Перші ознаки правця у дітей і дорослих - шляхи зараження, інкубаційний період, діагностика та вакцинація

Це одна з найбільш небезпечних інфекцій, чинить вплив на нервову систему пацієнта. Провокується хвороба бактерією Clostridium tetani, яка потрапляє в рану і виділяє токсини. Діючи на нерви, збудник хвороби провокує сильне напруження м'язів і викликає руйнування клітин крові. Правець – симптоми зараження, які можуть проявлятися, як у дитини, так і у дорослої людини, без негайного лікування мають важкі наслідки, аж до летального результату.

Що таке правець

Виникнення інфекції в організмі відбувається шляхом потрапляння її через подряпину або поріз, але особливо небезпечні глибокі рани від лез або цвяхів. Спори бактерій правця можна зловити де завгодно: у пилу, землі, гної. Правцева паличка у вигляді спор здатна існувати в природі за багато років, навіть під впливом високих температур (90°С) вона живе ще дві години. При сприятливих умовах спори починають проростати, виділяючи сильні столбнячные токсини.

Як проявляється правець у людини

У глибоких колотих ранах вегетативні форми збудника починають швидко розмножуватися. По волокнах нервів і з крові токсини потрапляють в спинний мозок, в результаті чого у хворої дитини або дорослого пацієнта починає розвиватися параліч м'язів, тонічне напруження скелетної мускулатури. На наступному етапі погіршується робота серця, уражаються дихальні шляхи, може розвиватися пневмонія або сепсис.

Симптоми у людини

Після потрапляння збудника у хворого відзначаються непостійні головні болі, посмикування, подразнення в ділянці поранення, погіршується апетит, з'являється озноб і біль у горлі. Бувають випадки, коли перші ознаки правця у дорослих відсутні зовсім. Приблизно після перших двох днів зараження пацієнт починає відчувати біль тягнучого характеру на місці пошкодження шкіри, хоча сама рана може затягнутися.

Правець – захворювання, здатне призвести до загибелі потерпілого. Найнебезпечніше ускладнення від правця – це асфіксія або задуха, що може спричинити зупинку серця. Нерідко спостерігається розрив м'язів, перелом кісток, викривлення хребта, а ядуха під час нападів може призводити до розвитку інфаркту. Навіть у період одужання у хворих спостерігається параліч черепних нервів.

Симптоми інкубаційного періоду

При правці інкубаційний період триває від одного дня до місяця, іноді й довше. Це залежить від того, наскільки далеко розташоване місце попадання інфекції від центральної нервової системи. Чим далі рана, тим легше, але довше протікає хвороба. Початковий період захворювання триває один-два дні, характеризується наступними постійними ознаками:

  • З'являються тризмы, поразка лицьового нерва, скорочення жувальних м'язів, генералізовані судоми.
  • Типові прояви – усміхнене або страждає вираз обличчя з опущеними куточками рота.
  • Порушення ковтання, починаються спазми м'язів рук, ніг і спини. Хворий лежить на потилиці і п'ятах, выгибаясь у формі дуги.

Ознаки типових клінічних проявів правця у дорослих і дітей у період розпалу посилюються. Симптоми правця через 8-12 діб: сила тривалих тонічних скорочень збільшується, м'язи починають напружуватися так, що хворого повністю сковує, навіть живіт на дотик стає дуже твердим. У дитини підвищується температура, обличчя синіє, стає важко ковтати. Тривалість активної фази залежить від наявності щеплень, від того, наскільки швидко почне проводитися лікування правця, від розміру рани.

Якщо щеплення не було зроблено, то без належного лікування заражений помирає від паралічу середньої м'язи або від спазмів дихальних м'язів. До летального результату можуть привести такі фактори, як сепсис, інфаркт міокарда, пневмонія, емболія. При швидкої і якісної терапії симптоми хвороби повністю йдуть протягом двох місяців. При догляді за хворим на правець не передається.

При рани на руці

Навіть через неглибоке пошкодження шкіри на руці можна отримати зараження правцем. Якщо травма шкірних покривів вже сталася, то правильніше зробити екстрену профілактику і звернутися до лікаря. Незалежно від способу поранення руки (укус, опік, поріз, обмороження і т. д.) необхідно провести специфічну профілактику травми, яка складається з хірургічної обробки рани і введення противостолбнячного препарату.

При рани на нозі

Правець – це «хвороба босих ніг», тому що більшість випадків зараження відбувається через грунт і босі ноги. Перші симптоми правця при рани на нозі можуть з'являтися через два тижні. Хворий починає відчувати в місці виникнення інфекції тягнучий біль, а вище – ригідність м'язів. Ці ознаки – привід відвідати лікаря. Якщо ж настають тонічні судомні спазми в скронево-щелепових області, то хвороба перейшла в стадію розпалу.

Ознаки правця у людини

В залежності від ураження захворювання протікає в легкій, середньотяжкій, важкою, дуже важкій формі, має місцевий та хронічний характер. Легкий правець відрізняється довгим інкубаційним періодом (до 20 діб). Може проявлятися тризма жувальних м'язів, а температура тіла залишається в нормі або піднімається не вище 37°С. Така форма зустрічається у пацієнтів з частковим імунітетом.

При середній тяжкості тривалість інкубаційного періоду становить до 20 діб. Температура – 39°С, частота і тривалість тонічних судом збільшується. При важкому ураженні на інкубаційний період правця йде 1-2 тижні, а наростання симптомів іде до 2 днів. Судоми супроводжуються високою температурою тіла і можуть траплятися по кілька разів на годину. Важкою формою називають блискавичний розвиток хвороби, інкубаційний період якої триває не довше тижня, а ознаки розвиваються буквально на очах.

Ознаки правця у дітей

Симптоми правця у дітей схожі з симптоматикою дорослих, а смертність при великій тяжкості захворювання (згідно з медичною статистикою) становить близько 45%. Зараження частіше відбувається через поріз на шкірі, через мікротравми стоп. У дитячому віці збудник правця проникає в організм через пупкові рани і починає швидко розмножуватися. В якості профілактики здійснюється планова вакцинація імуноглобуліном або протиправцевою сироваткою.

Діагностика

Клінічний прояв правця у дитини і дорослого пацієнта настільки специфічне, що виявити його не складе праці, цілком можлива і рання діагностика. Для досліджень на предмет виявлення збудника можуть піддаватися шовний або перев'язувальний матеріал, змиви з хірургічних інструментів, повітря, грунт, пил. Часто на аналіз береться зішкріб з рани, можливо мазок зі слизової носа, глотки, піхви. Щоб перевірити виділення правцевого екзотоксину, використовують мишей.

Відео

Що таке правець і як з ним боротися

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!