Герпес на губах під час вагітності - причини та шляхи зараження, способи лікування на всіх стадіях виношування

Як і всякий вірус, герпес при вагітності в будь-якому триместрі – небезпечне захворювання, що загрожує серйозними наслідками здоров'ю вагітної і плода. Акушерська практика констатує відсутність ускладнень після прояву симптомів зараження, то важкі відхилення у розвитку плоду. Схеми поведінки при інфікуванні та методи лікування повинні бути доведені до жінки лікарем при підозрі, що у неї герпес на губах під час вагітності.

Що таке герпес на губах

Дрібні бульбашки на губах, шкірі, очах та зовнішніх статевих органах, звані герпесом або малярією, образливо. Цей вірус, який вражає нервову систему, що проявляється як менінгіт, енцефаліт, оперізувальний лишай. Висипання на губах називаються простим герпесом першого типу і є симптомом герпетичної активності. Після придушення активності вірус з організму повністю не виводиться, але і не розмножується. Спосіб повного лікування досі не знайдено.

Причини

Інфікування відбувається через контакт з носієм вірусу за умови ослабленого імунітету. Організм людини виробляє антитіла, здатні протистояти герпесу в неактивній стадії, але при певних умовах можливе поновлення хвороби. Рецидивам сприяють супутні хвороби і збудники, серед яких:

  • гострі інфекційні захворювання, грип з високою температурою;
  • ослаблення імунної системи жінок, обумовлене настанням вагітності;
  • травми губ або очей;
  • переохолодження;
  • вплив сонячних променів.

Шляхи зараження

Первинне зараження відбувається шляхом контактної взаємодії з носієм вірусу, через загальні предмети вжитку. Зони проникнення вірусу в кров і лімфу – верхні дихальні шляхи, рот, статеві органи. З кров'ю герпес потрапляє у внутрішні органи, вбудовується в клітини нервової системи, звідки вивести його неможливо. Застуда на губі при вагітності небезпечна, оскільки одного разу потрапивши в організм, вірус буде супутником людини все життя.

Симптоми

Активній стадії вірусу передують нездужання, головний біль, відчуття печіння на ділянках шкіри, свербіж, озноб. Прояв простого герпесу характеризується висипанням у вигляді групи пухирців із прозорим вмістом. Більш складні форми захворювання – оперізувальний лишай, або малярія – проявляються як множинні герпетичні висипання, вміст яких спочатку прозоре, а згодом гнійне і кровянистое. Важкі форми характеризуються високою температурою, збільшеними лімфатичними вузлами, загальний стан погіршується.

Небезпечний герпес на губах при вагітності

Якщо при виношуванні жінка вже хворіє, існує загроза інфікування малюка. Небезпечним є первинне інфікування, коли організм мами вперше зіткнувся з захворюванням і антитіла ще не вироблені. Небажаний герпес на губах у вагітних у 1 триместрі, коли в ембріона відбувається формування систем життєдіяльності. Якщо жінка хворіла до початку вагітності, разом з вірусом антитіла передаються від матері до плоду і дитина отримує імунітет ще в утробі матері.

Небезпечні при вагітності важкі форми герпесу – оперізувальний лишай, малярія, інфекційний мононуклеоз та ін, супроводжуються високою температурою, болями, сильним свербінням, погіршенням загального стану. Крім ризику зараження дитини вони збільшують ймовірність викидня, відшаровування плаценти, кровотеч, ускладнень при пологах і патологій плоду.

Чим лечитьгерпес на губах при вагітності

Терапія здійснюється медикаментозними і народними засобами на стадії загострення герпесу. Для боротьби з рецидивуючим захворюванням використовуються мазі, креми, важкі форми лікують таблетками, ін'єкціями. Народні засоби використовуються виключно для прискорення загоєння. Лікування герпесу на губах під час вагітності полягає в придушенні його активності, розвитку, розмноження.

Мазі

Коли розвивається вагітність і герпес на губі лікувати таблетками та ін'єкціями небажано, призначають противірусні мазі і креми. Вони діють поверхнево, знищують зовнішні прояви хвороби, проникають в кров в мізерних кількостях і не впливають на тканини плоду. Використовують їх регулярно, до зникнення симптомів захворювання. При вагітності призначають:

  • Мазь Ацикловір (аналог – Зовіракс мазь) – перешкоджає розмноженню вірусу. Недороге доступне засіб, ефективний при простому герпесі. Вогнище обробляють Ацикловіром до 5 разів на день через кожні 4 години, лікуватися треба 10 днів.
  • Оксолінову мазь – нетоксичний противірусний препарат, який надає переважну дію на простий герпес. Використовується для лікування і профілактики зараження. Безпечний при вагітності. Осередок ураження обробляють маззю 2-3 рази на день, використовувати мазь треба 2 тижні.

Таблетки

Обмеження на лікування таблетками в період вагітності пов'язано з можливістю проникнення в кров плоду через плаценту. Препарат у таблетках призначається, якщо шкода від вірусної інфекції для плода небезпечніше, ніж дія лікарського засобу. Терапію починають при появі перших ознак вірусу. Перелік ефективних противірусних таблеток містить:

  • Валацикловір – застосовуються при лікуванні простого, генітального та оперізувального герпесу. Майже завжди повністю зупиняє біологічну активність герпесу, блокує його розмноження. Запобігає передачі вірусу партнерам при контактах. Приймається по 2 г 2 рази на добу, курс триває 1 день.
  • Ацикловір – ефективний при простому герпесі. Період лікування повинен супроводжуватися прийомом великої кількості рідини. Приймають по 1 таблетці (0,2 г) 5 разів на добу, тривалість використання – 5 днів. Під час лікування можливі головний біль, стомлюваність, діарея.

Народні засоби

Найбільш безпечними для лікування застуди на губах під час вагітності є традиційні народні кошти, однак їх дія не пригнічує активність вірусу, а лише прискорює загоєння його зовнішніх проявів. Ефективно лікують рецидиви герпесу засоби для зміцнення імунітету, приготовані за народними рецептами. Вони доступні, безпечні і прості:

  1. для загоєння бульбашкових висипань:
    • Змащувати лимонним соком, содовим розчином, спиртом. Незабаром після обробки вогнища нанести на нього пом'якшувальний крем. Білу содову кірку, що утворюється при лікуванні содовим розчином, знімати не треба.
    • З періодичністю 2 години змащувати висипання смерековим маслом. Відчуття печіння під час процедури швидко проходить.
  2. для зміцнення імунітету:
    • Щодня натщесерце випивати склянку води з розведеними в ньому 2 чайними ложками яблучного оцту.
    • Перед кожним прийомом їжі приймати по чайній ложці соку алое.
    • 2-3 середні моркви, 1 яблуко, невеликий пучок петрушки змішати в блендері. Приймати по столовій ложці протягом дня.

Як лікувати герпес на губах при вагітності

В акушерській практиці, коли потрібно лікувати герпес, використовуються мазі місцевої дії, а при загостреннях важких форм захворювання призначають противірусні таблетки. При бажанні лікувати висипання народними засобами варто так: кілька разів обробити їх маззю, а потім застосовувати власноруч приготовлені ліки.

1 триместр

У період, коли у плода формуються основні системи майбутньої життєдіяльності, лікування таблетками та ін'єкціями не рекомендується. У цьому періоді герпес слід лікувати місцево, з використанням мазей і кремів, посилюючи дію препаратів народними засобами. Ще одна обов'язкова умова – консультація лікаря при виборі засобу обробки вогнища.

2 триместр

У цей період інфікування, так і його лікування пероральними противірусними препаратами може викликати аномалії розвитку плода. Ці ускладнення не такі грубі, як в 1 триместрі, але краще лікування герпесу місцеве в поєднанні з народними засобами. Важливо приймати засоби для зміцнення імунітету – женьшень, елеутерокок, вітаміни.

3 триместр

Формування життєво важливих систем плода до цього часу завершено, лікування гострих форм герпетичної інфекції пероральними засобами допускається, якщо наслідки розвитку захворювання перевищують небезпека від вживання препаратів. Застосовують таблетки тільки за призначенням лікаря, при можливості місцевого лікування перевага віддається йому.

Відео

Чим небезпечний герпес під час вагітності?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!