Кандидозний баланопостит у чоловіків - причини виникнення, шляхи зараження, діагностика, методи лікування

Грибок Candida є найпоширенішим збудником інфекційних захворювань чоловічої статевої системи. Чоловік, який помітив, що головка статевого члена набрякла і присутні творожистие виділення з препуціального мішка, повинен звернутися до лікаря і почати лікуватися, поки не відбулася трансформація кандидозного баланопоститу в хронічний.

Що таке кандидозний баланопостит

Умовно патогенні кандидозні грибки є облігатно мікрофлорою нашого організму. При зниженні імунітету можуть виникнути захворювання, пов'язані з посиленим ростом даних мікроорганізмів і виникненням сечостатевих кандидозів. Грибковий баланопостит – гостра інфекція, що супроводжується болем, свербінням, запалення голівки і крайньої плоті. Самостійне лікування кандидозного баланопоститу у чоловіків може призвести до ускладнень – розвивається фімоз або парафімоз.

Існує 3 форми баланопоститу: ерозивна, гангренозна і проста. Кандидозний ерозивний баланопостит супроводжується мацерації та обширною ерозією. Початковий етап розвитку гангренозний форми – лихоманка, швидка стомлюваність, далі з'являються виразки пеніса і некроз навколишніх тканин. Проста форма характерна менш важким перебігом, але володіє схожими, менш вираженими симптомами.

Симптоми

Почервоніння головки, подразнення шкірних покривів пеніса – це ознаки манифестной стадії кандидозного баланопоститу. У чоловіків з таким кандидозом виникають проблеми з інтимним життям завдяки неприємного запаху і дискомфорту під час статевих актів. Кандидозний баланіт має ще один специфічний ознака – білий або коричневий наліт. Білі плями на крайньої плоті у чоловіків – це колонії грибів, які розмножуються в складках шкіри. Пляму легко змивається, а при терті скачується в грудочки. Іноді плями локалізуються під пахвами, в паху, на згині рук.

Гостра форма

Форма баланопоститу, що характеризується різким появою ознак і скоротечностью, називається гострою формою сечостатевого мікозу. Тривати вона може менше пари місяців, але небажання лікуватися може призвести до небезпечних наслідків. Некроз тканин, перехід в ерозивну та гангренозную форми, уретрити – лише мала частина ускладнень при відсутності адекватної терапії. Гостра форма кандидозного баланопоститу характеризується:

  • гарячковим станом;
  • відсутністю нормального сечовипускання;
  • відчуттям печіння;
  • наявністю надмірних слизових виділень.

Хронічний кандидозний баланопостит у чоловіків

При некоректній терапії баланопостит може перерости в хронічну форму. Така трансформація може з'явитися на тлі венерологічних захворювань. Інфекція буде характеризуватися загостреннями з схожими симптомами, які відрізняються від ознак гострої фази своєю періодичністю та силою прояву. Основними проявами хронічного кандидозного баланопоститу можна назвати:

  • фімоз;
  • незатягивающиеся виразки;
  • запалення лімфатичних вузлів;
  • постійний свербіж.

Причини

Чоловіки, не приділяють достатньої уваги своєму здоров'ю – основна група, яка піддана зараженню мікозами. Крім того, хронічні захворювання знижують імунітет і дають грунт для розвитку таких інфекцій, як баланопостит. Високий ризик захворювання у чоловіків, які хворіють на цукровий діабет, з причини того, що залишки сечі, яка багата глюкозою – живильне середовище для кандидозних грибків. Лікарі-урологи виділяють кілька основних причин інфікування кандидозным баланитом:

  • відсутність гігієни статевих органів;
  • ожиріння;
  • простатит;
  • зараження від статевих партнерів;
  • тісна і некомфортне білизна.

Діагностика

Крім візуального огляду, збору анамнезу, стандартних аналізів, досвідчений медик дає направлення на проходження лабораторних досліджень. Мікробіологічне дослідження – надійний спосіб діагностувати чоловічу молочницю. Бактеріологічний метод включає в себе: взяття мазка, приготування суспензії бактерій, посів на живильні середовища, виділення чистої культури. Для визначення підходящої терапії проводять аналізи на чутливість кандидозного грибка до антибіотиків. Далі терапевт підбирає антибіотик, що підходить для лікування цієї інфекції.

Як лікувати молочницю у чоловіків

Тільки лікар зможе підібрати відповідний курс лікування молочниці у чоловіків. При комплексному лікуванні можна знизити ймовірність прояви серйозних наслідків кандидозного баланита. Така терапія грунтується на використанні таблеток, препаратів місцевого застосування, дієти, фітотерапії. В особливо складних ситуаціях стає необхідним вдатися до оперативного втручання. В основному курс лікування гострого баланопоститу може тривати від кількох тижнів до шести місяців.

Протигрибкові препарати

При діагностуванні кандидозного баланопоститу лікарі вибирають медикаментозну терапію. Ліки в таблетках можна легко придбати в найближчій аптеці за невисокою ціною. Дозування, схему прийому повинен призначати лікар, так як можливий прояв резистентності кандидозного грибка до ліків. Урологи рекомендують такі препарати:

  1. Флуконазол – высокоспецифичное протигрибковий засіб, призначене для пригнічення синтезу певних ферментів зростання грибків Candida. Використовують для лікування кандидозного баланопоститу, кандидурии, лишаю. Препарат протипоказаний при ГНН, вагітності, лактації. Плюсом даного препарату є невисока ціна і нетривалий курс лікування.
  2. Пімафуцин – антибіотик, що володіє широким спектром дії. Активний компонент – натаміцин. Випускається в таблетках, вкритих оболонкою. Має невеликий список протипоказань і побічних дій, але знижена активність проти кандидозного баланопоститу.

Місцеві препарати

Кандидозний мікоз вимагає місцевого лікування. При гострих запаленнях і появі свербежу лікарі-урологи призначають різні мазі, що містять антибіотики і фунгіцидні компоненти. Розчини фурациліну і марганцівки прописують для приготування ванн, а перекис водню використовують для перманентного туалету. Найбільш ефективні мазі представлені в списку нижче:

  1. Мазь Клотримазол – препарат, який пригнічує синтез ферментів клітинної стінки кандидозних грибків. Мазь наноситься 1-2 рази на добу на ті місця, де голівка пеніса більше схильна росту мікроорганізмів. Протипоказана вагітним та в період годування. Побічні ефекти: свербіж, печіння, поколювання. Головним мінусом препарату можна назвати довгий курс лікування – близько 4 тижнів, але доступна ціна – його основне достоїнство.
  2. Міконазол – протигрибковий крем, який використовується при лікуванні кандидозних інфекцій. Має схожу з Клотримазолом фунгістатичну дію. Побічні дії і протипоказання аналогічні вищеописаним препарату. Курс лікування близько пари тижнів, застосовують 2 рази на добу.

Хірургічне втручання

Циркумцизія є ефективним методом лікування при фімозі і парафимозе, що виникли внаслідок запущеного кандидозного баланопоститу. При проведенні цієї операції обрізають шкіру голівки члена без використання загального наркозу. Триває процедура близько півгодини, протягом якого відбувається саме хірургічне втручання і накладення швів. Через тиждень шви знімають, і чоловік може повернутися до повноцінного статевого життя. Попередньо чоловіки проходять обстеження: УЗД статевого органу і ряд лабораторних досліджень.

Народні методи

Дуже дієвими в лікуванні мікозів статевих органів можуть виявитися фітотерапія і народні засоби, але перш, ніж лікуватися у такий спосіб, варто обговорити їх застосування з лікарем. Чоловікові від молочниці лікарі можуть рекомендувати застосування відварів або настоїв, якщо це не йде в розріз з основними методами терапії. Ось кілька відповідних рецептів для лікування кандидозного баланопоститу:

  1. Відвар із звіробою готують з 1 столової ложки сухих квітів, розтертих в порошок, залитих склянкою окропу. Підходить для того, щоб зробити ванночку або промити уражені ділянки шкіри. Застосовують 2 рази на добу до повного одужання.
  2. Настій з шавлії сприяє загоєнню виразок і ерозій. Дві столові ложки трави заливають двома склянками окропу, далі охолоджують. Настій використовують для компресу. Пов'язку залишають на 15 хв. Курс проводять до повного загоєння ран.
  3. Одну столову ложку кори молодого дуба подрібнюють до порошку, заливають склянкою окропу і варять 20 хв. Обмивання відваром роблять 2-3 рази в добу протягом тижня.

Профілактика

Головний спосіб зменшення частоти захворюваності кандидозными інфекціями статевих органів серед чоловічого населення – профілактика. Чоловікам необхідно цікавитися причинами появи баланопоститу і профілактичними заходами. Варто підтримувати загальний імунітет, що дозволить максимально знизити ризик зараження. Ще кілька способів запобігти прояви кандидозного баланита:

  • виключення випадкових статевих контактів;
  • придбання зручного нижньої білизни з натуральних матеріалів;
  • уважне ставлення до гігієни;
  • періодичні огляди у уролога.

Відео

Кандидозний баланопостит лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!