Ціп'як у людини - симптоми

Захворювання характеризується вогнищевою поширеністю. Випадки ураження людини цепнем реєструються в Центральній і Південній Африці, Китаї, Монголії, Південної Америці. Паразитарна інвазія, головним чином, виявляється серед сільських жителів в період масового забою худоби. Дізнайтеся, якими клінічними проявами характеризується зараження цим гельмінтом.

Що таке ціп'як у людини

Паразит відноситься до класу плоских стрічкових черв'яків – цестод. Тіло глиста складається з окремих члеників, або сегментів. Зараження цестодозами відбувається переважно фекально-оральним шляхом. Гельмінтоз розвивається при попаданні в травний тракт людини яєць або личинок переважно бичачого (неозброєного) або свинячого (збройного численними гострими гаками) ціп'яка.

При виявленні першого ставиться діагноз теніаринхоз. Паразитарне захворювання, спричиненого інвазією організму свинячим цепнем, характеризується як теніоз. Небезпека зараженнями іншими видами стрічкових гельмінтів невелика. Карликовий ціп'як у людини зустрічається вкрай рідко, тоді як огірковий вражає тільки собак, кішок. Ймовірність зараження останнім прагне до нуля, оскільки інфікування можливе тільки при попаданні в травний тракт людини бліх або їх випорожнень.

Свинячий ціп'як у людини

Збудником паразитарного захворювання є стрічковий паразитичний черв'як з сімейства Taenia solium. Свинячий солітер викликає розлад травлення, неврологічні порушення. Захворювання небезпечне цистицеркозом очей, головного мозку, шкірних покривів, легень, серцевого м'яза. Свинячий ціп'як має великі розміри, його довжина може досягати 4 м. На голові паразитичного черв'яка знаходяться 4 присоски.

Гельмінт є гермафродитом. Кожен оплодотворенный членик хробака може містити 50 тисяч яєць з зародками, або онкосфера. Дорослі особи паразитують в травному тракті людини, виділяючи разом з фекаліями сегменти тіла хробака. Роль проміжного господаря глиста виконує свиня або кабан. Основним місцем проживання для паразитичного черв'яка є кишечник людини.

Інвазія свиней личинками хробака відбувається під час поїдання тваринами всіяні покидьків або пиття забрудненої води. Потрапивши в шлунок проміжного господаря, свинячий ціп'як звільняється від захисної оболонки і з кровотоком розноситься по всьому тілу. Личинки паразитичного черв'яка головним чином осідають в м'язах. Після 2-3 місяців зародки глиста перетворюються у своєрідні бульбашки з яйцями – цистицерки. Останні залишаються життєздатними протягом 4-6 років, після чого кальцифікуються і гинуть.

При вживанні інвазійного м'яса в тонкому кишечнику людини з бульбашок вивільняється головка хробака, яка за допомогою гаків і присосок кріпиться до стінки і починає виділяти в зовнішнє середовище сегменти тіла з яйцями. Під час інвазії реалізується орально-фекальний механізм передачі збудника. Шлях зараження людини личинками хробака – харчової або водний (при питті обсемененной води). Хвороба поширена в областях з несприятливою в санітарному плані обстановкою. У групі ризику знаходяться співробітники м'ясопереробних підприємств, свинарських ферм.

Симптоми

Зараження свинячим цепнем супроводжується різними клінічними проявами. Симптоматийная картина може носити як виражений, так і прихований характер. Ознаки інвазії проявляються через 1,5-2 місяці після проковтування личинок паразитичного черв'яка. Внекишечная форма тениоза (цистицеркоз) може призводити до ураження очей, серця, легких і інших органів. В залежності від локалізації свинячого ціп'яка в організмі людини захворювання проявляється:

При кишковій формі:

  • нудотою, блювотою;
  • слабкістю;
  • розлад травлення;
  • підвищенням апетиту;
  • абдоминальными болями різної інтенсивності;
  • анальним сверблячкою;
  • залізодефіцитною анемією;
  • зниженням імунітету.

При внекишечной формі:

  • церебральної гіпертензії, гідроцефалією, сильними головними болями, епілептичними припадками (ураження личинками паразитичного черв'яка головного мозку);
  • хронічним запаленням очей, погіршенням зору (інфікування сітківки, кон'юнктиви);
  • порушеннями серцевого ритму (проникнення личинок паразитичного черв'яка в міокард);
  • пухлинами на поверхні шкіри (ураження личинками паразитичного черв'яка епідермальних структур).

При підозрі на теніоз хворому призначаються аналіз калу і періанальний зішкріб. У разі виявлення члеників паразитичного черв'яка пацієнту показано комплексне обстеження. З цією метою він направляється на офтальмоскопія, рентгенографію легень, КТ головного мозку та інші діагностичні процедури, що дозволяють виявити ураження інших органів. Антитіла до свинячого цепню виявляються за допомогою серологічних методів дослідження:

  • РНГА;
  • ІФА;
  • РСК;
  • НРИФ.

Лікування

Терапія тениоза здійснюється в стаціонарі з дотриманням специфічних умов профілактики самозаражения пацієнта. Лікування паразитарної інвазії передбачає призначення антигельмінтних препаратів (Празиквантелу, Никлозамида), сольового проносного. Хворому рекомендується дієтичне харчування. По завершенні антігельмінтной терапії проводять не менше 4 контрольних аналізів калу з проміжком в 30 днів. Паралельно з медикаментозною терапією дозволяється проводити лікування тениоза народними способами:

  • Насінням гарбуза. Продукт (300 г) очищають від білої шкірки, залишаючи зелену внутрішню оболонку. Потім насіння подрібнюють і розводять невеликою кількістю меду, води до утворення сметаноподібної маси. Суміш вживають натще за один прийом. Через півгодини п'ють проносне, а через 3 години роблять клізму.
  • Тройчаткою Іванченко. Готову суміш полину, квіток пижма і гвоздики подрібнюють в кофемолці. Приймають складу по 1,75 г натщесерце, запиваючи водою. У перший день прийом кошти здійснюють тільки вранці, в другій – вранці і в обід. Повноцінний курс лікування від свинячого ціп'яка дозволяється починати не раніше третього дня.

При ситуації, коли у хворого виявляються поодинокі сегменти паразитичного черв'яка в головному мозку, очах, проводиться оперативне втручання з подальшим призначенням етіотропного лікування. Кишкова форма тениоза, як правило, має сприятливий прогноз. Результат хвороби в життя, здоров'я пацієнта при ураженні головного мозку та інших життєво важливих органів залежить від масивності інвазії, місця розташування личинок свинячого ціп'яка.

Медикаментозне лікування

Препарат

Активна речовина

Дозування

Фармакологічна дія

Свідчення

Протипоказання

Побічні ефекти

Празиквантел

Празиквантел

Терапія цестодозов – 10-25 мг/кг одноразово. Дозування при цистицеркозах – 50 мг/кг у три прийоми. Курс триває 1-4 дня.

Препарат викликає параліч м'язових структур паразитичного черв'яка, що спричиняє руйнування захисної оболонки ціп'яка.

Bilharzia, трематодозы, цестодозы, нейроцистицеркоз і цистицеркоз.

Вагітність, лактація, дитячий вік до 4 років, очної цистицеркоз, патології печінки, індивідуальна непереносимість

Болі в животі, діарея, пітливість, головний біль, блювання.

Никлозамид

Никлозамид

Добова доза для дорослих і дітей старше 12 років – 2-3 р. Для дітей 5-12 років – 1,5 р. Маленьким пацієнтам до 5 років призначається 0,5-0,7 м Никлозамида за день. Добова доза приймається за один прийом. Середня тривалість лікування – 4 дні.

Лікарський засіб уповільнює процеси життєдіяльності свинячого ціп'яка, провокуючи загибель паразитичного черв'яка.

Гіменолепідоз, теніаринхоз, теніоз, дифілоботріоз.

Патології печінки, нирок, лактація, вагітність, виразка шлунка, індивідуальна непереносимість.

Болі у шлунку, діарея,нудота, блювання, втрата апетиту, запаморочення, сонливість.

Фенасал

Никлозамид

Лікування тениоза у дорослих здійснюється шляхом одноразового прийому 8-12 таблеток (по 2-3 г) Фенасала. Доза для дітей 5-12 років – 4-6 таблеток по 1-1,5 р.

Препарат чинить паралітичну дію на паразитичного черв'яка, внаслідок чого він повністю втрачає здатність прикріплюватися до кишкової стінки.

Теніаринхоз, гіменолепідоз, карликовий ціп'як, дифілоботріоз.

Вагітність, лактація, індивідуальна непереносимість.

Нудота, абдомінальні болі, свербіж, кропив'янка.

Екстракт чоловічої папороті

Филиксовая кислота, фильмарон.

Всередину натщесерце по 4-7 г на прийом. Прийняти добову дозу слід за 20-30 хвилин.

Препарат паралізує м'язи свинячого ціп'яка і сприяє виходу хробака з організму разом з фекаліями.

Тениидозы, гіменолепідоз, дифілоботріоз, ентеробіоз.

Недостатність кровообігу, патології печінки, нирок, виразка шлунка, дванадцятипалої кишки, гострі захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, пропасниця, недокрів'я, виснаження,вагітність, дитячий вік до 2 років.

Нудота, блювання, запаморочення, пронос, головний біль, судоми, пригнічення дихання, атрофія зорового нерва, колапс, гепатит.

Бичачий ціп'як у людини

Гельмінт з сімейства Taeniarhynchus saginatus паразитує в тонкому кишечнику людини. Бичачий ціп'як – великий хробак, довжина якого може досягати 10 м. Яйця паразита мають округлу форму. Всередині кожного з них знаходиться онкосфера. Остаточним господарем бичачого ціп'яка виступає людина, а проміжним – велику рогату худобу. В основному реалізується фекально-оральний механізм передачі. Основні шляхи зараження людей бичачим цепнем такі:

  • вживання сирої або погано термічно обробленої яловичини;
  • недотримання санітарно-гігієнічних вимог при роботі з сирим м'ясом;
  • зняття проби з сирого фаршу.

Потрапивши в зовнішнє середовище, яйця паразитичного черв'яка осідають на траві, яку поїдає пасеться на луках худоба. Проникнувши в ШКТ проміжного господаря, личинки бичачого ціп'яка разом з кровотоком розносяться по всьому тілу тварини і продовжують цикл розвитку. Через 4-5 місяців вони трансформуються в цистицерки. У м'язах тваринного бичачий ціп'як може існувати 3 роки. У випадку, якщо людина вживає інвазивне м'ясо, личинки хробака потрапляють в його шлунок, а потім у кишечник, де під дією ферментів звільняються від захисної оболонки і присмоктуються до стінки органу.

Симптоми

Захворювання має незначну кількість специфічних ознак, що створює певні труднощі при його попередньої діагностики. Медичній практиці відомі випадки, коли теніаринхоз протягом багатьох років проявлявся тільки наявністю у фекаліях пацієнта члеників паразитичного черв'яка. Симптоми бичачого ціп'яка у людини характеризуються:

  • астеновегетативными порушеннями (слабкістю, астенією);
  • абдоминальными проявами (болями в животі);
  • диспепсичними розладами функцій ШКТ;
  • зміною харчового поведінки (посиленим апетитом).

При ситуації, коли є підозра на наявність інвазії, проводиться аналіз калу на яйця і фрагменти паразитичного черв'яка – копроовоскопия. Загальні дослідження крові допомагає виявити збільшення числа еозинофілів, анемію, лейкопенію, які можуть розцінюватися в якості ознак присутності в організмі людини бичачого ціп'яка. Додатковими способами діагностики тениаринхоза є:

  • метод товстого мазка;
  • періанальної-ректальний зішкріб;
  • відбиток на липкій стрічці;
  • серологічні дослідження;
  • метод збагачення.

Окремої уваги потребує інфікування личинками бичачого ціп'яка під час вагітності. Носійство може спричинити безліч негативних наслідків у вигляді передчасних пологів, викидня, гестозу. Симптоми у повному обсязі виявляються вкрай рідко. Клінічні ознаки мають тенденцію до наростання залежно від тривалості перебування бичачого ціп'яка в організмі.

Лікування

Терапія тениаринхоза зводиться до прийому противогельминтных препаратів. Ліками вибору є Фенасал або Празиквантел. Додатково від бичачого ціп'яка застосовується Більтріцід. Дозування підбирається лікарем індивідуально. В обов'язковому порядку проводиться паразитологічний контроль ефективності призначеної схеми лікування. Напередодні прийому антигельминтиков рекомендована щадна дієта, яка передбачає вживання нежирних супів, гречки, кисломолочних продуктів. Абсолютного виключення з раціону піддаються:

  • капуста;
  • буряк;
  • виноград;
  • шпинат;
  • кави;
  • алкоголь;
  • жирна, смажена, солодка їжа;
  • бобові.

Допускається доповнення основного лікування фітотерапією. З цією метою призначаються капсули з екстрактом папороті чоловічої, суміш з меду і гарбузового насіння. Крім того, під час лікування тениаринхоза показано очисні клізми, сольове проносне (Глауберова сіль). Критеріями одужання прийнято вважати відсутність члеників бичачого ціп'яка в природних випорожненнях пацієнта протягом 4 місяців після завершення лікувального курсу. Прогноз захворювання, як правило, сприятливий.

Препарат

Активна речовина

Дозування

Фармакологічна дія

Свідчення

Протипоказання

Побічні ефекти

Більтріцід

Празиквантел

15-20 мг/кг одноразово.

Препарат викликає скорочення м'язової тканини бичачого ціп'яка, чим викликає його загибель.

Шистосомози, парагонимоз, опісторхоз, клонорхоз, фасциолопсидоз, метагонимоз, кишкові цестодозы.

Підвищена чутливість до празиквантелу, перший триместр вагітності, лактація, цистицеркоз очей, печінкова недостатність, дитячий вік до 4 років.

Головний біль, запаморочення сонливість, міалгії; явища менінгізму, гіпертермія, порушення мислення, підвищення внутрішньочерепного тиску.

Трихлосал/Дихлосал

Фенасал, трихлорофен.

1 г засобу змішується з 2 г цукру та приймається за 2 години до прийому їжі. Тривалість курсу визначається індивідуально.

Препарат чинить паралітичну дію на паразитичного черв'яка.

Теніаринхоз, теніоз, опісторхоз, bilharzia.

Вагітність, лактація, патології нирок, індивідуальна непереносимість.

Нудота, головний біль, алергія, діарея.

Відео

Бичачий ціп'як. Жити здорово! (30.05.2016)

Бичачий ціп'як. Уроки Біології Онлайн.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!