Кондиломи у чоловіків - причини, симптоми і діагностика, медикаментозне лікування та способи видалення

Вірус папіломи людини (ВПЛ) присутній у ДНК понад 60% населення земної кулі. При ослабленні імунітету він викликає бородавки на тілі. Особливо неприємні віруси 6, 11, 16, 18, 33 типів. Ці штами провокують зростання кондилом на статевих органах у чоловіків. Зараження даними видами ВПЛ у 8 з 10 випадків відбувається при статевому контакті. Консервативне лікування гострокінцевих кондилом у чоловіків, що з'явилися на статевому члені або анусі, включає прийом противірусних і зміцнюють імунітет препаратів.

Що таке кондиломи у чоловіків

Невеликі нарости тілесного кольору на шкірі геніталій називають статевими бородавками. Провокує їх розвиток вірус папіломи, що знаходиться в організмі хворого. За міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду (МКХ-10) їх відносять до класу аногенитальных венеричних бородавок (А63.0). На фото з медичних довідників видно, що цей тип новоутворень зовні схожий з звичайними папилломами. У чоловіків кондиломи з'являються на теплих і вологих ділянках тіла:

  • анальному отворі і поруч з ним;
  • теле і голівці статевого члена;
  • мошонці;
  • вуздечці.

Причини

ВПЛ може передаватися від однієї людини до іншої. Проникає інфекційний агент через мікротравми на поверхні шкіри і слизових оболонок. Генітальні бородавки виникають після вагінального або орального сексу з носієм вірусу. Захворювання проявляється не відразу, а при зниженні імунітету. Хворий може не звертати увагу на кондиломи, т. к. їх розмір буде маленьким, але потім вони почнуть розростатися і викликати дискомфорт. Крім незахищеного статевого акту виділяють наступні причини зараження:

  • взаємодія з побутовими предметами (рушниками, білизною тощо), які використовував заражений;
  • взаємодія з предметами загального користування (дверними ручками в кафе, гуртками, столовими приладами і т. д.), що мають на своїй поверхні молекули патогена.

При анальних контактах теж відбувається передача вірусу. Заражений може не знати, що він є носієм інфекції, т. к. патоген знаходиться у прямій кишці. Наявність в організмі вірусу, що провокує розвиток кондиломатоза, не гарантує появу цього захворювання. Інфекційний агент може перебувати на поверхні ротової порожнини, статевих органів, але при цьому не доставляти своєму носієві якого-небудь незручності.

Симптоми

Захворювання проявляється не відразу. Інкубаційний період триває від 3 до 10 місяців. Кондиломи на голівці члена чоловіки помічають швидко. Вони схожі на великі підшкірні прищі, і перший час зростають безболісно. На другому етапі розвитку із-за розростання шкіри у кондиломи формується тіло з ніжкою. На паху їх помітити складніше, оскільки вони зростають поступово. Одним з проявів хвороби є свербіж. При формуванні статевих бородавок на крайньої плоті чоловік може помітити наступні симптоми:

  • постійний свербіж;
  • набряки статевого органу;
  • виділення з неприємним запахом.

Бородавки можуть рости в сечівнику чоловіки. При спорожнюванні сечового міхура у хворого з'являються неприємні відчуття у вигляді сверблячки й печіння. Постійно пошкодження бородавок, розташованих у порожнині уретри, може призвести до появи рубців. При такому розташуванні одним з ускладнень гострокінцевих кондилом є розвиток хронічного вірусного уретриту.

Симптоми анального кондиломатоза схожі з проявами геморою. Чоловік відчуває свербіж і відчуває проблеми з дефекацією. Якщо бородавки маленькі, виявити їх можна на дотик. Великі кондиломи приносять сильний дискомфорт хворим. Чоловік постійно відчуває чужорідне тіло в області ануса. При дефекації новоутворення травмується, що призводить до розростання епітелію і появи свищеобразных ходів.

Чи небезпечні кондиломи у чоловіків

Новоутворення можуть бути гострими і плоскими. Перший вид бородавок добре піддається лікуванню і при підтримці імунітету після видалення не рецидивує. Плоскі кондиломи є рідкісними і дуже небезпечними. Без лікування вони перероджуються в злоякісну пухлину і викликають рак статевих органів у чоловіків. На фото з історії хвороби видно, що плоскі кондиломи на статевому члені відрізняються синюшного забарвленням і формою нагадують суцвіття цвітної капусти. У чоловіків статеві бородавки цього типу часто з'являються при сифілісі другій стадії.

Діагностика гострокінцевих кондилом у чоловіків

Захворювання має характерні клінічні симптоми, тому лікар зможе його виявити при зовнішньому огляді. Одночасно з візуальною оцінкою статевих органів лікар проводить дослідження прямої кишки. Ця процедура обов'язкова для всіх пацієнтів. Вміст великих кондилом відправляють на гістологічний аналіз, щоб виключити можливість ракового переродження їх клітин. Діагностика кондиломатоза включає:

  • аналіз на ВІЛ;
  • аналіз на сифіліс;
  • ректороманоскопію (якщо злоякісні новоутворення).

Лікування кондилом у чоловіків

Повністю позбавитися від захворювання пацієнт зможе, якщо паралельно з вилученням наявних висипань на шкірі займеться зміцненням імунітету. Місцеве лікування кондилом полягає у використанні препаратів для припікання і руйнування їх структури зсередини. Злоякісні новоутворення у чоловіків таким методом лікувати не можна. Їх видаляють хірургічно, щоб не допустити переродження клітин зі звичайних у ракові. Основні способи лікування кондиломатоза у чоловіків:

  • прийом лікарських засобів, що зміцнюють імунітет;
  • використання препаратів, що руйнують структуру статевих бородавок;
  • ліквідація наростів лазером або рідким азотом;
  • видалення кондилом хірургічно.

Медичні препарати

Кондиломи на пенісі можна усунути за допомогою мазей і кремів, що містять фруктові та рослинні кислоти. Головна їх відмінність від хімічних препаратів місцевої дії полягає в тому, що вони не травмують навколишні тканини і руйнують новоутворення зсередини. Аналогічну дію на уражені ділянки шкіри роблять ректальні свічки. При кондиломах для підтримки організму рекомендується приймати імуностимулятори. Лікарі часто призначають чоловікам наступні препарати:

  • Панавир. Ліки виготовляють у формі гелю. Його слід наносити на уражені ділянки шкіри 5 разів/день. Курс лікування – 10 днів. Панавир рідко викликає алергічні реакції. Гель позбавляє від сверблячки, знімає запалення, стимулює регенерацію тканин.
  • Ацикловір. Ліки виявляють противірусну та імуностимулюючу дію на організм. Придбати Ацикловір можна в таблетках, порошку для приготування розчину, у вигляді мазі, крему. Чоловік з кондиломатозом частіше призначають прийом капсул. Ацикловір приймають 5 разів/день по 2 таблетки. Тривалість лікування встановлює лікар. У деяких хворих він провокує діарею. Можна використовувати для лікування інфекцій шкіри крем. Його наносять на кондилому 5 разів/день.
  • Інтерферон. Цей противірусний препарат при кондиломатозе вводять безпосередньо в бородавку. Деяким пацієнтам показано внутрішньом'язове введення, але воно часто супроводжується побічними ефектами (нудотою, блювотою, підвищеною температурою). Тривалість лікування встановлює лікар.

Хімічні препарати

Засоби цієї групи припікають і руйнують кондиломи. Ефект залежить від форми хімічного препарату. Медикаменти з кислотами викликають опік. Кошти з витяжками з лікарських рослин зупиняють процес поділу тканин, що призводить до некрозу. Знеболювальне разом з хімічними препаратами не застосовують, тому що вони викликають несильний біль при контакті з кондиломой. Для лікування кондиломатоза застосовують:

  • Солкодерм. Препарат являє собою безбарвний розчин, що містять азотну і оцтову кислоту. Завдає його лікар на уражену ділянку шкіри. Засіб розподіляють рівномірно. За одну процедуру обробляють 2-4 вогнища інфекції. У пацієнтів після нанесення розчину шкіра може почервоніти. Будинку чоловік повинен обробляти уражені ділянки 70% розчином спирту 2-3 рази/добу.
  • Кондилин. Рослинний препарат розроблений спеціально для лікування гострокінцевих кондилом. Перший раз завдає його доктор аплікатором, який йде в комплекті зі замість засобом. За 1 раз можна обробити до 50 дрібних новоутворень. На наступний день процедуру хворий повинен повторити 2 рази. Тривалість лікування становить 3 дні. Якщо бородавки не зникли, потрібно зробити перерву на 4 доби, а потім провести ще один курс лікування.

Методи видалення

Бувають випадки, коли медикаментозне лікування статевих бородавок у чоловіків результатів не дає. Тоді лікарі рекомендують видалити новоутворення. Хворі часто вибирають кріодеструкцію рідким азотом. Цей спосіб ліквідації бородавок легко переноситься пацієнтами. На бородавку через криозонт подають рідкий азот. Після завершення процедури наріст біліє, а на наступний день покривається пухирями і через деякий час відпадає. Також існують наступні методи видалення кондилом:

  • електрокоагуляція;
  • лазерна хірургія;
  • електрохірургічне контурне втручання;
  • хірургічне видалення.

Видалення лазером

Нарости на голівці у чоловіків не завжди резонно видаляти хімічними препаратами. Вони можуть травмувати чутливу шкіру пеніса, тому лікарі радять таким хворим вдатися до лазерної хірургії. На фото з операції видно, що при даному методі шкірні покриви практично не руйнуються. Вагомим плюсом є те, що рубці і шрами після операції не залишаються, але великі новоутворення таким способом усунути не вийде. Видалення лазером проводиться наступним чином:

  1. Оброблюваний ділянку шкіри знеболюють.
  2. Доктор направляє апарат на наріст і активує лазер. Через 5-6 хвилин бородавка випаровується.
  3. Рану обробляють загоюючими і знезаражувальними засобами, а потім хворого відпускають додому.

Хірургічне лікування

Новоутворення видаляють скальпелем. Пацієнту попередньо знеболюють оброблювану область. Доктор захоплює скальпелем не тільки бородавки, але і глибокі тканини, щоб запобігти повторному виникненню наростів. Недоліком цього методу є сильне травмування шкіри. Після хірургічного лікування у пацієнтів залишаються шрами і рубці. Деякі чоловіки скаржаться на втрату чутливості в області, де раніше були кондиломи.

Лікування кондиломатоза народними засобами

Статеві бородавки часником можна лікувати. Гострокінцеві кондиломи слід обмазувати соком цієї рослини кілька разів в день. Шматочки часнику можна класти на нарости перед сном. Маніпуляції з рослиною проводять обережно, щоб не пошкодити шкіру або слизову навколо бородавки. Хворий повинен вирізати часникову пластину, відповідну за розмірами кондиломе, а потім зафіксувати її на нарості за допомогою пластиру. Крім часнику для лікування кондиломатоза застосовують:

  • Соки рослин і фруктів. Вони містять органічні кислоти, які надають на наріст схоже з хімічними препаратами дією. Часто лікарі рекомендують пацієнтам придбати в аптеці сік чистотілу, т. к. він не тільки випалює бородавку, але і надає антибактеріальну дію на шкіру. Засіб наносять кожні 3-4 дні до повного зникнення наросту.
  • Білок сирого яйця. Їм змазують кондилому 3-4 рази в день. Застосовувати засіб для лікування звичайних бородавок і папілом. Процедури проводять до зникнення висипань.
  • Цибуля. Цибулину кладуть на 2 години в оцет, потім розрізають і фіксують на кондиломе за допомогою пластиру. Процедуру рекомендується робити на ніч. Курс лікування – 7 днів.

Профілактика

Одним із способів запобігання розвитку хвороби у чоловіків є своєчасне і повне видалення вірусних бородавок. Точно встановити джерело зараження дуже складно, оскільки інкубаційний період варіабельний. Заразність статевих партнерів при відповідному лікуванні з часом зменшується. Чоловік, який був раннє інфікування ВПЛ, повинен повідомити нового статевому партнеру про це. Щоб не заразитися кондиломатозом, треба дотримуватися таких правил:

  1. Дотримувати особисту гігієну.
  2. Підтримувати статеву зв'язок тільки з одним партнером.
  3. Використовувати презервативи під час сексу з носієм ВПЛ.
  4. Дотримуватися здорового способу життя для підтримки високого рівня імунітету.
  5. Пройти вакцинацію від поширених видів ВПЛ.

Прогноз

Кондиломатоз у чоловіків добре піддається лікуванню на початкових стадіях. Пацієнти повинні постійно спостерігатися у лікаря, щоб уникнути рецидивів захворювання. Навіть після хірургічного видалення генітальних бородавок зберігається ймовірність повторного появи наростів. З цієї причини хворим призначають противірусні та імуномодулюючі засоби.

Відео

Причини виникнення гострих кондилом

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!