Шляхи зараження ротавірусної інфекцією - симптоми у дітей і дорослих, діагностика, лікування та профілактика

ШКТ чутливий до багатьох бактерій, які потрапляють всередину організму з їжею або водою. Однією з таких є ротавірусна інфекція – це віруси, які потрапляють в шлунково-кишковий тракт дитини або дорослого і активно розмножуються, викликаючи неприємні симптоми. Ці віруси прикріплюються до клітин в кишечнику і сприяють виникненню патологічних процесів. Виявити інфекцію можна за характерними ознаками поганого самопочуття, які проявляються через деякий час поле зараження. На даний момент вакцини проти неї немає.

Що таке ротавірусна інфекція

Ця хвороба характеризується ураженням ротавирусами відділів кишечника і шлунка. Ці бактерії вражають організм дорослих і дітей, але для дітей небезпечні тим, що при відсутності належного лікування патологія може призвести до летального результату, це особливо поширене у пацієнтів до 3-х років. До 4-5 років у дитини виробляються антитіла до цієї хвороби. Протягом життя можна перенести таку інфекцію кілька разів, тому що існує велика кількість штамів вірусів. Це захворювання несе сезонний характер – часто заражаються в холодну пору року.

Шляхи зараження

Ротавірусні збудники дуже стійкі до різних дезинфікуючим засобам, що знаходяться на дверних ручках, телефон, постільній білизні і інших побутових предметах. Хвороба може передаватися через потрапляння вірусу в ротову порожнину. При недотриманні головних правил особистої гігієни поява цього захворювання дуже ймовірно. Існує 4 шляхи зараження:

  • повітряно-краплинний;
  • через воду;
  • через молочні продукти;
  • контактно-побутовий.

Інкубаційний період

Симптоми захворювання проявляються не відразу: інкубаційний період триває в середньому від 15 годин до 1 тижня, найчастіше не більше 2-х днів. Явні ознаки ротавірусу проявляються вже через добу після зараження. Тривалість інкубаційного періоду хвороби залежить від імунітету, віку хворого та індивідуальних особливостей організму. Симптоми також проявляються у всіх по-різному.

Як довго є заразним ротавірус

Дана інфекція виводиться довгий час – мінімум 15 днів. Це важливо знати, тому що в процесі лікування пацієнт повинен бути ізольований від інших, щоб не поширювати інфекцію. Після того як процес лікування закінчено, всю квартиру, особисті речі хворого потрібно продезінфікувати. Недорогі предмети – наприклад, мочалку, гребінець, нижня білизна – краще замінити на нове.

Симптоми

Ознаки захворювання проявляються вже на другу добу після зараження. Патологія може проходити з наступними симптомами:

  • підвищення температури до 39 градусів;
  • пронос;
  • блювання;
  • головний біль, запаморочення;
  • відсутність апетиту;
  • посилена пітливість;
  • кров в калі (рідкісний небезпечний симптом, що свідчить про кишковій кровотечі);
  • висип на шкірі;
  • болі в животі.

Температура

У дітей практично всі ознаки ротавірусу проявляються сильніше, ніж у дорослих. Але температура тіла піднімається у всіх високо – вона може бути до 39-40 градусів. Нормалізується вона протягом двох або трьох діб. Якщо температура не піднімається вище 38 градусів, краще не приймати жарознижуючі препарати. Якщо легка форма хвороби, гарячка не настає.

Перші ознаки

Спочатку ротавірус проявляється розладом роботи кишечника, що характеризується сильним водянистим проносом з бульбашками повітря. Часто розлад кишечника супроводжується частими позивами до блювання. Ротавірус у дітей проявляється особливо гостро, малюк стає млявим, погано спить, у нього пропадає апетит. На тлі цих ознак ще відзначається сильне підвищення температури, яке тримається кілька днів. При виявленні таких симптомів потрібно терміново звертатися за лікарською допомогою.

Причини

Основним джерелом ротавірусу є недотримання правил особистої гігієни. Наприклад, якщо людина не миє руки після туалету, то він заражає вірусом всі предмети, до яких буде торкатися. Бактерії ротавірусу здатні виживати довгий час на побутових предметах, тому зараження відбувається дуже швидко. Вивести інфекцію з приміщення дуже складно, так як навіть багато дезінфікуючі засоби не здатні ліквідувати ці бактерії.

У дітей до року

Дуже важливо визначити ротавірус у немовляти, тому що це захворювання особливо небезпечно для маленьких пацієнтів, організм яких ще не зміцнів і не сформувався. Імунітет дитини ще не в змозі впоратися з інфекцією, симптоми, що нагадують отруєння наступають дуже швидко. Небезпека полягає в тому, що згідно зі статистикою, при відсутності лікування дітям загрожує летальний результат.

Ускладнення

За умови правильного лікування та своєчасної медичної діагностики ротавірус не залишає ніяких наслідків. Але якщо при блювоті і проносі, якщо не пити велику кількість рідини, може наступити зневоднення, з-за якого може наступити летальний результат. Крім цього, до ротавирусу може приєднатися бактеріальна кишкова інфекція, в цьому випадку лікування буде важким і тривалим.

Діагностика

Щоб підібрати лікування, потрібно розпізнати симптоми ротавірусної інфекції та звернутися до лікаря. Захворювання протікає особливо важко у пацієнтів до 5 років. У дорослих і дітей ознаки ротавірусу однакові, але можуть відрізнятися за тривалістю і інтенсивністю: млявість, сонливість, відсутність апетиту, сильні розлади шлунково-кишкового тракту (блювота, частий пронос, нудота, спазми), температура. У запущених випадках з'являється червоний висип. Щоб встановити діагноз, призначається серологічний аналіз крові і здача калу на вірусологічне дослідження.

Лікування

Терапія ротавірусу проводиться в домашніх умовах, госпіталізація рекомендується тільки в важких випадках протікання захворювання. Лікування варто починати з правильного харчування – з раціону виключаються молочні продукти, борошно, рослинна їжа. Медикаментозна терапія спрямована на ліквідацію патогенних мікроорганізмів. Наступний етап – усунення інтоксикації і зневоднення такими препаратами, як Регідрон, Гастроліт. Заключний компонент лікування – відновлення мікрофлори кишечника пробіотиками. Лікувати ротавірус колою категорично заборонено.

Що пити при ротавірусної інфекції

Щоб уникнути ускладнень і швидко позбутися від патології, потрібно знати, чим лікувати ротавірусну інфекцію. З противірусних препаратів, що знищують патогенні бактерії можна виділити наступне:

  • Віферон – супозиторії для лікування вірусних інфекцій, гепатитів B, C, D. Застосовується ректально по 1 супозиторію двічі за добу. Курс лікування – 9 днів. Плюс препарату – дозволений для вагітних з 14 тижня, мінус – іноді можливо прояв алергічної реакції на шкірі.

Крім противірусних засобів для лікування ротавірусу застосовуються сорбенти:

  • Полісорб – лікарський розчин, призначений для виведення токсинів з кишечника. Ефективний у боротьбі з бактеріями, грибками, отрутою, солями важких металів. Прийом для дорослих – 12 г на добу, дітям до 7 років – 0.2 г на 1 кг маси тіла. Плюс – добре переноситься дітьми, швидке дію, мінус – може викликати запор.
  • Мезим – рекомендований при дисфункції ШКТ, приймається всередину з їжею по 2 таблетки 2 рази в день. Плюс – можна приймати при переїданні, мінус – іноді викликає алергію.

Оскільки ротавірус у дорослих і дітей супроводжується проносом, необхідно приймати препарати проти діареї, серед яких:

  • Імодіум – складається з лопераміду гідрохлориду, ефективний при діареї різного ступеня. При гострій діареї показано по 2 таблетки після дефекації. Плюс – швидко нормалізує стан кишечника, мінус – може привести до відсутності стільця більше 13 годин.
  • Лоперамід – препарат для лікування шлункового грипу та діареї в якості допоміжного компонента. Плюс – ефект може зберігатися довго, мінус – протипоказаний для дітей до 12 років.

Для нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту рекомендується приймати ферменти для травлення у вигляді наступних препаратів:

  • Фестал – розщеплює і поліпшує засвоєння вуглеводів, білків і рослинні речовини. Показаний при секреторній недостатності підшлункової залози, порушення функцій ШКТ. Застосовують по 2 драже тричі на день. Плюс препарату в широкому спектрі застосування, мінус – протипоказаний при гепатиті.

Наступна категорія рекомендованих ліків при ротавирусе – пробіотики, які нормалізують мікрофлору кишечника:

  • Біфіформ – відновлює мікрофлору кишечника, зменшує утворення газів. Вживається внутрішньо не розжовуючи, по пів чайної ложки 1 раз на день. Плюс – дозволений для дітей та вагітних, мінус – іноді ефект настає через тривалий час.
  • Закваска Наріне – містить штам лактобактерій Lactobacillus acidofilus. Вживається теплою. Плюс – містяться живі мікроорганізми, можна пити щодня, мінус – термін придатності готового продукту – 2 дні.

Якщо температура піднімається вище 39 градусів, краще прийняти жарознижуючий засіб, наприклад:

  • Анальгін – чинить протизапальну, жарознижувальну і знеболювальну дію. Вживається після їжі по 0,5 г 3 рази на добу для дорослих і 10 мг 3 рази на день дітям. Плюсом є висока ефективність при сильному підвищенні температури і запальному процесі, мінус – при внутрішньовенному введенні препарату спостерігався анафілактичний шок.
  • Нурофен – сучасний препарат, жарознижувальний. Дітям призначають сироп, дорослим таблетки. Дозування розраховується за вагою.

Антибіотики

При ротавирусе препарати протимікробної дії допомагають позбутися багатьох видів патогенних мікроорганізмів. Для лікування цієї інфекції рекомендовані наступні антибіотики:

  • Еритроміцин – рекомендується при інфекціях ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Дозування: 500 мг 4 рази на добу через 2 години після їжі, дітям – 500 мг на добу. Плюс – широкий спектр дії, мінус – не сумісний з багатьма речовинами.
  • Цефалексин – до нього чутливі багато видів бактерій. Доза: до 4 г через кожні 5 годин. Плюс – знищує багато хвороботворні бактерії, мінус – можливе порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Кагоцел

Для лікування інфекції ротавірусу рекомендується використовувати даний антибіотик для знищення патогенних бактерій. Лікарський засіб показано при гострих вірусних інфекціях у дітей і дорослих. Застосовується по 2 таблетки тричі на день, курс лікування – 18 таблеток. Перевага засобу полягає в широкому спектрі дії та активність проти багатьох патогенних бактерій, недолік – протипоказаний при вагітності і в період грудного вигодовування.

Активоване вугілля

Коли ротавірус супроводжується порушенням роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, з діареєю допоможе впоратися активоване голота. Це широко поширений засіб, яке є потужним абсорбентом. Чинить дезінтоксикаційну дію, показано при значному підвищеному виділенні шлункового соку, метеоризмі, диспепсії. Плюс вугілля в ефективності при алергії, алкогольної інтоксикації та порушення обміну речовин, мінус – не можна застосовувати при шлункових кровотечах.

Харчування

Головне завдання правильної дієти під час ротавірусу – це зниження навантаження на органи шлунково-кишкового тракту. Кращим варіантом буде дробове харчування невеликими порціями, чергуючи їжу і воду. Якщо апетит відсутній, краще не їсти, а пити багато води. Всі продукти повинні бути дрібно подрібнені. Строго заборонено вживати будь-які молочні продукти, цукор, борошняне, жирне м'ясо, риба. Рекомендовані слизові каші, пюре з овочів, нежирні бульйони.

Як відновитися після ротавірусної інфекції

Першим кроком, який повинен бути зроблений після лікування цієї патології – нормалізація водного балансу в організмі. Ротовірусна кишкова інфекція стає причиною зневоднення у дітей з-за частої блювоти і сильного проносу. Потрібно пити багато води і спеціальні препарати, що містять корисні речовини і елементи (наприклад, Регідрон).

Наслідки

Після адекватного лікування інфекції ризик ускладнень мінімальний. Вони можуть бути тільки через зневоднення недотримання дієти і зневаги медикаментозної терапії. До вже існуючої інфекції може додатися кишкова паличка та інші патогенні бактерії. Після терапії антибіотиком неминуче порушення мікрофлори кишечника, але такий наслідок легко усувається за допомогою пробіотиків.

Профілактика ротавірусу

Щоб не заразитися, важливо робити профілактику, дотримуючись нескладні правила:

  • кип'ятити воду;
  • ретельно мити фрукти та овочі;
  • ізолювати хворого на 15-20 днів;
  • здійснювати догляд за руками (щоденне миття з милом);
  • нижня білизна, рушники, постільна білизна обов'язково кип'ятити або прати при температурі 90 градусів;
  • не пити воду з невідомих джерел.

Відео

Ротавірус - Школа доктора Комаровського - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!