Бактеріальна інфекція у дітей і дорослих

Якщо в організм потрапила бактеріальна інфекція, симптоми патологічного процесу схожі з ознаками інтоксикації, потребують лікування за участю антибіотиків і без таких. Загальний стан пацієнта погіршується, а порушений температурний режим приковує до ліжка. Бактеріальні захворювання успішно піддаються консервативному лікуванню, головне – не запускати поширення патогенної флори.

Що таке бактеріальна інфекція

Бактерії – це клітинні паразити, які мають примітивну будову, а в організмі відіграють роль подразника. Вони випускають токсини, продукти життєдіяльності, отруюють органічний ресурс. Бактеріальне зараження охоплює групу захворювань, спровокованих активністю шкідливих бактерій. Конструктивно, це одноклітинні структури, які характеризуються відсутністю клітинного ядра з оболонкою, присутністю міцної клітинної стінки. Бактеріальні ураження протікають в гострій стадії.

Заразна чи ні

Щоб отримати відповідь на це питання, потрібно знати всі існуючі види бактеріальних інфекцій та вчасно пройти діагностику для виявлення збудника. В більшості своїй, такі патогенні мікроорганізми, небезпечні для людини, що передаються контактно-побутовим, повітряно-крапельним і аліментарним шляхом. Після проникнення інфекції в організм має місце запалення, гостра інтоксикація, ушкодження тканин, при цьому імунна відповідь організму знижується.

Симптоми бактеріальної інфекції

Симптоматика схожа з ознаками загальної інтоксикації органічного ресурсу, супроводжується високою температурою тіла і сильним ознобом. Патогенна флора як би отруює органічний ресурс, випускаючи продукти життєдіяльності в колись здорові тканини, кров. Загальні симптоми бактеріального ураження представлені нижче:

  • лихоманка;
  • підвищена пітливість;
  • гострі напади мігрені;
  • нудота, рідше – блювання;
  • запаморочення;
  • загальна слабкість, нездужання;
  • повна відсутність апетиту.

У дітей

Пацієнти в дитячому віці набагато частіше схильні до бактеріальних уражень, оскільки загальний стан імунітету залишає бажати кращого. З виділенням токсинів симптоматика тільки наростає, приковує дитини до ліжка, змушує батьків піти на лікарняний. Ось на які зміни в дитячому самопочутті потрібно звернути особливу увагу:

  • постійна примхливість;
  • плаксивість, млявість;
  • нестабільність температурного режиму;
  • лихоманка, озноб;
  • виражені ознаки диспепсії;
  • шкірні висипання нез'ясованої етіології;
  • поява білого нальоту на мигдаликах з вираженою хворобливістю горла.

Бактеріальні інфекції у жінок

При респіраторних захворюваннях дихальних шляхів дуже часто мова йде про поразку бактеріями. Як варіант, прогресує ангіна, фарингіт, ларингіт, які супроводжуються рецидивуючої болем у горлі, рідше – гнійними виділеннями із зіву. Мікроби викликають наступні зміни в жіночому організмі:

  • стрибок температури до 40 градусів;
  • задушливий кашель з прогресуючим нежиттю;
  • виражені ознаки інтоксикації;
  • порушення мікрофлори кишечника, піхви;
  • гострі отити в залежності від локалізації інфекції;
  • затяжні напади діареї;
  • ознаки зниження імунітету.

Ознаки бактеріальної інфекції

Щоб діагностика бактеріальних інфекцій була своєчасною, потрібно звернути увагу на перші зміни в загальному самопочутті пацієнта, не посилатися на класичну застуду, яка «сама пройде». Насторожити повинні:

  • часті походи в туалет, діарея;
  • відчуття нудоти, повна відсутність апетиту;
  • різке зниження маси тіла;
  • підвищення температури вище 39 градусів;
  • хворобливі відчуття різної локалізації залежно від характеру інфекції, її локалізації.

Як відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної

Без проведення бактеріологічного аналізу не обійтися, оскільки це основа діагностики та можливість грамотно диференціювати остаточний діагноз. Однак дорослий пацієнт здатний самостійно відрізнити характер, локалізацію вогнища патології. Це важливо для майбутнього лікування, оскільки бактеріальні ураження успішно лікуються за участю антибіотиків, тоді як патогенні віруси винищити антибіотичними засобами не надається можливості.

Основна відмінність бактеріальної інфекції від вірусної полягає в наступному: першому випадку вогнище патології локальний, у другому – більше системний. Так, патогенні віруси вражають весь організм, різко знижуючи загальне самопочуття. Що стосується бактерій, вони мають вузьку спеціалізацію, наприклад, стрімко розвивають ларингіт або тонзиліт. Для визначення вірусу в такій клінічній картині потрібен загальний аналіз крові, для виявлення бактеріальної флори – аналіз мокротиння (при інфікуванні нижніх дихальних шляхів).

Види

Після запалення слизових і появи інших симптомів бактеріального ураження потрібно лабораторним шляхом визначити характер патогенної флори. Діагностика проводиться в стаціонарі, збору даних анамнезу не вистачає для постановки остаточного діагнозу. У сучасній медицині заявлені наступні види інфекцій, які мають переважно бактеріальну флору і викликають такі небезпечні захворювання організму:

  1. Гострі кишкові бактеріальні інфекції: сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф, харчові токсикоінфекції, кампілобактеріоз.
  2. Бактеріальні ураження шкіри: бешиха, імпетиго, флегмона, фурункульоз, гідраденіт.
  3. Бактеріальні інфекції дихальних шляхів: синусит, тонзиліт, пневмонія, бронхіт.
  4. Кров'яні бактеріальні інфекції: туляремія, висипний тиф, чума, окопна лихоманка.

Діагностика

В процесі розмноження патогенних бактерій при відсутності своєчасної терапії інфекційний процес набуває хронічну форму. Щоб не стати носіями небезпечних інфекцій, потрібно своєчасно пройти комплексне обстеження. Це обов'язково загальний аналіз крові, який показує підвищену кількість лейкоцитів, підвищення ШОЕ. Інші зміни в біологічній рідині інфікованої людини представлені нижче:

  • збільшення нейтрофільних гранулоцитів;
  • зсув лейкоцитарної формули вліво;
  • збільшення швидкості осідання еритроцитів.

Щоб уникнути розвитку і поширення хронічного захворювання, рекомендовані наступні види клінічних обстежень:

  1. Бактеріологічні (дослідження середовища існування мікробів, створення сприятливих умов для формування життєздатних колоній в лабораторних умовах).
  2. Серологічне (виявлення специфічних антитіл в крові до певних видів патогенних мікробів – під мікроскопом відрізняються за кольором).
  3. Мікроскопічне (після забору біологічний матеріал детально досліджують під мікроскопом, на клітинному рівні).

Як лікувати бактеріальну інфекцію

Патологічний процес починається інкубаційним періодом, тривалість якого залежить від характеру патогенної флори, її локалізації та активності. Основна мета реалізації консервативних методів – перешкоджати зараження крові, відновити загальне самопочуття клінічного хворого. Лікування симптоматичне, ось цінні рекомендації компетентних фахівців:

  1. Призначення антибіотиків і представників інших фармакологічних груп має здійснюватися виключно лікарем, оскільки окремі мікроорганізми мають імунітет до тих чи інших медикаментів.
  2. Крім консервативного лікування потрібно переглянути своє повсякденне харчування, звичний спосіб життя. Наприклад, корисно повністю відмовитися від солоної та жирній їжі, шкідливих звичок і надмірної пасивності. Обов'язково зміцнювати слабкий імунітет.
  3. Симптоматичне лікування проводити в залежності від локалізації вогнища патології, ураженої системи організму. Наприклад, при захворюваннях дихальної системи необхідні муколітики та відхаркувальні засоби, а при тонзиліті не обійтися без прийому антибіотиків.

Антибіотики

Якщо бронхіт або пневмонія виникає, такі небезпечні захворювання потрібно лікувати антибіотиками, щоб уникнути вкрай неприємних ускладнень зі здоров'ям дорослого пацієнта і дитини. Серед побічних явищ мова йде про алергічних реакціях, розладах травлення і не тільки. Тому призначення антибіотиків повинно здійснюватися виключно лікарем після діагностики. Отже:

  1. Щоб сповільнити ріст патогенної флори, призначають такі бактеріостатичні засоби, як Тетрациклін, Хлорамфенікол в таблетках.
  2. Для знищення інфекції бактеріального характеру рекомендовані бактерицидні препарати типу Пеніцилін, Рифаміцин, Аміноглікозиди.
  3. Серед представників антибіотиків пеніцилінового ряду особливо затребувані Амоксиклав, Аугментин, Амоксицилін.

Як вилікувати бактеріальну інфекцію без антибіотиків

Симптоматичну терапію дорослому і дитині проводять за медичними показаннями. Наприклад, у боротьбі з головними болями належить приймати нестероїдні протизапальні препарати, наприклад, Нурофен, Ібупрофен. Якщо з'являються болі іншої локалізації, прибрати їх можна Диклофенаком. Щоб вилікувати інфекцію бактеріальної природи без антибіотичних засобів, рекомендовані такі медичні препарати:

  1. Диклофенак. Знеболюючі таблетки, які додатково знімають запалення володіють бактерицидними властивостями.
  2. Регідрон. Сольовий розчин, який належить приймати при гострій інтоксикації організму для виведення інфекції.

Чим лікувати бактеріальну інфекцію у дітей

У дитячому віці при гострих інфекціях рекомендується рясне пиття, симптоматичне лікування. Від антибіотиків потрібно відмовитися, якщо захворювання на початковій стадії, вторинні мікроби відсутні. При інфекції верхніх дихальних шляхів знадобляться препарати від кашлю, муколітики. При захворюваннях горла краще скористатися місцевими атисептиками – Люголем, Хлорофилиптом. Хворих на менінгіт належить терміново госпіталізувати.

Профілактика

Проникнення патогенної флори в організм можна запобігти. Для цього в будь-якому віці рекомендується дотримуватися наступних профілактичних рекомендацій освіченого фахівця:

  • профілактична вакцинація;
  • виняток тривалого переохолодження організму;
  • зміцнення імунітету;
  • дотримання правил особистої гігієни;
  • правильне харчування дорослого і дитини, вітаміни.

Відео

Як за аналізом крові визначити вірусна або бактеріальна інфекція у дитини? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!