіяльності бактерій, необхідні зниження фізичних навантажень і постільний режим. Вітамін С і рясне пиття прискорюють виведення токсинів. Одужання сприяють правильне харчування, повноцінний сон, здоровий спосіб життя. Обов'язково постійно дотримуватися санітарно-гігієнічних правил. Жінки повинні проходити регулярний гінекологічний огляд.

Лікарські засоби для придушення стрептококів застосовуються у формі таблеток, мазей, розчинів для зовнішнього та перорального застосування, спреїв для санації статевих органів, горла, носа, вагінальних свічок. При вагітності можуть бути призначені внутрішньовенні крапельниці. У разі, коли стрептококи в мазку у жінок і чоловіків виявлені перший раз, лікування антибіотиками триває 5 днів. При повторних зараження терапія препаратами пролонгованої дії продовжується більш тривалий період.

Планування дитини вимагає більш ретельного обстеження на стрептококи. При вагітності наявність бактерій перевіряють на початку строку і на 35-37 тижні, навіть якщо відсутні симптоми інфікування. При перших ознаках циститу, слабкості, погіршення стану потрібне негайне звернення до лікаря. До 12 тижня вагітності лікування не проводиться, пізніше призначаються «щадні» антибіотики, вагінальні таблетки та свічки (Тержинан, Флуомизин). Перед пологами проводять санацію піхви.

При виявленні на мазках підвищеного вмісту стрептококів можуть призначатися такі препарати:

  • Еритроміцин – антибіотик групи макролідів. Призначається при бактеріальних інфекціях, що зачіпають верхні і нижні дихальні, жовчовивідні шляхи, шкіру і м'які тканини; при хламідіозі, сифілісі, гонореї, скарлатині, легионеллезе, листериозе. Застосовується для профілактики стрептококового зараження. Переваги – можна приймати при вагітності, алергії до антибіотиків пеніцилінового ряду. Включає еритроміцин (100, 250 або 500 мг на 1 таблетку) і допоміжні речовини (картопляний крохмаль, діоксид титану, кальцію стеарат). Призначається по 0,25-0,5 г кожні 4-6 годин 5-14 днів. Може викликати нудоту, блювоту, діарею, шкірний висип, тахікардію. Протипоказаний при алергії на складові компоненти препарату, при зниженні слуху, в період лактації, вік до 14 років.
  • Сумамед, Азитроміцин – антибіотик групи макролідів. Застосовується при інфекційно-запальних захворюваннях, що вражають дихальні шляхи, шкіру і м'які тканини, що передаються статевим шляхом; при лікуванні патологій шлунково-кишкового тракту, викликаних Helicobacter pylori. Переваги – діє проти широкого спектра патогенних мікроорганізмів, застосовується при вагітності, дозволений дітям старше 6 місяців. До складу входить азитроміцину дигідрат (125, 250 або 500 мг). Застосовується 1 раз на добу по одній таблетці або капсулі протягом 3-5 днів. Побічні дії: нудота, блювота, пронос, висип, кандидоз, головний біль, запаморочення. Протипоказання: печінкова та ниркова недостатність, алергія на компоненти препарату.
  • Цифран – протимікробний препарат широкого спектру дії. Застосовується при різних інфекційних захворюваннях. Може призначатися особам старше 12 років. Включає ципрофлоксацин (250-500 мг). Приймається в дозі 250-500 мг кожні 12 годин протягом 7-14 днів. Може викликати нудоту, блювоту, діарею, головний біль, шкірні висипання. Протипоказаний дітям до 12 років, вагітним і годуючим жінкам, при гіперчутливості до хінолонів.
  • Ампіцилін – антибіотик пеніцилінового ряду. Призначається при інфекційно-запальних захворюваннях різної етіології. При зараженні стрептококами більш ефективний. Кожна таблетка або капсула складається з 250 мг ампіциліну тригідрату, картопляного крохмалю, тальку, стеарату кальцію. Вживається 7-14 днів, по 1-2 таблетки (капсули) 4 рази на добу. Побічні дії: алергічна реакція, нудота, блювання. Протипоказаний при мононуклеозі, лімфолейкозі, печінкової недстаточности.
  • Біфіформ, Лінекс – пробіотики, препарати, що регулюють склад мікрофлори кишечника. Застосовуються при дисбактеріозі, кишкових розладах, хронічних запорах, зниження імунітету; паралельно з прийомом антибіотиків в профілактичних цілях. Переваги: не мають побічних дій і протипоказань (крім гіперчутливості до компонентів препарату), можуть призначатися дітям, вагітним і годуючим жінкам. Обидва препарату складаються з біфідо - і лактобактерій, лактози. Приймаються по 1-2 капсули 3 рази в день. Тривалість лікування становить 14-21 день.

Відео

252 Стрептокок в мазку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!