Токсоплазмоз у дітей: симптоми і лікування, профілактика зараження

Будь-яка хвороба у дитини викликає небезпечні процеси в організмі. Як правило, провокують захворювання паразити, тому слід знати, що таке токсоплазмоз у дітей: симптоми і лікування. Викликають недуга токсоплазми, які мешкають у тілі тварин і потрапляють назовні разом з випорожненнями.

Збудник токсоплазмозу

Паразити відносяться до типу найпростіших, розмножуються безстатевим шляхом тільки в живих клітинах. Збудник токсоплазмозу локалізується в скелетної, серцевого м'яза або центральної нервової системи. Кількість токсоплазм сягає тисяч паразитів, які можуть зберігати довгі роки життєздатність. Відбувається розмноження в клітинах ссавців, птахів, як правило, в кишечнику диких або домашніх тварин.

Кішки часто стають остаточними господарями паразитів. Формуються ооцисти, які потрапляють в навколишнє середовище разом з випорожненнями тварини. З цієї причини городи, грунт, пісочниці стають розсадниками токсоплазм, які можуть довго зберігати життєздатність в таких умовах. Передається захворювання одним з нижчеописаних шляхів:

  1. Контактний – якщо дитина контактувала з кішкою і паразит передався через пошкодження на шкірному покриві.
  2. Аліментарний – токсоплазми залишаються на м'ясо зараженої тварини при поганій термічній обробці. Це один з основних шляхів передачі.
  3. Трансплацентарний – передача відбувається до дитині від матері. Це найнебезпечніший варіант зараження, тому що внутрішньоутробне інфікування часто призводить до развитиям аномалії у дітей, смертельного результату.

Симптоми токсоплазмозу

Клініка захворювання поліморфна, тому що паразити мають властивість пантропизма – вражають різні системи та органи. Симптоми токсоплазмозу відрізняються в залежності від форми захворювання. Гострий токсоплазмоз викликає наступні прояви:

  • швидке перевтома;
  • зростання температури тіла;
  • загальна слабкість;
  • через порушення функції печінки з'являється жовтяниця;
  • патології зорового апарату;
  • збільшуються лімфатичні вузли на шиї;
  • алергічний висип на шкірі.

У новонароджених дітей вроджене захворювання дуже швидко прогресує, у багатьох випадках після 2 тижнів дитина вмирає, якщо не почати лікування. Можна визначити токсоплазмоз за наступними симптомами:

  • жовтяниця;
  • збільшені розміри печінки;
  • затримка психомоторного розвитку;
  • високий артеріальний тиск
  • виражені симптоми дегенеративних змін унаслідок ураження ЦНС;
  • параліч нижніх, верхніх кінцівок.

Ознаки

Хвороба у дітей представляє найбільшу небезпеку не в латентній, а у вродженій формі. Ознаки токсоплазмозу проявляються в разі передачі паразитів від батьків до дитини. Якщо майбутня мама перехворіє захворюванням в 1 або 2 триместрі, то їй можуть запропонувати зробити аборт. Внутрішньоутробне зараження тягне за собою вкрай серйозні патології в розвитку малюка (розумове відставання, сліпота, каліцтво, смерть). Серед інших ускладнень токсоплазмозу у дітей виділяють:

  • епілептиформний синдром;
  • пневмонія;
  • енцефаліт;
  • токсоплазмоз мозку викликає набряк;
  • анафілактичний шок, набряк Квінке;
  • арахноїдит;
  • ендокардит.

Дізнайтеся, що такенабряк Квінке - симптоми і лікування захворювання.

Види токсоплазмозу

Клінічні прояви, перебіг захворювання залежать від форми хвороби. Заразитися можна при безпосередньому контакті з інфікованою твариною, при вживанні погано обробленого м'яса або отримати інфекцію від батьків до дитини. Виділяють наступні види токсоплазмозу:

  1. Вроджений – відбувається інфікування ще в утробі матері.
  2. Набутий – інфікування відбувається вже в процесі життя. Виділяють гострий вигляд токсоплазмозу з яскравою вираженістю симптомів, гострим початком, і хронічний – менш яскрава симптоматика, поступовий розвиток хвороби.

Хвороба може розвиватися в різних системах, органах, тому можуть відрізнятися симптоми, методи лікування токсоплазмозу. З цієї ж причини існують різні форми захворювання:

  • очна;
  • генералізована;
  • серцева;
  • менингоэнцефалитная;
  • лимфонодулярную.

Вроджений

Це форма захворювання передається від жінки до дитини тільки якщо зараження сталося вже під час виношування плоду та вперше. Вроджений токсоплазмоз можливий при розвитку паразитемия з локальними ураженнями плаценти. Протікає процес завжди генералізованої формі, тяжкість захворювання визначається в залежності від кількості збудника, антитіл, які надійшли до дитини, період зараження вагітної. У середньому ризик передачі патології становить 37%: у 1 триместрі – 10%, у 3 – 60%. Вроджений токсоплазмоз може бути:

  • латентний;
  • у манифестной формі.

Придбаний

Цю форму захворювання ще називають латентною, тому що протікає вона часто без симптомів. Набутий токсоплазмоз викликає у людини нестерильний імунітет завдяки вироблення специфічних антитіл. Придбаний латентний вид патології виявляється тільки після серологічного аналізу крові у 90% хворих. Клінічних проявів заражень не відзначається, але відбуваються зміни в алергічної, імунологічної реактивності організму: позитивна проба з токсоплазміном, антитоксоплазменные антитіла класу IgM.

Загострення симптомів відбувається під дією чинників, які викликають сильну імуносупресію: променева терапія, СНІД, тривале лікування глюкокортикоїдами і цитостатиками. Вдруге-латентний вид хвороби у дітей діагностика виявляє, якщо вони раніше вже перехворіли вираженою формою патології. Загострення трапляються частіше при наявності факторів, що впливають на імунну систему: психоемоційні стреси, ГРЗ, ГРВІ.

Хронічний

Дана форма характеризується уповільненим, тривалим перебігом. Хронічний токсоплазмоз має слабко виражені симптоми: діти скаржаться на загальну слабкість, іноді відбувається зростання температури тіла, розвивається дратівливість, втрата апетиту, в деяких випадках навіть порушення зору. Після проведення обстеження лікар може констатувати зміни ЦНС, селезінки, печінки, часто піддається поразці судинна система, серденько.

Гострий

У дітей ця форма вважається найпоширенішою. Гострий токсоплазмоз протікає з ураженням ЦНС у вигляді енцефаліту, менінгіту. Симптоми призводять до інтоксикації організму, патологічних змін селезінки, печінки. Лікування повинно проводитися під наглядом лікарів в стаціонарних умовах. При народженні з гострим токсоплазмозом шансів у малюка вижити практично немає, відразу ж розвиваються важкі ускладнення:

  • сильно збільшується в розмірах печінка;
  • настає параліч кінцівок, очних м'язів;
  • є часті судоми;
  • рухова, психічна діяльність порушена.

Причини токсоплазмозу у дітей

Збудник хвороби проходить стадію дозрівання в тілі тварини, але до дитини паразити потрапляють не тільки від них. Причиною токсоплазмозу у дітей стають мікроби, які можуть проникнути через контакт з хворою кішкою, птицею, через відкриті рани на шкірі, від матері або через погано оброблене м'ясо. Найпопулярніші шляхи зараження:

  1. Брудні овочі, фрукти, які були поруч або контактували з інфікованою середовищем.
  2. Переливання крові, якщо токсоплазмоз був у донора.
  3. Через землю: котячий туалет, пісочниця, пікніки на природі і т. д.
  4. Молочні, мясні продукти, заражені цистами і не пройшли належну термічну обробку.
  5. Внутрішньоутробне. Проникнення паразита відбувається через плаценту до плода, викликаючи тяжкі ускладнення, які зачіпають очі, мозок дитини. Якщо жінка заразилася за півроку до зачаття, то впливу всередині утроби на плід з боку паразита не буде.

У новонароджених

Якщо з'явилися обґрунтовані підозри на те, що хвороба вразила немовляти, необхідно провести комплексну діагностику нервової, зорової системи, слухового апарату. Токсоплазмоз у новонароджених можна виявити при мікроскопічному дослідженні на предмет вмісту збудника (аналіз крові, навколоплідні оболонки, спинномозкова рідина). Для виявлення паразита використовують ще:

  • Пробу Сэбина-Фельдмана на фарбування токсоплазм. Використовуються для проведення парні сироватки, збільшення титрів у 4 рази вказує на наявність гострої інфекції.
  • МРТ мозку голови.
  • Иммунофлюоресценцию. Виявляє у дітей після народження титри IgM, що вказує на інфікування. Проводиться тільки через 2 тижні після народження.
  • Побічно вказує на наявність захворювання збільшений розмір латеральних шлуночків на ультрасонографії.
  • Шкірні проби з токсоплазміном.

Лікування токсоплазмозу у дітей

Підвищити шанси на одужання може тільки своєчасне виявлення захворювання, його адекватна терапія. Як лікувати токсоплазмоз, знає лікар, який повинен провести всі відповідні аналізи і визначити оптимальний курс. Лікування токсоплазмозу у дітей проводиться за такими напрямами:

  1. Для лікування застосовують протипаразитарні, протимікробні препарати. З даної групи ефективними можуть бути: Трихопол, Делагіл, Хлорідін та їх аналоги.
  2. Лікування за допомогою сульфаніламідів. Медикаменти впливають на організм антибактеріальну дію. Використовуються наступні засоби: Бактрим, Сульфапиридазин, Сульфадимезин.
  3. Корисні мікроелементи, вітаміни. Їх прийом спрямований на зміцнення імунного захисту, яка буде виробляти антитіла, здатні перешкодити розвитку паразитів повторно на все життя.

Такий же курс лікування проходять жінки під час вагітності, якщо вони заразилися токсоплазмозом. Діти старшого віку отримують симптоматичну терапію. Залишати недуга без уваги не можна, тому що перебування паразитів протягом тривалого періоду в організмі людини призводить до порушення роботи внутрішніх органів, систем. Курс лікування займає тривалий час: іноді може знадобитися близько року, щоб повністю вивести з організму паразитів.

Ліки

При виникненні підозри на наявність у дитини захворювання необхідно терміново вживати заходів. Зверніться до лікаря, щоб він призначив обстеження та необхідні аналізи. Тільки фахівець повинен визначити комплекс медикаментів, які допоможуть лікувати патологію. Дитячий токсоплазмоз лікується за допомогою препаратів у вигляді таблеток. Лікар (педіатр або інфекціоніст) повинен здійснювати контроль за ходом лікування.

Використовують ліки від токсоплазмозу з груп глюкокортикоиодов, антигістамінних препаратів. Крім них призначаються стимулятори кровотворних функцій, полівітамінні комплекси та заспокійливі засоби. Діти, які перенесли гостру або хронічну форму захворювання, повинні регулярно перевірятися у інфекціоніста, офтальмолога, невролога в якості профілактичного заходу.

Народні засоби

Гостру форму хвороби такими методами лікувати не можна, тому що перебіг захворювання дуже швидке і здоров'ю може бути завдано серйозної шкоди. Рекомендується порадитися з лікарем, перш ніж проводити лікування токсоплазмозу народними засобами. Використовуються наступні інгредієнти:

  • часник;
  • трави;
  • гарбузове насіння;
  • прополіс;
  • черемха.

Настій з черемхи:

  1. 100 г гілочок рослини ретельно подрібніть.
  2. Покладіть в емальований посуд, залийте 2 літрами холодної води.
  3. Отриману суміш доведіть до кипіння і тримайте на вогні не менше 15 хвилин.
  4. Дайте настоятися засобу в теплі 3 ч.
  5. Відвар потрібно пити по 3 ст. л. за 30 хв. до їди.

Настоянка прополісу:

  1. Знадобиться 100 г продукту (свіжого). Покладіть його в півлітрову банку і залийте спиртом.
  2. Витримуйте настій 3-х діб.
  3. Лікування проводиться за наступною схемою: 3 рази за день по 40 крапель. Розбавляйте кожен раз в 30 мл води. Після тижня прийому зробіть стільки ж перерву, повторіть цей цикл 3 рази.
  4. Під час лікування рекомендується обмежити вживання молока.

Часник:

  1. При появі симптомів токсоплазмозу візьміть 2 зубчики.
  2. Очистіть часник, роздушіть пресом, перекладіть в маленьку каструлю.
  3. Залийте склянкою молока, проваріть суміш на слабкому вогні 15 хвилин.
  4. Лікування проводиться протягом 3 днів. Курс повинен становити не більше половини місяця.

Відео

Токсоплазмоз - Школа доктора Комаровського - Інтер

Відгуки

Лера, 27 роківДітей у мене немає, але дізналася, що подруга перенесла викидень через токсоплазмозу. Причиною зараження стала кішка, у мене теж є домашня тварина і я вирішила перевірити себе на паразитів. Провели дослідження на визначення антитіл, виявилося, що я заражена. Проходжу курс лікування антибіотиками та протипаразитарними засобами.
Антон, 28 роківТоксоплазмоз – симптоми і лікування ми вивчили з дружиною перед тим, як планувати дітей. Вирішили пройти повне обстеження, щоб уберегти майбутніх спадкоємців. Аналіз крові виявив патогенні організми, які викликають токсоплазмоз у дружини. В даній ситуації нам порекомендували почекати із зачаттям і пройти курс лікування обом.
Катерина, 30 роківУ нас в родині живе кішка, горщик знаходиться в квартирі, тому для профілактики я їй даю протиглисні препарати. Діти регулярно у мене пропивають народні засоби, які не дають послабити імунітет: настій прополісу, черемхи. Поки що вдається благополучно уникати зараження токсоплазмозом всім членам сім'ї.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!