Причини кишкового кандидозу - симптоми, діагностика, лікування і дієта

Поширена думка, що кандидоз (в народі молочниця) – це венеричне захворювання – в корені не вірно. Він вражає не тільки статеві органи, але і нігті, шкірні покриви, слизові рота, шлунково-кишковий тракт. Що за діагноз і як з ним боротися?

Кандидоз кишечника – причини захворювання

Кишковий кандидоз або молочниця в кишечнику відноситься до опортуністичних інфекційних захворювань. Його викликає дріжджеподібний умовно-патогенний мікроорганізм Candida, присутній в будь-якому організмі, але при ряді умов початківець активно і безконтрольно розвиватися. Це і призводить до захворювання. Причини кандидозу кишечника ховаються в наступних факторах:

  • розлад роботи ендокринної системи – пухлина надниркових залоз, цукровий діабет;
  • захворювання ШКТ;
  • зниження імунітету за фізіологічними показниками – стрес, вагітність, нервове перенапруження, ранній чи похилий вік;
  • онкологія;
  • ВІЛ/СНІД;
  • інфекції ШКТ;
  • трансплантація органів;
  • застосування глюкокортикостероїдів при лікуванні аутоімунних або алергічних захворювань.

Також трапляються ситуації, коли кандидоз спровокував сам хворий. Більшість діагностичних випадків - це самолікування легких захворювань не тими, що підходять, препаратами (антибіотики проти звичайної застуди). Молочниця може проявитися на тлі нерегулярного харчування, низького рівня споживання білків, алкоголізму, вживання харчових продуктів з великою хімічної складової.

Види патології

Кишковий кандидоз (гриби в кишечнику) поділяють на 2 типи патології:

  1. Неінвазивний кандидоз. Друга назва – кандидозний дисбіоз. Найпоширеніша форма хвороби. Виражається в сверхактивном зростання candida в порожнині кишки без проникнення крізь оболонку. Позначається проблемами зі стільцем і загальним нездужанням. Часто проявляється на фоні виразкового коліту або виразки дванадцятипалої кишки.
  2. Дифузний (інвазивний) кандидоз кишечнику. Рідкісна форма захворювання з тяжким перебігом. Відбувається системне ураження внутрішніх органів на фоні виразкового коліту. Зустрічається таке захворювання у пацієнтів з онкологією, ВІЛ-інфікованих, які беруть імуносупресори або інші препарати пригнічують імунітет.
  3. Перианальная різновид. Патологія шкіри навколо анального отвору на тлі герпесу. Зустрічається у ВІЛ-хворих після гомосексуального контакту. Поширений не так широко, як інші види патології.

Симптоми кандидозу кишечника

На тлі класичних проявів дисбактеріозу симптоматика кандидозу цілком очевидна для досвідченого гастроентеролога. Крім проблем з шлунково-кишковим трактом проявляються симптоми на шкірі – висипання на грудях і спині, акне, вугрової висип, кропив'янка, різні форми шкірного дерматиту. Додаються загальна стомленість, дратівливість, сонливість або безсоння. Класичні симптоми кандидозу кишечника наступні:

  • діарея (пронос);
  • нестабільний стілець;
  • вкраплення крові, слизу, білих творожистых тіл у фекальних масах;
  • тягне біль в нижній частині живота та епігастральній області;
  • знижений апетит;
  • підвищений газоутворення (метеоризм);
  • проблеми з травленням;
  • хвороблива дефекація.

Діагностика кандидозу кишечника

Як при будь-якому захворюванні, самолікування категорично заборонено при кишковому кандидозі. Навіть з поставленим діагнозом призначати препарати і їх дозування лікар може, грунтуючись на цілому спектрі аналізів і досліджень. Неправильна комбінація ліків і їх пропорції можуть призвести до погіршення стану. Тому проводиться комплексна діагностика кандидозу кишечника наступними засобами:

  1. Аналіз крові. Визначає показник імуноглобулінів IgA, IgG, IgM і антитіл патогенного грибка.
  2. Бакпосів калу. Виявлення обсягу Candida щодо загальної маси, що вкаже на ступінь захворювання і визначить кількість здорової мікрофлори.
  3. Аналіз сечі на дисбактеріоз. Дозволяє виявити сліди грибків і діагностувати наявність хвороби.
  4. Ендоскопія. Підтвердить відсутність або наявність виразкових утворень, білого нальоту, дасть можливість оцінити стан слизової.
  5. Гістологічне/цитологічне дослідження. Включає в себе зішкріб зі слизових оболонок кишечника для виявлення наявності грибка.

Лікування кандидозу кишечника

Основна труднощі в лікуванні кандидозу кишечника полягає в тому, що більшість протигрибкових препаратів засвоюються у верхньому відділі кишечнику, а не там, де локалізується патогенний грибок. З-за цієї особливості Кетоконазол, Натаміцин і Флуконазол не ефективні при лікуванні молочниці кишечника.

Як вилікувати кандидозний дисбактеріоз? Використовується Пімафуцин, Леворин, Ністатин. При цьому важливо враховувати, що вони будуть руйнувати природну мікрофлору кишечника в процесі боротьби з захворюванням. Тому обов'язково підключаються препарати з біфідобактеріями (пробіотики), які стійкі до комбінування з протигрибковими лікарськими засобами – наприклад, Ентерол.

Дієта при кандидозі кишечника

Так як більшість випадків захворювання виникає на тлі неправильного харчування, то дієта при кандидозі кишечника відіграє основну роль в успішному лікуванні. Обов'язково вживання свіжих овочів і фруктів для отримання клітковини, яка є субстратом для правильного розвитку мікрофлори. З раціону видаляються алкоголь, солодощі, продукти з високим показником глюкози, пшеничне борошно, гостра, пряна і копчене. При лікуванні будуть корисні кисломолочні продукти, злаки, зелень, часник.

Що не можна їсти при кандидозі кишечника? Важливо значно зменшити споживання простих вуглеводів. Вони містяться не тільки у випічці, але і у фруктових соках, меду, цукрових буряках. Ще варто пити менше чаю і кави, тому що вони гальмують дію протигрибкових препаратів. На тлі загального зневоднення рекомендується збільшити споживання чистої води, до того ж вона допомагає вимивати токсини, які виробляють грибки.

Лікування кандидозу кишечника народними засобами

Паралельно з медикаментозною терапією цілком допустимо використовувати народні засоби. У випадку кандидозу це навіть бажано. У мережі можна знайти безліч рецептів, але більшість з них базується на відварах з вівса. Найпростіший варіант – зварити 5 склянок вівсяної крупи зварити в 3,5 літрах води; суміш процідити і приймати по 100 г 3 рази в день в теплому вигляді протягом 3-4 місяців. Інше лікування народними засобами бажано узгодити з лікуючим лікарем, щоб уникнути можливих негативних результатів.

Окремо варто згадати часник. Незважаючи на те, що при кандидозі кишечника слід виключити гостре з раціону, використання цього способу досить рекомендується – його слід приймати за 2-3 зубчики за годину до прийому їжі (заборонено давати часник дітям). Можна робити часникову настоянку – 5 зубчиків на 1 склянку холодної води, дати відстоятися кілька годин. Вживати протягом дня невеликими дозами перорально.

Відео

Кандидоз. Грибкове ураження кишечника

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!